Търся съвети за отслабване.

11.03.11
23:41

Ето малко предистория......
На 35 години съм, 181 височина....в момента тежа 110 кг.
Преди 2 години тежах 128 кг, започнах да ходя на фитнес....купих си велогометър вкъщи....и започнах диета, нещо подобно на НВД....та, свалих до 105 кг и се отпуснах...и започнах да качвам....станах 114 кг....и сега пак съм “сериозен” и тръгвам надолу....за целта ще опиша каква правя и ще помоля за съвети.....
С яденето е най трудно понеже работя на място кадето няма как да ям разнообразна храна и изхода е да си нося от вкъщи....ето какво ям почти постоянно:
Сутрин към 7:00 три супени лъжици овесени трици с кисело мляко (0.1% около 200 грама), към 10:00 филийка черен хляб със сирене отгоре и един домат, към 12:00 същото, към 15:00 същото.....някой път вместо домат е яйце или краставица. Вечер ям до към 20:00 месо със салата....в момента най често е котлет свински или пилешки гърди със зелена салата (с малко зехтин и оцет), гледам да ям риба също.....не пържа нищо....през деня пия 1-2 кафета и 1-2 чая...слагам им захар....сутрин пия чаша кола.....вечер и събота и неделя разнообразявам с готвено телешко примерно със спанак или задушено с гъби.....без добавени мазнини.....това е с яденето.
Фитнеса е 3 пъти в седмицата по 60-80 минути, вечер към 18:00….когато не съм на фитнес въртя велогометъра след вечеря 30 минути....1 ден почивам.....искам да сваля поне 15 кг още...
кажете си мнението.....

Темата беше редактирана от A Alexandrov на 11.03.11 23:43.

Мнението ми е, че се подлагаш на гладуване. Да, хапваш често и по малко, но количеството енергия, което това количество храна доставя на организма ти е минимално. По този начин няма да постигнеш качествен ефект и след време пак ще се получи ефекта “йо-йо”. Предлагам ти да започнеш от тук - http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz1GMdD3cFN , http://www.bb-team.org/articles/1463_mini-gid-za-trenirovkite-pri-novatsi#axzz1GMdD3cFN . Ще трябва малко да посмяташ, да си избереш хранителен режим (препоръчвам ти РБД). Не знам по каква програма тренираш във фитнеса, но подозирам, че не е както трябва. Предлагам ти ето тази - http://www.bb-team.org/workout/1282_barzo-i-lesno-otslabvane-samo-za-3-dni-sedmichno#axzz1GMdD3cFN . Това е засега :)

12.03.11
17:55

мерси за съветите....ще погледна линковете по късно.....да ти кажа не смятам че гладувам, по принцип ядях много преди и на фона на тогава това е нищо, но за около 2 седмици свикнах и сега не чувствам глад...изобщо....но да прав си, ще пресметна колко калории приемам по този начин....иначе по формулата за ДКБ ми се падат 3200 калории но ден....
за да има нормален калориен дефицит колко по малко да приемам.....? около 2000 дневно или е твърде голяма разликата......

Реално твоя ДКБ е доста под 3200. Някъде между 2800 и 3000. Това е така, защото той се определя главно от активното тегло т.е. мускулната маса. А предполагам, че от тези 114кг., които си в момента, не всички са мускули. От тях сигурно 15% са мазнини, демек 96-97кг. ти е активното тегло...ако не и по-малко, но няма как да гадая без да видя тялото ти :) Та...калориен дефицит прави с по около 10-15% от твоя ДКБ. На 3000 калории ДКБ това са ти 300 калории дефицит, т.е 2700 калории, за да слабееш. Отделно тренировки и т.н. ще горят калории и ще се получи един приличен дефицит от 500-700 калории :) 2000 калории е прекалено ниско :)

12.03.11
18:07

според мен мазнините са ми повече.....имам голям корем.....които сега поовисна и май след като сваля достатъчно ще трябва да се подлагам на оперативно премахване на кожа, но ще видим, нека стигна до там....иначе сега съм 110, бях 114 преди 2-3 седмици.....

13.03.11
10:32

Аз също в началото на годината започнах със сходни на твоите мерки, около 112-113кг бях точно след новогодишните преяждания. Е с 3-4см съм по-висок... и аз имам коремче (вече е по-малко), но не мисля, че ако отслабваш равномерно кожата ти ще увисне. Е незнам каква ти е кожата де, но отслабвай бавно с по 3-4кг на месец, тренирай и мисля, че няма да имаш такива проблеми

Мнението беше редактирано от NeDD на 13.03.11 10:34.

13.03.11
11:09

За хора на нашите години,най важното нещо е хранителния режим
Йо Йо ще го има винаги ако се отпуснеш по някое време,неизбежно е

Според мен,най големия враг на килограмите след 35 са въглехидратите,особено бавните
На твое място бих зарязал за винаги хляба и свинското месо,въпреки че според мен последното не е особено вредно,стига да не консумираш по половин кило на хранене
Пастички,тУртички...полуфабрикати,консервирани храни...алкохол и ОСОБЕРНО бира-в намалени или никакви количества

Работата в офис е просто оправдание,и аз така съм имал етапи а подобно “оправание”,изграждайки подобен ако мога да се изразя спортен лайфстайл действа позитивно дори и на работните резултати

Силно препоръчван пшеничен зародиш,да,малко е гаден на вкус но състава му е незаменим
Също така,може да пробваш и с някоя добавка,лек фетб бърнер,като супер кътс 130 примерно(като начало)

ProXXX го е написал чудесно,аз само бих добавил,че за продължителен ефект на тосз ти лайфстаил ти е нужно постоянно и ненамаляващо Пласебо:надъхване от приятел,съпруга,познати.....Любовница(скъпо но много ефикасно средство)...такива неща

13.03.11
22:28

Ако трябва да резюмирам твоят начин на хранене в момента бих го нарекъл „глад + захар”. Този тип диета съчетан с кардио и тренировки с тежести е изключително ефективен за бърза загуба на мускулна маса и запазване на добро количество мазнини.

