19.02.11
14:44
Здравейте! Докато си четях статии из BB-Team, стигнах до статията за инсулина. В нея попаднах на няколко реда, които много ме заинтересуваха. Ето ги и тях:
”От друга страна, както вече беше отбелязано, инсулинът блокира процесите на разграждане в организма. Следователно високите му нива преди тренировка биха възпрепятствали изгарянето на мазнините в тялото. Именно понижаването на количеството мастна тъкан е ефект, търсен от всеки трениращ независимо от периода, в който се намира, и от целите, които си е поставил.
Как да си осигурим ниски инсулинови нива преди тренировка:
* Последното хранене да бъде 60–90 минути преди физическото натоварване.
* Да не се консумират прости въглехидрати и храни с висок гликемичен индекс.
* Да се приемат продукти, съдържащи сложни въглехидрати и храни с нисък гликемичен индекс.
* Най-подходяща е консумацията на плодове с високо съдържание на фруктоза – те осигуряват лесноусвояем прост въглехидрат, който обаче не оказва влияние върху инсулиновите нива.
Източник: Инсулин, хранене и спорт http://www.bb-team.org/articles/3552_insulin-hranene-i-sport#ixzz1EPHr1o00 “
Червеното представлява интерес за мен. Значи ли това, въглехидратите преди тренировка е по-добре да са две-три ябълки или банани (примерно) + 1-2 домата/краставица. Интересен е факта, че фруктозата не оказва влияние върху инсулина, като по тази логика, такъв тип ядене преди тренировка ще ни осигури едновременен приток на енергия и изгаряне на подкожни мазнини? Какво е вашето мнение по въпроса?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 19.02.11 14:45.
Ябълките имат доста фибри и те биха тежали в корема по време на тренировка. Бананите са добре. Особено по-зелените имат по-нисък ГИ.
19.02.11
16:57
Точно това правят въглехидратите преди тренировка и затова аз не ги употребявам тогава :)))))). Тренирам на гладно с BCAA или други препарати :))).
19.02.11
16:59
казано от entwickler на 19.02.11, 16:57:
Точно това правят въглехидратите преди тренировка и затова аз не ги употребявам тогава :)))))). Тренирам на гладно с BCAA или други препарати :))).
Имаш предвид, че ти тежат и затова не поемаш въглехидрати преди тренировка, така ли? Просто уточнявам :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.02.11 17:00.
Фруктозата е кофти нещо... като цяло в природата се среща много в плодовете, НО там тя не е самичка, а с фибри, което я прави бавно усвоима, което е добре.
Виж тая статия http://lowcarbdiets.about.com/od/nutrition/a/fructosedangers.htm
Препоръчвам ти да гледаш Sugar the bitter truth има го в замунда- то е лекция около 40 минути- много е интересно. Та като цяло не бих наблягал.
19.02.11
17:17
Амммм...мисля, че не ме разбрахте. Не мисля да наблягам на фруктозата, а се чудя, ако вместо хляб, ориз, боб или друг комплексен въглехидрат, преди тренировка се зареждам с 1-2 плода с високо количество фруктоза (като банан, ябълка, грозде и т.н.) заедно със зеленчуци, които с фибрите си ще забавят усвояването на фруктозата. Фруктозата не оказва влияние върху инсулина, а зеленчуците са много комплексен въглехидрат и също няма да повлияят значително върху инсулина. По този начин се получава така, че хем разполагаме с въглехидрати за енергия по време на тренировката, хем поради ниските стойности на инсулина горенето на подкожни мазнини ще е подсилено. Питам се дали е правилна логиката ми или има някоя тънкост, поради която нещата не седят по този начин :) Ако някой е запознат де :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.02.11 17:20.
Според мен фруктозата е неподходяща преди тренировка по простата причина, че тя влияе върху нивата единствено на чернодробния гликоген и по никакъв начин не влияе върху нивата на мускулния гликоген. Когато се приема фруктоза първо се запълват гликогеновите депа в черния дроб, а излишъка се превръща в мазнини. Преди силова тренировка целта е преди всичко да вдигнем нивата на мускулния гликоген.
