Дали ще изляза от кетозата

Прескочи до:

04.03.11
16:37

Здравейте, на кето-режим съм от 2 месеца и се чудя дали консумацията на паничка леща понякога ще ме извади от кетозата. Т.е някой има ли опит с количеството въглехидрати, които са приемливи на ден. Много съм доволен от този режим иначе, сваляне на мастна тъкан с минимален белтъчен катаболизъм. Междудругото се чувствам по-енергичен от всякога.

За да поддържаш кетоза въглехидратите в менюто трябва да са адски малко...към 10-20гр. на ден. Ако хапваш поничка ще прецакаш нещата...лещата също е богата на въглехидрати. Ето ти статия по въпроса - http://www.bb-team.org/articles/905_ketonna-dieta-keto-dieta-atkins-dieta#axzz1Fcxy0ICl .

ПС: Btw не е здравословно да седиш в кетоза толкова дълго време. Ако си седял два месеца в кетоза, то е време да излезеш от нея ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.03.11 17:56.

04.03.11
18:11

Това е цитат от книга за кетогенната диета.

How much carbohydrate can be eaten per day?
Chapter 5 established that the body can survive indefinitely on a diet completely devoid of
dietary carbohydrate (assuming protein and vitamin/mineral intake is sufficient). However, from
a practical standpoint, it is nearly impossible to avoid all sources of carbohydrate in the diet.
Additionally, a diet completely devoid of carbohydrate foods may rapidly become monotonous.
The question to be answered is how many grams of carbohydrate can be consumed without
interrupting ketosis.
Although up to 100 grams of carbohydrate will allow ketosis to develop, it would be rare to
see ketones excreted in the urine at this level of intake. Since the only measure of ketosis
available to ketogenic dieters are Ketostix (tm) carbohydrates must be restricted below this level
if ketosis is to be measured. As a general rule of thumb, dietary carbohydrates should be below
30 grams per day for ketosis to be rapidly established and for ketones to be lost in the urine.
However, this value varies from person to person and depends on other factors such as
protein intake and activity, which allows individuals to consume relatively more carbohydrate
without disrupting ketosis. Assuming a non-excessive protein intake (see next section), a carbohydrate intake of 30
grams per day or less is advised during the first weeks of a SKD to allow for adaptations to take
place. After adaptation to the diet, it appears that individuals can tolerate relatively greater
carbohydrate intakes without disrupting ketosis. Although not completely accurate, Ketostix
(tm) can provide a rough measure of how many carbohydrates can be consumed while still
maintaining ketosis. As long as trace ketosis is maintained, carbohydrates can be gradually
added to the diet. See chapter 15 for details on using Ketostix (tm).
An extremely low carbohydrate intake is relatively more important for those individuals
following the CKD, who only have five or six days to establish ketosis. In this case, carbohydrate
intake should be minimized as much as possible (meaning that protein intake must be adequate)
during the first few days of each cycle so that ketosis will occur as quickly as possible.
Individuals on a TKD follow a separate set of rules for daily carbohydrate intake which is
discussed in chapter 11.

Интересно е че оригиналната кето диета е измислена с цел лечение на епилепсия, тя включва 80-90%мазнини, 10-20% протеин и водна рестрикция, и така цяла година няма мърдане.
edit: ГИ на въглехидратите също е от значение, количеството инсулин е определящо за това дали ще останеш в кетоза.

Мнението беше редактирано от stenli на 04.03.11 18:14.

