07.03.11
13:55
Привет.
Проблемът е от 7-8 години - след цветна снимка се установи леко смъкване на бъбреците. Лекарите казаха да не вдигам тежко, да не тичам и да не скачам.
Преди 1 месец направих профилактичен преглед на ехограф и се потвърди същото нещо - отново имах “леко смъкване” (отделно и всякакви изследвания на урина - заболяване нямам), т.е. за толкова години състоянието може би не се е влошило. Като от 2-3 години тренирам интензивно - първо почнах в зала, а от 1-2 години съм с дъмбелите и лежанката в къщи. Нефролога каза, че не е желателно да спортувам, като ми позволи само плуване, ‘щото финтес упражненията били анаеробни и диафрагамата можела да притисне бъбреците надолу (тук ви моля за малко пояснение, че не ми е съвсем ясно....)
Искам да подчертая, че тренировките ми не са никак тежки. Вярно, правя по 2-3 упражнения (с по 3 серии) за всяка група, тренирам цялото тяло..... но примерно за гърди вдигам 30 кила (2х15), за гръб греба пак с толкова, раменна преса също с толкова, бицепс/трицепс с още по-малко кила.... само трапеца натоварвам с около 50 кг. Това даже не може да се каже, че е и фитнес тренировка - смешна работа.
Моля за съвет. При положение, че тренировката не е толкова натоварваща, мога ли да продължа? Ако трябва ще смъкна тежестите още (то по-малко от това накъде, егати...) и ще увелича повторенията, уж за релефче.... само за да мога да спортувам. Наистина държа на спорта и много се надявам да може да се направи някакъв компромис......
Темата беше редактирана от Tsvetanov на 07.03.11 13:59.
07.03.11
14:03
Аз не бих разчитал да получа съвет за здравословен проблем във форум. Продължавай да си тренираш за тонус ако не можеш да не тренираш изобщо, поне явно не се влошават нещата по този начин. Иначе щом ти позволяват да плуваш, плувай, за тонус си е супер.
07.03.11
15:39
С леки тежести може да тренираш. Също на висилка и успоредка, както и да караш колело. Но бягането и скачането ги избягвай.
07.03.11
20:43
Ектопичен бъбрек е лафа тук. В случая са и двата. Често пъти наследствено.
Нормално левият стои по-високо и на рентген снимка с контраст , която вероятно са ти направили не знам по какъв повод (ако може поясни, защото нормално няма причина да се прави) се виждат различни вариации понякога.
Виждал съм бъбрек в таза, който дава съвсем леки отклонения в биохимичен анализ, а понякога дори без оплаквания от страна на пациента. Това в повечето случаи е “физиологично” от гледище на това, че бъбрекът е здрав и функционира. Въпреки всичко е предпоставка за сериозно усложнение при травма, удар или екстремно натоварване и се предупреждават такива пациенти.
А дето питаш за диафрагмата- тя разделя гръдната кухина от коремната. Когато вдишваш тя слиза надолу и упражнява натиск в/у коремните органи, а при издишване се вдига нагоре. При напън да вдигнеш тежко или кашляне се стягат мощните мускули на корема и налягането се увеличва. В комбинация със задържан въздух (диафрагма натискаща надолу) все едно си седнал върху балон. Бъбреците не стоят в коремната кухина, а зад нея, но при повишено налягане структурите, които ги държат са еластични и те се изместват надолу, понеже нагоре няма къде да ходят (гръдната клетка е пълна с въздух). Твоите са още по-надолу и ако нормално са на нивото на първи поясен прешлен, а при теб на трети, ще слязат до четвърти-пети, което е най-горната линия на хълбоците.
Ако ЕВЕНТУАЛНО усетиш някакво “разместване” (което не би трябвало да можеш да го усетиш) ще е по-скоро, като прескачане. При свръх напън може и да стане някаква херния или да имаш редовно някакви тъпи болки. Моя съвет е да си тренираш, но без тяги, клекова и някви такива силашки упражнения забележи - ОТ ПРАВА ПОЗИЦИЯ. Когато си легнал бъбреците ти са на обичайните им места, не случайно тия снимки с контраст при легнало положение не показват дистопия. Докторът си е вързал гащите (както и трябва) и е добре много да внимаваш. Използвай повече машини.
