Прекалявам ли с кардиото и честотата на тренировките си?

Здравейте,
На 19 години съм и за пореден път се превърнах във фитнес-ентусиаст след като не бях тренирала около година, но сега си купих карта за неограничен достъп до фитнес и сауна и манията ми е налице, но дали не прекалявам? От 28.01 до днес съм ходила на фитнес всеки ден с изключение на вчера. Преди година следвах програма за 3 посещения в седмицата, като първият ден беше отделен на ръжете, вторият правех основно кардио, а третият - крака. Основната част от тренировката ми сега е кардиото - започвам с 30 мин на велоергометъра със, за мен поне, умерено темпо от 90 оборота в минута при минимално съпротивление. Правя 3 по 20 на един уред за трицепс с 10кг. После повдигане на краката на лежанка за долна коремна мускулатура (3 серии по 13 повторения). Почивам не повече от минута и правя 3 по 25 коремни на наклонена лежанка. Следват извивки с 5кг дъмбели - 3 по 20 на всяка страна. 2-3 пъти използвах и един уред, на който се усуквам наляво и надясно, пак за корем (съжалявам, но нямам представа как се казва машината) с 2.5гк, с 5 ми е тежко. После малко упражнения за крака - 3 по 20 събиране и 3 по 20 разтваряне с по 20кг. За финал - 30 мин. кростренажор с бързо темпо - поддържам около 280-290 spm, отново при минимално съпротивление. Това ми е програмата за 4 дни в седмицата, останалите 3 дни правя само кардио, естествено ги редувам. Не ми тежи да ходя толкова често на тренировки, имах сериозен спортен опит преди години, виждала съм и много по-лошо, а и съм се засилила да отслабвам, особено в проблемните зони - бедра и паласки, коремът не ми е толкова проблемен, за 12 дни тренировки придоби много приличен вид, но аз така или иначе винаги първо от там започвам да свалям :) Целта ми е да си намаля обиколките на бедрата и да стопя паласките, въпреки че при моята структура, те винаги са си там. Също исках да попитам и за калориите, които кардио уредите твърдят, че изразходвам (всички уреди в залата са на Technogym). 30 минути велоергометър би следвало да са равни на около 140 изгорени калории, а 30 мин. кростренажор - 500. Та до колко са реални тези показатели и какво да поправя в тренировката си според вас?

10.02.11
13:03

30 минути НО с каква скорост ? Аз лично на велоергометъра въртя по 30 след тренировка със средно 40 км/ч и изгарям по 600-650 калорий....

10.02.11
13:40

Защо не пробваш с интервално кардио след тренировката с тежести има доста написано тук за него. Аз лично правя от 5 до 10мин. преди упражненията

казано от Anatoli Ivanov на 10.02.11, 13:03:

30 минути НО с каква скорост ? Аз лично на велоергометъра въртя по 30 след тренировка със средно 40 км/ч и изгарям по 600-650 калорий....

Честно казано на този въпрос не мога да отговоря, защото за такъв тип скорост, показатели на велоергометъра нямам. Това http://www.technogym.com/bg/viewdoc.asp?co_id=5101&target=home е велоергометърът, на който тренирам и не знам какви са му недостатъците и дали има такива спрямо обикновения велоергометър. Единият ми показател е watts (предполагам, че ще рече ватове, макар че не си го обяснявам) и rpm, което мисля, че би следвало да са оборотите. Та ватовете ги докарвам до 50, оборотите - 85-90, да кажем. Във фитнеса, в който ходех преди, карах с по 40км/ч, но не мога да си спомня колко калории съм изразходвала тогава.

GU

10.02.11
17:18

неможе за 30 мин велоаргометър да изгориш 150 калории нещо малко ми се виждат аз за 30 мин изгарям 300 калории със скорост 32-33

Това с изразходените калории си е един вид тото. Представи си две дИвойки: едната с гоноидно затлъстяване (т.е. мазнините се трупат предимно в бедрата и ханша) и една с централно (т.е. мазнините се трупат в областта на корема). При всички други еднакви критерии тази с по-тежките бедра ще гори повече калории, нали? Което велото няма как да отчете, освен ако няма скрита камера и предава сигнала в някаква свръхтайна лаборатория с плеяда математици за изчисление...
Допълнително може да имаш различен % мускули, различно съотношение труп/бедра, не се отчита храненето ти преди да седнеш на велото и т.н. А да не говорим, че различните колелета отчитат различни стойности. :)
При липса на сърдечносъдови заболявания пулсът (мерен от теб, не от велото) е много по-точен критерий правиш ли нещо.
Колкото до тренировката - хем искаш да гориш мазнини, хем правиш упражнения, които горят по-малко мазнини отколкото са увеличенията на пенсиите...

Подкрепям Oranje напълно. Аз предлагам да се насочиш към нещо, върху което вече е мислено и изпитвано. Ето от тук - http://www.bb-team.org/fitness/workouts . Има си филтър и ще ти отсее програмите, които са подходящи за теб. След това си избери един хранителен режим за понижаване на теглото от тук - http://www.bb-team.org/hranene/hranitelni-rezhimi . Спазвай и двата направени избора и резултатите ще дойдат ;)

13.02.11
12:04

Десислава това вело е за 65+ :)

13.02.11
19:25

казано от Hiya на 13.02.11, 12:04:

Десислава това вело е за 65+ :)

Майка ми е на 68 г. и всеки ден е на кростренажора - прави по 10 мин. , за нея е супер ново, но се чувства прекрасно. Такаче и възрастта не е определяща винаги.

13.02.11
20:20

Така е,но по-принцип така ги водят. Всеки познава тялото си най-добре :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1