15.03.11
19:26
Здравейте, на 16 години съм и тренирам футбол от доста години, харесал съм си упражнения да правя 3 пъти седмично, а целта ми е да натрупам мускулна маса.. Проблема е в това, че сутрин съм на тренировки и имам 1 свободен час след тренировката ( в който да тренирам за тяло, във фитнеса ) , след това се прибирам и отивам на училище, вечер съм много уморен.. Искам да питам нали ефекта от трупане на масата ще си е същия, смисъл преди време един приятел ми беше казвал, че ако блъскаш за маса и след това направиш 1 кардио е все едно не си блъскал за маса.. Не мисля, че е така, но все пак реших да попитам.. Въпроса ми е изцяло дали има проблем да оставям по известно време и да правя упражнения за гърди, ръце, гръб и тн..
И другия ми въпрос е какво е най-хубаво да хапна след тренировката.. Попринцип започнах да ям по 600-700 грама банани, защото знам, че в бананите има протеини ..
Дано да сте ме разбрали и благодаря предварително. :)
15.03.11
19:30
Ами до някъде е прав, но нали знаеш, че за да имаш хубаво тяло се иска и малко тичане. 2-3 пъти в седмицата е добре. Аз лично ще правя спринтове. Но ти тренираш футбол. Яж, помпай, тренирай футбол пък все ще се получи нещо ;)
15.03.11
19:34
То протеините не са някаква субстанция, която се среща рядко и може да живееш и без нея. А пък ако сравним бананите като източник на протеин с яйцата или месото, то е все едно да сравняваме броя на холандците в Арсенал с тоя в националния на лалетата...
Мускулите растат като ги стимулираш и след това им дадеш почивка и храна, за да се възстановят и да се изградят. Умората ти вече показва, че се претоварваш. Т.е. не се възстановяваш. Т.е. няма да има растеж.
15.03.11
19:37
1. Да бананите са идеални за след тренировка но не ги ядеш заради протеина ( имат доста доста малко протеин ) .. ядеш ги заради бързия въглехидрат които заради забързаният ти метаболизъм ще запълни енергийните ти запаси които са изчерпани по време на тренировка
2. Няма блъскане за маса и за релеф.. има хранене за маса и за релеф..
3. То ако след кардио програма излизаш така все едно не си качил 1кг мускули значи си свалил само мускул ( неправилно структуриране на тренировчъния кардио план ) и недостатъчно хранене което е предизвикало деградиране на мускулите
4. След като тренираш след футбола давай леката .. някоя кръгова ала бала макар, че е хубаво да хапнеш нещо леко преди фитнеса, че 2-3часа натоварване без храна .... малко множко ще дойде
15.03.11
19:57
В крайна сметка какво ми предлагате да правя? ;ss
15.03.11
20:07
казано от Йордан Божилов на 15.03.11, 19:57:
В крайна сметка какво ми предлагате да правя? ;ss
Кажи първо какво искаш. Футболът ли е приоритет, или искаш да ставаш охранител... Колко мускулна маса искаш - като на манекен, като на фитнес модел (от списанията), като на класически културист или като на професионален бодибилдер? За бал ли ти трябва или искаш да си я задържиш без да имаш крайни срокове за качването й?
15.03.11
20:18
Ами виж с футбола нямам намерения да спирам, защото стигнах доста далеч, целта ми е да имам просто хубаво, атрактивно тяло което привлича погледа. Нещо от рода на http://tipdeck.com/wp-content/uploads/2009/07/How-to-Be-a-Male-Model1.jpg или http://www.topfatlosstrainer.com/wp-content/uploads/2009/10/24/how-to-get-ripped-like-cam-gigandet-in-never-back-down/Cam-Gigandet.jpg .. Целта не ми е за бал, а искам да я задържа без крайни срокове за качването й.
15.03.11
20:21
казано от Йордан Божилов на 15.03.11, 20:18:
Ами виж с футбола нямам намерения да спирам, защото стигнах доста далеч, целта ми е да имам просто хубаво, атрактивно тяло което привлича погледа. Нещо от рода на http://tipdeck.com/wp-content/uploads/2009/07/How-to-Be-a-Male-Model1.jpg или http://www.topfatlosstrainer.com/wp-content/uploads/2009/10/24/how-to-get-ripped-like-cam-gigandet-in-never-back-down/Cam-Gigandet.jpg .. Целта не ми е за бал, а искам да я задържа без крайни срокове за качването й.
В този случай масата я качи по време на извънсезонната подготовка. Съсредоточи се върху футбола сега и не си пречи с безефективни напъни да качваш и мускул. Вместо това силовите тренировки ги прави заради футбола и качествата, нужни там. И започни да обръщаш сериозно внимания на храненето. Така по време на лятната и зимната пауза с малко промяна в храненето и по 1-2 блока за хипертрофия ще постигнеш такова тяло.
