09.02.11
01:35
Някъде в нета четох, че бързите мускулни влакна реагирали най-добре на малък брой повторения от 1 до 5 с повече кг (около 90-95% от 1RM), което предполага и повече сетове. Докато бавните мускулни влакна реагират на 6 до 12 повторения с около 75-80% от максимума и по-малко сетове. Целта разбира се е повече ММ. Т.е ако това твърдение е вярно, за изготвянето на оптимална програма от съществено значение да знаем e какви мускулни влакна имаме за всяка мускулна група. Тъй като няма как да тръгнем да си правим биопсия на мускулите, някой знае ли достоверен метод за тестване?
казано от vatman на 09.02.11, 01:42:
Как ще направиш 5 повторения с 95% аз 6 правя с 85%.
Не 5, а от 1 до 5 повторения и не с 95%, а с от 90 до 100%, и не аз ги правя, а това се препоръчва ако влакната са бързи. Но ако приемем, че това е така - аз вдигам 5 пъти с 95%, а ти 6 с 85%, това би означавало, че имаме различно съотношение на бързи и бавни влакна и една и съща програма не би дала еднакви резултати при двама ни. Та въпроса е как да се тестваме достоверно кой какви влакна има.
Мнението беше редактирано от default на 09.02.11 02:30.
09.02.11
07:03
Бавните влакна реагират дори на повече повторения, защото най-трудно се изтощават. Затова много хора тренират прасеца (примерно) с повторения от 15-20, защото почти при всички хора, прасеца е от бавни мускулни влакна. Всеки мускул е смесица от бавни и бързи мускулни влакна, но едните естествено преобладават. С времето съотношението също може да се промени, в зависимост от вида на тренировките. Бегачите на дълги разстояния примерно може като малки да са имали повече бързи влакна в краката, но поради годините тренировки са обърнали нещата. Така...относно теста...аз знам само един (освен биопсията). Първо трябва да определиш твоето 1RM, а след това и колко е 80-85% от него. След това почиваш 10-15 мин. и започваш да вдигаш с тази тежест (80-85% 1RM) за съответния мускул. Ако направиш по-малко от 6-7 повторения, значи в мускула преобладават бързи влакна, понеже те се изтощават много бързо в сравнение с бавните влакна. Ако направиш повече от 6-7 - мускула се състои от повече бавни влакна. Недостатъкът е, че ти трябва надежден партньор, а и крие рискове определянето на 1RM…можеш да го сметнеш и с он-лайн калкулатор, но няма да е на 100% вярно. То и теста като цяло не е 100% верен, защото при всяко движение не използваш само 1 мускул, а и спомагателни такива, но все пак... :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.02.11 07:08.