Нетрадиционна чорба от коприва

19.03.11
14:26

Нетрадиционна чорба от коприва

или копривена чорба по тайландски

Време за приготвяне: около 30 мин
Необходими продукти:
пакет млада коприва - около 500 гр.
2 глави стар лук
1 кутия кокосово мляко или сметана
половин стрък лимонена трева (може и суха)
малко по-трудно намираемо (може  и без това , рабзилра се): две листа от кафир лайм
до 30 гр. - мазнина (по избор - кокосово масло, зехтин...)
хималайска (или морска или обикновенна сол на вкус), черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне:
Заливаме с вряща вода копривата, за да й се махне парливостта. Докато изчакваме наразяваме  на ситно лука и лимоновата трева, ако е свежа. В тенджера слагаме мазнината и задушаваме лука и лимоновата трева, като добавяме и малко вода. Подправяме с миришките на вкус. Измиваме копривата и я нарязваме на ситно. Задушаваме ме с останалото в тенджерата, като доливаме още малко вода и разбъркваме периодично. Като умекнат стъблата на копривата (а това става доста бързо), отваряме кенчето с кокосово мляко или сметана и добавяме. До ръба на тенджерата слагаме още вода. Оставяме кокоса да се хомогенизира с останалите продукти, намаляваме огъня и оставяме да покъкри няколко минути.

Добър апетит!

Вариант, идеален за вегани и такива като мен които не понасят сирене, брашно и ориз в бг супи, и също така за хора обичащи да експериментират и да вкусват екзотични ястия.

19.03.11
15:13

Тази вечер ще ям коприва,като гарнитура към рибката,но не съм подготвена с продуктите за тази рецепта :)

Обикновенно,я приготвям като спанака(с добавка орехи и чесън)
Не я попарвам,за да не и иде полезното вив водата-слагам ръкавици,чистя,мия и сварявам в 1 пръст вода,до извиране...
Хвърлям малко извара(на още включения котлон),орехи,чесън и чакам да редуцира...
Понякога ,накъсвам и варено пилешко накрая и/или яйце/белтък...червено пиперче....чили...
Ама, това не е за вегетарянци,а е подходящо за НВД или вечеря

Та, за тази вечер,твоята рецепта,би ми била по-подходяща(риба+яйца/сирене-не ми е оферта),но нямам продуктите...

19.03.11
19:39

И твойта рецепта ми харесва  - особено с орехите и чесъна! Аз спанакът най-много го харесвам суров, за това не го смесвам. Лимонова трева обикновенно има в Пикадили, а Кокосово мляко - от там също или от био магазините. Не се намира лесно обаче кафир лайм, който придава специфичен аромат. Но може и без него. Да, права си че трябва да я мия с ръкавички и студена вода, така е по-добре. Пробвай с кокоса, ще ти хареса! И с пилето вътре и чилито - скъвсем тайландско става!

19.03.11
19:52

Аз обичам азиатската кухня,не съм опитвала много егзотични подправки и продукти и ми е мерак(като изключим солените)...
Пикадили ми е далече,но в маркетите наоколо(Била,Фантастико...и др),поне кокосово мляко има :)
А и от женския пазар ,лесно ще си намеря различни китайски,индийски,арабски щуротий-за разнообразие ;)

21.03.11
21:19

Ще се пробва :) Само “лимонена трева” не знам какво е честно казано :)

21.03.11
23:23

казано от Atom на 21.03.11, 21:19:

Ще се пробва :) Само “лимонена трева” не знам какво е честно казано :)

Това е нещо, което придава много приятен аромат на ястията, но на мен ми е доста трудно да го обработя и да го направя във състояние годно за консумация :( Именно това ме спира да изпробвам рецептата.

22.03.11
19:57

Мерси, Маги :) Все пак ще пробвам рецептата - без част от съставките... Ще бръмна нещо, което ми е под ръка (giggle)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1