05.03.11
12:58

Благодаря много за извадката, stenli. ProXxX, бях написал паничка, не поничка :)

Прочетох статията в ББ-тийм за кето-режима и не мога да се съглася с някои точки. Първо, казва се глюкоза, а не гликоза; второ, кето-режимът е подходящ точно за АЕРОБНИ упражнения; не е подходящ за силови и спринтови такива, поради ниското съдържание на гликоген в мускулите. Това за хипогликемията е пълна глупост - здраво лице не може да получи хипогликемия, дори и в кетоза. Глюконеогенезата от АК обезпечава стабилните глюкозни нива. По време на физическа тренировка организмът си ползва кетони и енергията от окислението на мастните киселини. Всъщност те са предпочитаните от скелетната и сърдечна мускулатура горива, повече дори и от глюкозата. Това за загубата на мускулна тъкан също не е вярно; кетоните минимизират загубата на телесен протеин - те намаляват наличния субстрат за глюконеогенеза и намаляват скелетния протеинен катаболизъм и мозъчните нужди от глюкоза. Кетозата е нормално състояние за редица народи в Африка и Арктика, както и на нашите предци. Затова се чудя защо толкова много се демонизира този режим?

Мнението беше редактирано от forbidden на 05.03.11 13:26.

В такъв случай можеш да копираш мнението си като коментар към статията. Доколкото забелязвам, Владо Недков се отнася сериозно към критиката и чуждите мнения. Ще ти отговори подобаващо :)

ПС: Извинявам се за поничката. :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.03.11 17:15.

05.03.11
13:22

Попаднах на това:
http://www.healthyforlifeusa.com/papers/ketones-ketosis.pdf

Интересно четиво е, най-важното - evidence-based.

Интересно наистина. Бих се заел да проуча въпроса в дълбочина, понеже аз съм се информирал точно на противоположното на тази теория. Сега обаче съм зает да зубкам за изпити и чак в края на другата седмица ще имам време да се занимавам със странични работи. Само едно ми стана странно от това, което прочетох. Постояно се повтаря за Майката Природа. Как не е предвидено чрез нея да си набавяме въглехидрати за храна, а същевременно се сещам само за хранителни култури като плодове, зеленчуци и зърнени храни, които са въглехидратни и са на всяка крачка. А мазнините, които Майката природа била предвидила да са основното ни “гориво” се сещам единствено в месото и то не в толкова големи количества. Естествено и различните кокосови, слънчогледови и други масла, но...знам ли и аз :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.03.11 13:39.

05.03.11
16:45

ProXxX, преди да се зароди замеделието, основната храна е била месо, плодове и ядки. Животновъдството добавило мляко и яйца. Дори някои твърдят, че след развитието на земеделието хората станали по-болнави, тъй като се хранели масово само с въглехидрати, които били най-достъпната и евтина храна.

Звучи логично. Все пак, преди да направя самостоятелно обстойно проучване, ще си подкрепям теорията, че въглехидратите са предпочитаното “гориво” на организма. Нищо лично, естествено :)

05.03.11
17:30

Не мисля че в днешно време някои се съмнява в ефективноста на кетогенните диети.
Повечето проучвания не показват особени разлики в крайните резултати и био маркери между ниско и балансирано въглехидратните диети.
Кетогенната диета обикновенно показва своята сила в мобилизацията на триглицериди, когато човека вече е на нисък % подкожни мазнини, макар на по нисък % по-трудно да се навлиза в кетоза.
Добра идея за запазването на ММ е суплементацията на аланин и глутамин, който участват стабилно в процеса на глюконеогенеза и в синтеза на едно от основните три кетонени тела.
П.С. Абе някаде ми бе поданало едно четиво според което палеонтолози открили доказателства, че човек е рафинирал въглехидрати още преди хиляди години, знае ли човек...

05.03.11
17:30

Предпочитаното не винаги е по-доброто, кетозата е енерго-изразходващ процес, а тялото трябва да пести тази енергия. За мен винаги най-важното нещо е било баланса и смятам, че не трябва да се прекалява с въглехидратите, но също така не трябва да се изключват от менюто. Аз лично държа въглехидратите около 150гр. на ден, големи количества от тях ми убиват тонуса, създават ми храносмилателни проблеми и др.

05.03.11
19:26

казано от ProXxX на 05.03.11, 16:53:

Звучи логично. Все пак, преди да направя самостоятелно обстойно проучване, ще си подкрепям теорията, че въглехидратите са предпочитаното “гориво” на организма. Нищо лично, естествено :)

Уча медицина и мога да ти кажа, че сърцето и скелетните мускули предпочитат мастни киселини. Мозъкът предпочита глюкоза, НО може и на кетонови тела. Кетозата има невропротективно действие.

