19.02.11
09:05
Здравейте :)
Имам по-малка сестра, на 18 години, която от бебе си има проблем с теглото, благодарение на хубавата храна, с която майка ми я тъпче - яко пържено, мазно, сладко и подобно в много сериозно количества. И двете са дебели. Сестра ми е близо 70 килограма на 160 см ръст, бедствие. Опитвала е много пъти да пази режим, обаче явно и липсва воля, затова тук драснах едно примерно меню за сваляне, което трябва да е около 300 калории под нейния дневен разход.
1 хранене - 60 гр овес, две яйца, малко масло
2 хранене - 150 гр филе, 60 гр овес
3 хранене - 150 гр филе, 60 гр овес
4 хранене - 200 гр извара, малко зехтин
Мисля, че ще свърши работа, ама все пак да чуя и някой друг. Знам колко трудно е да се мотивира човек да изкорени старите си навици и колко по-трудно е да се държи за това решение, но ще опитам да и помогна, в крайна сметка да си цял живот дебел не е хубаво. И аз бях дебел до 4-5 клас, обаче пубертетът ме стопи направо.
Някакви съвети от жени, минали през този път, относно храната и отношението? С мъжете е по-лесно, ние сме мъже в крана сметка (хохохоххо) :)
19.02.11
09:20
Първото и най-важно нещо за сестра ти е да започне да ходи на фитнес. Само с диета резултатите ще са минимални и неоптимални. Ще губи много мускул и т.н. Предполагам ти знаеш това, затова я прати във фитнеса ;) За храната...сутринта бих махнал маслото. Чудя се също така този овес суров ли ще го яде. По добре е да го приема с прясно или кисело мляко. За изварата си мисля същото. За човек, който има проблем с теглото, се предполага, че храна като изварата ще е нещо отвратително. Обаче ако я омешаш с 250гр. кисело мляко, добавиш малко сол и черен пипер, шанса да го изяде е много по-голям. Бих добавил и някакъв плод в хранене 1 или 2. Зеленчуци също не виждам, а те са изключително важни...така или иначе техните калории са нищожни и в по-голямата част от случаите са “отрицателни”. Сложи по 1 домат или краставица в хранене 2,3 и 4. От време на време може да сменя хранене 2 или 3 с риба (тон примерно). :) Като добавки препоръчвам мултивитамини и минерали и ленено масло. Витамини аз си взимам от аптеката, Multi-tabs Classic ( http://www.multipharm.eu/product/272/multitabs-multitabs-90tabl.html ). Може да си купува на блистери, по 2,40лв. всеки, като един блистер и стига за 15 дена. Хапчетата съдържат всичко необходимо. Лененото масло е скъпичко. 20лв., но пък стига за месец и половина. Това е, което мога да дам като съвети :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.02.11 09:26.
Супер, тъкмо си мислех, че местото ще й дотегне бързо :) И аз ям всеки ден по консерва риба тон, ама не се бях сетил, че и тя може да прави същото. За витамините също съм съгласен. Обаче на фитнес не ще да ходи на този етап, защото по цял ден учи, готви се за кандидатстудентски изпити. Ще се радвам да дойде и този момент де. Притеснява ме, че от калориината рестрикция човек се изнервя, но се надявам да издържи.
Овеса на мен суров ми е невероятно вкусен, като му слагам малко аромат и подсладител. И го накисвам във вода задължително, а сутрин си правя овесена питка с яйцата, така че мисля че и тук капризите ще бъдат задоволени.
За изварата идеята ми е да я пасира с малко кисело мляко, канела и подсладител. Става много вкусен крем :) Иначе у нас си я тачат изварата - с олио, сол, чесън и т.н., което не е зле, ако замениш олиото със зехтин. И без хляб...
А зеленчуци може да си вкючва във всяко хранене, това не мислех, че трябва да го пиша. То голямата файда от треволяка, ама пък на салатка е вкусен :)
Чийт дни. Не знам как да се отнеса към този въпрос, аз никога не съм имал, защото мисля, че само ще ми подкопаят волята и ще ми сложат ръчна на усилията.