Мнението беше редактирано от introducer на 07.03.11 20:45.
Благодаря на всички за отговорите!
казано от introducer на 07.03.11, 20:43:
Нормално левият стои по-високо и на рентген снимка с контраст , която вероятно са ти направили не знам по какъв повод (ако може поясни, защото нормално няма причина да се прави) се виждат различни вариации понякога.
Още тогава (преди 7-8 години) имах еритроцити в урината, към 10-12. Тогава бях донаборник и ме приеха във военна болница, където цяла седмциа ми правиха изследвания сред които и цветната снимка. Откриха ми само птозата, причината за която е че бях много слаб - 50-55 кила. И заради това ме отложиха от казармата.
А причината за еритроцитите са смъкнатите бъбреци - там нещо се получавало с някакъв кръвоносен съд, който бил притиснат и пускал по малко кръв.... синдром на еди кой си, но не било заболяване.
Преди месец също правих изследвания плюс преглед на ехограф. Същите резултати - 10-12 еритроцита и птоза. Това количество еритроцити не е притеснително.
След няколко месеца трябва да направя отново цветна снимка, но не било спешно. И на всеки 2-3 месеца по едно обикновено изследване на урина за да се следят еритроцитите.
Моя съвет е да си тренираш, но без тяги, клекове и някви такива силашки упражнения забележи - ОТ ПРАВА ПОЗИЦИЯ.
Клековете и нападите ги правех без дъмбели, мъртвата тяга с 20 кила, повдигане на пръсти за прасец пак с толкова, широко гребане под наклон с 15 кг, трапец с 50… мисля, че това са упражненията от стоеж, които правя. Ако кажеш ги спирам, няма проблем.
Използвай повече машини
Може ли да дадеш няколко примера, кои упражнения ще е по-добре да правя на машини?
И един хубав гладиатор доколко ще ми свърши работа?
казано от nemo nemo на 07.03.11, 15:39:
С леки тежести може да тренираш. Също на висилка и успоредка, както и да караш колело. Но бягането и скачането ги избягвай.
Ще се възползвам (nod)
Мнението беше редактирано от Tsvetanov на 08.03.11 12:28.
12.03.11
21:48
Първо за бъбрека- ако имаш някакъв медицински документ го цитирай, защото на мен по принцип са ми интересни различните клинични случаи. Щом само еритроцити се откриват, значи е запазена функцията на бъбреците. Но ми е любопитно кръвоизлива от коя област е.
За упражненията- ами това са си доста леки тежести. Не мисля, че ще ти навредят, но и не мисля че изобщо има смисъл да ги правиш с такива килограми. Надявам се, че не мечтаеш да станеш културист, защото това няма как да стане, ако предпочиташ здравето.
Моя окончателен съвет : научи се да дишаш правилно (ако не знаеш) при упражненията и не се филмирай да правиш големи крака и гръб. С плуване и умерени тренировки за гърди, корем, рамо можеш много добро релефче да избараш. Избягвай големи килограми при прав стоеж.
казано от introducer на 12.03.11, 21:48:
Първо за бъбрека- ако имаш някакъв медицински документ го цитирай, защото на мен по принцип са ми интересни различните клинични случаи. Щом само еритроцити се откриват, значи е запазена функцията на бъбреците. Но ми е любопитно кръвоизлива от коя област е
Цветната снимка и епикризата отдавна са при военните. Не ми ги дадоха.
При скорошният преглед и изследвания - освен еритроцитите имаше и леко повишено количество белтък (от 24-часовата урина), но според нефроложката когато има еритроцити е нормално да има и малко белтък. В сутрешната нямаше белтък.
И заключението на лекаря беше, че “горната част на бъбреците” е здрава, т.е. със сигурност няма бъбречно заболяване. Ако имало някакъв проблем той ще да е по-надолу, там е кървенето (онзи момент с притиснатия кръвоносният съд, който кърви леко). И тук най-определящото изследване беше на дисморфните еритроцити, които си бяха съвсем в нормата. Жалко, че нямам скенер иначе щях да ти покажа всичко (по-късно ще отскоча да сканирам документите).
