09.03.11
17:42
Какво смятате за използването на тези витамини за всекидневен и продължителен период от време. Като цяло искам да избера витамини, които стават за всекидневна употреба и не са прекалено силни. Отворен съм за предложения. Освен витамините приемам и 1гр. витамин Ц сутрин и 1гр. след тренировка + омега-3. Досега съм пил и OrangeTriad и Adam и Opti-men.
Темата беше редактирана от summer_jam на 09.03.11 17:43.
В момента ги пия, но аз въртя витамините на NOW - адам, вит-мин, еко гриин, спешъл уан. Тези специално не са от най-силните, но са си NOW, а това е гаранция за качество. Виж и Еко Гриин - те също са не толкова силни, но пак дозите са си завишени многократно. Принципно от най-силните витамини голяма файда няма, особено ако не се тренира изключително тежко.
Няма файда, но и няма вреда. Излишното се изхвърля от организма. По-добре да приемаш повече и да не го усвояваш, отколкото по-малко. Преди време се говореха глупости за витамините и особено за витамин Ц, как щял да ти съсипе бъбреците като е в големи количества. Няма такова нещо. Според мен е най-добре да се взимат витамини, които се освобождават бавно, защото тогава ги усвояваш най-пълноцелно.
Мнението беше редактирано от Anthony на 09.03.11 18:20.
09.03.11
21:22
Стоянчо и аз съм замислил някакво въртене на витамините, просто на NOW специално има прекалено много видове и се чудя направо от къде да започна. Витамините доста се подценяват .. такова ми е наблюдението. Преди години гледах филма food matters доста силно ми подейства. Благодаря за отговорите. Мисля да направя пирамида от най-слабите към най-силните витамини и после да я продължа в низходящ ред.
09.03.11
21:38
Замисли се обаче и за някъква почивка м/у витамините ;)
09.03.11
22:28
казано от head_hunter на 09.03.11, 21:38:
Какво мислиш за 2-3 месеца прием и 1 месец почивка? :)
На времето няма да забравя какво ми каза Питона (Белчо Христов) - тренираш ли, непрестанно пий витамини.
Другото мнение, което ценя е на kao - пиеш една опаковка и после почиваш 1 месец (без да претендира за абсолютна правдоподобност).
Сега се сещам, че може да се зададе въпроса и до Владо Недков - безспорен капацитет в областта.
Според мен да правиш почивка от витамини е като да правиш почивка от храна - 1 месец ядеш, 1 месец не ядеш. Витамините са нужни за да живееш. Приемът с храна е крайно недостатъчен, защото живеем гаден живот, тънем в мръсотия и цигарен дим. Само 1 цигара като изпушиш и изгаряш 25 мг витамин Ц. Повечето витамини не се съхраняват в организма и излишъка се изпикава. Това ще рече, че трябва да си осигуряваш непрестанен прием на всякакви витамини. Не знам какво трябва да ядеш за да си ги набавяш така. И не мога да си представя нуждата да почиваш от тях. Демек си почиваш от здравето :)
10.03.11
07:25
казано от summer_jam на 09.03.11, 22:28:
казано от head_hunter на 09.03.11, 21:38:
Какво мислиш за 2-3 месеца прием и 1 месец почивка? :)
Аз така правя, но според мен 3 месеца са много :)
казано от Anthony на 09.03.11, 23:28:
Според мен да правиш почивка от витамини е като да правиш почивка от храна - 1 месец ядеш, 1 месец не ядеш. Витамините са нужни за да живееш. Приемът с храна е крайно недостатъчен, защото живеем гаден живот, тънем в мръсотия и цигарен дим. Само 1 цигара като изпушиш и изгаряш 25 мг витамин Ц. Повечето витамини не се съхраняват в организма и излишъка се изпикава. Това ще рече, че трябва да си осигуряваш непрестанен прием на всякакви витамини. Не знам какво трябва да ядеш за да си ги набавяш така. И не мога да си представя нуждата да почиваш от тях. Демек си почиваш от здравето :)
Една част действително се отделят под някъква форма, а останалите? Да не забравяме, се спортните мултимитамини са в пъти по-силно дозирани от обикновени. В един момент се получава, че вместо да помагаш на организма, го затормозяваш. Не претендирам да съм капацитет точно в тази област, но така правя и е било по съвет на доктори /нека не се обясняваме колко знаят докторите за спорта и добавките, но съм говорил с доктори на различни отбори/. От тогава така съм приел, че се прави и така правя.
