Кардио - Издръжливост

27.02.11
19:51

Здравейте! Занимавм се с колоездене и по точно от половин година до сега само с планинско.... ОТ 2 месеца забелязвам сериозен спад в моята издръжливост към този спорт и след натоварване се чувствам като парцал дори и по време на натоварването. Малко преди нова година включих в програмата си и упражнения на лост но нищо сериозно просто за тонус. Карам предимно неделя цял ден, а на лост ходя два пъти  в седмицата за по 30 мин. Хапвам си нормално и разнообразно. От началото на годината започнах да ям по-малко въглехидрати особено в дните в който почивам, а в тези на каране или лост хапвам сутрин по стабилно въглехидрати за повечеко глюкоген.  Явно е, че някъде бъркам дали е в мен проблема или е в това, че по това време организма е доста слаб??.. поне така казват всички...

Темата беше редактирана от Тино на 27.02.11 19:55.

27.02.11
20:03

Опитай в дните преди каране да ядеш повече въглехидрати!!!
Като цяло проучи въпроса с въглехидратното зареждане. Мисля, че схемата е нещо от сорта да имаш дни в които се въздържаш и последните два дни преди (в твоя случай карането на велосипед) зареждаш и така имаш доста повече гликоген.
Друг важен е въпрос е колко вода консумираш?

27.02.11
20:17

Ами вода си пия по глъдка през определени минути, защото ако ми се допие вода, значи вече съм пресъхнал и по добре да не товаря в рамките на 15 мин....  Иначе въглехидрати от сорта хляб, пици и бързи тестени изделия съм ги  спрял, но хляба ще взема да го върна в дни преди каране. Започнах да хапвам повечеко месце и да разчитам на бавни въглехидрати от рода на ориз, бобови, картофи и тнт... 1 2 часа преди каране и тренировки набивам яко овесени ядки, като така имам постоянно прилив в близките часове. Мисля си и друго дали натоварването е толкова голямо, че не мога да снабдя нуждите само с едно хранене??? Другото което е, че се получава като натрупваща умора, която се усилва с всяка седмица?

27.02.11
20:21

Тино, знам какво е да караш цял ден ( аз съм карал веднъж 8 часа и изядох през това време 5 вафли и 3 кроасана). Средно по 400 калории (абсолютен минимум) и пак става доста голямо число и затова си трябва зареждане от предния ден или въглехидратна/електролитна напитка.

27.02.11
20:36

Аз точно това мисля да направя.... Попринцип имам изостар и ми седи така само по любителски състезания съм го ползвал... Има ли проблем да го ползвам постоянно при каране.. Една доза е 600 калории и на опаковката пише примерно в рамките на един час да се изпие е ок, но на мен след 2 часа ще ми трябват още 600 калори, а на него не пише дали може да се пие по 2, 3, 4 дози на ден... Попринцип започнах да се занимавам със спорт от миналата година май месец и от тогава до сега изгорих доста ненужни телесни мазнини, но има и какво още да смъкна от ту от там за това гледам да седя далеч от опасните въглехидрати. Явно ще хапвам здраво ориз и подобни и в почивките си...

27.02.11
20:45

Здрасти,
Вземи под внимание температурите, при които караш в момента. За да се стопли тялото, енергоразходът се вдига още повече. Съвет: намали времето, през което караш. И на мен ми се карат 5-6 часа като лятото, но зимата съм си позволявала най-много 4 часа, и то при температури над 10 градуса. Сега при минус температури, вятър и лед, повече от 2 часа ми идва зор и се прибирам набързо.
При колоезденето има периодизация, колкото и да не ни се иска. Когато се постопли времето, започни с по-дългите карания, но гледай да не минаваш повече от 140 пулс.

