Разделно хранене

PS

08.05.05
09:07

Безспорен е фактът, че така се усвоява повече храна, когато не се смесват белтъчини с въглехидрати.
Какво ще кажете-ако изям 200г пиле с 400г готов ориз, ще усвоя ли 40г белтъчини от пилето?
Ако изям 200г пиле с 400г готов ориз, но с интервал от 1час между тях, няма ли да усвоя повече?
Конкретния ми въпрос е дали някой знае в проценти колко повече бих усвоил с разделно хранене. Дали то е подходящо за хора с бърз метаболизъм?

08.05.05
18:21

Ще усвоиш белтичините по-бързо, а не по-пълно. Това е идеята на разделното хранене. А и е гот, понеже въглехидратите не са съпътствани от мазнините в месото :wink:

PS

08.05.05
19:02

Верно ли е това бе. Я и други да си кажат мнението.

®N

08.05.05
19:10

[quote author=“NoDude!”]Ще усвоиш белтичините по-бързо, а не по-пълно. Това е идеята на разделното хранене. А и е гот, понеже въглехидратите не са съпътствани от мазнините в месото :wink:

Така е!

08.05.05
21:08

Mдам аз на закуска например ям ориз със зеленчуци никакви белтъци и на обяд омесвам вече няма как ;)
Ама закуската ми е зареждаща с мнооо въглехидрат ;)

09.05.05
09:07

Така е, обаче класическото разделно хранене е непродуктивно за нашия спорт според мен. Съществува междинен вариант с 15-30мин пауза между белтъчната и въглехидратнта порции, като белтъчините се приемат първи.

Поздрави

ВН

09.05.05
15:41

[quote author=“Martin”]Така е, обаче класическото разделно хранене е непродуктивно за нашия спорт според мен. Съществува междинен вариант с 15-30мин пауза между белтъчната и въглехидратнта порции, като белтъчините се приемат първи.

Точно обратното! :)

При консумация на въглехидратите 30 мин преди протеина и добро сдъвкване на храната имаме добър контакт на дизахаридите с ензимите в устната кухина, имаме слабо кисела среда в стомаха, която по-късно става силно кисела, но това фактически си е смесено хранене. Разделното хранене визира отделното смилане на въглехидрати и белтъчини във всяка част на храносмилателната система, т.е. те трябва да попадат в различните и звена относително изолирани.

09.05.05
15:56

Според мен, тъй като усвояването на въглехидратите протича сравнително по-бързо от това на белтъчините, приемайки последните първи, бихме могли да подсигурим едно по-добро усвояване на приетата храна. Не е разделно разбира се, смесено е, но резутатът е добър.
А и ще си позволя да те цитирам :wink: : “Когато се храним смесено, в повечето случаи, в момента на пълното разграждане на белтъчините, голяма част от въглехидратите вече не стават за нищо”.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1