Now - special one multi

09.03.11
17:42

Какво смятате за използването на тези витамини за всекидневен и продължителен период от време. Като цяло искам да избера витамини, които стават за всекидневна употреба и не са прекалено силни. Отворен съм за предложения. Освен витамините приемам и 1гр. витамин Ц сутрин и 1гр. след тренировка + омега-3. Досега съм пил и OrangeTriad и Adam и Opti-men.

Темата беше редактирана от summer_jam на 09.03.11 17:43.

09.03.11
18:01

В момента ги пия, но аз въртя витамините на NOW - адам, вит-мин, еко гриин, спешъл уан. Тези специално не са от най-силните, но са си NOW, а това е гаранция за качество. Виж и Еко Гриин - те също са не толкова силни, но пак дозите са си завишени многократно. Принципно от най-силните витамини голяма файда няма, особено ако не се тренира изключително тежко.

09.03.11
18:19

Няма файда, но и няма вреда. Излишното се изхвърля от организма. По-добре да приемаш повече и да не го усвояваш, отколкото по-малко. Преди време се говореха глупости за витамините и особено за витамин Ц, как щял да ти съсипе бъбреците като е в големи количества. Няма такова нещо. Според мен е най-добре да се взимат витамини, които се освобождават бавно, защото тогава ги усвояваш най-пълноцелно.

Мнението беше редактирано от Anthony на 09.03.11 18:20.

09.03.11
21:22

Стоянчо и аз съм замислил някакво въртене на витамините, просто на NOW специално има прекалено много видове и се чудя направо от къде да започна. Витамините доста се подценяват .. такова ми е наблюдението. Преди години гледах филма food matters доста силно ми подейства. Благодаря за отговорите. Мисля да направя пирамида от най-слабите към най-силните витамини и после да я продължа в низходящ ред.

HE

09.03.11
21:38

Замисли се обаче и за някъква почивка м/у витамините ;)

09.03.11
22:28

казано от head_hunter на 09.03.11, 21:38:

Какво мислиш за 2-3 месеца прием и 1 месец почивка? :)

09.03.11
22:37

На времето няма да забравя какво ми каза Питона (Белчо Христов) - тренираш ли, непрестанно пий витамини.
Другото мнение, което ценя е на kao - пиеш една опаковка и после почиваш 1 месец (без да претендира за абсолютна правдоподобност).
Сега се сещам, че може да се зададе въпроса и до Владо Недков - безспорен капацитет в областта.

09.03.11
23:28

Според мен да правиш почивка от витамини е като да правиш почивка от храна - 1 месец ядеш, 1 месец не ядеш. Витамините са нужни за да живееш. Приемът с храна е крайно недостатъчен, защото живеем гаден живот, тънем в мръсотия и цигарен дим. Само 1 цигара като изпушиш и изгаряш 25 мг витамин Ц. Повечето витамини не се съхраняват в организма и излишъка се изпикава. Това ще рече, че трябва да си осигуряваш непрестанен прием на всякакви витамини. Не знам какво трябва да ядеш за да си ги набавяш така. И не мога да си представя нуждата да почиваш от тях. Демек си почиваш от здравето :)

HE

10.03.11
07:25

казано от summer_jam на 09.03.11, 22:28:

казано от head_hunter на 09.03.11, 21:38:

Какво мислиш за 2-3 месеца прием и 1 месец почивка? :)

Аз така правя, но според мен 3 месеца са много :)

казано от Anthony на 09.03.11, 23:28:

Според мен да правиш почивка от витамини е като да правиш почивка от храна - 1 месец ядеш, 1 месец не ядеш. Витамините са нужни за да живееш. Приемът с храна е крайно недостатъчен, защото живеем гаден живот, тънем в мръсотия и цигарен дим. Само 1 цигара като изпушиш и изгаряш 25 мг витамин Ц. Повечето витамини не се съхраняват в организма и излишъка се изпикава. Това ще рече, че трябва да си осигуряваш непрестанен прием на всякакви витамини. Не знам какво трябва да ядеш за да си ги набавяш така. И не мога да си представя нуждата да почиваш от тях. Демек си почиваш от здравето :)

Една част действително се отделят под някъква форма, а останалите? Да не забравяме, се спортните мултимитамини са в пъти по-силно дозирани от обикновени. В един момент се получава, че вместо да помагаш на организма, го затормозяваш. Не претендирам да съм капацитет точно в тази област, но така правя и е било по съвет на доктори /нека не се обясняваме колко знаят докторите за спорта и добавките, но съм говорил с доктори на различни отбори/. От тогава така съм приел, че се прави и така правя.