Предпочитаното не винаги е по-доброто, кетозата е енерго-изразходващ процес, а тялото трябва да пести тази енергия.

Това не го разбрах. Кетозата е следствие на използване на мастните киселини като основен източник на енергия, каква е тя тая енергия, дето тялото трябва да я пести? Ядеш мазнини и протеини и си имаш енергия...

Мнението беше редактирано от forbidden на 05.03.11 19:28.

05.03.11
21:02

В метаболизма на кетонените тела активно участва черния дроб и редица ензими, но това не е толкова енергоразходен процес.
След навлизането в по-дълбока кетоза, всъщност производството на кетони намалява и те се използват основно за компенсация на глюконеогенезата, което оказва спарващ ефект върху мускулния протеин, и за гориво на мозъка и някой други органи. Останалата част от тялото започва да използва много по-активно свободни триглицериди, който не участват в процеса на кетогенезис.
П.С. Момчетата по-горе са прави. Умереното присъстевие на въглехидрати се отразява много по-добре на тироидната функция, IGF-1 и др.

Мнението беше редактирано от stenli на 05.03.11 21:06.

06.03.11
10:15

казано от forbidden на 05.03.11, 19:26:

Това не го разбрах. Кетозата е следствие на използване на мастните киселини като основен източник на енергия, каква е тя тая енергия, дето тялото трябва да я пести? Ядеш мазнини и протеини и си имаш енергия...

Определено съм го написал доста “компресирано” :) В състояние на кетоза нивата на кръвната захар трябва да бъдат запазени, за да бъде предпазено тялото от хипогликемия, а глюконеогенезата е процес, който изразходва енергия, равна на една трета от енергията от произведената глюкоза.

06.03.11
17:43

Момчета, мерси за отговорите. Засега се чувствам много добре, по-енергичен съм и някак си по-еуфоричен (не мога да си го обясня). Увеличих бягането 5 км всеки ден. На стадиона нямам проблеми (крампи, болки в мускулите). Четох, че тоя Аткинс не препоръчвал лешниците. Проверих и се оказа, че 100 грама лешник имат 17 g въглехидрати, от които 10 г фибри и 4 грама захари. Чудя се една шепа (около 30-40 г) дали ще е проблем? Четох доста положителни проучвания за лешниците и ядките като цяло - че например намаляват сърдечносъдовия риск.

06.03.11
19:38

Експериментирай, ако не те изкарва от кетозис, значи няма проблеми. Принципно колкото по-дълго си бил в стабилна кетоза, толкова по-малък проблем би трябвало да бъде количеството въглехидрати. Хората откриват най-различни неща да ги изкарват от кетоза, глутамин, пируват, ванадил сулфат, HCA, така че екпериментирай.
П.С. При кетозата ГИ е важен, колкото и количеството въглехидрати.

Мнението беше редактирано от stenli на 06.03.11 19:39.

19.03.11
21:40

Така...все още съм в кетоза, според тест-лентичките за урина. Менюто ми:
Сутрин: яйце + кашкавал/сирене/шунка
Подлагане към 10-11: 50-100 г. ядки (бадеми или лешници)
Обед: каквото има в стола на ИСУЛ: свинска/пилешка пържола (със сметана или без) + салата | пълнени чушки със сирене | Свинско със зеле
Следобед - най-трудното - к’вото намеря - още 50 грама ядки или кашкавал/синьо сирене
Вечер: риба/месо+ зелена салата
Бягане 5х5км

Правих си биохимични изследвания:

Глюкоза на гладно 3.7 ммол/л (по-рано беше 5.1 ммол/л) (реф: 3.9-6.2)
Креатинин: 67 (реф. 44-133)
Пикочна киселина - повишена - 535 ммол
Урея: 5.9 ммол/л (реф: 1.8 - 8.2)
Общ белтък: 75 (норма 60-80)
Албумин: 48 (норма 35-50)
АСАТ - 37 (норма 0-40)
АЛАТ - 19 (норма 0-41)
pH на урина: 6.5

