15.06.08
23:02
ае тренирам вече година и 4 месеца и ре6их ся малко да спра фитнеса и да ходя да бягам и след тва да тренирам на лостове.И искам да попитам колко пъти в седмицата да ходя като се има предвид 4е преди сяка тренировка ша бягам
16.06.08
15:06
Зависи от самата тренировка. Може и всеки ден, ако е по лекичка. На мен идеята ми допада, но немисля че може да се качи маса по този начин на трениране. Обаче може да изкараш доста добър релеф. Като се замислиш можеш да правиш за повечето мускули упражнения без тежест. Ако го започнеш успех.
Както казва tisho, ако търсиш качване на маса това е... неправилният начин. Като цяло може да се развиваш без да гориш мускулна маса като направиш кардио (в този случай бягането) след като си свършил с лостовете и успоредката. Аз нямам много време да ходя на лостове, но когато имам правя точно така - освен, че не гориш мм се орелефяваш и не пренебрегваш основна мускулна група - като тази състояща се в мускулите по краката.
А относно въпроса ти - зависи какво искаш да постигнеш! Ако искаш чист релеф ако искаш и всеки ден си ходи като правиш умерени упражнения. Ако искаш нещо друго обаче - евентуално покачване на малко маса - аз лично бих ти препоръчал 2-3 пъти седмично, но си е строго лично колко бързо се възстановяваш и какво трябва да ядеш, за да го направиш.
Вие искате да кажете,че ако заедно с лостовете се комбинира бягане,това е в ДОСТА ГОЛЯМ минус за качване на мускулна маса,така ли?
Няма ли все пак начин,кардиото да върви с тренировката,без да има отрицателен ефект за ММ ?
И аз нещо не разбрах??? Би трябвало да е лостове+кардио да е неправилния начин за качване на маса. Щото аз качвам(макар и бавно), когато ходя на лостове... дано не съм ви разбрал погрешно.
Едит: Коце, аз целя покачване на ММ (може и по-бавно да е, но все пак го целя), но тренирам 4 пъти в седмицата като разпределям основните групи в различни дни (2 теми по-надолу бях написал програмата си)... грешно ли правя?
Мнението беше редактирано от Good Will на 07.03.11 10:36.
07.03.11
10:44
казано от Good Will на 07.03.11, 10:31:
Едит: Коце, аз целя покачване на ММ (може и по-бавно да е, но все пак го целя), но тренирам 4 пъти в седмицата като разпределям основните групи в различни дни (2 теми по-надолу бях написал програмата си)... грешно ли правя?
Противно на разпространеното мнение из залите, може всеки ден да правиш един и същ мускул и да не е “грешно”, а може и 1 седмично да тренираш мускул и да е “грешно”. Всичко зависи от възстановяването ти. А това никой не може да ти го каже на база “Правя гърди 2 пъти седмично” или “за бицепс тренирам понеделник и четвъртък”. За да ти се отговори трябва да се знаят методите, които използваш, колко пъти си стигнал до отказ, колко пъти си продължил след отказа (форсирани, чийтинг...), с какви проценти от макса си работил, почивките между сериите и т.н.
А мускулна маса се покачва на масата, не в залата. В залата може да качиш само, ако предлагат хранене. Т.е. не търси идеалната тренировка, а се съсредоточи основно върху храненето ;)
И стига с това “Грешно ли правя?”. В културизма няма 10-те заповеди на Арнолд. В културизма всичко е сбор от няколко фактора и се измерва в ефективност, а не в греховност. С програма на 100% ефективна и лошо хранене не получаваш 100% ефективност.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 07.03.11 10:44.
07.03.11
11:11
казано от GoSHooo на 06.03.11, 20:04:
Вие искате да кажете,че ако заедно с лостовете се комбинира бягане,това е в ДОСТА ГОЛЯМ минус за качване на мускулна маса,така ли?
Няма ли все пак начин,кардиото да върви с тренировката,без да има отрицателен ефект за ММ ?
Всичко опира до хранене брат. Няма физическа дейност за качваене и сваляне (освен яденето и повръщането). Всяко действие има някакъв калориен разход и от теб завиви дали ще го запълнишо в последствие или ще стоиш на минус. Проблема с качването на маса при лостовете и успоредките е че, използваният мускол не е изолиран,а упражнението е многоставно и многокомпонентно. Културистите го приемат като минус.
казано от Oranje на 07.03.11, 10:44:
казано от Good Will на 07.03.11, 10:31:
Противно на разпространеното мнение из залите, може всеки ден да правиш един и същ мускул и да не е “грешно”, а може и 1 седмично да тренираш мускул и да е “грешно”. Всичко зависи от възстановяването ти. А това никой не може да ти го каже на база “Правя гърди 2 пъти седмично” или “за бицепс тренирам понеделник и четвъртък”. За да ти се отговори трябва да се знаят методите, които използваш, колко пъти си стигнал до отказ, колко пъти си продължил след отказа (форсирани, чийтинг...), с какви проценти от макса си работил, почивките между сериите и т.н.