Този режим дето си предложил въобще не ми допада, но аз съм голям инат и волята ми е калена и ако се наложи бих се хранила така известно време, но въпросът е дали сестра ти би го направила, особено ако и липсва воля и мотивация. Според мен преходът трябва да стане плавен. На първо време да откаже - всичкия джънк, който яде и след това да премине на някаква равномерно баласирана диета. Да и физическата активност също е важна, но нека тя да си избере сама спорт, който би и доставил удоволствие и да извлече всички позитивите от него. Не я вкарвай във фитнес залата, ако не иска, защото нищо няма да постигне, ако не и харесва. Опитай се да и промениш мисленето и да осъзнае, колко е важно да приема полезни храни, които и дават повече енергия и в същото време и помагат да има здраво и красиво тяло.
19.02.11
09:42
За фитнеса лошо. Ако не друго, поне да отделя по 1 час на ден да се разхожда с бързо темпо без спиране. А калориината и рестрикция не е много голяма, затова не би трябвало да я изнервя. Така по сметки трябва да хапва по около 2000 калории на ден, а ако добавиш и прясно мляко в менюто, риба, зеленчуци и тук-таме по някоя хапка като минава през кухнята, ще с съберат точно към 1900-2000 калории. Нейния КБ е 2100-2200. Чийт дни - нека си хапва туй-онуй, но по-рядко. Да не се превръща в робот, защото ще и е още по-трудно да спазва режим :)
Аз го изчислих към 1850 по формулата от сайта. За разходката не се бях сетил, но ми се вижда подходящ вариант и ще я преложа :)
Иначе с една хапка тук, една хапка там нищо не правим. Една хапка, две, три и ето ти ги триста калории отгоре, предполагам знаете колко е трудно да се въздържаш от храна. Искам нещата да се прости, лесни и да работят. Знам колко е трудно, но не е невъзможно да се ограничиш при условие, че виждаш колко ти вреди.
Карпи, за плавния преход съм съгласен. Не е голяма работа на пръв поглед, обаче да си смениш концепцията за храненето си е... меко казано трудна работа за продуктите на неграмотното общество. Надявам се този метод да има резултат и да се мотивира по-късно да започне някакъв спорт, като види промяната в себе си. По-добре да не насилвам нещата отначало.
19.02.11
10:06
Определено не насилвай нещата. Вредни навици, практикувани с години трудно се изкореняват. Въпроса е, както каза karpi, сестра ти сама да осъзнае защо трябва да се храни правилно и да спортува. Ако тя не го осъзнае и не го поиска, то никой не може да й помогне. Също така не й давай напразни надежди, за скоростно преобразяване и т.н. Процеса е бавен и ако тя очаква за 1 месец да е като нова, след това може да последва разочарование и повторно захвърляне на здравословния начин на живот ;) Желая успех! ;)
Според мен не е фатално, че не тренира в залата. С пешеходство и ВМ-НВД според мен може да постигне много добри резултати. Ако е фен на сладкото, нека яде сметана, а не захарни изделия. Нека си хапва мазно свинско, ако й се яде. Намери начин да я убедиш да започне да се храни без хляб, дори може и овеса да намалите до минимум. Не знам, може да говоря малко фанатично за това хранене, обаче като знам колко бързо се изчистих с него и колко добре се чувствах, не мога да кажа лошо за него.
19.02.11
10:36
И аз много се замислям напоследък за ВМ-НВД, че всички тия въглехирати доста ме издуват, но още не мога да се реша...някак липсата на въглехидрати в менюто още не мога да го проумея :D
Аз пък изчистих с въглехидрати :) За различните хора работят различни неща, а на ВМД буквално ще умира от глад, знам го със сигурност. Пробвал съм да ги убедя да не ядат хляб, ама къде ти - по половин хляб на ядене... Може да замести овеса с черен хляб де, ако толкова има нужда.
