23.02.11
21:23
Здравейте колеги, искам да попитам за някоя система за издръжливост при бягане, за жалост тичането съм го занемарил с годините но сега ще ми е от необходимост, става дума че дори 1 км. със средно темпо немога да избягам наведнъж... лоша работа. Някакви съвети? Попрочетох статията за бягането на бб теам, но исках да разбера и вашето мнение. Бавно ли да тичам, или пък да се стремя спринтове да правя? Някакви идеи?
Има ли значение колко пъти в седмицата бягам? Или колкото повече толкова по бързо ще влизам в джаза така да го кажа?
24.02.11
09:06
Да,колкото повече бягаш,толкова повече ще се осъвършенстваш.Мен ако питаш най-добре е да разнообразяваш бягането.Прави и продължителни кросове, и спринтове(от личен опит мога да ти кажа,че спринтът е не по-малко полезен при сваляне на килограми и повишаване на издържливостта). Успех
Чувал ли си за така наречените “совалки”, когато аз тренирах лека атлетика доста ги правехме. Изпълнява се така, маркираш примерно около 50 метра(може повече или по-малко, зависи от целта) с 2 камъка. Тръгваш от единия камък на спринт до другия, но експлозивно бягане със всичките си сили, а не лигаво. Като стигнеш камък 2 не се връщаш ходейки, а с леко бягане, все едно бягаш за 1000 м.
Като стигнеш пак камък 1 повтаряш. Не се почива. Може да ги правиш на серии по 5 примерно(т.е. 5 бързо и 5 бавно).
Повярвай ми промяната в темпото, която се получава в “совалките” ще ти даде много издръжливост и ще ти помогне да регулираш темпото и дишането си.
Друг вариант е тичането с тежести на краката, може и на ръцете(доста уморява, колкото и странно да е). Спринтове с тежест прикрепена към теб, но за целта ти трябва стадион или нещо различно от асфалт. :D
Надявам се да съм бил полезен. :)
Мнението беше редактирано от Dimzata на 24.02.11 09:47.
24.02.11
09:50
Съветите са добри, но той дефакто е начинаещ в бягането. А вие все едно му казвате да започне да прави форсирани повторения, разсъбличане, клъстери и т.н. методи за напреднали.
Нека просто си тича отначалото, совалките и т.н. са за по-нататък, когато вече е развил една средна към добра аеробна и анаеробна издържливост, и да е подготвил кръвоносната и дихателната системи за беговото натоварване. В началния етап няма нужда от интензивни методи. Просто да започне с редуване на тичане и ходене да покрива дадена дистанция, като постепенно намалява отсечките, в които ходи. След това вече ще се стреми да намалява времето, в което изминава избраната дължина. И чак след това може да включи и спинтове...
Oranje, съгласен съм с теб, че трябва постепенно да влезе във форма.
Въпреки това мисля, че едни 15-20 метрови совалки с по-големи почивки или почивки на всеки камък за глътка въздух, или да се връща ходейки, а не бягайки, ще му помогнат и няма да му навредят.
Както може да се коригират килограмите за вдигане според възможностите на атлета, така могат да се коригират и подобни методи.
Най-добре е сам да усети своето темпо, време за възстановяване, тялото си, колко бързо може да “качва левел”, но това става с времето и постоянството.
Затова мисля, че си напълно прав и въпреки това може да моделира някои от тези методики според неговото ниво и развитие.
Може и както ти предлагаш тичане с ходене, за да покрие дадена дистанция, така също ще се научи да контролира своето дишане, следователно и сърдечен ритъм. :)
По-скоро съветът ми е да разгрява и разтяга добре преди бягането, особено, ако го прави сутрин. Да е добре хидратиран и да се храни правилно, да избягва алкохол и цигари. :)
24.02.11
14:22
Алексов, слушай тоя оранжев човек по-горе и чети какво пише и няма да сгрешиш. Съветите му са винаги точни.
Почни примерно със следното: загрявка, 400 м леко бягане 400 м ходене и така докато направиш 2 км. за една седмица. 2-та седмица вдигни разстоянието до 3 км, 3-тата седмица бягане 500 м, ходене 300 м общо 3 км, на 4-тата седмица пробвай да стигнеш 600 м бягане, 200 м бързо ходене и да увеличиш разстоянието до 4 км, на 5-тата седмица 700 м бягане, 300 м бързо ходене, 6-та седмица - 1 км бягане, 200 м ходене, като същевременно пробваш да пробягаш 2 км в края на седмицата, на 7-мата пробвай да пробягаш колкото можеш повече в рамките на 5 км с леко темпо. На 8-та горе долу трябва да си в състояние да пробягаш 5 км с леко темпо без да се напъваш. Оттам насетне вече може да започнеш да работиш за време и т.н.
Във всяка седмица от горните 8 тренирай за бягане по 3 пъти. Би трябвало да е достатъчно.
Благодаря на всички за отговорите и помощта, още от утре почвам да бягам целенасочено, така беше и с фитнеса като си казах че ще тренирам 3 дни в седмицата без да се отпускам и ето... вече месец и нещо откакто си следвам програмата :) всичко е екстра! Благодаря приятели, поздрави.