Каква пропорция на отделните дисциплини трябва да се прави

Темата е заключена.

29.04.05
16:40

колко е добре да се вдика като тегло за крака за гърди и лежанка.
според собственото тегло.за добри резултати

Нещо като 7-8 пъти собственото тегло в трибоя като че да е добро постижение. Нека все па кмомчетата да кажат.

B

02.05.05
21:33

Много зависи от категорията.
Гюрсел е над 200кг и клякал 400(май никой него е виждал) ,а т’ва е само 2 пъти теглото и продъниха медийте с негови интервюта.
Иначе съотношението е приблизително: 3/2/3
8)

04.05.05
18:25

[quote author=“sa6o88”]Много зависи от категорията.
Гюрсел е над 200кг и клякал 400(май никой него е виждал) ,а т’ва е само 2 пъти теглото и продъниха медийте с негови интервюта.
Иначе съотношението е приблизително: 3/2/3
8)

На републиканското тази година Гюрсел тежеше 207кг и резултатите му
бяха клек 350 (с два на един гласа),200 кг лежанка(което като абсолютна тежест не е малко,но като относителна е невероятно смешно-той не може да си вдигне СОБСТВЕНОТО ТЕГЛО от лег и тяга 250 мисля че беше.(Цитирам резултатите по памет,поправете ме ако греша)

А иначе конкретно по темата: за не-състезатели коефицентите са по-поносими според таблицата на Тено и Сорокин - 2/1,5/2 и се отнасят
за хора с поне 2 годишен стаж

05.05.05
15:33

сигурно е така ама аз тъкмо стигнах до 200кила 2ка и разбрах,че клека трябва да мине 90 градуса и дай ся наново..:( като клякам до долу 150 ми ибават майката...ама се пак тва го тренирам от месец някъде!

08.05.05
22:25

за да кача сила в клякането как да проведа тренировките  :?:  .например полуклека добре ли е .или само клек ,които да е единствено упражнение.трябва ли да правя други упражнения и т.н.т  :idea:

09.05.05
11:23

[quote author=“Golemanov”]за да кача сила в клякането как да проведа тренировките  :?:  .например полуклека добре ли е .или само клек ,които да е единствено упражнение.трябва ли да правя други упражнения и т.н.т  :idea:

А така и мене тва ме интересува ..... кажете pls защото и на мен ми е много слаб клека .... клек колкото и лег правя мойе и с 10 кила повече от лега  :roll:

B

09.05.05
18:59

Клякайте :!:
За да сте силни на клек- клякайте!
Всеки ден :!:
Засега само клек ви стига.

10.05.05
14:05

То добре да клякаш всеки ден,но аз сам чувал че -претренира мускула.то така силата само ще спадне.трябва някакъв режим.НО КАКЪВ. :idea: пак и само с клек едва ли ще има резултат.Колко пъти в седмицата трябва да се прави :?:

10.05.05
14:10

Абе казали са ти го - ако искаш да имаш силен клек, трябва да клякаш. Дали ще е всеки ден или по - рядко, ти си решаваш. И според мен всеки ден е много, но веднъж седмично ще е малко. Имай предвид, че трибойските методики нямат нищо общо с културистичните, така че претренирането не трябва да те притеснява. Ако искаш сила на дадено движение, трябва да го тренираш по - често.

10.05.05
14:37

Освен клека който трябва да е 2 седмично предполагам че и тягата и лежанката също трябва така. :?
А като конбинация лежанка с тяга в 1 ден,и клек отделно.ТАКА ДОБРЕ ЛИ Е

10.05.05
15:01

Еми аз смятам, че е по-добре да комбинираш клек със лежанка, пък тягата да си я правиш отделно!
и 3-4 пъти седмично мисля че е достатъчно за клек, дори не винаги да го комбинираш с нещо.
а тягата...за нея по-рядко може би 2 до 3 пъти седмично.

според моето скромно мнение

11.05.05
15:24

за покачване на силата с какви тежести е по-добре да се вдига според максимума .С по-леко, с по-тежко ,повече повторения или по малко.ако е например 130 за лежанка. :idea:

13.05.05
04:06

Аз не знам колко мога да дам савет, но от 2 години се занимавам с трибой като любител и имам следните постиженя: 160/107/170 при 86 лично. ДАли ще има тежест моето мнение не знам, но аз ще си го дам.