Ще пробваме по единия, ще пробваме по другия начин... само с диета предполагам че ще може да смъкне десетина килограма за година. Нагласил съм се за дълъг процес по възхваляване достойнствата на здравословното хранене, при това с много важна мисия - мисля след това да конвертирам майка ми. Те са супер негативно настроени към всякакъв вид спорт и режим - “такава си ми е структурата” - и ще бъде трудно.
Целта ми на първо време е сестра ми да види, че диетата работи и резултатите да я мотивират да продължи.
Аз пак ще се повторя, но за нея мисля, че най-подходящ е един балансиран режим, в който не лишава тялото си от нищо т.е. П:М:В, ВМ:НВД за един начинаещ не е много добра идея. Впоследствие, когато подобри хранителните си навици ще може сама да реши какъв хранителен режим да спазва.
19.02.11
10:57
Аз не разбрах едно нещо - сестра ти има бал, което за мнозина е вечерта, за която живеят. И я интересува да е по-слаба за тази вечер, след което не й пука колко ще е дебела ли?
Щото с тази диета и тези изчисления тръгваш точно натам - добри резултати отначалото, но после?
Нека вземем за пример дебел човек, който яде по 10 000ккал на ден, а има нужда от 2500ккал. Тези излишни калории ще го докарат след няколко години до тегло от над тон по всички сметки и таблици.
Познай защо няма никой тежащ толкова? Защото организмът ни предприема мерки да се запази от самите нас си.
Е при дебелите хора този механизъм се изразява по различен начин, но едно от основните неща е супер ниската усвояемост на храната. ОТ 10 000ккал се усвояват не повече от 1/3 примерно, другите така си преминават и се изхвърлят.
Изводът е, че всичките ви сметки работят при 100% усвояемост на храната, но и Ланс Армстронг едва ли усвоява толкова.
Та, диетата ще работи, но сестра ти ще се провали. Аз не бих пипал драстично яденето, а ще вкарвам леееееееееки промени и ще й намеря физическа активност, която да й харесва.
А, и не бих давал на някой повече от няколко пъти месечно консерва риба тон.
Не бе, балът е другата година, така че по всички правила е рано за предбална треска. Статистиката сочи, че манията за отслабване и качване на мускул се проявява с обострени симптоми 3-4 месеца преди бала.
19.02.11
11:07
казано от junkhead на 19.02.11, 11:00:
Не бе, балът е другата година, така че по всички правила е рано за предбална треска. Статистиката сочи, че манията за отслабване и качване на мускул се проявява с обострени симптоми 3-4 месеца преди бала.
Още един повод да подходиш разумно, а не стремглаво ;)
19.02.11
13:10
Според мен той иска бързите резуллтати за да я “зариби” да се храни здравословно.... преди самата тя да се откаже.
Нещо подобно. Повтарям се, ама си е така - много е важно да видиш резултатите от усилията си и да осъзнаеш колко повече ще има in the long term, мисля аз.
От днес започвам манипулативните стратегии. Никой не ме е молил за нищо бтв, ама ми е сестра е не се радвам да я гледам дебела. Дали ще се откаже, или не, ще разберем след известно време :)
19.02.11
13:27
Бъди упорит:) Аз приятелката си от месец вече я карам да се храни здравословно.. ами не успях.
Тази сутрин ме погреба като каза че закусва желирани бонбонки.
19.02.11
13:29
казано от Anatoli Ivanov на 19.02.11, 13:27:
Тази сутрин ме погреба като каза че закусва желирани бонбонки.
ХАХАХАХХАХА (giggle)
@junk според мен не е редно изведнъж да сестра ти да премине от един тип ядене към друг. Всичко трябва да става постепенно за да няма негативен ефект.
19.02.11
13:40
Според мен няма нужда точно за нея от такива диети..
Просто и ограничи боклуците а с течение на времето ги спри...
Сутрин да си хапва въглехидратите а през деня да я кара на месо и големи салатки.