Мисля скоро да си изследвам LDL, HDL-холестерол да видя какви са ефектите на кетото. Ще докладвам тук.
Засега всичко е ОК, освен повишената пикочна киселина, която в комбинация с ниското пХ на урината ми (заради кетонурията) повишава риска ми от уратни камъни. И сега пия алкални минерални води. Друго, което забелязах, че ходя по-рядко по-голяма нужда, но не ми пречи де.

От януари досега съм смъкнал 17 кг.

Засега кето-режимът ми се отразява добре. Оказва се, че най-големият ми проблем е да си набавям храна без карбс в заведенията за обществено хранене.

19.03.11
23:42

Отличен експеримент, надявам се да ни държиш в течение и занапред. Интересуват ме най-вече нивата на 3те вида холестерол и разбира се триглицеридите. Появи ли се вече мириса на ацетон (при ходене по малка нужда), като бъдещ медик би трябвало да знаеш, че кетоните могат да декарбоксилират до ацетон, който пък може да е токсичен за тялото :). Много силно твърдение за хипогликемията и здравите индивиди :) , не мога да се съглася с теб по тази точка . Интересни за мен биха били отраженията на кето-диетата и на настроението ти. От написаното разбирам, че все още  нямаш негативни изживявания и раздразнение, породени от липсата на въглехидрати. Ще следя темата с интерес. Поздрави!

19.03.11
23:53

казано от AbSs на 05.03.11, 16:45:

ProXxX, преди да се зароди замеделието, основната храна е била месо, плодове и ядки. Животновъдството добавило мляко и яйца. Дори някои твърдят, че след развитието на земеделието хората станали по-болнави, тъй като се хранели масово само с въглехидрати, които били най-достъпната и евтина храна.

По-интересно е кой е успял да документира , че хората са станали по-болнави след появата на земеделието(респ. въглехидратните храни), което всъщност променя из основи досегашните схващания за най-древните професии и нарежда статистиците да не казвам до кого :) .

20.03.11
09:10

Е, документирано е обаче, че след демонизирането на мазнините и холестерола в САЩ през 40те е настъпил бум на сърдечно съдовите заболявания и затлъстяването... Захар се е слагало на всичко и във всичко. И именно захарта прави белите със здравето.

Именно прекаляването със захарта го прави :) Да не говорим за САЩ, където да ядеш нормално и здравословно ти излиза около 5 пъти по-скъпо. Не случайно всички предпочитат мазен бургер за 1$, отколкото зеленчуци за 5$, с които не можеш да се нахраниш. То не става хранителния ти режим да е ВВМНБД (високо въглехидратно мазнинна ниско белтъчна диета). Естествено всички скачат срещу въглехидратите :D

Btw…ако не сте гледали “Super Size Me”, горещо го препоръчвам. Това е документален филм за бързото хранене в САЩ, в който се снима човек, който показва какво ще се случи, ако 30 дни се храни само и единствено с McDonalds. Ефекта и резултата е потресаващ. Филма е задължителен! Има го в познатия ни торент сайт ;)

20.03.11
10:20

Гледал съм го, и аз го препоръчвам!! :)

20.03.11
10:25

Тегля го филмчето

20.03.11
10:54

казано от Voyager на 20.03.11, 09:10:

Е, документирано е обаче, че след демонизирането на мазнините и холестерола в САЩ през 40те е настъпил бум на сърдечно съдовите заболявания и затлъстяването... Захар се е слагало на всичко и във всичко. И именно захарта прави белите със здравето.

Добре е да се прави разлика между захарни изделия, силно рафинирани въглехидрати и комплексни въглехидрати :) . Възникването на земеделието е било преди приблизително 10 000 години, а ти визираш проблеми от последните хммм да речем 100тина ( казвам го с ясното съзнание, че захарта трайно навлиза в Европа едва през Средновековието ;) .

