Въпрос за важността на въглехидратите

17.02.11
22:25

Ами, ситуацията е следната.Никога не съм обичал зърнени храни. С ММ нямам проблеми, качвам сравнително лесно, по-скоро трудно се чистя, но се справям. От малък обаче не обичам хляб, не обичам макарони,спагети, не обичам и ориз, не си падам особено и по бобовите. Кафяв ориз хапвам от време на време, картофи също, но основно яденето ми се състои от яйца,сирене,кисело мляко,пилешко/телешко/риба+овес сутрин+много зеленчуци и,слабостта ми,плодове. Та искам да питам до колко правя грешка, че така злобно пренебрегвам въглехидратите?

17.02.11
22:28

Щом се чувстваш добре, няма никакъв проблем да избягваш въглехидратите във вид на хляб, макарони, ориз и т.н.
Яж си любимите неща, наблягай на мазнините за енергия, не забравяй зеленчуците, а останалото е ясно: мръвка ;)

17.02.11
23:44

Само внимавай с въглехидратите, гледай да хапваш щото мозъка отива на кино иначе :) яж си само сложни въглехидрати, а и нещата които не обичаш са супер гадните и без тва само се пълнее от тях и трупаш мазнини, направо си екстра ти.

18.02.11
06:10

за момента въглехидратите ти основно идват от - овес, плодове и зеленчуци (не е толкова зле, въпреки, че не знам за какви зеленчуци става дума).
Нищо не каза за боб, леща и подобни. Ако ги предпочиташ вкарай ги в храненето си.

Щом не обичаш въглехидрати, прегледай тази статия хубаво - http://www.bb-team.org/articles/913_pokachvane-na-teglo-s-nisko-vaglehidratna-visoko-mazninna-dieta-nvd-vm#axzz1EI32PVe5 . Наблегни на този режим и си ок. :) Обаче както виждаш, 4 пъти в месеца ще трябва да правиш въглехидратно зареждане и ще трябва да се жертваш ;)

казано от Bojidar Stefchev на 17.02.11, 23:44:

Само внимавай с въглехидратите, гледай да хапваш щото мозъка отива на кино иначе :)

Това определено не е така! Мозъкът може да работи на кетони без никакви проблеми.
Пък и човека не хапва толкова малко въглехидрати, все пак има зеленчуци и плодове в менюто си.

18.02.11
11:03

Е хапва да, щото ако не хапва 2 месеца най-много никъкви въглехидрати и ще го търсиме на 4км.А и при кетонна диета се прави 1 път седмично зараждане, защото иначе става беля ;)

BR

18.02.11
14:27

Мозъка може да използва кетоните за гориво,друг е въпроса дали е препоръчително.На повечето хора проблема им не е във въглехидратите ;)

18.02.11
14:40

Да, проблемът им е във вида и количеството въглехидрати, които ядат ;)

BR

18.02.11
14:52

Именно.Това е от едната страна,също много важно е общия калориен прием за деня и да няма пикове с инсулина,освен след тренировка,но като цяло исках да кажа,че повечето трениращи по залите изпадат в дребнавости,а бъркат някои неща генерално.

казано от Bojidar Stefchev на 18.02.11, 11:03:

Е хапва да, щото ако не хапва 2 месеца най-много никъкви въглехидрати и ще го търсиме на 4км.А и при кетонна диета се прави 1 път седмично зараждане, защото иначе става беля ;)

Не съм съгласен! Даже според мен е точно обратното! Въглехидратите могат да са доста пристрастяващи и да ти бъркат в мозъчната химия. Аз самият съм се хранил стриктно Високо Мазнинно - Ниско Въглехидратно (ВМ-НВД) близо 4 одини. При това храненене няма въглехидратни зареждания, а проблеми с мозъка не съм имал. Даже мога да кажа, че има подобрение понеже мазнините помагат на протеините да се усвояват по-добре, от там има много аминокиселини за производство на нервотрасмитери за мозъка и останалата нервна система.

18.02.11
16:09

Като автора такъв екземпляр и в ЮНЕСКО няма да намерим ;]
Брат, ти трябва да качиш някоя снимка да видим ефекта от редуциране на всичкия джънк, защото ми се струва, че в държава като България надали някой би издържал повече от година без да опита хляб.

Хубаво е, че консумираш плодове, но в нито една диета не е застъпен твоя проблем- предполага се, че хората обичат въглехидрати и преяждат с тях. Явно не си човек ;]

Мисля обаче, че не е зле да се яде овес или макаронени изделия, трябва да се правят компромиси. Честно казано не знам кой би могъл да ти даде информация, дали ще ти стане нещо, но едно е сигурно - много белтък също не е здравословно. Още повече, биохимически е възможно да нарушиш азотния баланс или пък да качиш ацетоацетата в кръвта.