В момента сам в САЩ и тук най-популярна е методиката Westside. Базираики се на нея ще кажа, че наистина е важно да клякаш,за да станеш добар на клек, но не по-малко важно е да тренираш слабите си мускули, защото не общата ти сила, а силата на най-слабата ти част определя с колко клякаш.

13.05.05
11:57

Здр.къде мога да я погледна тая методика за която говориш?

13.05.05
12:33

[quote author=“POWER”]Здр.къде мога да я погледна тая методика за която говориш?

Дай мейл ако искаш да ти пратя нещо.

Странно е това, все едно че Цацулин слушам... Американците са всепризнати в шоувдигането на глупости, не и в трибоя или щангите...
Кои слаби мускулни групи трябва да се тренират при клека? Клякайте до долу, и после ми обяснявайте, че краченето на машина има по - добър ефект.
Основният принцип според мен е нервната стимулация. Тя трябва да е така изградена, че при голямо напрежение мускулите да се задействат едновременно и целенасочено, като лост. Това с трениране на 5-та глава на четириглавия не само, че няма да се постигне, ами ще даде и обратен ефект - той ще свикне да работи сам. Развитието е на нервна система; изолиращите упражнения са почти само за мускулно развитие. Големината на мускула не е определяща за силата му.
Оттам и тренировката на стабилизаторите е предимно загуба на време; до нея може според мен от време на време да се прибягва, при силов застой, за преодоляване на дадена - често психическа бариера. Но не и тренировката им да става неделима част от подготовката.

13.05.05
19:14

[quote author=“D3BEP”]Странно е това, все едно че Цацулин слушам... Американците са всепризнати в шоувдигането на глупости, не и в трибоя или щангите...
Кои слаби мускулни групи трябва да се тренират при клека? Клякайте до долу, и после ми обяснявайте, че краченето на машина има по - добър ефект.
Основният принцип според мен е нервната стимулация. Тя трябва да е така изградена, че при голямо напрежение мускулите да се задействат едновременно и целенасочено, като лост. Това с трениране на 5-та глава на четириглавия не само, че няма да се постигне, ами ще даде и обратен ефект - той ще свикне да работи сам. Развитието е на нервна система; изолиращите упражнения са почти само за мускулно развитие. Големината на мускула не е определяща за силата му.
Оттам и тренировката на стабилизаторите е предимно загуба на време; до нея може според мен от време на време да се прибягва, при силов застой, за преодоляване на дадена - често психическа бариера. Но не и тренировката им да става неделима част от подготовката.

Съгласен сам с теб - наистина нервната стимулация си е най-важна. Но представи си този проблем - тежест, която не е проблем да вдигна 2 сантиметра над паралелно, но ако сам на паралелно не мога да помрадна. Това се получава от факта, че са ми слаби мускулите на задната част на бедрата, по-точно сгажката при задника, и самия задник. Ако продалйа да тренирам само клек, клека ще ми се вдигне, няма проблем, но тежестта ще е ограничена отново от по-слабия мускул и ще пречи да се добият по-добри резултати.
Различни хора имат различни проблеми в различни части от движението - дали ще е по-долу, дали ще е по-горе и предполагам няма да нарани да се правят ниакои спецялни упражнения. Аз наистина говориа при получаването на застой, когато знаещ, че определена част от движението ти пречи да постигнещ максимални резултати. Още, при приближаване на састезанието, обикновено тези допалнителни упражнения започват постепенно да отпадат.
Ако клякаш все до долу има “опасност” да не усетиш на състезание кога си стигнал паралел и да не покажеш истинските си възможности на подиума.
И още, защо триабва да сме срещу атлети, само защото не вдигат в ИПФ. Ами ИПФ не е толкова популярна в САЩ, защото там има още 10 организации. Всеки има право да избира каде да участва. И ако искате да знаете, един от шампионите на ИПФ (Браян Саидърс) използва някои Westside методи в тренировката си.

