Набиране с тежест - къде да е тежестта ?

03.03.11
21:06

Въпросът ми е следния: при набирането с тежест има ли значение къде се намира тежеста?Каква е разликата между това тежеста да е под кръста (т.е гирата е между глезените или е завързана за кръста) или да е на гърба (гирата е в раница на гърба) ? Благодаря за вниманието.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 04.03.11 21:23.

нали всичко е във въздуха 15 кг между глезените и 15 кг на гърба са си 15кг... друг е въпроса къде ще ти е по-удобно ако е на гърба ще може да махнеш с крака да си помогнеш ... щото ако е между глезените ще изтървеш тежеста при замах

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 03.03.11 21:09.

АЧ

03.03.11
21:34

Където ти е удобно - там, но разгрей хубаво :)

03.03.11
21:42

казано от kristiancho на 03.03.11, 21:09:

нали всичко е във въздуха 15 кг между глезените и 15 кг на гърба са си 15кг...

Да, но има значение къде е, защото центъра на тежестта е различен.

АЧ

03.03.11
21:55

Петко, и къде е най-добре да бъде тежеста ?

03.03.11
23:14

Колко по надолу толко по добре, най-добре е на краката долу при глезените да е тежеста.

В случая с набирането по-добре да е между глезените или закачена на колан с верига за тежести. Все пак ще се набираш, ще работиш с гърба и трябва хубаво да го съкращаваш в горно положение, а ако имаш раница или тежест върху гърба ще влияе на техниката ти и качеството на изпълнение. Може да е малко, но ще влияе. Отделно както казва Петко, променя центъра на тежестта, като той ще се мени в зависимост как е прилепнала раницата към гърба и в коя част на гърба е положена тежестта. Промяна в центъра на тежестта може да включи в работата и други малки мускулни групи, които не са толкова подготвени за съответното натоварване и може да последва контузия. Затова трябва да се обмисля къде да се закачат тежести :)

04.03.11
11:25

Или ако ще е с раница набирането, да е наобратно сложена, тоест отпред на гърдите, не на гърба. Центъра на тежестта така е най-близко до този с дъмбел в краката.

NM

04.03.11
12:15

Тежестите е най-добре да са под кръста, между краката. А как точно и къде точно между краката не е толкова важно.

АЧ

04.03.11
12:19

казано от Maynard на 04.03.11, 11:25:

Или ако ще е с раница набирането, да е наобратно сложена, тоест отпред на гърдите, не на гърба. Центъра на тежестта така е най-близко до този с дъмбел в краката.

А защо не на гърба ?

04.03.11
12:20

Последно използвах колан за целта който позволява закачане на диск и е доста удобен вариант. В щатите мисля, че използват вериги, които слагат на врата и висят надолу.

04.03.11
12:51

Аз ползвам колан с верига и това е най-удобният вариант, който съм пробвал. Не съм опитвал жилетка с тежести само.

С раница е доста зле по мое мнение, с дъмбел между краката не е зле, но при по-големите килограми става неудобно.

10

04.03.11
13:08

При нас има 1 като мини-коланче за порталния скрипец, дет се ползва за 1 упражнение за краката. Сваляш от скрипеца 1 такова за закпочаване и го закачаш на 1 колан, и за него закачаш мини-коланчето с диска. Не знам дали ме разбрахте :D

04.03.11
13:26

Не мисля, че е от толкова съществено значение за набиранията.
Набирал съм се и с раница, докато не се скъса - счупиха и се закопчалките на презрамките, после цялата се разпори. Ако държиш да е с раница, ще трябва да си намериш достатъчно здрава раница, която я  издържи, я не...а ще ти струва повече, отколкото закупуването на специализиран колан.
Сега се набирам и правя кофи с верига, на която закачам дисковете - може би, трябва да и измисля някаква облицовка, защото при по-голяма тежест е малко неприятно.

Може би за кофичките би било от по-съществено значение, къде  точно е центъра на тежестта. С повече тежести на гърба, не ти го препоръчвам.
Ако някой ги е правил по този начин -> http://jackedfuture.com/wp-content/uploads/2011/02/Branch-Warren-2006-Metroflex-Dips.jpg
може да каже, дали има съществена разлика. Предполагам, че наклона напред идва от самосебе си.

Ползвай дискове, а не гири - по-удобни са.

NM

04.03.11
16:38

казано от achkos на 04.03.11, 12:19:

казано от Maynard на 04.03.11, 11:25:

А защо не на гърба ?

Защото центъра на тежестта се измества не само по вертикала, но и по хоризонтала.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1