За месата...

Темата е заключена.
BA

17.05.04
13:38

Доколкото ми е известно най-добрите меса са пилешкото и рибешкото. А какво ще кажете за пуешкото -> нискокалорично и по сравнителните характеристики почти изцяло като пилешкото:
Храна  /  Белтъчини / Мазнини / Въглехидрати / Калории
Пилешко:    31     /    4     /      0         /    165
Пуешко:      30     /    1   /      0         /    135
Тези данни ги взех от списание: Олимп бр. 10, октомври 2001г. и се различават от данните за храните, които са дадени в този сайт:
Храна  /  Белтъчини / Мазнини / Въглехидрати / Калории
Пилешко:    21,6   /    3,9   /      0         /    125
Пуешко:      20,6   /  15,3   /      0         /    227
И не знам точно на коя таблица повече да вярвам, защото има дръстични разлики в мазнините и калориите?!?!?!
Та значи ако ги степенувате по качество, как бихте степенували месата?
Според мен редът ще е:
1 - Пилешко; 2 - Рибешко; 3 - Пуешко; 4 - Телешко; 5 - Агнешко; 6 - Свинско;
Ще се радвам да видя доста мнения и препоръки, защото месото е част от ежедневието на всеки един човек(с изключение на вегетарианците). Така, че ще е от полза повече и полезна информация за месата....

Темата беше редактирана от Петко К на 21.06.07 09:29.

17.05.04
13:54

Значи винаги съм наблягал на пилешкото, рибата и по-рядко на пуешко - най-вече рибата! Другите меса не ги “уважавах”!
Предпочитах рибата, защото се ядеше по-лесно и ми беше най-вкусна :wink: ! Пилешкото го ядях много защото не искаше никакви глезотии - просто го сварявах и нагъвах като ненормален!
Не знам коя таблица е по-вярна, но мисля, че истината е някъде посредата между двете :D !

ПП - за тези, които ще кажат “Ти нали беше вегетарианец” - ами ще им кажа, че съм вегетарианец от няколко години, но преди това месото ми беше основната храна!

17.05.04
17:01

За мен на първо място си остава пилешкото, след това е пуешкото и после рибата...другите меса нещо не ми понасят... 8)

17.05.04
17:32

За мене пилешкото е 1-во,риба и рядко пуешко.Агнешко изобшо не ям,А свинско много рядко и само ако е филе.Аз предпочитам да е печено,а не варено.Ако се слага мазнина,то това да е зехтин.В общи линии е това.Доколкото знам в една пилешка пьржола има около 25 гр. белтьчини,за това мисля,че наистина от таблицата истината е посредата :wink:

Според мене пилешкото е най-добро: най-бързо се усвоява, има най-малко мазнини и т.н. След това естетвено риба, НО зависи много каква риба, защото има някои много мазни. Ако трябва да кажа някои вид мисля, че добри са сафрид, паламуд, пъстърва, скумрия и др. За жалост са доста скъпи и рядко се намират на българския пазар. Затова и пилешкото е предпочитано (дори и само заради цената). След това може би са пуешко и агнешко.

17.05.04
19:12

ами за разликите в таблиците може да са дадени различни части на пуйката, но мисля че пуешки гърди имат по-малко мазнини от пилешките ( нооо.. зависи и на колко време е животното). От риба на мен ми става някакси тъжно и не ям много много. Рибата въобще не е скъпа! Пилешкото е много добър източник на белтък - навсякъде го хвалят, но на мен честно казано ми е ВТРЪСНАЛО от него! Само пилешко. Това си не е работа! Най много обичам телешкото, но сготвено, а не само варено. И свинско обичам ама... нали знаете месо месо прави, сланина - сланина! Така че го избягвам.

17.05.04
23:11

Мдам има голямо значение дали месото е с кожа или без кожа дали е бяло или от бут (при птиците). Рибата е добра, но там разликите са огромни има супер посни има и яко мазни риби, само че мазното там е полезно това са омега-3 и омега-6 мазнини. Друго нещо е, че яденето на сланина не прави сланина и това е голяма прешка, който го мисли.
Сланината е вредна по ред други причини. Пуешкото не ми допада като вкус... много много иначе и аз сам го виждал, че е по бедно на мазнини и от пилешкото даже.

18.05.04
15:41

az puk mnogo mrazq agne6ko,meri6e mi :x

19.05.04
01:36

[quote author=“DK”]Според мене пилешкото е най-добро: най-бързо се усвоява, има най-малко мазнини и т.н. След това естетвено риба, НО зависи много каква риба, защото има някои много мазни. Ако трябва да кажа някои вид мисля, че добри са сафрид, паламуд, пъстърва, скумрия и др. За жалост са доста скъпи и рядко се намират на българския пазар. Затова и пилешкото е предпочитано (дори и само заради цената). След това може би са пуешко и агнешко.