Съвсем просто обяснено, теоритично като няма глюкоза- тя ще дойде от депата (гликоген ч.дроб и мускули) или от глюконеогенеза, а всички знаем, че кортизолът е по тая част, а той дроби мускулните влакна на аминокиселини и те заминават за глюкоза. Плодовете насищат бързо кръвта, но после остава една пауза, подобна на глада докато спим. Забравиш ли да хапнеш през деня, все едно си в постоянен катаболизъм.  Но наистина ми е любопитно как практически протича всичко това в теб. Години, стаж, снимка, BMI нещо...

Мнението беше редактирано от introducer на 18.02.11 16:12.

18.02.11
16:31

Абе, според мен добре си се храниш, нищо няма да ти стане ако не ядеш макарони и ориз.

19.02.11
13:33

казано от Freelancer на 18.02.11, 15:50:

казано от Bojidar Stefchev на 18.02.11, 11:03:

Не съм съгласен! Даже според мен е точно обратното! Въглехидратите могат да са доста пристрастяващи и да ти бъркат в мозъчната химия. Аз самият съм се хранил стриктно Високо Мазнинно - Ниско Въглехидратно (ВМ-НВД) близо 4 одини. При това храненене няма въглехидратни зареждания, а проблеми с мозъка не съм имал. Даже мога да кажа, че има подобрение понеже мазнините помагат на протеините да се усвояват по-добре, от там има много аминокиселини за производство на нервотрасмитери за мозъка и останалата нервна система.

Готин, не ти вярвам, че за 4г. си карал на 0 въглехидрати на ден, ако беше така сега нямаше да пишеш тук.Ял си плодове зеленчуци, в тях също има въглехидрати, да с ниско ГИ са но пак са въглехидрати.Прекаления белтък товари бъбпреците и също не е много полезен.Имаше едно момче от 125 в фитнеса не яде въглехидрати никъкви 2 месеца и се побърка, 2 месеца 0 въглехидрати и резлутата беше фатален.Диети крайни като кетонна и НВД, са крайни диети и имат странични ефекти след години и не се препоръчват за повече от 1 месец :) Аз лично правя такава диета само ако ми оставаят да изчистя пресата за лятото 1 месец свалям 2 3кг и толко.През друдгото време свалям по малко ако имам да чистя с правилно и здравословно хранене.

Не съм бил на нула въглехидрати, ядях зеленчуци, плодове - не. Понякога съм имал и дни на нула въглехидрати и това да ти кажа не беше рядкост.
Виж в форума на спайдърспорт, има много примери като моя ;)
Дай някакъв линк с някакво изследване или нещо подобно , което може да потвърди думите ти с побъркаването без въглехидрати.

19.02.11
19:29

Проблема става като изкараш месец и половина на 0 въглехидрати, иначе и аз правя по 3 4 дена на 0 въглехидрати и после зареждам :)

19.02.11
19:48

Въглехидратите са горивото на мозъка

Продължителните нисковъглехидратни диети имат сериозни последствия върху тялото и могат буквално да разрушат организма. Обикновено при тези хранителни режими се наблюдава бързата загуба на тегло, което мотивира отслабващия да продължава да избягва въглехидратната храна. Това обаче са особено опасни състоянията, които са риск за здравето.

При недостиг на въглехидрати тялото не е в състояние да гори мазнини по естествения си начин. Нормалният процес изисква въглехидратите да се комбинират с мазнини и да се използват за гориво. В дългосрочен аспект безвъглехидратните и нисковъглехидратни диети могат да доведат до по-сериозни, дори необратими последствия.

19.02.11
19:56

Божидар, без да се заяждам или нещо подобно, моля те дефинирай значението на думата “побърка”. Признавам от фитнес и хранене познанията ти може да са над средните, но да изказваш толкова сигурно мнение, за нещо което си нямаш ни най-малка представа е смехотворно :). Като цяло представата за дефиницията на думата “побъркан” в България е доста изкривена! И да добавя това момче е много по-вероятно да се побърка от приема на L-Dopa, да речем, отколкото от “нулев” прием на въглехидрати, също така при лабилни психически хора приема на всякакъв вид стимуланти може да доведе до известни психични проблеми, като тревожно разстройство, депресия (до определена степен), и в много крайни случаи до хипомания и мания в последствие. Всички, от които се лекуват и то много успешно, и забележи не е нужно човек да бъде хоспитализиран, за което!

Подкрепям напълно написаното от Freelancer!

19.02.11
19:59

Има и още нещо казано по въпроса “Мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите!!!” - Не съм наясно напълно с биологията но по някакъв начин като свърши гликогена Цикъла на Кребс продължава с мазнините!!! Източника на информацията ми е NASM.