13.05.05
19:44

На грешен път си. По много тъп начин си обясняваш, кое ти е силно и кое не. Ако искаш да си силен в трибоя изчисти си техниката и прави това, което се иска на състезание клек, лег и тяга.
по-здрав

13.05.05
19:47

Вие само клек, лег и тяга ли правите?

B

13.05.05
20:08

ДА :!:
Имам клек 335 , лег 225 и тяга 325 на тренировка. Тежа 91,4.
От няколко години несъм правил друго.

B

13.05.05
20:24

Американците неги гледай :!: Те никога неса били силни защото тренират много :!:
Относно другите федерации... мисля че се вижда ясно как вдигат там.
Немога да призная фанелка която дава 120-150кг на лег. Никой от тия дебелаци,Ричлак и компания нее вдигал повече от 300кг по правилата на ИПФ. Дори аз лично се съмнявам в стреч фанелката на Сайдерс. Навремето Ед Коен вдигаше със забранена фанелка в ИПФ, като и беше сменил етикета за да мине през садиите. Американците са ненадминати шоумени, но като атлети са гола вода :!:

13.05.05
23:19

Защо те трябва да вдигат ж ИПФ? Защо хора от ИПФ не отидат да им покажат, че са по-силни и по-добри и да си се върнат кам старите ИПФ правила? И почти всички ползват новата Инзер Рег X. Малко са хората, които ползват нещо супер изчанчено. Ричляк, например, само си е отворил гарба на фланелката и я носи по-малък номер, но това е позволено от федерацията му. Ако има някой по-силен от него, да си сложи неговата фланелка, да нямя пауза, да тежи 250 кила и нека вдигне 455 килограма.  Дотогава по-слабите трябва да уважават.

B

14.05.05
18:36

Защото:
ИПФ е по голяма федерация. Има участници от повече страни. Защото има ДОПИНГ ПРОБИ! Защото ако пауърлифтинга някога стане олимпийски спорт, ще е по правилата на ИПФ. Защото ИПФ е сериозна федерация в която няма място за клоуни като Ричлак!
8)

14.05.05
18:53

:)Напълно подкрепям Сашо Скина-Белослатинска Машина!Истината е в ИПФ,защото от всички федерации в света на силовия трибой е най-близо до СПОРТА.Това,че в другите федерации се вдигат по-големи тежести,не е защото атлетите им са по-силни,а е заради липсата на допинг-проби,извратените правила за вдигане и различната екипировка.Фланелката на Ричлак не била по-различна,била Рейдж-X ама и бил изрязан гърба и била по-малък размер-значи няма нищо общо с рейдж-X,само надписа:)100% е няколко пласта по-дебела от стандартния рейдж,за да издържи на подобно натоварване.Че човека е супер як,спор няма,но не е това за което го представят.

14.05.05
21:41

ПРевеждам мнението на един познат мерикнец от друг форум. Стори ми е смислено и подходящо за задлбочаване на дискусията. Надявам се преводът ми да запази автентичността на мнението. Ето го и автентичния линк: http://www.midwestbarbell.com/totalelite/index.php?showtopic=933

