28.02.11
19:33
Успяхме да измайсторим лост от 1 тръба и 2 планки, който мисля се получи доста добре. Самоче наще незнаят че трябва да се забие с болтове в тавана. Значи въпроса ми е как най-безопасно да пробием тавана, с минимални поражения :D живея в панелка ако е от значение. И пак да подчертая максимално малко щети, че ми пада главата после :D
28.02.11
19:41
незнам човек.. за да издържи това трябва поне да има резба това което ще го забиете.. ако забиеш гвоздеи най-много да направиш 1 набиране с доста опасна негативна част.. като някой шантав клип във ви-бокс :D
28.02.11
19:43
Има дюбели, анкерни болтове. Варианти много. Повечето издържат по доста килограми. Идете в железарията и попитайте хората там - ще ви кажат кой е най-удачния вариант за таван на панелка.
Решихме да е с тези:
и без туй вече ги купихме пак единия е 1,20 :D по 4 на всяка планка. Интересно дали ще издържат :?
канаколит...никви поражение...е мое да има някоя счупена глава ама...подробностти ... ;d
следващия вариант е с тиксо ;d .....
значи сложи го на стената НЕ НА ТАВАНЕ а на стената..малко високо...и ще го забиеш с пирони на стената....
28.02.11
20:07
К’ви пирони, к’ви 5 лева. Даже и да успеят да забият някакси пироните в бетона, нали с едно дърпане и ще се изважда. Хората казаха, дюбели. Връзката винаги може да се направи така че да издържи 80-100кг, дали панелът ще издържи е друг въпрос.
За дюбелите трябват дупки. Дали директно в тавана или в някоя стена, вие си решавате.
С голи ръце няма да пробиете дупки, това е гарантирано. Трябва ви бормашина, по-сериозна по възможност.
Мнението беше редактирано от 6th на 28.02.11 20:16.
28.02.11
20:19
казано от bat jica на 28.02.11, 19:46:
Решихме да е с тези:
и без туй вече ги купихме пак единия е 1,20 :D по 4 на всяка планка. Интересно дали ще издържат :?
Ще издържат!!! Като ги гледам. Това са си анкерни болтове, нали?
Тези анкерни болтове който си избрал са добре/издържат тонове/ съвета ми е като пробиваш с ударна бормашина в бетона да направиш отвор дълбок колкото цялата дължина на болта така ако се наложи да го премехнеш му махаш гайката и го набиваш на вътре и замазваш иначе за демонтаж и и изкарване забрави,ще трябва шлайф и рязане.
28.02.11
20:58
Анкерни болтове, аз с тях си закачих крушата в нас (моя е с куки за да се закача и сваля крушата), държат доста кг., да на бетон са, пробиват се трудно с обикновена бормашина... Малко повече натискаш с бормашината иначе ... Панелката дали ще те издаржи, а бащата ти най-много да ти пукне зелката от бой 1 път :D Боя изгражда характера нали тай :D Дюбели не ти препорачвам, личен опит с лост... Не !
28.02.11
21:19
момчето иска баща му да не разбира вие му говорите за сериозна бормашина :D с пергел пробвай :D и да на стената е по-добре от колкото на тавана
казано от kristiancho на 28.02.11, 21:19:
и да на стената е по-добре от колкото на тавана
Закво тей ,че да не да го забиим и после вари го кърти :x
Използването на добри инструменти и най-вече от човек, който знае какво прави, значително ще намали възможността от “дупки пробиваме всекакви”.
Виж, прегорялата любителска бормашина на баща му, както и таван нашарен с n-найсе неуспешни опита за пробив, не биха били добра новина.
01.03.11
11:27
Ето моето приключение с лост, най-отдолу съм написал как го направихме.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/47660
Иначе - няма как да не се разбере - за да носи лоста себе си и тези, които висите на него си трябва стабилно закрепване - хубава бормашина и хубави анкери. По принцип за стена е по-далавера - по друг начин се носи тежестта от анкера и е по-стабилно според мен, но пък тогава ви трябват еркери някакви за да не се счупи/огъне рамката. Така де - според мен с анкери ще стане ;) Но викнете човек, който разбира какво прави и ще ви направи хубави дупки. А иначе риск да се набиеш на арматура (особено в таванската плоча) винаги има - тогава в общия случай - местиш малко настрани и даваш смело пак :)
Успех!
казано от Иван Божанов на 01.03.11, 11:27:
А иначе риск да се набиеш на арматура (особено в таванската плоча) винаги има - тогава в общия случай - местиш малко настрани и даваш смело пак :)
Затова при чувала сега има “алтернативна” дупка :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 01.03.11 11:48.
Ако си по-упорит има възможност да се мине през арматура, но не е желателно. Анкерите, които сте взели са повече от достатъчни, дефакто дори два от тях поставени правилно са повече от достатъчни, но лоста който сте направили ми се вижда страшно халтав, почти съм сигурен, че ако се увися на него ще го изкривя. Аз самия тренирам на подобен лост.
