16.03.11
21:51
Значи утре сутринта трябва да ходя да бягам 3 километра приблизително,но без никаква почивка. Като ги започна да ги изкарам докрай. Въпросът ми е: Как трябва да дишам правилно за да ги издържа и да не се преумора много ?
17.03.11
06:20
Няма правилно дишане по време на бягане - обикновено малко като загрее човек и започва да диша повече през устата, което си е нормално. Целта е 3 км, а време има ли като цел?
17.03.11
08:53
Трудно е да се обясни. Аз, когато бягам си синхронизирам съзнателно вдишванията и издишванията с броя на крачките. На всеки 3-4 крачки вдишвам, а на следващите 3-4 издишвам. Естествено след определено време става все по-трудно, а когато стигна предела на възможностите си дишам като изнасилена крава, но това е друга история :D :D :D Също така знам от учителя си по айкидо от едно време, че е най-добре да се вдишва през носа и да се издишва през устата.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.03.11 08:55.
17.03.11
08:56
казано от entwickler на 17.03.11, 06:20:
Няма правилно дишане по време на бягане - обикновено малко като загрее човек и започва да диша повече през устата, което си е нормално. Целта е 3 км, а време има ли като цел?[/quot
Време няма !
17.03.11
09:01
ProXxX за айкидото това дишане е добро, но за тичане е съвсем нормално да се вдишва през устата от един момент нататък - просто е по-бързо :).
Bojidar, ако няма време като цел пробвай първия път да тичаш интервално - 4 минути леко темпо - 2 минути по-интензивно.
17.03.11
09:03
Няма правилно дишане по време на бягане...
Разбира се, че има. ProXxX е дал добри идеи - дишането трябва да бъде равномерно и синхронизирано с интензивността на темпото, с което се тича. Това ще осигури нужното количество кислород на организма при това натоварване. Учестеното дишане води до дискомфорт, а забавеното - до ограничаване на издържливостта. Вдишването през носа е абсолютно възможно по време на цялото натоварване, стига да няма хрема... Практически не знам дали има някакво значение от къде се вдишва всъщност.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.03.11 09:05.
17.03.11
09:07
казано от Кольо Пияндето на 17.03.11, 09:03:
Няма правилно дишане по време на бягане...
Разбира се, че има. ProXxX е дал добри идеи - дишането трябва да бъде равномерно и синхронизирано с интензивността на темпото, с което се тича. Това ще осигури нужното количество кислород на организма при това натоварване. Учестеното дишане води до дискомфорт, а забавеното - до ограничаване на издържливостта. Вдишването през носа е абсолютно възможно по време на цялото натоварване, стига да няма хрема... Практически не знам дали има някакво значение от къде се вдишва всъщност.
Виж, точно това проучвах дълго време. Няма значение откъде се диша!!! Да, не е добре да е учестено и още по-важно е да се издиша докрай!!! Дишането през устата обаче се случва при интензивно тичане и не може да се избегне! Няма начин като спринтираш да си набавиш достатъчно кислород през носа!!!
17.03.11
09:13
Хуу де, няма нужда от толкова удивителни :D При спринтове е съвсем друго. Там е ясно, че непрофесионалистите ще изгубят и синхрон, ума и дума. Пича пише, че ще бяга 3км., а не мисля, че ще може да ги изтича на спринт. За дишането през носа и издишането през устата не казвам, че е правило, а че така знам от учителя си. Пък и ми звучи логично...някак си го представям, че се получава циркулация...нещо като кръговрат. Има и друга логика в това, че ако дишаш през устата докато тичаш много лесно можеш да си простудиш гърлото, сливиците и т.н. Въздуха, който минава през носа се затопля малко. Колко малко не знам. :)
17.03.11
09:16
казано от entwickler на 17.03.11, 09:07:
Дишането през устата обаче се случва при интензивно тичане и не може да се избегне! Няма начин като спринтираш да си набавиш достатъчно кислород през носа!!!
