16.03.11
22:32
Здравейте днес ходих на кръвни изследвания и всичко е ок само един от чернодробните ензими е завишен.Става въпрос за АЛАТ при максимални стоиности от 40 на мен ми е 70.Пих креатин и гейнър но ги спрях преди 2 седмици.Също така не съм пил алкохол от много време.Някой има ли представа защо е така????
Хм, правил ли си си преди кръвни изследвания?
По принцип максималната (референтна) стойност на АлАТ е около 40 единици на литър. Знаеш ли колко е твоята нормална стойност? Всмисъл има хора, при които концентрацията на АлАТ е около 100 U/l, но за тях това е нормално и не е предпоставка за увреждане на хепатоцитите. Всмисъл границата от 40 единици/литър не е константна, а ориентировъчна.
При теб се наблюдават стойности, съвсем леко по-високи от средните. Ако по принцип твоят АлАТ е в стойности 40 U/l, то 70 U/l не е толкова високо увеличение. За опасни стойности се считат тези, които са над 5 пъти в повече от средната стойност за човек. Всмисъл повишаване с 30 единици (ако има повишаване) може да е в резултат на какво ли не - леко отравяне с храна, лекарства ... Нивото на АлАТ и АсАТ моментно се покачва и след физическа дейност.
Също така за да има безспокойство, нивата на АсАТ също трябва да са повишени.
Мнението беше редактирано от LDoeN на 16.03.11 22:57.
16.03.11
23:28
На АСАТ са ми нормални
17.03.11
10:05
Принципно наистина не е кой знае колко завишен. АЛАТ по принцип е по-важен показател за чернодробната дейност. Имаше ли причина да си пуснеш изследвания - някакви конкретни оплаквания? Други показатели правил ли си - билирубин, алкална фосфатаза, ГГТ? Хубаво е да се поразходиш по лекари, за да изясниш причината, колкото и да е неприятно, времеемко и скъпо. Може да е от краткосрочен прием на лекарство, храна, алкохол, т.е. нещо напълно безободно. По-добре си направи допълнителни изследвания и се консултирай с добър лекар.