18.03.11
21:19
Здравейте,
Като за начало да разясня накратко за какво става на въпрос и за какво се обръщам към вас.
През края на зимата 2010 година започнах да се занимавам по-малко в спорта с тежестите.Като начало започнах 16г. 169см./55кг. с програма 3 пъти седмично за начинаещи която изпълнявах в мазата на проста лежанка,дъмбели,лост за набиране и импровизиран скрипец.Уча в кулинарно училище и имам добри познания за храните и храненето като цяло(хранех се добре без хранителни добавки).След около 2 месеца започнах да осещам промяна със затоплянето на времето замених мазата с тренировки на открито (успоредки лостотве) , не оставих на задно място и съня.С времето станах по несериозен и като цяло тренирах но не по определена програма , а на своя глава.В крайна сметка Ноември 2010 година с 1 месец кретин монохидрат бях постигнал 173см./66кг (+11кг).Тогава и започнах тренировки по ММА 3 пъти седмично с интензивно натоварване.Тук дойде и проблема ми.. за 5 месеца от както тренирам съм свалил 5кг. ММ (без да намалям храната).
Въпроса ми към вас е следния:Тренирам Вторник,Четвъртък и Неделя ММА , ако започна Понеделник Сряда и Петък двуразова тренировка рано сутрин и вечер ще се претоваря ли и ще успея ли да вдигна поне 5-6кг отново с здрава храна и спане.
Как трябва да изглежда храната ми в дните богата на въглехидрати,белтъци и мазнини и как трябва да изглеждат тренировките ми като цяло?
Благодаря за вниманието!
яж каквото си ял досега х2. повишил си енергоразхода си двойно => приемай двойно повече храна ;)
19.03.11
13:02
казано от FRANKO1 на 19.03.11, 12:42:
яж каквото си ял досега х2. повишил си енергоразхода си двойно => приемай двойно повече храна ;)
Със сигурност не е дори и близко до двойно повишаване на енергоразхода!
Може да е превишил двойно енергоразхода от тренировки, но не и цялостния енергоразход.
19.03.11
14:40
Първо си помислих, че аз нещо не съм в час, но...пич, по-объркано не можа ли да го напишеш :D Първо хронологията на събитията е толкова объркана, че...под изречението “През края на зимата 2010 година започнах да се занимавам по-малко в спорта с тежестите.Като начало започнах 16г. 169см./55кг.” аз разбирам, че си започнал да тренираш към края на Декември...дори тогава не е края на зимата, но карай. След това пишеш “В крайна сметка Ноември 2010 година с 1 месец кретин монохидрат бях постигнал 173см./66кг (+11кг).” Тук направо изпадам в униние. Да не споменавам, че и в ръста ти има разлика от 4см. Нещата стават още по-объркани и забивам тотално като прочета “...за 5 месеца от както тренирам съм свалил 5кг.” Ако приемем, че под “края на зимата” имаш в предвид края на Декември, то...просто ще те помоля да уточниш нещата, за да мога да преценя реално колко стаж имаш общо, колко в зала, колко на лостове, колко в мазета, дали двуразовите тренировки са добра идея и т.н. и т.н. Също така под “храна” могат да се разбират много неща, но не и как точно се храниш. Опиши си и хранителните навици...те също играят огромна роля при тренирането, възстановяването, покачването на маса и т.н.
казано от ProXxX на 19.03.11, 14:40:
Първо си помислих, че аз нещо не съм в час, но...пич, по-объркано не можа ли да го напишеш :D Първо хронологията на събитията е толкова объркана, че...под изречението “През края на зимата 2010 година започнах да се занимавам по-малко в спорта с тежестите.Като начало започнах 16г. 169см./55кг.” аз разбирам, че си започнал да тренираш към края на Декември...дори тогава не е края на зимата, но карай. След това пишеш “В крайна сметка Ноември 2010 година с 1 месец кретин монохидрат бях постигнал 173см./66кг (+11кг).” Тук направо изпадам в униние. Да не споменавам, че и в ръста ти има разлика от 4см. Нещата стават още по-объркани и забивам тотално като прочета “...за 5 месеца от както тренирам съм свалил 5кг.” Ако приемем, че под “края на зимата” имаш в предвид края на Декември, то...просто ще те помоля да уточниш нещата, за да мога да преценя реално колко стаж имаш общо, колко в зала, колко на лостове, колко в мазета, дали двуразовите тренировки са добра идея и т.н. и т.н. Също така под “храна” могат да се разбират много неща, но не и как точно се храниш. Опиши си и хранителните навици...те също играят огромна роля при тренирането, възстановяването, покачването на маса и т.н.