19.02.11
20:03

4. Гориво за централната нервна система
Другата важна роля на сложните въглехидрати е, че те осигуряват гориво за функционирането на централната нервна система. Мозъкът използва кръвната захар за гориво и изисква наличие на определено количество сложни въглехидрати, за да функционира правилно. Мозъкът не може да натрупва сложни въглехидрати, а при продължителни или тежки физически упражнения са му необходими големи количества от тях. Ако не разполага с необходимите количества сложни въглехидрати, мозъкът нарушава своята функция.
Синдромът “Къде си паркирах колата?”
Наблюдаваме този синдром при спортисти, които напускат джима в състояние на пълно изразходване на хранителните си запаси. В тяхната система въглехидратите са недостатъчни. Мозъкът започва да функционира не както трябва. Те обикалят паркинга олюлявайки се и не могат да си спомнят къде са си паркирали колата. Когато положението стане още по-зле, бодибилдърите дори не си спомнят, че са дошли до залата с кола. В някои съвсем тежки случаи спортисти, страдащи от липса на достатъчно хранителни вещества, забравят, че изобщо имат кола!
Влиянието на ниско въглехидратния синдром, върху мозъка
Зле подхранваният мозък не успява да изпраща правилно нервни импулси към мускулите. От особено голямо значение е да се поддържа подходящото ниво на хранителни запаси, за да се осигури необходимата интензивност на нервните импулси по време на тренировката. Интензивността на тренировката се отразява директно на двигателните единици, които предизвикват всяка от мускулните контракции. Контракциите се извършват благодарение на  предаваните импулси, които пък зависят от интензивността и продължителността на сигнала. Нарушеното функциониране на мозъка показва, че интензивността и продължителността на подаваните сигнали е рязко намаляла. Намаленият обем на нервните импулси съответно води и до спад в реакцията на мускула.
Мозъкът изразходва 1/3 от наличната кръвна гликоза
Мозъкът функционира благодарение на наличието на гликоза в кръвта и поради този факт натоварваните мускули изсмукват около една трета от наличната кръвна гликоза, така че за останалата част от организма, включително и за мозъка, остава твърде малко от нейните запаси. Изразходването на кръвна гликоза от активните мускули бързо нараства и продължава да расте през цялата тренировка. С други думи, щом вече се е уморил, мозъкът не може да се “освежи”. Когато мозъкът не получава необходимото количество кръвна гликоза, положението не само не може да се подобри , а определено се влошава все повече.
Кръвната гликоза и сърдечният ритъм
Що се отнася до сърцето и връзката му с централната нервна система, сигналите, които мозъкът праща към сърдечния “пейсмейкър” са “Действай бързо!”. Когато кръвната гликоза не е на достатъчно ниво, сигналите, с които мозъкът командва на сърцето да бие по-бързо, за да изпраща повече кръв в системата, в стремежа си да осигури необходимите хранителни вещества, принуждават сърцето да работи прекомерно усилено. При наличието на по-малко количество хранителни вещества от необходимото, сърцето е подложено на продължителна усилена работа и в резултат от слабото стимулиране на централната нервна система може да се стигне до повишаване на кръвното налягане и сърдечна аритмия. Трябва също така да отбележим, че ако в диетата ви няма достатъчно количество сложни въглехидрати, чернодробният и мускулен гликоген рязко спадат. Това съответно се отразява отрицателно на аеробната и анаеробна дейност.

Просто в момента не ми се заниамава да търся материали да ти покажа кво може да ти причини липсата на въглехидрати...

19.02.11
20:07

Тошко, никой не говори за заяждане :) нали сме тука да си помагаме, да обменяме опит и знания :) за момчето просто откачи, изпуснахме го както се вика... не знам дали е от това, може и наистина да е от друго :)

19.02.11
20:12

Да ясно ми е и точно затова го написах човек, защото всякви хора четат и си вадят грешни изводи, да не говорим и колко разболяли се има от четене на форуми :). За всичко друго съм съгласен и с теб :)

Дори когато си на 0 грама въглехидрати, глюкозата в кръвта никога не е 0.
Организма има механизми да я поддържа в долу-горе постоянни граници. Това е вярно за здравите хора. Факт е обаче , че хората , които ядат най-много въглехидрати, най-често стават жертва на диабет и други здравословни проблеми свързани с усвояването на веществата. Те най-често са хората с непостоянна кръвна захар.
Мисля, че въглехидратите от зеленчуците и глюконеогенезата са абсолютно достатъчни, за да ти функционира добре мозъка. Според мен не е нужно да се прави въглехидратно зареждане.
Трябва да видя дали ще намеря излседването, в което се казваше , че мозъка предпочита кетоните за гориво пред глюкозата :)

20.02.11
21:54

“Факт е обаче , че хората , които ядат най-много въглехидрати, най-често стават жертва на диабет и други здравословни проблеми свързани с усвояването на веществата. Те най-често са хората с непостоянна кръвна захар.”

естествено, че е така, но никой не говори за тези хора, идеята да е ядеш само сложни въглехидрати с нисък ГИ, те са точно тези в плодовете зелнчуците кафяф ориз варени картофи, овес, трици, зародиши и т.н. и като си на 0 въглехидрати 3 4 дена после правиш зареждане с тези с нисък ГИ - по горе изброениети.Това имам предвид.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1