Калориен баланс

10.03.11
21:24

Опитвайки да си изготвя менюто и четейки насам натам се обърках малко.Значи ако целта ми е понижаване на теглото с цел чистене да кажем 5-6 кг за 2 месеца трябва ли да си направя калориите ,които приемам да са над калорийния баланс ,който ми е 3035,21 преценявайки да са толкова,че да изгоря под 3035,21.Горе долу калорийния ми баланс да е 3035,21 ,а аз да изгарям по 2700 имайки предвид ,че RMR(калориите които изгарям за 24 часа без некаква физическа дейност e 1958,2).
П.П. Кажете ако нещо не съм обеснил правилно.

10.03.11
22:24

Накратко, за да отслабваш, трябва да изразходваш повече, от колкото приемаш.

10.03.11
22:47

Това го знам.Въпроса е това ли е начина,защото се обърках.

Мнението беше редактирано от Daniel Dimitrov на 10.03.11 22:48.

Твоя КБ е 3035 калории. Толкова трябва да ядеш и да изгаряш, за да поддържаш сегашното си телосложение. Получава се 3035 калории от ядене - 3035 калории от движене и метаболизъм = 0.
Ако искаш да отслабваш имаш следните варианти:

- да ядеш по-малко калории (примерно 2800) и да гориш колкото твоя КБ. Така ще се получи 2800 - 3035 = - 235 калории. => калориен дефицит

- да ядеш калории колкото твоя КБ, но да изразходваш повече (чрез допълнително кардио примерно). Така се получава 3035 - 3400 = -365 => калориен дефицит.

Ти питаш следното : “трябва ли да си направя калориите ,които приемам да са над калорийния баланс ,който ми е 3035,21 преценявайки да са толкова,че да изгоря под 3035,21.Горе долу калорийния ми баланс да е 3035,21 ,а аз да изгарям по 2700 имайки предвид...”

Ако вдигнеш калориите над твоя КБ (примерно на 3300), а изгаряш 2700 се получава 3300 - 2700 = +600 => калориен излишък, което ще те кара да качваш килограми. Накратко ако искаш да сваляш, то трябва да ядеш калории равни или по-малки от твоя КБ (3035). Ако ядеш равни на КБ, трябва да извършваш допълнително движение например кардио или допълнителни тренировки. Ако ядеш по-малко от твоя КБ, можеш и да оставиш физическото натоварване същото. Дано съм обяснил максимално лесно, за да ти станат ясни нещата. :)

казано от Daniel Dimitrov на 10.03.11, 21:24:

Опитвайки да си изготвя менюто и четейки насам натам се обърках малко.Значи ако целта ми е понижаване на теглото с цел чистене да кажем 5-6 кг за 2 месеца трябва ли да си направя калориите ,които приемам да са над калорийния баланс ,който ми е 3035,21 преценявайки да са толкова,че да изгоря под 3035,21.Горе долу калорийния ми баланс да е 3035,21 ,а аз да изгарям по 2700 имайки предвид ,че RMR(калориите които изгарям за 24 часа без некаква физическа дейност e 1958,2).
П.П. Кажете ако нещо не съм обеснил правилно.

Начинът за сваляне на килограми както ти обясни нагоре ProXxX е калориен дефицит
1кг мазнина при освобождаване съдържа приблизително 7000 ккал, ако целта ти е да свалиш 5кг мазнини за 2 месеца /8 седмици/, сметките са както следва:

(5kg*7000kcal)/8 седмици= 4,375 ккал на седмица или трябва да създадеш калориен дефицит от (4375/7)=625ккал на ден. Едният вариант е да ядеш 625ккал ПОД калорийте необходими на тялото ти да запази текущото си тегло /BMR-a умножен по степента на активност, което предполагам е 3035 както си написал по-горе/, като не отрязваш белтъците под 2.5г на килограм телесна маса за да запазиш мускулите /за по- точна сметка колко белтъци трябва да приемаш първо ще трябва да си избереш режим на хранене- НВД, РБД, ВБД, кето.../

Другият вариант да създадеш калориен дефицит е за 2 месеца да продължиш да ядеш точно толкова колкото да запазиш килограмите при текущото си ниво на активност /3035 на ден както си споменал/, а в същото време да увеличиш тренировъчното натоварване- пример прилагане на ежедневно кардио за изгаряне на 625ккал, като лично аз ти препоръчвам интервално.

ПП. 625 дефицит на ден може да си е сериозно предизвикателство заради апетита, особенно ако доскоро си бил на режим за покачване на тегло, но пък си далеч от нормата 1000ккал недояждане така че е постижимо.

Мнението беше редактирано от Павлин Павлов на 11.03.11 10:37.

11.03.11
12:12

Мале какви сметки - 3035,21 калории .... Човече прави си някаква сметка ама съвсем груба.. Ти знаеш ли колко гориш като идеш на фитнес? 382,15 калории или 431,28? Или ако хапнеш нещо му знаеш грамажа до + - 0,1гр? Или пък точно колко калории ще усвоиш от това... Даже това което те съветват за - 200 или -300 калории е нещо в което не може да си сигурен, че ще работи за теб. Защото нито знаеш точно колко изразходваш, нито колко точно приемаш и усвояваш. Според мен при тези сметки грешката може да е в + - 500 калории за различни хора. Така, че давай го по на едро ;)

В общи линии си прав NeDDs. Че няма да може да ги спазва до 0,1 е ясно, но сметките са важни за насока. По-добре е да започнеш близо до правилното и с малко корекции да стигнеш до него, отколкото да играеш “по-едро” и да се окаже, че си съвсем далеч от целта. Ще спести малко експерименти и време за напасване :)

11.03.11
23:31

да и за това съм си мислил ,но ще се оправя.Мерси за инфото,поизасниха ми се нещата долу горe.

12.03.11
14:20

Впрочем забравих да питам.Ако в тренировъчните дни си изготвя меню да приемам калории колкото Калорийния баланс и горя чрез тренировка за калориен дефицит,пречи ли в нетренировъчни да приемам по-малко калории от КБ?

Мнението беше редактирано от Daniel Dimitrov на 12.03.11 14:21.

казано от Daniel Dimitrov на 12.03.11, 14:20:

Впрочем забравих да питам.Ако в тренировъчните дни си изготвя меню да приемам калории колкото Калорийния баланс и горя чрез тренировка за калориен дефицит,пречи ли в нетренировъчни да приемам по-малко калории от КБ?

Идеално е ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1