25.02.11
13:47
Здраво! Реших да събера малко различни мнения по въпроса. Баща ми снощи ме накара да се поинтересувам като ми каза, че количествата, в които ям консервирана храна е много вредна. Грах, боб и царевица ям само от консерви понеже не изискват никаква обработка. Всеки ден присъстват в менюто ми около 2-3 консерви. Дори и от грахта в буркани пак имало риск. Разчетох се из интернет, но намерих данни само за някакъв ботулинов токсин, който бил изключително опасен, но се отстранявал още при консервирането понеже за тази цел се използвала много висока температура и бактерията умирала. Повтарям, че не става въпрос дали е вредно по 1-2 консерви на седмица, а по 2-3 консерви на ден, в продължение примерно на 2 месеца. Какво е вашето мнение по въпроса?
Всичко зависи от консервантите, изпозвани в различните продукти. Виж какви са Е-тата и проучи какви са рисковете и вредите от тях. Ако не се лъжа дори тук във форума имаше такава таблица.
Виж тук: http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html
Мнението беше редактирано от Valdis на 25.02.11 13:54.
25.02.11
13:56
казано от Valdis на 25.02.11, 13:51:
Всичко зависи от консервантите, изпозвани в различните продукти. Виж какви са Е-тата и проучи какви са рисковете и вредите от тях. Ако не се лъжа дори тук във форума имаше такава таблица.
Виж тук: http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html
Благодаря за съвета, но в моя случай няма изписани Е-та върху консервите. (shake)
Сещам се за 2 вида консервирана храна, втория от които е “стерилизирана”, като стерилизацията се прави и в домашни условия - компоти, туршии и т.н. Има такава храна, която въпреки че е в буркан/консерва не съдържа консерванти, които са много вредни за чревната микрофлора и всички др. вредни ефекти от Е-тата.
Не съм правила проучване колко и дали е вредно, но защо не пробваш със замразени грах, царевица. В микровълновата стават бързо и лесно. Или пък в тенджера под налягане също ще станат за 5-10 мин.
25.02.11
14:03
казано от Anelia на 25.02.11, 13:59:
Не съм правила проучване колко и дали е вредно, но защо не пробваш със замразени грах, царевица. В микровълновата стават бързо и лесно. Или пък в тенджера под налягане също ще станат за 5-10 мин.
Същото предложение ми беше предоставено и от баща ми, но проблема е там, че като съм на работа няма как да ги размразявам. Ще кажеш да ги нося в кутии, но вече става прекалено...нося по 3 кутии с мене, остава да нося и още 2-3 и ще стане мазало. Отделно, че все пак ми се ще да избегна времето за обработка на замразена храна...мързел естествено пък и е досадно :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.02.11 14:04.
Това са несгодите на здравословния начин на живот. Аз в момента обмислям покупката на малък хладилник и микровълнова на работното място, та поне да зареждам веднъж седмично.
Valdis, то остана само да обмислиш покупката и на едно легло и да се пренесеш да живееш в офиса:) Така ще може да казваш, че фитнес залата ти е у дома :))
Имам :D всичките ни туристически принадлежности са тук :D Ако ме изгони жената не берете грижи за мен.
25.02.11
15:09
Ето малко информация свързана с ботулиновия токсин и съответната бактерия - http://www.zdravebg.info/2010/12/botulizum-simptomi.html . Оказва се, че никой не е застрахован. Бактерията се намира в почвата и най-често се среща при консерви, салами и др. Това обаче най-често се случва в по-слабо развитите страни. И нашата мила, родна страна също не е от най-развитите, затова имайте едно наум ;) Продължавам да проучвам консервите :) Ако изникне нещо интересно ще го обявя :)
25.02.11
15:40
Един голям проблем на консервите е ,че металните кутии отвътре имат покритие, което пречи храната да придобие метален вкус от опаковката. Това покритие почти винаги съдържа Бисфенол-А, който пък от своя страна е един от най-вредните ксеноестрогени. Той може да е причина за намален тестостерон, олигоспермия, развитие на гинекомастия, рак .... абе въобще всички болести и състояния, свързани по някакъв начин с дисбаланса на хормоните.
25.02.11
16:38
казано от www.gynecomastia-bg.com на 25.02.11, 15:40:
Един голям проблем на консервите е ,че металните кутии отвътре имат покритие, което пречи храната да придобие метален вкус от опаковката. Това покритие почти винаги съдържа Бисфенол-А, който пък от своя страна е един от най-вредните ксеноестрогени. Той може да е причина за намален тестостерон, олигоспермия, развитие на гинекомастия, рак .... абе въобще всички болести и състояния, свързани по някакъв начин с дисбаланса на хормоните.
Ауч! Прегледах материали за този Бисфенол-А и се оказа наистина кофти нещо. Отделно, че не се среща само при консервите, което е още по-shit :) Ще трябва да се ориентирам към нещо друго, че при количеството храна, което смятам да ям от консерви риска се повишава неколкократно. Благодаря за съвета. Ако някой друг има какво да добави, темата е широко отворена :)
25.02.11
17:46
Намали консервите до минимум. По-добре си готви и увеличи броя на кутиите с още 2-3 ;)