А мускулна маса се покачва на масата, не в залата. В залата може да качиш само, ако предлагат хранене. Т.е. не търси идеалната тренировка, а се съсредоточи основно върху храненето ;)
И стига с това “Грешно ли правя?”. В културизма няма 10-те заповеди на Арнолд. В културизма всичко е сбор от няколко фактора и се измерва в ефективност, а не в греховност. С програма на 100% ефективна и лошо хранене не получаваш 100% ефективност.
Аз не ходя на зала. Аз съм си лостове. Благодаря за информацията :) Последните месеци съм разширил стомашния капацитет, много се зоба :))))
Добре,въпроса е такъв - кардиото понижава ли мускулната маса и килограмите ?
Отговорът може би е да,но ако сметнем,че преди кардиото 1 час си хапне стабилно човек след кардиото до 1 час отново си хапне,тогава кардиото ще е просто като упражнения за издържливост,тонизация и сила в крката без сваляне на килограми ако се хапне така,че калорийте да са над това което е изразходвало тялото,нали ?
Но искам да кажа ако го няма кардиото и човек цели качване на ММ и ако си хапне пак така стабилно но кардиото е заместено с фитнес сутрин или въобще просто е заместено със почивка,тогава просто качването на килограми има по-голям ефект,разбира се нормално ...
Един вид обобщено ако човек иска да включи кардио,трябва да яде стабилно и да го прави за цели,който не са свързани с покачване на ММ,така ли се получава все пак?
Ако това е правилният изход,сега предложете какво може е добре да се яде преди и след тичане за да то не влия толкова на сваляне на килограми?
Мнението беше редактирано от Nownownow на 07.03.11 15:38.
13.05.15
00:34
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.05.15 13:13.
19.07.17
11:26
Относно комбинацията бягане и лостове, мисля (макар без солидни доказателства) че пак може да се качва маса. Бягането, според мен, не води непременно до понижаване на маса от какъвто и да е вид, ако се храните добре. Ако ядете джънк фууд, но бягате за да отслабвате, уж, понижаването на телесната маса няма да е значително докато не замените вредната храна с нещо по-здравословно.
Аз лично тремирам на лостовете от 5-6 години и бягам от 2. Първоначално нямах голям резултат на лостовете но след това почнах да тренирам повече и бях добил известна атлетичност (освен в краката). След това когато почнах да бягам отслабнах много, но и бягах много - поне 15-20 км на седмица, понякога и повече. От тогава съм намалил бягането и даже почнах и да плувам и мисля, че малко съм качил. Като ектоморф се радвам и на малкия прогрес, който имам, откъм покачване на маса. Догодина повече 🙂
Та с две думи- не се плашете от кардиото, то няма да ви навреди на резултатите освен ако вие не му позволите. Приемам радушно всякакви критики и въпроси. ^_^
Трябва да се уточни, че кардиото не е бягане или плуване, или велоергометър, а завишен пулс, който се поддържа известно време - примерно 20 или повече минути. Много трениращи с кръгови или високо интензивни тренировки, че дори и с дълги сплитове, си правят кардио, успоредно с тренировката, без да го осъзнават.
Мнението беше редактирано от Dymag на 19.07.17 19:24.
казано от Dymag на 19.07.17, 19:24:
Трябва да се уточни, че кардиото не е бягане или плуване, или велоергометър, а завишен пулс, който се поддържа известно време - примерно 20 или повече минути. Много трениращи с кръгови или високо интензивни тренировки, че дори и с дълги сплитове, си правят кардио, успоредно с тренировката, без да го осъзнават.
Много добре казано!
19.07.17
21:07
Ами не ,20 минути не е кардио каквото и да правиш.....и един час не е кардио
Вземи си една раница с няколко консерви , вода и направи 12 часа преход в пресечен терен без път.....и на другия ден пак и на третия пак ,да видим енергийно обезпечаване при естествено натоварване и после напиши има ли разлика от сплитове кръгови т тн ....Поздрави
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 19.07.17 21:13.
20.07.17
11:04
казано от Dymag на 19.07.17, 19:24:
Благодаря за уточнението! 🙂
20.07.17
11:10
казано от doni dimitrov на 19.07.17, 21:07:
Ами не ,20 минути не е кардио каквото и да правиш.....и един час не е кардио
Вземи си една раница с няколко консерви , вода и направи 12 часа преход в пресечен терен без път.....и на другия ден пак и на третия пак ,да видим енергийно обезпечаване при естествено натоварване и после напиши има ли разлика от сплитове кръгови т тн ....Поздрави
Не твърдя, че не си прав,но не всеки, да не говорим пък за начинаещ в спортуването , може да осъществи подобен преход 1 ден, да не говорим за 2-3. Предполагам, че за това господин Dymag е написал 20 минути и повече. За средностатистически човек 20 минути кардио са далеч по постижими от 12 часов преход, особено при условие, че не всвки разполага с толкова много свободно време 🙂. Аз лично съм правил 7-8 часов преход в планината и покрито разстояние около 21 км. На следващия ден няма лостове, нама кръгове няма и сплитове 🙂