За повече подробности можеш да прочетеш за мускулен и чернодробен гликоген и метаболизъм на фруктозата.
Според мен за зареждане на мускулен гликоген преди тренировка най-подходящи са комплексните въглехидрати (напр. овесени ядки) приети 90-120 мин. преди тренировка.
19.02.11
18:21
Като цяло, аз те съветвам да избягваш простите въглехидрати преди тренирова. Ще ти дадет краткотрайна енергия, която ще се изчерпи най-късно на 15-тата минута от тренировката и след това ще последва сънливост, поради отделения от тялото ти инсулин.
20.02.11
10:15
@ Владимир8507 и korpusito - далече сте от мисълта ми, но все пак благодаря за мнението.
@ antov12 - като цяло е правилно това, което написа. Въпреки, че идеята ти за гликогена е малко далече от истината, защото аз поставих въпроса за приемане на фруктоза непосредствено преди тренировка. А гликоген се гради за повече време. Както и да е...въпреки всичко твоето мнение ме накара да се разтърся и проуча по-обстойно нещата.
Доста се ровичках по отношение на фруктозата, нейното усвояване, влияние върху инсулина и т.н. Оказва се, че приемането на малки дози фруктоза чрез плодове (до 20-30гр. на ден) е полезно за организма. Прекрачи ли се обаче границата, фруктозата се оказва за един от главните причинители на диабет тип 2, нарушена инсулинова чувствителност, както и за напълняването. Замислих се върху това, че фруктозата не оказва влияние върху инсулина. Оказа се, че влияе, но много по-малко в сравнение с глюкозата например. Най-голям недостатък обаче се оказа това, че при обработването на фруктозата от черния дроб присъства процеса липогенеза (образуването на триглицериди и тяхното складиране). Придружено с количеството глюкоза в плодовете и евентуално друг въглехидратен източник, моята теория за горене на мазнини отпадна. По-скоро този процес се блокира. Други недостатъци са, че големи количества фруктоза натоварват прекалено много черния дроб, защото за разлика от глюкозата, която подминава черния дроб, то фруктозата се обработва изцяло от него. Недостатък е и блокирането на хормона лептин, който ни придава чувството за ситост. Та горепосочените твърдения напълно разбиват диети, в които присъстват огромни количества плодове, а от диетата “секс и плодове” остава само секса ;)
Сега обаче се замислих над друго нещо. То отново е свързано с намирането на начин, да горим мазнини и да качваме мускули едновременно. Тук теорията ми малко куца и аз го знам, но все пак....какво би станало, ако 2-3 часа преди тренировката си не поемаме никакви въглехидрати, а само протеин и нищожно количество мазнини (примерно пилешки гърди). Както знаем протеин стимулира секрецията както на инсулин, така и на глюкагон, като преобладаващ е глюкагона, заедно с епинефрин. Както знаем, чрез тях се активира липолизата (разграждането на триглицеридите в мастните депа). По време на тренировката кръвната захар и съответно инсулина намаляват драстично, карайки секретирането на още глюкагон и епинефрин. По този начин, тялото е принудено чрез липолиза и гликонеогенеза да си набавя необходиме вещества като глюкоза и съответно чрез нея АТФ. С това си обяснявам и думи като на Voyager и други хора, които са на ВМ-НВД, които казват, че много бързо са се изчистили от мазнини чрез този режим на хранене. При тях въглехидратите почти отсъстват и може би причината е горепосочената теория от мен. Та това е за преди и по време на тренировката. След нея, се наблъскваме с прости въглехидрати, които причиняват инсулинов шок, което от своя страна вкарва организма в анаболно състояние. Продължаме да си хапваме въглехидрати до следващата тренировка, за да възстановим чернодробния, и част от мускулния гликоген и този цикъл се повтаря. Добра теория...на хартия :D Нещото, което спъва теорията е въпроса, дали това, че не поемаме въглехидрати 60-90мин. преди тренировката няма да ни докара хипогликемия по време на тренировката (прекалено понижаване на кръвната захар)? Другият въпрос е, че при недостиг на глюкоза в кръвта, организма започва да разгражда гликогена и да го използва за енергия като го разгражда съответно до глюкоза (глюкогенолиза). Дали ще изразходи достатъчно бързо гликогена си, за да наблегне върху липолизата (въпреки, че те протичат паралелно)? Всякакви мнения са добре дошли ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.02.11 10:20.