20.03.11
12:51

Разбира се, че правя разлика, просто отбелязвах за конкретното събитие.

20.03.11
13:17

Ето едно подходящо, скорощно четиво по темата:
http://www.bodyrecomposition.com/nutrition/ketosis-carbohydrates-and-the-brain-qa.html
Още едно за рафинираните въглехидрати в древноста, 2 ревюта на изследвания са, долното е по темата:
http://www.bodyrecomposition.com/research-review/static-stretching-and-refined-grain-intake-by-paleo-man-research-review.html
Свалям гореспоменатото филмче с интерес.
П.С. Тъй като се заговори за джънк, може и това да ви се стори интересно:
http://www.bodyrecomposition.com/research-review/hormonal-responses-to-a-fast-food-meal-compared-with-nutritionally-comparable-meals-of-different-composition-research-review.html

20.03.11
13:23

казано от малкия113 на 19.03.11, 23:42:

Отличен експеримент, надявам се да ни държиш в течение и занапред. Интересуват ме най-вече нивата на 3те вида холестерол и разбира се триглицеридите. Появи ли се вече мириса на ацетон (при ходене по малка нужда), като бъдещ медик би трябвало да знаеш, че кетоните могат да декарбоксилират до ацетон, който пък може да е токсичен за тялото :). Много силно твърдение за хипогликемията и здравите индивиди :) , не мога да се съглася с теб по тази точка . Интересни за мен биха били отраженията на кето-диетата и на настроението ти. От написаното разбирам, че все още  нямаш негативни изживявания и раздразнение, породени от липсата на въглехидрати. Ще следя темата с интерес. Поздрави!

Хей, привет. Сега си почивам малко във В.Търново. Като се върна в София, ще си пусна липиди. Аз не мога да си усетя мириса на ацетон, но дип-стик лентичките за урина се оцветяват в лилаво (++++ кетон в урината). Майка ми ми казва, че мириша на ацетон. Ацетоацетатът, бета-хидроксибутиратът и ацетонът са трите кетона, продукт на мастния метаболизъм. Първите два са много ефективни източници на енергия, по-добри от глюкозата за скелетната мускулатура и сърцето. Ацетонът е ненужен продукт, който първо не е така ациден (по-малко повлиява алкално-киселото равновесие) и второ - ефективно се елиминира с белия дроб и бъбреците. Не очаквам да се натровя с ацетон, ако това ти е мисълта;). Хипогликемия няма как да сe получи. Ето справка в ръководството на Merck:

Fasting: In otherwise healthy people, prolonged fasting (even up to several days) and prolonged strenuous exercise (even after a period of fasting) are unlikely to cause hypoglycemia.

However, there are several diseases or conditions in which the body fails to maintain adequate levels of sugar in the blood after a period without food (fasting hypoglycemia). In people who drink heavily without eating, alcohol can block the release of stored sugar from the liver. In people with liver disease, such as viral hepatitis, cirrhosis, or cancer, the liver may not store sufficient sugar. Infants and children who have an abnormality of the enzyme systems that control sugar use also may have fasting hypoglycemia.

Организмът си набавя необходимата глюкоза чрез глюконеогенеза, а по време на аеробни упражнения мускулите ти горят кетони и МК. По време на кетоза организмът изцяло се е пренастроил към горене на мастни киселини. За настроението: определено се подобри. В Интернет можеш да намериш редица проучвания според които К-диетата повишава повече настроението отколкото умерено-въглехидратната-нискомазнинна диета. Освен това усещам, че естествено ям по-малки количества храна; нямам пристъпи на глад. Освен това мазните и протеинните храни ме засищат по-задълго. Според мен, а и проучванията нисковъглехидратните диети (но без навлизане в кетоза) водят до повече пристъпи на глад спрямо К-режимите...поради различни причини: колебания на инсулина, влияния на кетоновите тела върху центъра за глад в хипоталамуса, повлияване на нивата на хормона лептин. Има интересни статии, но са толкова много, че трябва да ги систематизирам.