казано от introducer на 12.03.11, 21:48:
За упражненията- ами това са си доста леки тежести. Не мисля, че ще ти навредят, но и не мисля че изобщо има смисъл да ги правиш с такива килограми. Надявам се, че не мечтаеш да станеш културист, защото това няма как да стане, ако предпочиташ здравето.
Моя окончателен съвет : научи се да дишаш правилно (ако не знаеш) при упражненията и не се филмирай да правиш големи крака и гръб. С плуване и умерени тренировки за гърди, корем, рамо можеш много добро релефче да избараш. Избягвай големи килограми при прав стоеж.
Тая дума “големи мускули” съм я забравил. Ясно е, че с моя проблем това няма как да стане. Ще продължа да тренирам с леките кила, само ще увелича малко повторенията и ще прибавя набирания, за гърба..... пък каквото стане. Ще почна и да плувам чат-пат. Най-малкото това си е гимнастика, пък ако се получи и някакво релефче - още по-добре. Но нищо не е на всяка цена, най-важно е здравето.
Благодаря (bow)(beer)
http://picbg.net/img.php?file=3c68c53666bb8522.png
http://picbg.net/img.php?file=d0f118b14a15b9cd.png
http://picbg.net/img.php?file=035c0138731ac5d9.png
http://picbg.net/img.php?file=e2cae45fc0c870fa.png
http://picbg.net/img.php?file=d3c6c83902132636.png
http://picbg.net/img.php?file=192d7d8f1ee03c47.png
13.03.11
18:32
Ей златен си! Сега разгледах- Неоренал и Милгамата изобщо помагат ли ти по твое мнение?
Колко с висок и колко тежиш? Има ли и камъни в бъбреците при изследванията - ехография или отделителна венозна урография?
Неоренал първоначално ми го предписаха за евентуални камъчета, които да са причина за кървенето. На следващите прегледи не се коментираше изобщо това за камъните, т.е. би трябвало да нямам. Така, че незнам доколко това лекарство ми е помогнало.
Милгамата беше за болката в кръста (гръбнака) - мисля, че малко ми помогна, но не на 100%.
176 съм висок, около 60 кила. Само ехография ми направиха.
Следва да направя цветна снимка след 1-2 месеца.
Според мен първо трябва да се види резултата от отделителната венозна урография. Във всеки случай, ако имаш повече мастна тъкан около бъбреците това ще намали птозата/ смъкването/ им. Също добър ефект имат и здравите коремни мускули. Трябва да е сигурно и че нямаш синдром на Fraley или пък промяна в хода на уретера / усукване, прегъване итн./. Чак тогава може да се обсъжна какви и колко тежки физически натоварвания би могъл да понесеш. Докато получиш резултата от урографията е добре да не се претоварваш.
Колкото до неоренал - той няма никакъв ефект върху птозата на бъбреците. Милгама би имала ефект ако болката в кръста е поради увреждане на нервните коренчета или нервите, изхождащи около прешлените в областта на кръста, ако причината за болката в кръста е от бъбречен произход няма да има абсолютно никакво подобрение от милгама:))))) Може би е добре втория път да се видиш с друг нефролог - винаги е добре да чуеш две мнения на спецалисти.
Ами казаха ми че имам някакъв синдром, но дали е на фралей не можах да запомня. Ставаше въпрос за притискането на кръвоносен съд от бъбрека или нещо подобно..... Според лекаря това не е кой знае колко притеснително.
Под “отделителна венозна урография” предполагам имаш предвид цветната снимка?
Относно прегъването на уретера - птозата ми не е толкова голяма, съответно може би нямам прегъване на уретера, защото в противен случай там се натрупва и застоява урина, която предизвиква инфекции и това се вижда в изследванията. Засега в това отношение мисля, че нямам проблеми.
Болката в кръста не е от бъбреците, защото е двигателно зависима, и мога да я напипам там по-надолу към първия поясен прешлен или кръстцовата кост.
Да, обмислям да се консултирам и с друг специалист, за всеки случай.