Като цяло и по принцип а също така и в общия случай гликоген се гради за повече време.
Но КОНКРЕТНО изграждането на ЧЕРНОДРОБЕН гликоген (а не мускулен такъв) и то КОНКРЕТНО чрез фруктоза (а не чрез някакъв друг въглехидрат) става доста по-бързо. Както и да е ...
На чистата глюкоза са и необходими 3 часа за да се превърне в ЧЕРНОДРОБЕН гликоген (а не в мускулен), както може да бъде прочетено в PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11319724.
От друга страна фруктозата се превръща в ЧЕРНОДРОБЕН гликоген четири пъти по-бързо от глюкозата както може да се прочете в това изследване: http://books.google.bg/books?id=JHkVKizNSIQC&pg=PA107&lpg=PA107&dq=fructose+rapid+liver+glycogen+synthesis&source=bl&ots=SOlnjuWdvv&sig=zhgDuXTana-DuZm9N5N0DLiWLIk&hl=bg&ei=sxFhTf-ZM4XGtAbK7I22CA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CEoQ6AEwBA#v=onepage&q=fructose rapid liver glycogen synthesis&f=false
Или КОНКРЕТНО фруктозата се превръща КОНКРЕТНО в ЧЕРНОДРОБЕН гликоген за около 45 минути, но както и да е... това не я прави полезна преди тренировка.
20.02.11
16:58
Прав си за тези неща, няма спор. Доста се учудих, че фруктозата се преобразува в гликоген само за 45мин., но пък и звучи логично след като се обработва от черния дроб и се преобразува само в негов гликоген. Че не е полезна (в големи количества) се усетих вече...когато минусите станат повече от плюсовете, нещата се променят :) Пък и ако човек има разумно количество въглехидрати в диетата си, то за възстановяване на чернодробния гликоген е нужен около 1 ден, дори и въглехидратите да са комплексни. Благодаря за активното участие по въпроса ми ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.02.11 16:59.
Преди 2-3 години аз също проучвах фруктозата само, че с малко по-различна цел. Бях си намислил да я добавям в след-тренировъчния шейк заедно с декстроза и малтодекстрин, като идеята ми беше да я ползвам именно за бързо възстановяване на чернодробния гликоген, но после се отказах.
Мненията за фруктозата са изключително разнообразни и варират от това, че е един от най-полезните въглехидрати до това, че трябва да се избягва приемът и под всякаква форма. Дори един човек, мисля, че се казваше Джон (или Джордж) Парино, твърди, че не трябва да се приемат никакви плодове защото те били по-вредни дори от бонбоните.
А темата ти е интересна, нещо различно от обичайните да правя ли това упражнение, да изям ли тази мръвка, да изпия ли този протеин.
22.02.11
15:28
И втората ми теория отпадна :D Има достатъчно запаси от гликоген, които да поддържат ресинтезирането на АТФ през цялата тренировка, дори тя да продължи 2 часа :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.02.11 15:28.
казано от ProXxX на 22.02.11, 15:28:
И втората ми теория отпадна :D Има достатъчно запаси от гликоген, които да поддържат ресинтезирането на АТФ през цялата тренировка, дори тя да продължи 2 часа :)
А трета /теория/ има ли?:D И в крайна сметка, не е ли добре да хапнеш портокал със сурови бъдеми час и половина преди тренировка? :D
22.02.11
16:08
Не бих казал, че въобще е добра идея да смесваш прост въглехидрат + богата на мазнини храна ;)
ПС: За трета теория ще трябва да почакате, че музата ме напусна :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.02.11 16:09.
казано от ProXxX на 22.02.11, 16:08:
Не бих казал, че въобще е добра идея да смесваш прост въглехидрат + богата на мазнини храна ;)
ПС: За трета теория ще трябва да почакате, че музата ме напусна :D
от три месеца го правя, явно ще трябва да го променя.
ПС: МНОГО Е ВАЖНО ЧОВЕК ДА ИМА МУЗА :D