Ще държа в течение;)

20.03.11
14:16

Здравей Форбидън@

Темата, която си пуснал е доста интересна - прочетох я цялата. Явно и ти си почитател на по крайните режими.

Признавам че знанията ми за кетозата са доста слаби - предимно от прочетеното в тукашните статий.Бях останал с впечатлението че кетозната диета е доста опасен режим и не е много препоръчително да се пратикува от който и да е. След прочитането на темата останах с противоречиво мнение. Определено и аз съм надъхан да я пробвам след завършването на НВД, на което съм в момента и следващ възстановителен режим, особенно след изказването ти, че загубата на мускули е минимална.

Знания как точно да я практикувам мога да получа от тукашната статия. Не ми е ясно само за тия лентички които показват че си в кетоза - може ли малко повече разяснения за тях. От аптеки ли се купуват и какво трябва да се следи по тях ? Звучат ми малко като едни други лентички за урина < сещаш се предполагам ?> .

20.03.11
14:26

Не виждам къде в цитата се говори за продължителна( 2месеца + ) кето-диета. Там става въпрос за няколкодневно гладуване, ако правилно си го превеждам ;) . Повярвай виждал съм доста здрави хора, които преживяват хипоглокемични шокове в условия на строги диети, така че в практиката нещата доста се различават от на теория.  Процеса глюконеогенеза ми е ясен, за това спор няма, а за търсенето в интернет....ами там всъщност всичко може да се намери, ако човек потърси достатъчно дълго.... следиш ли мисълта ми. Бъди здрав...и все така експериментаторски настроен, за да не става скучен форума :) .

20.03.11
15:37

Мнението беше редактирано от forbidden на 20.03.11 15:38.

20.03.11
16:40

Отлично... много се радвам, че написаното от мен провокира такава позитивна промяна на темата, стартирала от паница леща и диета от типа на”каквото има на стола за обяд” до най-новите изследвания в областта на лечението на епилептици, експерименти с мишки на кето-диета и тнт  :D . Това ми харесва във форума, не ми остава нищо друго освен да се повторя, че ще следя развитието и занапред с интерес :) .

20.03.11
18:24

малкия113, в този форум има война на маслото vs овеса (образно казано :) ) Надуши ли те някой ВМ маняк, си анатемосан ако хапнеш въглехидрат.
Странно обаче как всички тука ВМ последователи отричат до последно всички въглехидрати. Дори някои обясняват в много теми как едва ли не се мре от въглехидрат. Не разбирам от кросфит и други подобни, но явно за там си трябват мазнини-ОК да си ги ядът, но да твърди някой, че само това е правилната храна е не смешно, ами направо тъпо. Бодибилдинг + ВМ не е добра комбинация. Спортове много - диети двойно повече, а хора бол. Така че всеки да си гледа него и да не “анатемосва”, само защото е с “промит мозък” и всичко друго освен неговата гледна точка е грешно.

20.03.11
23:35

Ами виж, с ВМ-НВД трудно можеш да постигнеш ефективно саркоплазмена хипертрофия, просто защото няма как да ползваш insulin spikes, мисля че на БГ беше инсулинов пик явлението. Затова съм и напълно съгласен, че ВМ-НВД не е подходяща за класически билдинг цели. Това, което мен ме вбесява обаче, е как все още много хора вярват за глупостта с холестерола и се лишават от приема на това всъщност много ценно вещество... и как в храненето си режат мазнините до минимум, без някаква адекватна причина.

А впрочем, абсолютно съм убеден, че за неспортуващ човек, особено за незанимаващ се с билдинг, ВМНВД е най-адекватното хранене.