—————————————————————-
Fred Coolbroth:
НЯкои отговори на различни въпроси и мнения без някакав ред:
1) НАистина директно трениране на клек, лег и тяга изглежда работят много добре за някои хора. Тази тема би отнела преклено дълго , за да я обясним бурзо...В смисъл - това са деситилетия от стария Български срещу Руски спор. Аз ще лажа това - покажи ми някой, който е станал силен изпозваики само клек, лег и тяга и аз ще ти покажа някой поне толкова силен, който използва голяма аплитуда от упражнения.
  2) ДА клякаш всеки ден би било много, много трудно. Сигурно и невъзможно ако си натурален атлет (без стероиди). Със сигурност най-много 2-3 от тези дни ще са тежки и останалите би трябвало да са доста леки. Вероятно много леки. Взможно е да нмерищ начин да се одтървеш от този проблем, но защо? НА мен ми изглежда неефикасен. Обем за самия обем. Който е видял моя дневник (тренировачен) би знаел, че ко аз кажа това, значи е преклено много.
3) Всеки , които се съмнява с силата на Брайън Сайдърс е просто откачен. ПРосто и ясно. Аз имам видео на моя компютър, в което той прави повторения без екипировка на 273кг. Също, американец в момента има рекорда за най-голям лег без екипировка - Скот МЕнделсон с 324.  Шоумени, а?
4) Това за Ед Коан е едно от най-глупавите изказвания, които съм чел в живота си. Казано от истински интернет-боец, който никога не е виждал Коан да вдига. Сега, не отричам, че Коан сигурно е използвал нелегална фланелка, но ти гарантирам, че не е получил много от нея. Ед е известен с това, че използва фланелки, които са прекалено големи за него. Човекът мрази флнелките и днес не ги  носи , за да изкара много от тях. Да се опиташ да заклеймиш постиженията му, защото носил нелегална фланелка, която му дала страхотно представяне е смешно. Пробвай по-добре следващия път.
5) КАто се има предвид, че повечето от Westside вдигат повече без екипировка от тези плямповци в 3-пластна екипировка. Не смятам, че трябва да коментирам повече за това. А, и нека не слушам коментари за стероиди от българи. Мооооооля.
6) Последния коментар, че американците са слаби в трибоя наистина ме засегна, така че ще го оставя настрана. След като тези момчета не харесват екипировка, нека видим хора, които не използват много.
Какво ще кажете за клека на Шейн Хамън до долу с над 455 кила? ДА, още един слаб американец. А клека на Брент Майксел с над 410 само с трико? Да, много слабо. Вече споменах Скот Менделсон, и тои е слаб. А какво ще кажете за дарпащи тяга? 410 на ГАри Франк? ЛЕгионат от дарпщи над 320 в Westside? А Southside? Те дарпат 320 без екипировка и без загрявка. А и н този форум имаме само слаби дарпачи - Тим (Харолд) и Кайл (Гълидж) със само 364…Много зле.

14.05.05
21:48

Искам иначе спецялно да благодаря на всички за коментарите - пуснах ги в ниакои други форуми и сега се вихри люта дискусия и се надявам оше доста да науча от нея.
Също искам да кажа, че защитавам американците така, както бих защитил всеки састезтел по тробой - в спорта няма много пари (ако въобше някакви) и всеки го прави за удоволствие и слава. Бих желал да стане олимпииски спорт и дано доживеем до някое време! И дано стане по-популярен в България, за да не ме гледат в българските зли като изкопаемо (поне в Пазарджик е така) :(

15.05.05
00:28

Лично аз съм на мнение, че тренировката трябва да е само силова и по възможност само с базови упражнения за заучаване на техниката до съвършенство и движението да стане натурално, като ходенето. Но много е важно възстановяването и въобще храненето, защото наистина както казва човека е трудно всеки ден да клякаш примерно, а да не говорим и за тягата. Така, че от хранене и възстановяване според мен също доста може да се дръпне, че да не пада силата. А катаболните процеси могат да прецакат атлета и ако е на стероиди, но не възстановява правилно.
Това за американците няма какво да го обсъждаме и ако не се състезават по правилата на ИПФ значи постиженията са им нереални. Дано спорта да стане олимпииски и може да се измисли нещо като при културизма и бокса да е с аматьорска и професионална девизия.
по-здрави

15.05.05
08:17

Емил_мло, много добре казано за трнировката и възстановяването.

Имам един вапрос, защото вие повече ги следите, не се ли класираха американците 2-ри на световното на ИПФ миналата година? Руснаците ги биха здраво (макар че бих могал да кажа, че за съжаление по-известните и добри американски трибойци не се състезават за ИПФ, дано това се промени с евентуалното представяне на спорта на олимпияда, повече няма да коментирам за американците, вие си имате мнение и аз го уважавам). Какво са руските методи и как се различават те от българските (защото българите., колкото сме добри на вдигане на тежести, толкова сме зле в момента на трибой, но дано се оправят нещата)?