01.03.11
12:28
Стандартен анкер 10х80 издържа 60-70кг аксиално напрежение,и съответно наполовина импулсно аксиално напрежение,с това визирам този момент,в който ти поради някаква причина се метнеш на лоста или се друснеш
От тук нататък изчисленията са си за теб,колко ще бъдат необходими и тнт
Апропо,анкера издъжра много,много повече радиално напрежение,и в този ред на мисли дизайна ви леко куца,трябваше да го проектирате със успоредно на тавана закачане(сиреч за стените),но предполагам сте нямали тази опция
Все пак,смятам че 8 анкера ще издържат
В гаража си изкъртих един такъв лост,със 4 анкера,и усещането беше много неприятно,сталих положин квадрат мазилка заедно със лоста:)
Мнението беше редактирано от Dean Petrov на 01.03.11 12:29.
01.03.11
14:07
” С капчица го залепи, после ти не му мисли ” :D
казано от Dean Petrov на 01.03.11, 12:28:
Стандартен анкер 10х80 издържа 60-70кг аксиално напрежение,и съответно наполовина импулсно аксиално напрежение,с това визирам този момент,в който ти поради някаква причина се метнеш на лоста или се друснеш
От тук нататък изчисленията са си за теб,колко ще бъдат необходими и тнтАпропо,анкера издъжра много,много повече радиално напрежение,и в този ред на мисли дизайна ви леко куца,трябваше да го проектирате със успоредно на тавана закачане(сиреч за стените),но предполагам сте нямали тази опция
Все пак,смятам че 8 анкера ще издържат
В гаража си изкъртих един такъв лост,със 4 анкера,и усещането беше много неприятно,сталих положин квадрат мазилка заедно със лоста:)
Незнам на какво базираш тези стойности, но те са тотално грешни. Ако сте заковали анкерите в мазилката, отговора е: да ще паднат, анкер 80мм означава, че от тях обикновенно в бетона са не повече от 50мм. и както казваш за мазилката, сметни дебелината и, и си представи колко е хванал в бетона. Стандартен сегментен анкер 10мм забит 90мм издържа около 6-8KN сила на опън при здрав бетон, а зоната на сигурност я дават 2-4KN, това са стойности в пъти над това което си посочил. Не мога да преценя точно спрямо химикалката, но анкерите ми се струва, че са поне 10х120мм. Така че няма никакъв повод за притеснение освен ако мазилката не е 5см. До автора: Само внимавайте с тезr анкери да не направите шпионка в съседите над вас :D :D :D
Мнението беше редактирано от Valdis на 01.03.11 22:43.
След дълго обмисляне решихме ,че на стената ще стои по-добре. Ето една снимка какво решихме да правим: без коментар за чертежите :D целта е да не се клати изобщо но не съм сигурен че заварките ще издържат затова го спънахме. Другото е на 45 градуса ли да го оставим или по малко или повече :? Aнкерите са 10x100 общо 16 броя, по 4 на всяка планак с цел ниакво клатене
И така става, но все пак ще го слагаш вкъщи и е необходима малко естетика, постарайте се малко. ;) И вземи сложи малко по-стабилна тръба, че като пораснеш да не вземеш да се пребиеш :D :D
04.03.11
10:47
майката ти е заинтересовна да го направите... може да го ползва като сушилник ако прането е много... !
04.03.11
11:13
Ето ти 2 притчи, която да ти водят по правия път в твоето начинание:
Двама убавци отишли да си купят лост от Метро. Взимат си го ,те намират бор машина, приставки-мриставки,прибират се, яко ентусиазъм. Отиваме вкъщи и се почва голямото дълбане... 40 минути брат ...40 минути, а на рамката на вратата една дупчица като от кламер.
-Е*ах маму, ква е бормашина смотана ве брат?
-Б* ли го?
-Чекай да звънна на тати, да питам к’во става.
Звънкам аз и получавам големите разкрития. Рамката на врата, която съм тръгнал да пробивам не е дървена, а метална ... де*ба и панелката.
Айде направихме го в ъгъла на стената с голем зор. На другия ден разказвам на един колега какво сме правили, той вика
-Ела у нас
Отиваме и гледам в ъгъла на стената дупка брат, все едно е гръмнал бойлер, ама без изгаряния едно правичко, нащърбено, картон на всякаде
-Какво е станало брат?
-Е к’во брат, брат ми се взел лост, идва тука бие 2 дюбела, укачва лоста, хваща го, набира се и врррррррр стената е с гипсо-картон.
СМЕХ!
Та имайте си нещо на ум ;)
Де*а стана голям гаф с новите опорни тръби които трябва да спуват конструкцията... Тапака дето е рязал тръбите е одрязъл една с около 1см по къса и го разбрахме чак когато го заварихме.. Ето снимка закво стаа вапрос:
Някви идеи как да го оправим без да го разваляме че наще утревечер са прибират :X
05.03.11
21:43
освен да подложите нещо твърдо, дървено трупче или каквото и да е и като го забиете в стената, то няма да падне и ще стои стабилно си мисля
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.03.11 21:43.