Как се повишава силата ?

04.03.11
19:06

Здравейте!
Интересно ми от научна гледна точка как се увеличава силата. Търсих из гугъл, но ненамерих свясно обяснение.

Прави повече набирания и кофи,силови упражнения с собствено тегло ! Мисля,че така се увеличава силата !

аз смятам така....
1. силата е възможноста да вдигнеш голяма тежест в съответен диапазон от повторения ( от 1 до 6 примерно )
2. за да успееш да вдигнеш голямата тежест трябва да минеш преди това на по-малка такава
3. за да успееш да вдигнеш голямата тежест 3 пъти трябва да можеш да вдигнеш по-малката 6 пъти ( примерно )
4. да ама преди вместо да направиш 6ца на малката тежест си правил 3ка значи трябва да качиш до 6повторения
5. значи всяка тернировка се старай да вдигнеш с 1 повторение повече направиш ли го значи си с едно повторение по-силен така рано или късно ще стигнеш 6цата и ще качиш голямата тежест към която се целиш... Търси повторенията не тежеста... тя е следствие от повторенията

ПП: забравих да кажа, че разликата между голяма и малката тежест е 2,3,4,5кг .. ако правиш 6ца на 100кг лег няма да направиш 3ка на 150кг  а на 102 или 105 примерно

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 04.03.11 19:20.

04.03.11
19:16

казано от Bojidar Yagodin на 04.03.11, 19:10:

Прави повече набирания и кофи,силови упражнения с собствено тегло ! Мисля,че така се увеличава силата !

Мисля че трябва да спрещ да говориш глупости!
ПП: Ще следя темата и на мен ми е доста интересно.

04.03.11
19:25

Силата се повишава чрез адаптация на нервната система и мускулите към повишеното натоварване.

04.03.11
19:29

казано от Overlord на 04.03.11, 19:06:

Здравейте!
Интересно ми от научна гледна точка как се увеличава силата.

От научна гледна точка, като увеличиш ускорението и/или масата се увеличава силата:))) F=ma

АЧ

04.03.11
19:40

Аз тренирам Стрийт Фитнес и си повиших силата по следния начин: Примерно за определено време трябва да направя една обща бройка, Пр: 100 набирания за 30 мин да речем, лицеви 100 за 15 мин и така с времето скъсявам минутите и след това увеличавам с още малко бройката. Така си вдигнах повторенията в набиранията и вече правя по 10 на серия :)

04.03.11
19:41

С много папкане мойто момче ;)

04.03.11
20:00

казано от Петко К на 04.03.11, 19:25:

Силата се повишава чрез адаптация на нервната система и мускулите към повишеното натоварване.

Кратко, ясно и коректно. Бих добавил само правилното развитие на цялостната био-механика и двигателни връски, и адаптирането на нервната система в посока активация на максимален % мускулни фибри в движението.

05.03.11
00:03

Открадни някоя трибойска техника, прави пирамиди и гони еденици. Яж здраво, ще ти трябва енергия. ВИНАГИ ЗАГРЯВАЙ ПРЕДИ ТРЕНИРОВКА С ГОЛЕМИ ТЕЖЕСТИ!
Сори, че питам но въпроса ми е обвързан с отговора, който търсиш- За какво ти е силата? Има разлика ако ти трябва за някакъв боен спорт, за power lifting или просто за да лепиш изолация

05.03.11
00:36

Пича пита за обяснение за сила, не ви иска програми.

05.03.11
00:40

казано от Maynard на 05.03.11, 00:36:

F=M.A
Т’ва става ли ?

BU

05.03.11
00:42

Взимаш лост

Слагаш лост на трапец

Клякаш с лост много пъти

Ядеш

Ядеш

Спиш

Сереш

Взимаш лост

—-Слагаш допълнително килограми на лост—-

Клякаш с лост много пъти

Ядеш

Ядеш

Спиш

Сереш

—-Повтаряш докато умреш—-

С тиренца съм ти отбелязал много важни елементи,които слабаците пропускат.

BU

05.03.11
00:43

казано от power_hammer на 05.03.11, 00:40:

казано от Maynard на 05.03.11, 00:36:

F=M.A
Т’ва става ли ?

Хахахахах

До автора на темата : Значи силата ти,тя е равна на ускорението ти по масата ти. :D:D

BU

05.03.11
00:44

Hahahaahah

Дефакто,за да си повишим силата,трябва да си повишим или ускорението ,или масата.

ХАХАХАХАХААХХА

05.03.11
01:02

казано от DeadManWalking на 05.03.11, 00:42:

Взимаш лост

Слагаш лост на трапец

Клякаш с лост много пъти

Ядеш

Ядеш

Спиш

Сереш

Взимаш лост

—-Слагаш допълнително килограми на лост—-

Клякаш с лост много пъти

Ядеш

Ядеш

Спиш

Сереш

—-Повтаряш докато умреш—-

С тиренца съм ти отбелязал много важни елементи,които слабаците пропускат.

Е те тва ти е играта !

05.03.11
15:57

Благодаря на Петко К, Maynard,stenli и останалите които са ме разбрали. Аз искам научно обяснение за повишаване на силата, а не тренировачни програми,хранителни режими и просташтините от вида ” ядеш , се*еш”. Не че не са ми интересни програмите, но си има предостатъчно теми за тях,а тази не е такава.

F=m.a ми е ясно от физиката, но няма нищо общо в случая ;)

Забелязъл съм, че някои с много по-малка маса вдигат повече от други. И без това ми беше ясно че масата не е мярка за сила, но мои приятели,които имат т.н. функционалана мускулна маса вдигаха по-малко от едни пич, който беше по-лек от тях. От Петко разбрах, че и ЦНС участва, което решава загадката. Но бих се зарадвал и по-подробно обяснение :)

Мнението беше редактирано от Overlord на 05.03.11 16:43.

05.03.11
19:03

Това, че по-малки вдигат повече от по-големи показва, че не са на еднакво състезателно ниво. Ако някой тренира трибой и е 60 килограма и вдига повече от 90 килограмов на тези 3 движения, това може да си го обясним с по-големия тренировъчен опит, по-добрата тренировъчна програма и специализацията му в тези движения. Ако този 90 килограмовия си тренира за кеф или бодибилдърства като не цели да покачи силата, няма да вдига колкото по-дребния човек :) Участва ЦНС, но колкото повече мускулни единици са включени в движението, толкова по-силно ще е то...така че твоя пример - по-малък вдига повече- е изключение. То затова си има и категории и т.н.

05.03.11
20:09

В крайния силов отговор спрямо дразнителя очастват редица фактори, количество изпратени нервни импулси, брой активирани моторни единици, доминация на различните типове мускулни фибри, хормонална среда, креатинови, атф и други резерви, капиляризация, био-механика, дори гени и предполагам много др.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1