21.03.11
10:17

казано от Voyager на 20.03.11, 23:35:

Ами виж, с ВМ-НВД трудно можеш да постигнеш ефективно саркоплазмена хипертрофия, просто защото няма как да ползваш insulin spikes, мисля че на БГ беше инсулинов пик явлението. Затова съм и напълно съгласен, че ВМ-НВД не е подходяща за класически билдинг цели. Това, което мен ме вбесява обаче, е как все още много хора вярват за глупостта с холестерола и се лишават от приема на това всъщност много ценно вещество... и как в храненето си режат мазнините до минимум, без някаква адекватна причина.

А впрочем, абсолютно съм убеден, че за неспортуващ човек, особено за незанимаващ се с билдинг, ВМНВД е най-адекватното хранене.

Не се ядосвай... повечето хора нямат проблем с холестерола сам по себе си, а с високият холестерол,който в комбинация с някои други показатели( например високи триглицериди, хипертония,наднормено тегло, генетична предразположеност и тнт.), т.е. при определени условия е рисков фактор. Но на тази възраст, каквато е средната на повечето участници във форума, всички тези неща изглеждат далечни и нереални . Затова и понякога спорът е излишен, а още по-малко нуждата от хабене на нерви ;) .
ps А по въпроса какво може да се намери в мрежата, за да се защити и противоположната гледна точка относно НВД ето тук , а трябва да споделя , че не съм търсил дълго :) .

Мнението беше редактирано от малкия113 на 21.03.11 10:37.

21.03.11
14:03

Високият холестерол със сигурност е рисков фактор, но в частност LDL-a. А той се влияе само в благоприятна насока при приема на екзогенен холестерол. А защо се ядосвам - ядосвам се, защото майка ми, макар и лекар, като ме види мен и баща ми да ядем яйца и да мажем масло и ни гледа накриво : )

А за това: Furthermore, animal studies have revealed that a High Fat Diet, similar to the Atkins Diet, turns off genes used for proper mitochondrial function.This has been verified in many animal studies and this is bad - very, very bad.  The researchers in the above study stated that “combined, these results suggest a mechanism whereby HFD [a High Fat Diet] downregulates genes necessary for OXPHOS and mitochondrial biogenesis. These changes mimic those observed in diabetes and insulin resistance and, if sustained, may result in mitochondrial dysfunction in the prediabetic/insulin-resistant state”.  In other words, over the long term a High Fat Atkins Diet could lead to Metabolic Syndrome issues due to mitochondrial dysfunction.  And remember that mitochondrial dysfunction is associated with low testosterone as well. ... първо не мисля, че е редно да се сравнява Чистото НВД с ВМ-то, тъй като за мен чистото НВД е по-лош вариант от ВВД-то. И ще ми е много интересно да разбера механизмите, по които ВМ причинява митохондриалната дисфункция и как точно влияе на гените... защото в тази статия ми звучи доста висящо.. Уви, съмнявам се някой в този форум да може да обясни това.

Мнението беше редактирано от Voyager на 21.03.11 14:03.

21.03.11
19:01

21.03.11
20:00

казано от forbidden на 21.03.11, 19:01:

И разбира се - не трябва да се екстраполират директно животински проучвания върху физиологията на човек. Разбира се - няма лошо да се приложат. Това за митохондриите за пръв път го чувам. Второ не вярвам на това за ВМ-НВД и метаболитния синдром. Трънки и глогинки. Първо кетогенната диета подобрява липидния статус, инсулиновата резистентност и хипергикемията - всички фактори или компоненти на метаболитния синдром. Мононенаситените мастни киселини, които трябва да са в основата на кетодиетата имат антипроинфламаторно действие - редица проучвания сочат протективен сърдечносъдов ефект. Безбройни са изследванията, които свързват високовъглехидратния режим с появата на инсулинова резистентност, диабет и метаболитен синдром.