Човек скумрията е супер изгодна. Мен ми идва като цена по-добре от пилешкото. Като погледнеш съдържанието... не само протеина. Има и омега мастни киселини и тн радости ;)
По въпроса - телешко трудно ям. Нещо ми е проблем. Наблягам на пиле и риба (все пак съм до морето). А сега в кръга на шегата - бях чул от някъде , че конското месо е супер чисто и качествено. Тук не се предлага (поне така си мислим... може и кучета да сме яли дето се вика хаха) но в страни като Чехия е нещо нормално. В Русия и мечешко съм чувал , че хапват...
Без месо не може ;)

BA

19.05.04
10:29

beastie наистина рибата е по-тънка ;) цената на скумрията на кг. е 2 лв. а на пилешкото филе варира от 6 до 8 лева. Но като преспаднеш вътрешностите на скумрията и килото и да става някъде около 3 лева. Аз също много обичам рибата ;) .
И никой не е казал, че ям агнешко и свинско, просто съм ги изброил. Не ги ям даже ги мразя. Аз ям само най-вече пуешко(защото ми идва евтино и е нискокалорично, на белтъци е като пилешкото, а цената му е доста по-малка.). На второ място пилешко, и рибешко(но рибешко по-рядко защото иска много чистене рибата). Но за напред ще си купувам чисто филе от скумрия, защото не знаех, че е толкова полезна. И агнешкото е на трето место в моя режим. Него го ям само от Гергьовден на Гергьовден ;) най-много 1-2 пъти в годината. Защото е супер мазно, скъпо, и гадно мирише ;)
Благодаря ви за отговорите ;) Значи съм си прав за схемата все пак...

Така за тези, които отговориха, че рибата е евтина: филе от пъстърва - цена 12-15 лв/кг, паламуд - 7-10 лв/кг и т.н. Ако това за вас е евтино не знам. Между другото цената на рибата в България в сравнение по света е една от най-ниските. Тук можеш да си купиш филе от бяла риба за 5-7 евро, което никъде го няма. Да не говорим, че през сезона (т.е. пролетта и най-вече есента) морската риба около Варна се продава почти на безценица. НО аз имах предвид, че като цяло хубавата риба - например океанските бели риби са скъпи за стандартите ни  :wink:

19.05.04
16:52

Аз казах , че СКУМРИЯТА е супер изгодна. Беше я сложил към скъпите... За мене това е много важна част от храненето на който и да е. Не само за фитнеса. Риба трябва да се яде поне един път седмично.
Скумрията е идеален избор мен ако питате. Можеш да си я вземеш готова почистена - пече се бързо и лесно , бързо се хапва  , не е тежка храна... Кофтито е , че не бива да се комбинира с яйца.  :wink:

ВН

21.05.04
01:09

Никой не спомена Цацата - толкова много протеин, толкова малко мазнини...

GR

21.05.04
02:03

аз май ям наи-много свинско. харесва ми. мазно-ненавиждам! сланина-не ям! отврат. но останалото свиско, всичко без сланината и мазното, много го харесвам и си го консумирам на мах. за мен по-вкусно месо няма. пилешкото е крехко и също е много вкусно. иначе, според мен, телшкото е най-добро за нуждите ни

BA

22.05.04
08:44

Вид Храна      /  Белтъци  /  Мазнини  /  Въглхдр.  /  Калории  /
Скумрия        /    24,3   /    3,2     /      0     /    129     /
Копърка(Цаца)  /    14,5   /    0,8   /      0     /    185   /
Ами добре е цацата, но не е чак толкова богата на протеини. А пък и кофти се пече тя е най-добре пържена. А пък пържено не е добре за диетата. За това филенце от скумрия е мнооо добре.
grimEvil не знам как го ядеш това свинско, но това е най-мазното месо и каквото и да избираш то си остава най-мазното!
Вид Храна      /  Белтъци  /  Мазнини  /  Въглхдр.  /  Калории  /
Свинско месо  /    14,1   /    35     /    0     /    383     /
Агнешко месо  /    17,5   /    11,7   /    0     /    181   /
Агнешкото е малко по-добре от свинското, но пак не мога да го трая, защото много мирише....
Ами вие си преценяте момчета, на всеки каквото му отърва това яде. ;)
Bon Apetti ! ;)

22.05.04
13:43

mda agne6koto e odvratitelno

29.05.04
00:02

Az nablqgam na riba ton ot konserva /ima nad 35 gr. v 150 gr. konserva/, nai udobno mi e, na 2.ro mqsto e pileshkoto kato iztochnik na proteini i na 3to sa mlechnite produkti :D

21.06.07
08:30

а копърка в консерва с доматен сос? става ли ? :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1