Тест за бързи и бавни мускулни влакна?

09.02.11
01:35

Някъде в нета четох, че бързите мускулни влакна реагирали най-добре на малък брой повторения от 1 до 5 с повече кг (около 90-95% от 1RM), което предполага и повече сетове. Докато бавните мускулни влакна реагират на 6 до 12 повторения с около 75-80% от максимума и по-малко сетове. Целта разбира се е повече ММ. Т.е ако това твърдение е вярно, за изготвянето на оптимална програма от съществено значение да знаем e какви мускулни влакна имаме за всяка мускулна група. Тъй като няма как да тръгнем да си правим биопсия на мускулите, някой знае ли достоверен метод за тестване?

09.02.11
01:42

Как ще направиш 5 повторения с 95% аз 6 правя с 85%.

09.02.11
02:18

казано от vatman на 09.02.11, 01:42:

Как ще направиш 5 повторения с 95% аз 6 правя с 85%.

Не 5, а от 1 до 5 повторения и не с 95%, а с от 90 до 100%, и не аз ги правя, а това се препоръчва ако влакната са бързи. Но ако приемем, че това е така - аз вдигам 5 пъти с 95%, а ти 6 с 85%, това би означавало, че имаме различно съотношение на бързи и бавни влакна и една и съща програма не би дала еднакви резултати при двама ни. Та въпроса е как да се тестваме достоверно кой какви влакна има.

Мнението беше редактирано от default на 09.02.11 02:30.

Бавните влакна реагират дори на повече повторения, защото най-трудно се изтощават. Затова много хора тренират прасеца (примерно) с повторения от 15-20, защото почти при всички хора, прасеца е от бавни мускулни влакна. Всеки мускул е смесица от бавни и бързи мускулни влакна, но едните естествено преобладават. С времето съотношението също може да се промени, в зависимост от вида на тренировките. Бегачите на дълги разстояния примерно може като малки да са имали повече бързи влакна в краката, но поради годините тренировки са обърнали нещата. Така...относно теста...аз знам само един (освен биопсията). Първо трябва да определиш твоето 1RM, а след това и колко е 80-85% от него. След това почиваш 10-15 мин. и започваш да вдигаш с тази тежест (80-85% 1RM) за съответния мускул. Ако направиш по-малко от 6-7 повторения, значи в мускула преобладават бързи влакна, понеже те се изтощават много бързо в сравнение с бавните влакна. Ако направиш повече от 6-7 - мускула се състои от повече бавни влакна. Недостатъкът е, че ти трябва надежден партньор, а и крие рискове определянето на 1RM…можеш да го сметнеш и с он-лайн калкулатор, но няма да е на 100% вярно. То и теста като цяло не е 100% верен, защото при всяко движение не използваш само 1 мускул, а и спомагателни такива, но все пак...  :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.02.11 07:08.

09.02.11
11:07

Мерси за теста ProXxX. Значи ще е по-добре да се проведе с изолиращи.

09.02.11
11:27

Аз каквото сам чел е че ако правиш доста повтурения близо до макса може да тренираш с висок обем но са малко хората които го могат.Ето ти един http://www.youtube.com/watch?v=DjtVvYk1HWw

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1