15.03.11
20:33
Проблема е в това, че искам до лятото да направя горе-долу някакво тяло, а следващата пауза е чак от 22ри декември до 5ти януари, което е доста малко... Тази година лятото няма да има пауза, защото навлизаме в ” Елитната до 17 ” и мисля, че имаме 3 или 4 дена почивка, което общо взето е нищо. Няма ли начин да тренирам да кажем 3-4 пъти в седмицата във фитнеса и след време да се получи същия ефект както този на снимките, който ти дадох.. Имам много голямо желание да направя хубаво тяло и съм готов на всичко за да постигна това което искам, бях почнал да правя лицеви доста от различни позиции и да ти кажа ми помогнаха доста във футбола и не мисля, че тези неща ще ми навредят, въпроса е дали има полза като ги правя след като съм имал 1 час и 30 минути тичане и тн.. Не мисля, че ще съм уморен, пък и имам воля да си издържам сериите до край. Ефект дали ще има и след като съм направил и един час фитнес какво е хубаво да ям, бързи въглехидрати или?
15.03.11
20:38
В предния си пост казваш, че няма крайни срокове. Сега се оказва, че до лятото трябва да си станал като снимките...
Серджо Олива е бил кубински щангист, но избягал в Щатите. Работил в леярна по цял ден тежък физически труд, а вечер ходил да тренира и на уроци по английски. И нямало кой да го бие докато не се появил Арни, като и Терминаторът не е успял веднага да го победи. Т.е. може и след час и 30 тичане.
Не мога да разбера защо искате мускули, пречите си по всякакъв начин, и даже се опитвате да ги направите по най-трудния. Лицевите не са лошо упражнение, но има по-лесни пътища за целта, иначе фитнес залите щяха да са само с постелки и ръкохватки за лицеви и нямаше да има лежанки и щанги.
15.03.11
20:39
Какво пречи да пробваш ? Наблягай яко на ориз, пилешко, телешко, извара, картофи, бобени продукти, яйца и това е общо взето. 2 часа преди трен яж, а след трен бърз въглехидрат - мед, банан... ;)
15.03.11
20:46
Ачо благодаря ти за храните.
Oranje - Извинявам се за разминавката в двата поста, че нямам крайни срокове.. Старая се колкото може по-бързо, толкова по-добре.
А до “лесните” пътища би ли разяснил за какво имаш предвид?
15.03.11
20:49
казано от Йордан Божилов на 15.03.11, 20:46:
Ачо благодаря ти за храните.
Oranje - Извинявам се за разминавката в двата поста, че нямам крайни срокове.. Старая се колкото може по-бързо, толкова по-добре.
А до “лесните” пътища би ли разяснил за какво имаш предвид?
Лесните пътища са прокараните. Качването на мускули е приоритет за бодибилдерите. Съответно е лесно, ако тренираш като бодибилдер, не като правиш лицеви опори.
19.03.11
09:27
Oranje, а можеш ли да ми кажеш какво означава ” 1-2 блока за хипертрофия и ще имаш такова тяло” ?
19.03.11
09:48
казано от Йордан Божилов на 19.03.11, 09:27:
Oranje, а можеш ли да ми кажеш какво означава ” 1-2 блока за хипертрофия и ще имаш такова тяло” ?
Освен блъскането по залите, където преобладава мнението “Требе да стресираш мускулО” има и един друг свят, в който тренират атлети от различни спортове, защото вече и шахматистите даже имат и силови тренировки с щанги. Та в този друг свят тренировките се състоят от отделни тренировъчни блокове, които изграждат дадените микроцикли. В олимпийския спорт макроцикълът е на 4 години, заради Олимпиадата, и оттам вече се разделя на по-малки цикли...
Както е да, теб те интересува това, че в двете паузи извън сезона ориентираш около 80% от тренировките ти да са за хипертрофия. Аз бих ти препоръчал функционална, но едва ли ще искаш, все пак повече санта на баницата е по-добре, нали? Останалите около 20% са ти силова издържливост, работа за експлозивност и т.н., които просто да поддържаш. А основният акцент - качване на няколко килограма предимно мускулна маса. Така правят хокеисти, баскетболисти и т.н. Но на тях им трябва далеч повече маса, на теб ти трябват няколко килограма, които ще станат доста лесно.
Иначе да се опитваш да качваш маса през цялата година, да тренираш сериозно футбол, да закачаш гаджетата, висиш в нета и т.н... ще доведе до тяло, което има всеки друг, който се опитва да прави същите работи.
Това е моето мнение, не си длъжен да се съобразиш с него, може да продължиш да търсиш правилното разпределение на мускулните групи в седмичен план и колко точно наносекунди да е кардиото, за да изгориш само сланините по плочките, но да не пипнеш мускула.