28.02.11
16:51
Здравейте! Имам въпрос. Тренирам си вкъщи със щанга. Гърдите тъкмо почнаха да понапредват и да вдигам все повече. Да ама не. Вече доста преди да натоваря гърдите достатъчно, предмишниците сдават багажа и се налага да спра без да съм усетил зор където трябва. Особено при широк хват е гола вода. Тренирам и предмишниците с дъмбели и гума. Има ли някакъв начин да ги изолирам от упражнението?
28.02.11
17:09
Мерси, следващият път ще се мумифицирам :))
Мнението беше редактирано от mitakka на 28.02.11 17:10.
28.02.11
17:36
Какъв ти е хвата? Аз винаги слагам палеца при другите пръсти (почти при всички упражнения освен бицепсово сгъване).
Възможно е тренировката с лост да не им допада на предмишниците ти. Искам да кажа, че ако тренираш с дъмбели, не е задължително те да седят винаги в линия (както е с лоста), а можеш да кривнеш китките, ако усещаш натоварване не където трябва. Къде по-точно усещаш дискомфорта, ако под сдаване на багажа разбираш нещо такова.
казано от entwickler на 28.02.11, 17:36:
Какъв ти е хвата? Аз винаги слагам палеца при другите пръсти (почти при всички упражнения освен бицепсово сгъване).
И аз правя така, дори при бицепсово сгъване, ако го пробваш за първи път на лежанката внимавай!!! да не изпуснеш лоста на гърдите защото ще бъде много болезнено направи си тренировката да речен с по-малко тежести само да упражниш хвата. А може проблемът да е в това, че много натоварваш премишниците в тренировките си. Бинт не знам аз си взех преди време накитници и нямах проблем :)
28.02.11
18:40
Ще опитам и хвата, а дъмбели нямам чак толкова тежки като за гърди. Целите предмишници болят и губят сила, не е дискомфорт ами направо ще изпусна щангата. При такива комплексни упражнения където много спомагателни мускули участват май си силен колкото най-слабото звено :) А иначе може би ги претоварвам но аз искам в ръцете да съм жилав а не да правя некви буци дето после не мога да си запретна ръкавите :D Благодаря ви за идеите, всичко ще пробвам и каквото стане, ако не стане ще чакам предмишницата да навакса.
Ако не те мързи, опиши програмата, по която тренираш.
П.П.Сега се сетих, че може много да ‘счупваш’ китките под тежестта на щангата.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.02.11 20:49.
28.02.11
20:39
Претоварваш предмишниците най-вероятно. Макар и трудно постижимо и това е възможно. При интензивни тренировки за самите тях + тежка тренировка за ръце и това съчетано с период в който не си почивал по-продължително(7-10-14 дни) и ето ти я болката.
01.03.11
08:37
Това пък не мислех, че се случва...при лег да ти откажат предмишниците. Едната възможна причина е да стискаш супер здраво лоста докато вдигаш. Хвата предполагам е затворен...отворения е доста опасен и малко са смелчаците, които го ползват...дано не си от тях. Другата причина е да ги претоварваш с дъмбелите и гумата. Как и кога тренираш предмишниците? Деня преди лег-а? В деня с лег-а и точно преди него? :)
Отказват предмишниците, и това не е мит. Към автора - спри да ги тренираш известно време, след това се пробвай пак на лежанката, това с пръстите и мумифицирането не го пробвай, едното е опасно, а другото е глупост.
01.03.11
12:12
Хвата ще го пробвам защото ползвам 50 кила щанга и не е проблем да балансирам. Не стискам щангата много, даже вдигам с отворени ръце и стискам само ако тръгне да се изплъзва. Нямам някаква кой знае каква програма, гледам да не претренирам. Тренирам цялото тяло в един ден, идва ми множко но пък заради това без кардио почнах да горя мазнини ( и не, не горя мускули защото има достатъчно сланини за горене :)) След тва два дена почивка. Почвам с лега, предмишниците правя накрая защото все пак ми трябват за всяко упражнение. Предполагам ще кажете че след като отслабвам няма как да правя мускули и затова съм се претоварил, обаче всяка тренировка правя все повече повторения, лега миналата седмица правех 15 повторения, тая направих 25, ама предмишницата така се скапа че останалите серии бяха жалка история. Все пак ще спра упражненията за предмишница и ще видя дали има подобрение. Сега като се замисля може би не вдигам правилно, и много усилие отива за балансиране. Често единия лакът докосва земята преди другия, а пък като е широк хвата китките се кривят под ъгъл ( както каза Стоянчо) и тва натоварва много предмишниците. Ще махна тежестите и ще отработвам техниката на сухо
Мнението беше редактирано от mitakka на 01.03.11 12:18.
09.03.11
12:45
Не знам дали някой следи темата, но все някога някой ще я прегледа и затова ще напиша какво беше решението на проблема. Не знам доколко е бил преуморен мускула но сега смених хвата и не усещам никакво напрежение в предмишницата. Слагането на палеца при останалите пръсти има логика но не е обяснена. Значи аз хващах щангата както се хваща кормило на колело да кажем, тоест тежестта се съсредоточава в средата на дланта, ако счупиш китките назад се измества центъра на тежестта извън перпендикуляра на предмишницата и съответно мускула се напряга твърде много за да не допусне китката да се счупи съвсем, ако изправиш китката тежестта пада между палеца и показалеца което също си е жива мъка. Аз не слагам палеца при останалите пръсти, просто слагам щангата на долната част на дланта, така тежестта пада точно върху костите на предмишницата и мускула не се напряга. Този хват естествено не е толкова безопасен защото лоста се придържа с върха на пръстите и щангата може да се изметне по-лесно. Но аз не вдигам за рекорди и контролирам тежестта без проблеми, пък и е въпрос на тренинг да свикнеш да балансираш.