Овесени ядки

17.03.11
15:03

Здравейте, въпроса ми е следния.
Добра идея ли е в тренировъчните дни да ям овесени ядки преди тренировка (бавен въглехидрат), при положение че сутринта съм закусил с яйца и сирене :) .. ?
А в нетренировъчните да ям за закуса овесени ядки + 1-2 яйца ..

Тренирам следобяд към 14:00 - 16:00, такаче ще ям ядките към 13:00 - 13:30

П.С. Приемам ядките с прясно мляко :)

Темата беше редактирана от mitkoDimitrov на 17.03.11 15:08.

17.03.11
15:09

Що не

17.03.11
20:13

казано от MUSCLETINE на 17.03.11, 15:09:

Що не

Мхммм .. :), а някоя марка  да ми препоръчаш :D :D :D

Мнението беше редактирано от mitkoDimitrov на 17.03.11 20:14.

17.03.11
20:42

Не робувай на марка при избора на овесени ядки. Ядки, като ядки. По-известните марки са оскъпени с 20-30ст. Разлика трудно се забелязва. В по-евтините има вероятност да съдържат повечко люспи, но нищо фатално.

17.03.11
21:57

по ситните са по добри според мене :) триците т.е

17.03.11
22:10

казано от Иван Иванов на 17.03.11, 21:57:

по ситните са по добри според мене :) триците т.е

Като даваш подобно мнение, е желателно да дадеш необходимите аргументи в негова полза.

17.03.11
23:35

Овесените ядки са добра храна. Но според мен само половин час преди тренировка е твърде кратко време. Тоест овеса на дали ще е напуснал стомаха ти, пък камо ли да са се разградили и усвоили въглехидратите в тях. Според мен оптимално е овесените ядки да се приемат на празен стомах, поне час преди тренировка.

Ето и малко информация:
Въглехидратите не се усвояват в стомаха. Те се разграждат в устната кухина и в тънкото черво (и дванадесетопръстника). Средата в средата в стомаха е алкална, което неутрализира ензимите, разграждащи въглехидратите (на тях им е нужна киселинна или неутрална среда). Времето, което бавните въглехидрати прекарват в устната кухина е прекалено кратко за амилазата (ензим) в слюнката да ги разгради до монозахариди.
Храната престоява в стомаха между един и два часа. Ако приемеш ядките в малки количества (те в големи трудно се приемат, де :) ) на празен стомах (2 часа след основно хранене), увеличаваш тяхната възможност за бързо преминаване през стомаха. Така може и да не си ги усвоил качествено, ама поне няма да ти е тежко по време на тренировката :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1