Вероятно си прав и затова споменах, че едва ли има реално значение от къде ще вдишваш по време на продължителен крос. Ясно е, че през устата може да се поеме по-голям обем въздух за единица време, което е решаващо за краткотрайни интензивни натоварвания, каквито са спринтовете. При равномерно тичане в разумно темпо, обаче, спокойно може да се вдишва и през носа, ако е достатъчно. Всъщност моментната кондиция също е фактор в случая - един подготвен физически човек с достатъчно издържливост ще диша по съвсем различен начин спрямо един тепърва навлизащ в ритъм, нали?
17.03.11
09:32
казано от ProXxX на 17.03.11, 09:13:
Хуу де, няма нужда от толкова удивителни :D При спринтове е съвсем друго. Там е ясно, че непрофесионалистите ще изгубят и синхрон, ума и дума. Пича пише, че ще бяга 3км., а не мисля, че ще може да ги изтича на спринт. За дишането през носа и издишането през устата не казвам, че е правило, а че така знам от учителя си. Пък и ми звучи логично...някак си го представям, че се получава циркулация...нещо като кръговрат. Има и друга логика в това, че ако дишаш през устата докато тичаш много лесно можеш да си простудиш гърлото, сливиците и т.н. Въздуха, който минава през носа се затопля малко. Колко малко не знам. :)
Такаааа - още една любима тема - простудяването - мисия невъзможна - гърлото може да се разболее от бактерия или вирус + стрес от бягането (малко съмнително), който да отслаби имунитета. Лично аз мисля, че го засилва - миналата година тичах на -15 градуса и не се разболях целия зимен сезон. Няма да слагам удивителни :)
17.03.11
09:47
Има разлика между простудено гърло и възпалено гърло, но не искам да задълбаваме в спор. :)
казано от entwickler на 17.03.11, 09:32:
казано от ProXxX на 17.03.11, 09:13:
Такаааа - още една любима тема - простудяването - мисия невъзможна - гърлото може да се разболее от бактерия или вирус + стрес от бягането (малко съмнително), който да отслаби имунитета. Лично аз мисля, че го засилва - миналата година тичах на -15 градуса и не се разболях целия зимен сезон. Няма да слагам удивителни :)
Сега аз не знам как е, имам само няблюдения върху себе си. Когато тичам и забравя да си контролирам дишането - да вдишвам през носа и да издишам през устата (смисъл толкова съм съсредоточена в тичането, че забравям дишането) - ако нявън е хладно и започна да вдишвам през устата, после сумати време ми хриптят дрибовете, нещо, което не се случва, когато внимавам да вдишвам през носа и само да издишвам през устата. Не знам дали това се счита за “разболяване”, но се случва.
Иначе - отново наблюдения върху себе си - когато започна да тичам мн бързо, хайде не чак спринт, защото е ясно, че няма време за вдишване през носа и издишване през устата, съм забелязала следното: при продължително бързо тичане, да кажем 3 - 4 минути, ако спра да вдишвам през носа и да издишам през устата и започна да дишам само с уста, т.е. дишането ми стане неконтролирано, после имам чувството, че ще получа разрив на сърцето, започва да ме....боли (да знам, че сърце не боли), много е гадно; обратно - ако през тия 3 - 4 минути продължа да контролирам дишането и да вдишам през носа, да издишам през устата, всичко е наред и нямам усещане за прединфарктно състояние. Освен това мога да издържа още тичане, за разлика от първия вариант, в който едва дотрайвам да приключат тия 3 -4 минути.
Това обаче са само мои лични наблюдения върху мен си.
17.03.11
14:59
Аз, когато тичам по-бавно дишам през носа, ако е по-топло през устата. Според времето. :) Наистина, когато е студено е по-добре да се диша през носа. При спринтове дишам повече през устата, за да имам повече въздух докато тичам.