27.02.11
21:08

Ами аз още щом тръгна и нямам сила.. пък какво остава след 3 4 часа....  Преди карах по 6 7 и не чувствах умора, а януари беше доста по коварен и студен но явно се е натрупало. ! 140 пулс трудно се задържат при планинското колоездене. Обикновено по баирите гледам да не заминава повече от 160.В тези студове карам предимно край Кресна, там е над 10 градуса, но днес карах на витоша на 0 градуса и определено беше по тегавко. Сега съм решил да си дам почивка и да пробвам повечко въглехидрати и ще видим как ще ми се отрази. Забравих да споделя че ако насилвам въпреки умората започват да наболяват колената и за това не прекалявам с тях също...

Мнението беше редактирано от Тино на 27.02.11 21:09.

27.02.11
21:33

Интересно, аз като правех тичане навън - когато е студено ми е по-лесно (примерно на -15 :))) ). Въздухът  е по-гъст и кислорода е повече.

27.02.11
21:38

Вземи си някакви витаминки да пиеш. Нямам идея иначе на какво се дължи умората. Ако пиеш кафенце, едно силно топло кафе преди каране доста тонизира. А с такъв висок пулс (160) си изчерпваш явно много бързо гликогена и “увяхваш”. Дори на черно, пак може да се кара с по-нисък пулс, все пак имаме доста малки предавки на байковете си. Малката плоча е за това. А ако нещата тръгнат много трудно, има вариант бутане.
Ти само уикенда ли караш? Пробвай да включваш и през седмицата някакви макар и кратки карания: по половин-един час 2-3 пъти поне. В обедната почивка или преди работа, или ходи на работа с байка.

27.02.11
21:40

Дишането е по-добро, но Анелия е права. Организма при минусови температура дърпа много ресурс за да загрее тялото. Чувал съм че зимните тичания са доста по-ефективни при изгаряне на мазнини точно поради този ефект...  Другата неделя мисля да почивам ако ми се докара ще пробвам с изостар и добро въглехидратно зареждане още от предишен ден и ще споделя. Тренировките на лост ще ги съкратя за момента... Благодаря ви за съветите, ще следя темата може и някое патило да се обади защото аз наистина карам доста за един ден и може да е прекаляване цялата работа...

27.02.11
21:44

казано от entwickler на 27.02.11, 21:33:

Интересно, аз като правех тичане навън - когато е студено ми е по-лесно (примерно на -15 :))) ). Въздухът  е по-гъст и кислорода е повече.

Колко часа си тичал? Един час не е проблем да се поддържа еднакъв пулс и темпото да е достатъчно, че да не ти е студено. После обаче с умората пулсът пада и започва да ти става студено. А ние караме повече от час. Освен това, на спусканията усилията като намалеят и пулсът също пада.
На колелото се развива по-висока скорост е в пъти по-студено. Замислял ли си се защо няма мотористи през зимата?

27.02.11
21:44

Ами карам до работата ми. Те са ми кратки не повече от 5км на ден и са доста лежерни дори не успявам да се загрея... Използвам първа скорост при катерене но по малко от 155 пулс няма как да забавя защото вече инерцията се губи. Явно злупотребявам с баирите... Иначе след такъв ден приемам, Комплексен витамин + Калции и магнезии с витамин Д.

Мнението беше редактирано от Тино на 27.02.11 21:45.

27.02.11
21:49

казано от Тино на 27.02.11, 21:40:

Тренировките на лост ще ги съкратя за момента.

Моят съвет е да не ги махаш. Силата в горната част на тялото е важна за планинското колоездене. Шосейките са клечки от кръста нагоре, но виж спускачите са повечето “плочкаджии” и с добре развита мускулатура като цяло. Тя ни трябва да контролираме добре колелото.
Явно си изпаднал във въглехидратен и калориен недостиг. Хапвай повече и тренирай по-смело :)

27.02.11
22:02

Вече цяла седмица хапвам повечко въглехидрати и всичко е перфектно! :)

Мнението беше редактирано от Тино на 07.03.11 09:36.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1