Много бързо се уморявам

17.02.11
13:41

Здравейте колеги! От около 2 години се занимавам с фитнес с известни прекъсвяния. Това което ми прави доста силно впечатление е, че в сравнение с другите хора доста по-бързо ми се изтощават мускулите и съответно немога да правия повторения в 2-3 серия дори с значително по леки тежести. Просто самия мускул някак си отказва. Това дали е от липса на някакви вещества в организма ми или трябва някакъв по специален подход.

17.02.11
13:48

Проблема ти е по-скоро психически.
Опитай се да не мислиш колко ти е слаб мускула докато вдигаш ;)

Най-вероятно проблема се крие в хранителния ти режим. Спазваш ли някакъв определен? Напиши примерно какво си ял вчера и онзи ден и храните в какви количества са били (горе-долу) :)

17.02.11
13:54

Обикновено закусвам яица и овесени ядки , банани и такива, на обяд по ресторанти манджи, в 4 плод и вечеря  - риби, салати, меса .. храня се около 6 пъти на ден бих казал доста здравословно... не се тъпча със сладко и сандвичи

казано от kzhaygarov на 17.02.11, 13:54:

Обикновено закусвам яица и овесени ядки , банани и такива, на обяд по ресторанти манджи, в 4 плод и вечеря  - риби, салати, меса .. храня се около 6 пъти на ден бих казал доста здравословно... не се тъпча със сладко и сандвичи

Яйца колко яйца са, манджи дали е огретен или голяма мръвка с нещо си? Кога е тренировката с това хранене? Как тренираш?

Така добре си описа режима, че буквално не знам какво да напиша. Замислих се обаче над думите на Ivan Boichev. Та наистина може да е психически. И отделно - това, че се уморяваш по-бързо от човека до теб не значи нищо. Всеки е на различно ниво. Едни са по-издръжливи, други по-масивни и т.н.

17.02.11
14:08

Гледам да не прекалявам с яицата и се ограничавам само до 2 сутрин + протаин + овесени ядки с една кофичка кисело мляко. в 10 банан. на обяд обикновено пиле с картофи или с ориз. в 4 ябълка. 19 риба и салата от моркови. в 22 кисело мляко 1 кофичка. това е от вчера например. незнам дали е на психо почва а и не се сравнявам само с един човек... като цяло съм тренирал с много хора и на години и на ръст като мене и почти всички ме превъзхождат от гледна точка на издражливоста. Например правя една серия с 60 кг. на лежанка без проблеми и следващите с 40 едвам едвам

Я пробвай да започнеш да се храниш като трениращ и виж няма ли да има промяна.

Даааам. Хранителния ти режим е ужасен. То като не вкарваш енергия в тялото, то няма как да я възпроизведе. Трябва ти яко хапване. Ето няколко статии, които да прочетеш като за начало... http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz1E9BtpdOs , http://www.bb-team.org/articles/1463_mini-gid-za-trenirovkite-pri-novatsi#axzz1E9BtpdOs , http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum#axzz1E9BtpdOs , http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742 , http://www.bb-team.org/hranene/hranitelni-rezhimi .

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.02.11 14:13.

17.02.11
14:13

в смисъл? количествата ли

17.02.11
15:01

Само си мислиш че се храниш 6 пъти.
Нито банана е хранене,нито плода какъвто и да е в 4.
Виж ако бананите са 2-3 и към тях има поне 500 мл мляко или някакъв източник на протеин по-става,като краен вариант за предиобедна закуска.

17.02.11
15:16

за жалост из нета има адски малко готови хранителни режими понеделник-неделя разбити по часове и така нататака дори в този сайт няма примерни диети на базата на които да промениш само колочествата според изчисленията за калории който си си направил

казано от kzhaygarov на 17.02.11, 15:16:

за жалост из нета има адски малко готови хранителни режими понеделник-неделя разбити по часове и така нататака дори в този сайт няма примерни диети на базата на които да промениш само колочествата според изчисленията за калории който си си направил

Може би защото не това е начинът ;)

казано от kzhaygarov на 17.02.11, 15:16:

И има причина да е така. Хранителния режим е индивидуален. Не може да се напише яж банан + прясно мляко, защото някои хора не могат да ядат банани, а други не могат да усвояват млякото. Дори и да го напишат, като тръгнеш да променяш нещо, като смениш млякото и цялото ядене променя калориите си, както и макронутриентите си. Затова всеки сам трябва да си изготви режим, според тялото и целите си. Това също може да бъде направено от специалист срещу съответното заплащане ;)

17.02.11
15:22

Много ми е интересно само да разбера как специалиста ще разбере дали аз усвоявам млякото

казано от kzhaygarov на 17.02.11, 15:22:

Много ми е интересно само да разбера как специалиста ще разбере дали аз усвоявам млякото

Ако започнеш да му пишеш или обаждаш по ГСМа предимно от тоалетната :)
Ако някой наистина си разбира от работите ще ти даде примерен режим след като ти е задал доста въпроси и през седмица някъде ще проверява как се променят няколкото отправни точки, след което ще нанася леки и не чак толкова леки корекции в режима ти, докато го нагоди за теб и тялото ти свикне с него.
Тия, дето ти дават разграфен режим с точност до 18-тия знак след запетаята или не подхождат индивидуално към теб, или имат ясновидски дарби. Само че защо не залагат на мачове, ами се занимават с изготвяне на диети...