Ако дневния ти калориен прием е много под базовия, организма реагира като влиза в „енергоспестяващ режим”, забавя метаболизма  и гори по-малко калории. Понеже гладът поставя организма под стрес, надбъбречните жлези започват да отделят повече кортизол, а кортизолът е хормон, който при нива над нормата изгаря преди всичко мускулна маса вместо мазнини за енергия.
От друга страна ти пишеш, че пиеш по една чаша кола на ден плюс още 2-4 допълнителни напитки (кафе/чай), които подслаждаш със захар. В една чаша кола би трябвало да се съдържат около 25-30 гр. захари (на кен от 330 мл. съдържанието е 39 гр.). Ако подслаждаш кафето/чая с по една чаена лъжичка захар (около 5 гр.), това означава още 10-20 гр. захар на ден или общо около 35-50 гр. на ден. Простите захари (особено ако се приемат между храненията, а не веднага след тях) ще качат инсулина, който пък от своя страна кара тялото да складира мазнини.
Щом НВД-то ти е дало резултат (от 128 на 105 кг. според написаното), ползвай го отново, като държиш калориите с 10-15% под базовото ниво и от време на време (напр. един ден седмично) зареждаш с комплексни въглехидрати за да поддържаш нивото на метаболизма.
Когато достигнеш някакво запланувано от теб тегло и ако НВД-то ти е писнало, можеш да пробваш т.нар. хранене според индивидуалния метаболитен тип (metabolic typing diet) като поддържаш нулев калориен баланс за да запазиш теглото.

Целта е с течение на времето да намериш начин на хранене, който от една страна лично за теб работи и от друга не те натоварва психически, защото цял живот глад и мъка също не си е работа.

14.03.11
22:23

antov12 мерси за компетентното мнение....но я ми разясни че нещо се обърквам.....първо казваш че НВД-то при моя начин на хранене ме стимулира да губя по скоро мускулна маса отколкото мазнини....а после казваш да продължа с нея.....
...кажи ми според теб какво трябва да ям през деня за са е всичко по нормално....? също и за захарта....според теб трябва да я махна ли? като се има в предвид че друго сладко не хапвам.....

15.03.11
10:10

Това, което казвам е че калориен прием много под базовия кара организма да губи много мускулна маса, а не НВД-то. Калориен прием много под базовия може да се получи както при НВД, така и при РБД, така и при ВВД. Ако изям само 300 гр. (например 6 пъти по 50 гр.) захар на ден общите калории ще са 1200, което ще бъде много под базовия калориен прием, но това е на светлинни години от НВД.

Дали една диета е НВД / РБД / ВВД се определя от съотношението белтъчини/мазнини/въглехидрати, а не от общото количество на приетата храна. Дневният калориен баланс е различна концепция защото едно и също количество калории може да се достави както от мазнини, така и от въглехидрати или белтъчини, но просто организма реагира по различен начин. Напр. въглехидратите вдигат инсулина, а мазнините не, за разграждане на белтъчините организма ползва повече калории отколкото за разграждане на въглехидратите и мазнините и т.н. Начинът на хранене на повечето хора е комбинация от двете концепции. Напр. ВМ-НВД с калориен прием над базовия е диета за качване на мускулна маса, докато РБД с калориен прием под базовия е диета за изчистване и т.н.

Препоръчвам ти да продължиш с НВД-то защото явно при теб действа, свалил си 20 кг. по този начин, а аз съм голям поддръжник на тезата, че различни неща вършат работа за различните хора и всеки трябва да намери и да прави това, което лично на него му дава резултати.

Ако обаче НВД-то е съчетано с калориен прием много под базовия това би довело до екстремна загуба както на мазнина, така и на мускул заради кортизола. Ако обаче калорийния прием е много под базовия, но пък похапваме захар тялото продължава да губи мускул заради кортизола, но губи много по-бавно мазнини заради повишения инсулин.

Или моето предложение в случая е НВД, но с общ калориен прием 10-15% под базовото ниво. Така организма няма да гладува и да губи много мускул (въпреки, че определена загуба е неизбежна), а ще губи повече мазнини.

А мнението ми за захарта е че трябва да я махнеш напълно. Тук обаче идва проблема с това, че постоянно може да те мъчи глад за сладко. Едно възможно решение е да си похапваш сладко един път седмично в деня за зареждане. Ако обаче един ден седмично е трудно за теб, тогава ще трябва да се ориентираш към други подсладители с нисък гликемичен индекс (мисля, че някъде във форума имаше подобна тема).

Ако съвсем не можеш без сладко и НВД-то те натоварва психически, тогава може би е най-добре да опиташ хранене според метаболитния тип. Ако си “въглехидратен” или “смесен” тип, можеш да ядеш и повечко въглехидрати, но те трябва да бъдат комплексни с нисък/среден гликемичен индекс т.е. някаква форма на РБД. Ако обаче си “белтъчен” тип, тогава НВД или най-много ВМ-НВД е начинът да свалиш мазнините.

След като си абсолютно наясно какъв тип диета и с какъв калориен прием ще следваш, тогава вече можеш да си подбереш храни, които хем ти вършат работа, хем ти доставят удоволствие, защото това намалява психологическият дискомфорт от диетата и човек може да издържи на диета по-дълго време. Ако обаче ти кажа да ядеш само овес, яйца, месо и зеле, а ти не обичаш нито яйца, нито месо, нито зеле, тогава диетата ти е обречена.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1