10.03.11
12:05
казано от Anthony на 09.03.11, 18:19:
Излишното се изхвърля от организма.
Грешиш. За справки - ключова дума ‘хипервитаминоза’.
Мастноразтворимите витамини как се изхвърлят от организма?
Преди време се говореха глупости за витамините и особено за витамин Ц, как щял да ти съсипе бъбреците като е в големи количества. Няма такова нещо.
Би ли посочил изследвания, които да подкрепят тази теза?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.03.11 12:32.
Коя теза, по -точно? Че съсипват или че не съсипват? И бих ти посочил себе си - от години пия по 2-3 гр, витамин Ц на ден, а бъбреците ми са в прекрасно състояние. Пият спортни муливитамини от повече от 2 години, не правя никакви почивки и вече нямам стеатоза (омазняване) на черния дроб, което имах с години. Ще се радвам да видя научни изследвания, подкрепящи тезата за вредата от витамин Ц.
10.03.11
13:19
Имах предвид твърдението, че витамин С е безвреден при всякакви дози.
Както и да е... отговори ми така, както очаквах и нещата ми се изясниха. :)
Във всякакви дози не знам. Ако пиеш по 1 кг на ден, сигурно ще умреш. Говоря за дозите, които съдържа един стак с мултивитамини. Всяко нещо, с което се прекалява, може да навреди. А специално при човешкия организъм надали може да има универсална рецепта. Нека всеки решава за себе си и ако има съмнения, да се обръща към съответния специалист. Аз поне така постъпвам в повечето случаи. Специално за витамините съм се интересувал доста, чел съм доста, гледал съм доста. Мнения има всякакви, аз просто изказвам моето. И да, чувал съм за хипервитаминоза, но съм чувал и за хиповитаминоза.
10.03.11
13:30
казано от Anthony на 10.03.11, 13:26:
А специално при човешкия организъм надали може да има универсална рецепта. Нека всеки решава за себе си и ако има съмнения, да се обръща към съответния специалист.
Това твое мнение е вече ‘друга бира’. Съгласен съм.
казано от Anthony на 10.03.11, 13:26:
...чувал съм за хипервитаминоза, но съм чувал и за хиповитаминоза.
Как се получава хипервитаминоза, когато:
Излишното се изхвърля от организма.
За хиповитаминоза нещата са съвсем различни.
Хипервитаминозата се получава предимно при деца или при огромни дози витамини. Пак повтарям, че говорим за нормален прием на мултивитаминен стак. И понеже много задълбахме, ще съм ти изключително благодарен да ми посочиш някое изследване, при което спортуващ активно човек е получил хипервитаминоза след употреба на мултивитамини без почивка.
10.03.11
14:29
казано от Anthony на 10.03.11, 13:38:
Хипервитаминозата се получава предимно при деца или при огромни дози витамини. Пак повтарям, че говорим за нормален прием на мултивитаминен стак.
Прилагам състава на три от най-известните мултивитаминни продукти.
Ясно се вижда, че някои от съставките им превишават от 10-20 до 40-50 пъти дневните нужди. (!!!) Вярно е, че един интензивно спортуващ организъм има и по-високи потребности към витамини, в това съмнение няма. Дали, обаче, системното и продължително прилагане на подобни дози е безопасно?
И понеже много задълбахме, ще съм ти изключително благодарен да ми посочиш някое изследване, при което спортуващ активно човек е получил хипервитаминоза след употреба на мултивитамини без почивка.
Мне, отказвам тази дискусия. От нея няма да излезе нищо градивно според разговора до тук.
10.03.11
14:44
Хипервитаминозата се получава предимно при деца или при огромни дози витамини. Пак повтарям, че говорим за нормален прием на мултивитаминен стак. И понеже много задълбахме, ще съм ти изключително благодарен да ми посочиш някое изследване, при което спортуващ активно човек е получил хипервитаминоза след употреба на мултивитамини без почивка.