:D По първата част на цитата мога да кажа само - ти първи започна с мишките ;) . За митохондриите - е, вярвам , че има и неща, които не си чувал досега, това едва ли е единственото :) . За метаболитния синдром- ами специалистите, работили по материала са посочили кои източници са използвали, според мен с далеч по-голяма акредитация от това в какво ти вярваш и в какво не .Аз също не съм цитирал продавачката на зарзават на пазара, източниците на информацията в темата са изброени под нея.Редица проучвания и безброй изследвания поставям в графа “трънки и глогинки” както сам се изрази или обща теория на лафа. Останалото(имам предвид многобройните цитати ) е копи-пейст функция и базови познания по английски....не съм впечатлен, според мен можеш и повече :). Малко съм разочарован от това, че продължаваш с цитатите, постнах линк само , за да ти покажа, че няма еднозначно мнение по въпроса за ползите и вредите от кето диетата в научните среди.
За да не ме разбереш погрешно обяснявам защо изобщо се включвам в твоята тема. Нямам нищо напротив да експериментираш върху себе си с каквото искаш(мое лично мнение е, че с тези 5 км бягане на ден с всяка една разумна и балансирана диета ще постигнеш подобен ефект) , особено в твоя случай, където паралелното изграждане на мм не е приоритет(визирам аеробната тренировка като единствена). Проблема е когато става въпрос за крайност, каквато е кетонната диета. Ти го правиш публично в сайт, който се чете от хиляди тинейджъри, които няма да имат твоите знания и възможности да контролират процеса така, че да не се изложат на определени рискове.  Няма да пиша повече в темата ти , защото не ми харесва цитирам “твоите митохондрии” :) и смятам, че нещата ще се изродят към нещо от типа....”моите източници са по-достоверни от твоите” .От мен толкова. Бъди здрав и успешно следване.

21.03.11
21:39

Поне аз си приемам над 2000 калориии, а не намалявам и въглехидратите, И мазнините и да си правя силни енергийни рестрикции, както повечето тийнейджъри обичат. Крайност е това. Кетонната диета не е крайност, защото е изокалорична т.е приемам си нормално храна. Просто метаболизмът ми се ускори и изчезна чувството на неистов глад. В комбинация с аеробните тренировки, мисля че се получавва до добре.

Не казвам, че К-режимът е единственият режим, моята теза е, че това не е “краен” режим и не действа “изтощаващо на организма”. Нискоенергийните режими действат така. К-режимът единствено пренастройва тялото на мастен метаболизъм, енергията си я получаваш от твоите и екзогенните мазнини. К-режимът не е свързан с т.нар старвинг/крейвинг за карбс, тъй като не води до флуктуации в инсулина и кръвната захар. К-режимът запазва много повече мускулната тъкан отколкото нискомазнинния-умерено/нисковъглехидратен режим, тъй като енергията си я черпи от кетони и мастни киселини. К-режимът е свързан с намаляване на глада и човек естествено си приема по-малко калории. Това са изводи, които са изведени в проучвания - при хора и животни. Естествено, има си и негативи - опасност от нефро/уретеролитиаза и др, но не мисля, че рисковете надделяват над ползите. И ще ти кажа от личен опит - кето-режимът се спазва много по-добре в дългосрочен план от класическото НВД. Излезеш ли от кетозата, започват онези позиви за ядене на въглехидрати, липсата на енергия, по-лошото представяне на стадиона.

22.03.11
09:03

forbidden, колко си висок и колко килограма си? Няма да е зле да добавиш и нещо за заздравяване на мускулатурата към бягането. Пробвал ли си с изометрични упражнения?

23.03.11
22:59

казано от default на 22.03.11, 09:03:

forbidden, колко си висок и колко килограма си? Няма да е зле да добавиш и нещо за заздравяване на мускулатурата към бягането. Пробвал ли си с изометрични упражнения?

181см вече 76 кг съм.  Какви по-точно упражнения?:)

23.03.11
23:42

казано от forbidden на 23.03.11, 22:59:

казано от default на 22.03.11, 09:03:

181см вече 76 кг съм.  Какви по-точно упражнения?:)

Хвърли едно око на тази тема. Не знам с какъв тренировъчен стаж си, но определено ще са ти от полза, а и е време да качиш някой килограм :) Говорим за мускули, разбира се :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1