казано от Anthony на 09.03.11, 18:19:

Излишното се изхвърля от организма.

Грешиш. За справки - ключова дума ‘хипервитаминоза’.
Мастноразтворимите витамини как се изхвърлят от организма?

Преди време се говореха глупости за витамините и особено за витамин Ц, как щял да ти съсипе бъбреците като е в големи количества. Няма такова нещо.

Би ли посочил изследвания, които да подкрепят тази теза?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.03.11 12:32.

10.03.11
13:15

Коя теза, по -точно? Че съсипват или че не съсипват? И бих ти посочил себе си - от години пия по 2-3 гр, витамин Ц на ден, а бъбреците ми са в прекрасно състояние. Пият спортни муливитамини от повече от 2 години, не правя никакви почивки и вече нямам стеатоза (омазняване) на черния дроб, което имах с години. Ще се радвам да видя научни изследвания, подкрепящи тезата за вредата от витамин Ц.

Имах предвид твърдението, че витамин С е безвреден при всякакви дози.
Както и да е... отговори ми така, както очаквах и нещата ми се изясниха. :)

10.03.11
13:26

Във всякакви дози не знам. Ако пиеш по 1 кг на ден, сигурно ще умреш. Говоря за дозите, които съдържа един стак с мултивитамини. Всяко нещо, с което се прекалява, може да навреди. А специално при човешкия организъм надали може да има универсална рецепта. Нека всеки решава за себе си и ако има съмнения, да се обръща към съответния специалист. Аз поне така постъпвам в повечето случаи. Специално за витамините съм се интересувал доста, чел съм доста, гледал съм доста. Мнения има всякакви, аз просто изказвам моето. И да, чувал съм за хипервитаминоза, но съм чувал и за хиповитаминоза.

казано от Anthony на 10.03.11, 13:26:

А специално при човешкия организъм надали може да има универсална рецепта. Нека всеки решава за себе си и ако има съмнения, да се обръща към съответния специалист.

Това твое мнение е вече ‘друга бира’. Съгласен съм.

казано от Anthony на 10.03.11, 13:26:

...чувал съм за хипервитаминоза, но съм чувал и за хиповитаминоза.

Как се получава хипервитаминоза, когато:

Излишното се изхвърля от организма.

За хиповитаминоза нещата са съвсем различни.

10.03.11
13:38

Хипервитаминозата се получава предимно при деца или при огромни дози витамини. Пак повтарям, че говорим за нормален прием на мултивитаминен стак. И понеже много задълбахме, ще съм ти изключително благодарен да ми посочиш някое изследване, при което спортуващ активно човек е получил хипервитаминоза след употреба на мултивитамини без почивка.

казано от Anthony на 10.03.11, 13:38:

Хипервитаминозата се получава предимно при деца или при огромни дози витамини. Пак повтарям, че говорим за нормален прием на мултивитаминен стак.

Прилагам състава на три от най-известните мултивитаминни продукти.
Ясно се вижда, че някои от съставките им превишават от 10-20 до 40-50 пъти дневните нужди. (!!!) Вярно е, че един интензивно спортуващ организъм има и по-високи потребности към витамини, в това съмнение няма. Дали, обаче, системното и продължително прилагане на подобни дози е безопасно?

И понеже много задълбахме, ще съм ти изключително благодарен да ми посочиш някое изследване, при което спортуващ активно човек е получил хипервитаминоза след употреба на мултивитамини без почивка.

Мне, отказвам тази дискусия. От нея няма да излезе нищо градивно според разговора до тук.

HE

10.03.11
14:44

Хипервитаминозата се получава предимно при деца или при огромни дози витамини. Пак повтарям, че говорим за нормален прием на мултивитаминен стак. И понеже много задълбахме, ще съм ти изключително благодарен да ми посочиш някое изследване, при което спортуващ активно човек е получил хипервитаминоза след употреба на мултивитамини без почивка.

