20.03.11
22:23
Здравейте, знам че е малко странна тема ,
но по нея не се говори често .А именно какво би било най-целесъобразно, ако след хранене усетим, че сме прекалили.Наясно съм с правилата за хранене - по малко на често и в този дух,но добре знаем, че не винаги и не на всеки се отдава да подхожда отговорно към всяко хранене.По темата за предотвратяване на преяждането е писано много, но никъде не открих адекватна информация за евентуални мерки след това.Известно ми е например, че не е добре да се извършва тежка физическа дейност след обилно хранене ( спорт,тренировка,тежка работа,дори къпане в морето :)) , но същевременно не е полезно и да не се извършва никаква дейност, тъй като енергията от всичката храна би се превърнала директно в запаси - а именно предимно в мазнини.
Та ще бъда благодарна на компетентно мнение, дано не ви досадя с този въпрос, но ми е наистина интересно, дори от чисто физологична точка, тъй като метаболитните процеси и като цяло човешката физиология представляват интерес за мен
Това, което можеш да направиш е да чакаш да ти мине и да запомниш добре колко неприятни усещания създава преяждането, за да си го припомниш следващия път когато седнеш да ядеш. :D
“От чисто физиологична гледна точка” с преяждането затрудняваш ужасно много храносмилателните процеси - забавят се, в зависимост от това какви храни си поела, може в някои от тях да започнат гнилостни процеси, което съответно би довело до образуване на газове, повишена киселинност и т.н. неща, които не би искала да се случват в тялото ти. :)
20.03.11
22:49
Може би мнението ми ще ти се струва малко странно, но аз съм превърженик на “цикличното хранене” и целенасочено редувам глад с преяждане.
Та като преядеш най-естественото и правилно нещо е да легнеш да спиш ;)
аз му викам “СРАНьеее” ама може да има и по-културно нещо... :D Акане едно друго :D
казано от Freelancer на 20.03.11, 22:49:
Може би мнението ми ще ти се струва малко странно, но аз съм превърженик на “цикличното хранене” и целенасочено редувам глад с преяждане.
Та като преядеш най-естественото и правилно нещо е да легнеш да спиш ;)
А как се справяш с разширения след преяждащия цикъл стомах?
21.03.11
06:26
казано от Margaritka на 20.03.11, 22:55:
Та като преядеш най-естественото и правилно нещо е да легнеш да спиш ;)А как се справяш с разширения след преяждащия цикъл стомах?
Точно тук се тренира малко волята а има и друг момента, че обикновен преяждането е вечер, а гладуването е сутрин. Сутрин е малко по-лесно - гледаш да бачкаш и на мислиш за храна!
Най-добре е да повърнеш, колкото и да е гадно. После пиеш много вода и може да хапнеш пак малко.
21.03.11
12:49
Моята гледна точка е, че е най-добре да си имаш храносмилателни ензими при такива ситуации. Най-евтиния вариант е Мезим Форте. Та, обикновено 15-20мин. след преяждането мозъка осъзнава това и чак тогава започваме да пуфтим и проклинаме съдбата. Все още има време, и поглъщането на 1-2 хапчета ензими ще помогне. Другото, за което се сещам е лека разходка. Има го и варианта с двата пръста в гърлото, но не е за препоръчване, че може да стане навик :D
ПС: За да избегнем преяждането е най-добре да ядем бавно и да дъвчем храната много хубаво. Точно причината, че на мозъка му трябва повече време, за да осъзнае, че си погълнал достатъчно храна се получава преяждането. Тъпчем се в рамките на 10мин. и въобще не усещаме ситост...след 30мин. две не виждаме :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.03.11 12:55.
казано от Anthony на 21.03.11, 12:44:
Най-добре е да повърнеш, колкото и да е гадно. После пиеш много вода и може да хапнеш пак малко.
И така до безкрай...щот на някои хора им харесва “освобождаването” по този начин. Хич не е оферта този метод. Да не говорим колко още по-лоши неща причиняваш на тялото си - не стига, че си преял, но и дай да блъскаме сърцето още и още. При всеки изкуствен позив за повръщане, на сърцето му се разказва играта, хранопровода няма да го коментирам....другите органи също. Лягаш и спиш. И помниш да не преяждаш повече. “Лягаш и спиш” образно естествено.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 21.03.11 12:52.
Е, то ако преяждаш ежедневно, драйфането ще ти е най-малкия проблем. Говорим за инцидентен случай, все пак.