Е... все пак има хора които разбират много повече от мен на тема хранене така че не ми вземай нещата под голямо внимание :)
ProXxX братле на мене ми се реве ти се смееш :D ;)
Мнението беше редактирано от Anatoli Ivanov на 19.02.11 13:40.
Първото е, че според мен 4 хранения са малко. Тя има нужда метаболизма ѝ да се забърза, направи ги 5-6 яденета. Да си избие от главата всичките чипсове, коли, бонбони и т.н. Включи плодове и зеленчуци. Повече вода за сметка на други течности. Да почне да спортува, не е нужно да ходи на фитнес, има много други видове спорт и активност. :)
Определено отначало ще има по-голям ефект, ако не намалява толкова драстично дневния прием, а просто увеличи активността си. Защото ако почне да спортува(ще гори повече калории) и едновременно рязко свали дневния си прием, тялото може да приема това като гладуване и лишаване, с което след време ще започне да трупа запаси. Всичко трябва да стане постепенно и с много воля. :)
Ето може да ѝ пуснеш това за мотивация: http://www.youtube.com/watch?v=8SbXgQqbOoU :)
ProXxX е много прав. С 1 час дневно бързо ходене в комбинация със спиране на сладкото, свалях почти по килограм на седмица. Може и 40 минути да е, тялото влиза в ритъм, пулсът се качва и се горят калории. Пусках си google earth, избирах си маршрут, измервах си го. Започнах с по 2 км, после - по 4.
Ако сестра ти си няма mp3 плеър й подари един, вече са под 20 лв, напълни го с по-темперамента музика която тя да харесва. С удобни слушалки. Обърни внимание на маратонките й; с неудобни обувки ще е излишно мъчение. А като започне да вижда резултатите, сама ще поиска по-сериозно физическо натоварване, особено като си има брат, който подмолно да я манипулира и “програмира”, и явно да я окуражава :)
Успех!
Оставам с впечатлението, че мотивацията и желанието идват от твоя страна, а не от страна на сестра ти. Дори ми се струва че тя не подозира, какво се върти в твоята глава и че искаш да я промениш. От всичко прочетено дори ми се струва, че не тя, а ти не я харесваш такава каквато е.
Не ме разбирай погрешно, идеята ти е страхотна. И аз бих искала да имам такъв брат.
Но мисълта ми беше друга. Ако човек няма желание да направи нещо е много трудно то да бъде осъществено. Затова си мисля, че първо трябва да поговориш със сестра си, да се опиташ да я мотивираш, да я запознаеш с добрите стани на здравословното хранене и спорт, а не просто някаква диета за “n” време. Може би е добре всъщтност да поговориш не само със сестра си, но и с майка си.
Защото ако разбирам правилно, вие живеете и се храните заедно. Може би леки корекции в готвенето биха помогнали на първо време, Вместо пържено, печено или варено. Вместо олио и маргарин, масло и зехтин. Вместо картофи за вечетя, зеленчуци и салати.
Отказване на хляба по време на вечеря също би помогнало. И от опит знам, че са нужни точно 2 седмици някой да забрави за хляб по време на вечеря. Също така консумирането на повече вода и намаляването на газирани напитки и сокове също биха помогнали.
Има още много такива трикове които биха помогнали.
От друга страна спорта е хубаво нещо, не че ти не го знаеш, но го чуваш от човек, който точно като сестра ти винаги си е намирал оправдания за да не спортува и ми трябваше помощ за да го осъзная. И ти трябва да и помогнеш.
Не знам в каква зала тренираш и дали там има някакви групови класове, но ако има опитай се да я заведеш на един от тях. Например на мен спининга много ми хареса. Дори може да отидете заедно, така може да я мотивираш по лесно.
Или нещо още по елементарно. Например вчера аз и брат ми играхме федербал в зала. Интересно и увличащо е а и се хабят калории.
Знам, че това което казвам ангажира и твоето време, но ако наистина искаш да помогнеш на сестра ти трябва да и отделиш време. Така си мисля, че след време тя ще те кара да ходите в залата, а теб може и да те примързява :)
Успех в начинанието, и пиши какво се случва.