Сега прочетох какви сериозни усложнения могат да се получат при цветна снимка, направо ми стана лошо и се замислям дали въобще да я правя.......:@
Мнението беше редактирано от Tsvetanov на 14.03.11 20:19.
Тези усложнения са мноооого редки, а за някои от тях трябват определени предпоставки, които ти нямаш, споко.
Синдромът на Фралей е точно това - притискане на някоя от чашките на бъбрека от съд в съседство - вижда се обикновено на цветна снимка / отделителна венозна урография както казват лекарите/. И наистина той не е сериозно заболяване, но обяснява еритроцитите в урината.
Като погледнах амбулаторния лист от нефроложката - имаш май камъче в легенчето на десния бъбрек.... това ярко хиперехо което е описано в ехографията..... но 3 мм може да изчезне по всяко време без дори да го усетиш... като ходиш пак на нефролог е добре да направиш проучване при кого ще попаднеш:)))))
Огромни благодарности за съветите!!!
И още нещо, което ми дойде на ум - понеже при по-сериозна нефроптоза трябва постоянно да се носи някакъв специален колан, това не би ли могло да ме обезопаси докато тренирам? (whew)
А относно коремните мускули... откакто го разбрах това нещо, блъскам преси като идиот.....
Мнението беше редактирано от Tsvetanov на 14.03.11 21:44.
Мисля, че такъв колан няма да ти е от полза. Но ако качиш малко тегло около бъбреците се отлага повече мастна тъкан, която ги поддържа в нормално положение , все пак не ти предлагам да се освиниш .........
Ако се сетиш още нещо си welcome във форума или можеш да пишеш на и мейл kmg@dir.bg
Успех!
16.03.11
00:55
Цветанов, такова http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/62812_1420253542323_1112195710_31087084_7283188_n.jpg
или такова http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/62812_1420253862331_1112195710_31087092_6397055_n.jpg ти направиха?
Те не ми я и показаха снимката. Само пратиха заключението на нефролога и това беше....
12.01.15
18:13
Здравейте. Подновявам темата с няколко въпроса.
Първо се обръщам към introducer
Любопитно ми е от къде имаш такива подробни познания в областта на медицината и от къде знаеш за толкова специфичния синдром на Фралей? Също дали знаеш нещо за още един синдром, Nutcracker Syndrome . Ако не си чувал за втория, мога да допълня, че това е притискане на лявата ренална вена между Аортата и Артерия Мезентерика Супериор, което довежда до постоянна микро или макро хематория и в случая на момчето, започнало темата, може да бъде причина за постоянните 10-12 еритроцита в урината. Също така това малко ярко ехо 3мм в бъбрека му, напълно може да не е било камъче ( мен също ме подведоха), а напълно е възможно да е разширен кръвоносен съд вътре в бъбрека.
Тъй като темата за смъкнатите органи и тренировките, ме засяга пряко, бих искала да се посъветвам с вас.
Накратко ще обясня състоянието си и се надявам да споделите опит.
На 33 години съм. Имам едно раждане. Много слабо телосложение, но активна и жилава структура. В юношеството си съм тренирала лека атлетика и плуване, но после спрях. Преди 10 години ми започнаха бъбречни проблеми и ходене по доктори. Имам десетки изследвания, като по-интересните са Венозна контрастна урография ( 2006г) показваща Синдром на Фралей в дясно, тежка птоза и нагънат уретер, пак в дясно. Минаха години, през които непрекъснато имам микрохематория и края на миналата година имам направен КТ скенер с контраст на абдомен. Тук реултатите са още по-редки и интересни. Nutcracker Syndrome, което обяснява кървенето. Но толкоз. Нито един доктор (обиколих около десет доценти и професори от различни специалности) не е чувал и виждал това нещо, единствено доктора провел скенера. В последствие се оказа, че и черния ми дроб е птозирал и е избутал органите надолу.
Та въпросът ми е какви упражнения мога да правя според вас за укрепване на коремните мускули с цел повдигане (по възможност) на органите.
Също, ако момчето, повдигнало темата има новини, нека да сподели как е в момента.
Поздрави и ще очаквам отговорите ви.