.
Прав си объркал съм годините говори се за края на 2009 до края на 2010.
Януари - Май (мазата)
Юни - Септенври (лостове)
Октомври-Декенври (мазата)
От средата на Декенври месец ходя само 3 дена седмично на ММА
Относно храната
1.Бавни въглехидрати
2.Бавни въглехидрати с малко белтъци 1/4(БЕЛТЪК)
3.Бърз въглехидрат
4преди тренировка - БЕЛТЪЦИ (МЕСО РИБА МЛЯКО БАНАН)
5след тренировка - Бавни въглехидрати
6.Бавни въглехидрати с малко белтъци 1/4(БЕЛТЪК)
7.Бавен/Бърз въглехидрат и мазнини
Мнението беше редактирано от p.i.b на 20.03.11 20:20.
21.03.11
15:52
Първо си отговори на въпроса - с какво искаш да се занимаваш сериозно?
Ако това е ММА, ще трябва да жертваш бързото покачване на мускулна маса, за сметка на качество на мускула. Ражбира се, ще качваш мускулна маса, но по-бавно. При ММА се търси силова-издръжливост, а тя се постига с друг тип тренировки. Ако искаш да се занимаваш сериозно с ММА, три тренировки на седмица са малко и можеш да вкараш и някоя фитнес тренировка. Когато бях на твоите години правех по 9 тренировки на седмица. Три бяха двуразови. Почивах само в неделя. Казвам ти го, за да разбереш, че това е постижимо, но трябва да си готов да жертваш доста неща.
Аз съм решил че ще се занимавам с ММА.Просто според мен също 3 тренировки са малко , но те са изцяло за техника като физическата подготовка и издражливоста трябва да ги тренирам сам.Това е въпроса ми дали ще ми навреди да тренирам по 7-8 пъти седмично като 4-5 от тренировките са основно силови и за издражливост.Как трябва да изглежда една моя тренировка и ,кога да прилагам за сила ,кога за взрив ,кога за издражливост.Кой ще бъде най-удачния метод за мен?
22.03.11
13:23
казано от p.i.b на 22.03.11, 13:11:
Аз съм решил че ще се занимавам с ММА.Просто според мен също 3 тренировки са малко , но те са изцяло за техника като физическата подготовка и издражливоста трябва да ги тренирам сам.Това е въпроса ми дали ще ми навреди да тренирам по 7-8 пъти седмично като 4-5 от тренировките са основно силови и за издражливост.Как трябва да изглежда една моя тренировка и ,кога да прилагам за сила ,кога за взрив ,кога за издражливост.Кой ще бъде най-удачния метод за мен?
“Вредата” не идва от броя на тренировките, а от “вредата”, която те оставят върху ЦНС и оттам възстановяването ти, което пък зависи и от суплементацията, храненето, стреса в живота ти, съня ти... Може да си вредиш и с 2 тренировки седмично, а може и двуразово да тренираш 6 пъти в седмицата и да напредваш. Всичко е въпрос на структуриране на тренировката и “управление” на умората.
Щом ММА е основно, то ориентираш всичките си тренировки към този спорт. Работа за техника и нови движения може да има и извън трите тренировки в началото на силовите занимания. Взривните ти движения стават предимно с упражнения близки до използваните в този спорт и т.н. А колко пъти седмично за издържливост, колко за сила...това вече зависи от съответния тренировъчен план, който си избрал. Може и с по 2, може и с по 5 пъти седмично. Всеки план ще работи, ако не прекрачиш границата на преумората. Може да структурираш тренировките за издържливост така, че да помагат възстановяването, може и така, че да ти трябва повече време да се възстановиш от тях. Може да комбинираш работата за сила и експлозивност, може да ги интегрираш и в комплекс, може и в комплекс с издържливостта барабар...
Т.е. - няма еднозначен отговор. Просто, ако не можеш сам - обърни се към подходящ треньор.