21.03.11
15:28
казано от Margaritka на 20.03.11, 22:55:
Та като преядеш най-естественото и правилно нещо е да легнеш да спиш ;)А как се справяш с разширения след преяждащия цикъл стомах?
Ами няма какво да се справям с него. Вечер хапвам страшно много, издувам се, лягам ,спя, а на сутринта като стана няма и помен от издут стомах/корем. Иделано плосък съм. Просто тялото на човека е направено през ноща да храносмила, да усвоява и да поправя/възстановява. Превез взима парасиматикoвата нервна сиситема и всичко си върви по план, така както те е направила да функционираш природата ;)
Ако си мислиш, че големите количества храна ще ти разтегнат коремната мускулатурау и ще направиш шкембе, жестоко се лъжеш. Все пак това преяждане е веднъж в денонощието. През останалото време, така да се каже, “корема ти се е лепнал за гърба” :)
казано от Anthony на 21.03.11, 13:37:
Е, то ако преяждаш ежедневно, драйфането ще ти е най-малкия проблем. Говорим за инцидентен случай, все пак.
Ясно, че е инцидентен случай и все пак ми се струва, че с гореспоменатите от мен органи не е добра идея да се гавриш, дори инцидентно. Ама сега това си е мое мнение. Просто казвам, че усещането как сърцето ти сякаш спира, дори инцидентно не е за препоръчване. Наслственото повръщане е според мен най- най- най- крайният вариант, акооо прооостооооооо, даже не знам ако какво :D
21.03.11
18:23
Аз съм противник на цикличното хранене.Първо искам да кажа,че не искам да променям вижданията ви относно него,а да споделя разсъжденията си с вас.Ако имаш едно или две хранения дневно то със сигурност цял ден си в катаболизъм и отделяш кортизол,а като се наядеш обилно приемаш твърде много калории и тялото си има лимит на усвояване.След обилно хранене(на края на което има въглехидрати или поне така съм чел,първо салати,после месо и накрая въглехидрати)се отделя и стабилно количество инсулин,а както знаем пиковете на инсулина водят до образуване на мазнини.Като цяло идеята е стабилен инсулин през целия ден с изключение след тренировка(въпреки,че и тук има противоречиви мнения).А това за хормона на растежа,че се отделя е вярно,но той се отделя при глад,главно заради хормона грелин,а това няма да доведе до повече маса.Ако се поинтересувате ще разберете,че при недоспиване също се отделя ХР.Не всички начини за отделяне на този хормон са полезни за вас като трениращи.И на последно място да кажа на колегата,че тялото е създадено да почива през нощта,зашото биологичната почивка на черния дроб е след 20-21:00 вечерта,а като се наядеш стабилно не му даваш шанс да отпочине и следователно му съкращаваш живота.Бъбреците са най-активни от 14:00 до 17:00,но вече се отклонявам от темата.Поздрави!
Тъкмо снощи преядох. Легнах и не ми беше толкова зле, след това съм заспал. На сутринта бях 6 точки.
21.03.11
19:28
казано от NRG на 21.03.11, 19:21:
Тъкмо снощи преядох. Легнах и не ми беше толкова зле, след това съм заспал. На сутринта бях 6 точки.
Обаче как сра,а? :)
21.03.11
20:10
Brute, недостатъците на цикличното хранене, които изтъкваш са оборени доста добре и теоритично, и с изследвания. В книгите за ЦХ, в по-голямата им част само това се обеснява, точно защото на хората сумати му и време са им били набивани в главите доста грешни идеи и теории. Тези часови диапазони, за които споменаваш, най-вероятно са отчетени когато са изследвани хора с нормално хранене, а не циклично хранещи се. Следователно едва ли са показателни.
За черния дроб ... в моя случей си почива по 20 часа докато пия само течности, а при стандартно хранене (3-5 пъти на ден) почивката му е само по времето на сън. Даже когато си хапнал преди сън и по-малко.
Всичко в тоя свят са вълни и цикли, нормално е и човешкото тяло също да е направено да функционира по този начин!
21.03.11
20:42
Ами аз в началото още казах,че не целя да променям виждания,а и няма нужда да ме убеждаваш мен.Най-малкото нито един бодибилдер не яде по този начин,може да е било ефикасно за древни войни.А за теориите мога да ти кажа,че като вярваш в нещо то работи.Щом ти носи желания резултат този тип хранене продължавай в същия дух,аз моя избор съм го направил :)
П.п. Почивката на черния дроб е през нощта,той е създаден да работи през деня,това имах впредвид.