17.02.11
15:54

хаха пак всичко опира до пари... то ако за всичко трябва да си плащаме за какво е този форум тогава да се хвалиме само колко вдигаме или да си помагаме и да споделяме опит и знания

казано от kzhaygarov на 17.02.11, 15:54:

хаха пак всичко опира до пари... то ако за всичко трябва да си плащаме за какво е този форум тогава да се хвалиме само колко вдигаме или да си помагаме и да споделяме опит и знания

Я да видим: искаш някой да отделя по няколко часа седмично, за да следи как се храниш, пресмята калории и т.н., доизкусурява режима ти и да ти казва кое да променяш?
Или искаш някой да ти каже къде да прочетеш какво са белтъчини, какви видове диети има и т.н. Щото второто става лесно, само цъкаш горе на търсачката, където са спеделени опита и знанията във вид на статии.
Ти колко хора познаваш, които няма какво да правят и са готови да жертват някой и друг час седмично ей така? :)

17.02.11
16:19

kzhaygarov, постоянно ли чувстваш мускулна умора (вкл. и преди тренировка и в нетренировъчните дни) или мускулната умора настъпва много бързо докато вдигаш тежести, но през останалото време си о.к.?

17.02.11
16:31

сами като вдигам

17.02.11
16:34

и дори и при това да нося 10 кг. чанта от магазина до вкъщи пак започвам да усещам това чувство

Мнението беше редактирано от kzhaygarov на 17.02.11 16:35.

17.02.11
16:48

Кое чуство? Умора, Мързел, Отпадналост?
п.п. Карам те да се позамислиш малко, защото отговора се крие някъде в тебе и ако ти сам не си отговориш има да четеш какви ли не мения.

Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 17.02.11 16:50.

17.02.11
16:52

еми някаква странна то не е точно болка в мускула... нещо като болка от умора незнам и аз как да го определя точно
но не не е мързел и не си вношавам

17.02.11
16:56

почти сигурен съм, че както се казва проблема е хардуерен не софтуерен

17.02.11
17:28

kzhaygarov, бих ти препоръчал следното:

1. Увеличи храненето както те съветват колегите по-горе.

2. Вземи си някакви хубави, комплексни мултивитамини/минерали (ако в момента не пиеш).

Целта е да отстраниш двете най-чести причини за бързата мускулна умора - малкото калории и липсата на някои вещества. Липсата на витамините C, B Complex, минералите натрий, калий, калций, желязо и магнезий може да доведе до мускулна умора.

3. Виж какво ще стане през следващите две седмици. Ако вече не се уморяваш бързо, значи някое от горните две е било причина за умората.

4. Ако след 2 седмици това състояние продължава най-добре иди на лекар. Има много физиологични причини за бързата мускулна умора - ниски нива на кръвната захар, ниски нива на хемоглобина, ниски нива на тироидните хормони произвеждани от щитовидната жлеза, проблеми с бъбреците и т.н.

Първо обаче направи 1 и 2.

17.02.11
18:02

Мерси ще пробвам и ще кажа

17.02.11
18:23

Спри тренировки за 1-2 седмици. Пооправи си храненето. Започни да тренираш по друга тренировъчна програма.
Старах се да си следиш времето за почивка между сериите и да подбираш правилно, бройката и тежестта, с която ги правиш.

Ако трябва да гадая, то моето предположение е:
програма за културист
хранене като за манекен
много напън в залата на големите тежести и често стигане до отказ.
Или иначе казано - претрениране.

*иначе, самото ядене не е толкова трагично. Не се знае, какви са количествата, обаче. :D

Също така, сега е “малко” грипен сезон. Може и да се разболяваш.

17.02.11
19:41

Това явление го наблудявам от няколко месеца с леко засилване... дори в периоди в който не сам тренирал по 3-4 седмици... аз мисля че проблема ми е от недостиг на витамини ще пробвам с някакви витамини и ще споделя какво е станало

17.02.11
22:46

Сигурен си,че си здрав и нямаш някакво вътрешно заболяване,нали? Бъбреци,черен дроб,нещо друго.И ако нямаш подобни проблеми,може би имаш дефицит на витамини.Зависи също колко пъти седмично тренираш и по какъв начин.Лега в началото ли правиш? И колко повторения в първата серия,че се налага смъкване на тежестите в останалите? Освен това за по-добри резултати трябва да те пази някой на лежанката.Тогава резултатите са по-добри.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1