18.07.10
10:46
Здравейте,
Скоро ми попадна статия за един човек - Джак Лалейн, а понеже не видях подобна тема мисля, че ще е интересно и на вас да разберете за този човек.
Накратко какво знаем за него :
Джак Лалейн е роден на 26 септември 1914 година и е американски фитнес треньор, хранителен експерт и даващ мотивация на хората човек.
Той е известен както като културист(печели състезанието Мистър Америка)водещ фитнес предаване от 1951 до 1985, така и с невероятната си сила, за която ще стане дума по-надолу.
Като малък той е дете пристрастено към захарта, сандвичите и нездравословните храни, което според него самият е било причина за буйното му детство и неубоздан характер, отделно причина за много заболявания и водещи до нещастие.Всичко се променя, когато на 15 попада на лекция за здравословното хранене и тренировките.Тогава той решава да отдели внимание на храненето си и тренировъчните си навици.
Джак Лалейн пръв отваря фитнес зала в САЩ, като започва да води и своето телевизионно предаване за трениворки. Първоначално го мислят за луд, дори някои доктори определят съветите му като нездравословни и забраняват на пациентите си да ги практикуват. Изобретява някои уреди за фитнес като първообраза на машината за лег екстензии, машини с кабели за дърпане, при които може да се избират тежести ,дори той е изобретил Смит машината(или поне първия й вариант). С него се асоциира и направата на Спа комплекси, които по-късно продава.
Неговото предаване “Шоуто на Джак Лалейн” е най-дългото предаване на екран, задържало се 34 години.Разбира се предаването е на тема здраве, фитнес и упражнения.Окуражава дори жените да тренират с тежести(тогава се е смятало, че от това ще станат прекалено мускулести, не че сега е по-различно).Има и илюстрирани книги на същата тематика, както и много клипове.
Известни са и двата вида сокоизтисквачки, които рекламира и са актуални и днес.
В момента Джак Лалейн е на 95 години и тренира всяка сутрин - час и половина тренировка с тежести, два часа - плуване.
Основните му правила за храненето са :
“Ако човек го е правил - не го яж”
“Ако е вкусно - изплщюй го.
Някои от силовите му постижения :
40 години : Преплува под вода цялата дължина на Голдън Гейт Бридж със 64 кг екипировка + 2 кислородни бутилки
41 години : Плува от остров Алкатраз до рибарското пристанище на Сан Франциско с белезници.
42 години : поставя световен рекорд набирания - 1033 за 23 минути
43 години : Преплува Голдън Гейт канала, докато тегли 1100 кг яхта.Тихоокеанските течения превръщат това плуване от 1 миля в 6.5 мили.
44 години : Маневрира гребна лодка(не съм сигурен как се превежда точно тук) 48 километра - отнели му 9.5 часа.
45 години : Прави 1000 клекподскока + 1000 набирания за 1 час и 22 минути.
60 години : Отново преплува от Алкатраз до Рибарското пристанище само че сега изтегля 450кг лодка.
62 години : Плува вързан с белезници и тегли 13 лодки с 76 човека в тях.
65 години : Тегли 65 лодки с 2900 кг дървесна маса.
66 години : Тегли 10 лодки със 77 човека в тях 1 миля за по-малко от час.
70 години : Отново вързан с белезници, борейки се със силните ветрове и течения плува 2.4 км докато тегли 70 лодки със 70 човека в тях.
Източници :
http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_LaLanne и списание “Олимп”.
На мен лично ми действа доста мотивиращо, като за този човек напълно отдаден на тренировките и здравословния начин на живот.В момента не мога да намеря по колко часа е спял и следователно приемам, че е било към 8-10 часа. Ако имам грешки кажете къде са ще ги поправя.
Кажете си мнението и вие. Какво мислите ?
Леле..Евалата :) Няма какво да се каже за този човек. Велика личност, честно казано не бях чувал досега за него.Kак плува с толквоа кила леле
Мнението беше редактирано от Riko на 18.07.10 12:45.
18.07.10
14:44
Страшна воля.
не знам страшна ли е, но мен ако питаш е безкрайна :). Джак в едно негово предаване(гледах го в youtube) kaзва, че според него хората са нещастни поради 3 причини :
-липса на движение
-липса на правилно хранене и по-точно недостиг на витамини от плодове, зеленчуци и като цяло пълноценна храна
-прекалено много стрес.
Последното е като следствие от останалите две т.е. ако те са наред и стрес липсва.На практика човек си доказва с действията кое е най-важно - правилно хранене и тренировки.Останалото е лесно преодолимо.
Статията е много хубава, в заглавието има малка правописна грешка :)
Мнението беше редактирано от Dragshan на 17.02.11 18:32.
казано от BOR на 18.07.10, 10:46:
Здравейте,
Скоро ми попадна статия за един човек - Джак Лалейн, а понеже не видях подобна тема мисля, че ще е интересно и на вас да разберете за този човек.
http://www.bb-team.org/articles/3897_dzhak-laleyn#axzz1EDnR8JGG
Плюс това, съвсем скоро почина, на 96 годишна възраст.