Виж сега, изследванията пак могат да са субективно нещо ;) Тук мисля, говориме за това, какво е по-добре за определен човек /което също е индивидуално/ и в случая даваш пример със себе си, а аз и Кольо ти обясняваме защо сме на противоположно мнение. В случая не, че не могат да се извадят изследвания в подкрепа на едната или другата теза - могат, но на автора това не му върши работа.
Кольо се изказа доста по-точно от мен за мастноразтворимите витамини и въпроса ми е точно в тази насока - как се изхвърлят натрупаните завишени количества мастноразтворими витамини, които организма не е усвоил? Хипервитаминозата не се появява само при деца и за това съм имал пример пред очите си.
Най добре е автора на темата да предцени сам според организма си и хранителния режим, как да приема витамините, като продължителност и дозировка.

Разбира се, че трябва да се почива и от мултивитамините ... това са си хапове правени по лабораториите и компаниите колкото и да рекламират своите продукти за “супер натурални”  немогат да се сравняват с веществата набавени чрез храната. Витамина набавен чрез храната е доста по-потентен от витамина взет под таблетна форма, та ако ще и  продук на NOW да е(давам тази фирма за сравнение защото тя рекламира най-много от всички натуралните си суровини). Такаче може да се поинтересувате малко кой продукт кои витамини съдържа и лесно ще правите пълноценни почивки от таблетките.

10.03.11
14:59

Щом дори производителите и търговците на витамини препоръчват почивка, не мисля, че има място за спорове :)

Мнението беше редактирано от korpusito на 10.03.11 15:00.

10.03.11
15:08

Чисто субективно е кой колко може да понесе , да не говорим ,че тялото ти веднага ще ти даде индикации ,че нещо не е наред.В едно всички сме съгласни , нужна е и почивка от каквото и да е. Само не ми казвайте ,че тренирате целогодишно на най-викоки обороти ;)
Вярно е ,че спортуваме и имаме завишени нужди ,но трябва да се внимава. Казвам ,това понеже видях как на колега при употребата на един такъв продукт ,започнаха да му излизат липоми—> явно минералите са му дошли  доста в повече.От тогава ,когато съм на силни пакове , махам минералната вода изцяло .

Лично аз след употреба на силни , правя 10-тина дена почивка и минавам на Doppel Herz depo от аптеката .

ПП понеже тематиката е сериозна ,а тук четат и доста деца, искам да отбележа ,че прекомерната употреба на каквото и да било (вкл витанини и минерали) не е здравословна .

10.03.11
16:08

Сериозна дискусия се е заформила. Аз пък мисля, че такива спорове биха могли да бъдат доста градивни , като всеки представи някакви материали или доказателства подкрепящи неговата теза.
  Тъй като през периода октомври-март плодовете и зеленчуците са дефицит(имам предвид сезонните .. всички знаем,че може да ядем домати и краставици януари, но това е друга тема) аз бих предпочел да приемам по-силни витамини и с по-кратки почивки. Съответно пролетта и лятото при по-голямото изобилие от сурови здравословни храни съм склонен да употребявам по-слаби мултивитамини.
  Всичко е отрова, в зависимост от дозата!

Мнението беше редактирано от summer_jam на 10.03.11 16:17.

През всяко едно време на годината може да си намериш всичко, разбира се то няма да е сезонно, но хайде момчета със сигурност няма да чуете за представител на компания за хранителни добавки да изкупува на баба ви пипера :D…

10.03.11
20:10

http://iom.edu/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/~/media/Files/Activity Files/Nutrition/DRIs/ULs for Vitamins and Elements.pdf

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/supplements/documents/denmark_annex2.pdf

10.03.11
20:20

Видях, че по-горният от двата адреса не се е копирал добре. Ако кликнем върху него ще отидем на сайта на The U.S. Institute of Medicine of the National Academies. На малкото прозорче “Keyword Search” горе в дясно пишем “vitamins tolerable upper intake levels” и първият материал, който излиза е ULs for Vitamins and Elements.doc

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1