B

15.05.05
20:00

Виш сега Rexer
Несме тук за да се караме, но ти БЪЛГАРИН ли си :?:  :?:  :?:
Тоя насран американец ще ми говори за допинг :!:  :?:  :!:
Откакто съществува трибоя в България имаме 2-ве положителни  проби :!:  :idea: А тяхната най-голяма зезда Ед Коен е хващан 3-ри пъти и му е забранено доживот да участва в ИПФ :!: Както във всеки спорт така и в нашия има допинг. Но аз давам проби както и всички участници в ИПФ състезания :!:  В УПО дават ли :?:  :?:  :?:
Аз се съмнявам в силата на Браян Саидерс :!:  Нека съм откачен. Само искам да ми обясниш как така през последните 2 години му скочиха драстично лега и клека, а тягата си е все толкова :?: Да нее защото екипировката не помага много там :?:
А за клякането всеки ден: Аз клякам 12 пъти седмично, като правя средно 4-5 максимални единици и около 30 максимални двойки. И най-важното несъм умрял :lol:  :lol:  :lol:
Споменатия по горе Шеин Хаман кляка за последно 14 дни преди състезанието на което прави световен рекорд :roll:  :roll:  :roll:  малко странно. Аз за толкова време ще забравя как се кляка.
Относно слабите постижения на българите в трибоя:
1 Нямаме традиции в спорта. Нямаме школи и треньори.
2 Федерацията ни е ужасно бедна. Всички работим, най- вече нощем.
3 Възстановяването ни е под всяква критика.Аз взимам само витамини и креатин, немога да си позволя друго.
4 Нямаме екипировка. Тази с която вдигаме е стара и износена и сме вдигали с нея на 4-6 кг повече лично тегло. Едно трико е 145евро
5 Нашият отбор е селекция от около( в най-добрия случай)20 състезатели. За сравнение украинския е от поне 300 :!:
За финал искам да помоля мнението което давам в този форум да си остане тук :!: Не очаквам да ме разбере някой американец. Търся разбиране само сред българите.
8)

15.05.05
21:17

Виж Сашо, въобще не искам да се караме, затова и няма да споменавам американците повече, защото виждам какжо ви е мнението. Аз ги уважавам, защото се запалих по трибоя на американска земя, а тук в залите непрекаснато се опитват да ме разубеждават какво да правя и как да тренирам. И какво общо има мнението ми с това дали съм българин? Това означава сляпо да се доверявам и сляпо да поддържам или да подкрепям в силни и трудни моменти?

Няма и да се оправи скоро положението със спорта, особено като не е олимпииски. В залите (поне при мен в Пазарджик) само се блъска за мускули и хората не могат да си представят защо ако не се състезаваш би минавал през целия този труд и опасност от кунтузии. А точно ни трябват повече любители, за да може да се разпространи спорта - не само трибоя, а и вдигането на тежести, където, макар да имаме традиции, не знам как се набират масово състезатели.

B

15.05.05
21:21

Имах предвит че е странно човек фен на трибоя и българин да ми посредничи с американец който явно е твърдо убеден че ния българите сме добри в някой спортове именно защото вземаме допинг :roll:
Иначе се радвам че има всеповече фенове на трибоя в този форум :wink:

15.05.05
21:26

Хаха, нещо не е станало ясно. Той беше споменал за дошпинга, защото сравнително честичко ни хващат, но никога не е споменавал, че само заради допинга сме добри. Може да съм се объркал при превода или нещо сам казал неточно. Мога те уверя, че американците, с които кореспондирам уважават невероятно много българската система за щанги и една голяма част са фенове на българския отбор. Така че този коментар просто е бил изтълкуван грешно.

B

15.05.05
21:33

Радвам се че се разбрахме :D
Ако наистина се интересуваш как тренираме, ако имаш път към София, ще се възползвам от възможноста да те поканя на 1 тренировка на част от национала ни. По точно моя, на Тошко Тодоров, Димо Бенев и Ивайло Христов. Ние тренираме по системата на Абаджиев и Андон Николов. 8)

15.05.05
21:44

Това ще е като сбъданата мечта!!! Сигурно ше ми се отвори път и искам да ти благодаря предвително :) Ще поддържаме връзка чрез форума :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1