Мнението беше редактирано от Brute на 21.03.11 20:44.
казано от Brute на 21.03.11, 20:42:
Най-малкото нито един бодибилдер не яде по този начин,
Намират се някой:
http://1.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TR_TGqBPJQI/AAAAAAAABAI/DBdrbjEftOI/s1600/Intermittent+Fasting+Leangains+Fat+Loss+Lange.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TR_R9esYboI/AAAAAAAABAE/GI-DcK0AGBs/s1600/Intermittent+Fasting+Leangains+Fat+Loss+Robert.JPG
http://1.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TRidy3RvmlI/AAAAAAAAA8k/sbQotL5ZwKw/s1600/Intermittent+Fasting+Leangains+2+Weeks+Out+Lange.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TPQG2MNU-RI/AAAAAAAAA58/dFsUXNdJFlk/s1600/Leangains+Intermittent+Fasting+Figure+Competitor+Danielle+Reutter.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TMDHLV3SFWI/AAAAAAAAA5U/4PkB2_gZAws/s1600/Fasted+Training+Andreaz+Engstrom.jpg
21.03.11
21:55
Хора, не спорете излишно. На всеки организма си му показва, стига да се научил да го слуша. А иначе в Древна Гърция примерно,
всички статуи на атлети и герои, които сте виждали, да не мислите, че скулпторите по въображение са ги правили? Гледали са на живо моделите. А тогава не е имало нито една теория за храненето, нито са чували за хормони и т.н. И пак са били здрави, че и то по-здрави от нас. От много четене, само може да ви заболи главата. Затова тренирайте си с мотото “да превърнем мозъка в мускул” и всичките ви тревоги ще отшумят неусетно ;)
21.03.11
21:59
Днес беше пусната една чудесна тема свързана точно с това как различните режими влияят различно върху хората. Не случайно сме индивиди, защото всеки от нас е различен. Няма двама напълно еднакви човека, а проповядването само на една теория и обявяването й за единствена е глупост. :)
ПС: Ето и темата - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51792 .
21.03.11
22:01
казано от stenli на 21.03.11, 21:53:
казано от Brute на 21.03.11, 20:42:
Най-малкото нито един бодибилдер не яде по този начин,
Намират се някой:
http://1.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TR_TGqBPJQI/AAAAAAAABAI/DBdrbjEftOI/s1600/Intermittent+Fasting+Leangains+Fat+Loss+Lange.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TR_R9esYboI/AAAAAAAABAE/GI-DcK0AGBs/s1600/Intermittent+Fasting+Leangains+Fat+Loss+Robert.JPG
http://1.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TRidy3RvmlI/AAAAAAAAA8k/sbQotL5ZwKw/s1600/Intermittent+Fasting+Leangains+2+Weeks+Out+Lange.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TPQG2MNU-RI/AAAAAAAAA58/dFsUXNdJFlk/s1600/Leangains+Intermittent+Fasting+Figure+Competitor+Danielle+Reutter.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_dtaWqzV6d7M/TMDHLV3SFWI/AAAAAAAAA5U/4PkB2_gZAws/s1600/Fasted+Training+Andreaz+Engstrom.jpg
Браво на гугъл,ама нали се сещаш,че и аз мога да ти кажа как ям праз и моркови и съм як.Както и да е,не ми се спори,всеки има глава на раменете,за да решава сам.Аз казах какво мисля и повече в тази тема няма да пиша,защото го обръщаме на спам.
Май поднесох информацията неправилно, нямам за цел какъвто и да е спор. В ИФа съм от много време, но никога не съм целял провокации или проповедничество на този клас хранителни режими (навици). Аз самия съм против някой от неговите форми и разновидности, особено “войнския” по редица причини. Смятам че всички хранителни вариянти, независимо от буквичките присъстващи в съкращението им работят, от значение са условията (от генетични до социялни).
Фотосите идват от блога на шефа http://www.leangains.com :)
казано от DeadManWalking на 21.03.11, 19:28:
казано от NRG на 21.03.11, 19:21:
Обаче как сра,а? :)
Ям много, а напоследък сера малко. Къде отива целият материал не мога да разбера. Вероятно защото спрях да имам разстройство от прясното мляко и това е повлияло нещо. Ти как мислиш ?