Виж сега, изследванията пак могат да са субективно нещо ;) Тук мисля, говориме за това, какво е по-добре за определен човек /което също е индивидуално/ и в случая даваш пример със себе си, а аз и Кольо ти обясняваме защо сме на противоположно мнение. В случая не, че не могат да се извадят изследвания в подкрепа на едната или другата теза - могат, но на автора това не му върши работа.
Кольо се изказа доста по-точно от мен за мастноразтворимите витамини и въпроса ми е точно в тази насока - как се изхвърлят натрупаните завишени количества мастноразтворими витамини, които организма не е усвоил? Хипервитаминозата не се появява само при деца и за това съм имал пример пред очите си.
Най добре е автора на темата да предцени сам според организма си и хранителния режим, как да приема витамините, като продължителност и дозировка.
10.03.11
14:50
Разбира се, че трябва да се почива и от мултивитамините ... това са си хапове правени по лабораториите и компаниите колкото и да рекламират своите продукти за “супер натурални” немогат да се сравняват с веществата набавени чрез храната. Витамина набавен чрез храната е доста по-потентен от витамина взет под таблетна форма, та ако ще и продук на NOW да е(давам тази фирма за сравнение защото тя рекламира най-много от всички натуралните си суровини). Такаче може да се поинтересувате малко кой продукт кои витамини съдържа и лесно ще правите пълноценни почивки от таблетките.
Щом дори производителите и търговците на витамини препоръчват почивка, не мисля, че има място за спорове :)
Мнението беше редактирано от korpusito на 10.03.11 15:00.
Чисто субективно е кой колко може да понесе , да не говорим ,че тялото ти веднага ще ти даде индикации ,че нещо не е наред.В едно всички сме съгласни , нужна е и почивка от каквото и да е. Само не ми казвайте ,че тренирате целогодишно на най-викоки обороти ;)
Вярно е ,че спортуваме и имаме завишени нужди ,но трябва да се внимава. Казвам ,това понеже видях как на колега при употребата на един такъв продукт ,започнаха да му излизат липоми—> явно минералите са му дошли доста в повече.От тогава ,когато съм на силни пакове , махам минералната вода изцяло .
Лично аз след употреба на силни , правя 10-тина дена почивка и минавам на Doppel Herz depo от аптеката .
ПП понеже тематиката е сериозна ,а тук четат и доста деца, искам да отбележа ,че прекомерната употреба на каквото и да било (вкл витанини и минерали) не е здравословна .
10.03.11
16:08
Сериозна дискусия се е заформила. Аз пък мисля, че такива спорове биха могли да бъдат доста градивни , като всеки представи някакви материали или доказателства подкрепящи неговата теза.
Тъй като през периода октомври-март плодовете и зеленчуците са дефицит(имам предвид сезонните .. всички знаем,че може да ядем домати и краставици януари, но това е друга тема) аз бих предпочел да приемам по-силни витамини и с по-кратки почивки. Съответно пролетта и лятото при по-голямото изобилие от сурови здравословни храни съм склонен да употребявам по-слаби мултивитамини.
Всичко е отрова, в зависимост от дозата!
Мнението беше редактирано от summer_jam на 10.03.11 16:17.
10.03.11
19:06
През всяко едно време на годината може да си намериш всичко, разбира се то няма да е сезонно, но хайде момчета със сигурност няма да чуете за представител на компания за хранителни добавки да изкупува на баба ви пипера :D…
http://iom.edu/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/~/media/Files/Activity Files/Nutrition/DRIs/ULs for Vitamins and Elements.pdf
http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/supplements/documents/denmark_annex2.pdf
Видях, че по-горният от двата адреса не се е копирал добре. Ако кликнем върху него ще отидем на сайта на The U.S. Institute of Medicine of the National Academies. На малкото прозорче “Keyword Search” горе в дясно пишем “vitamins tolerable upper intake levels” и първият материал, който излиза е ULs for Vitamins and Elements.doc