22.03.11
13:54
Какво е “сила”?
Не могат да се сравнят така лесно :) Това, което може да направи Пудзи, пичът с остовете не може и да го сънува (освен, ако и той не се занимава с това де). Съответно лостърът може да скри е шапката на стронгмена като брой набирания и превъзмогване на собственото си тегло. Като цяло силата е способността да се превъзмогва определено съпротивление (грубо и неточно казано).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 22.03.11 13:59.
22.03.11
14:04
Според мен 20-те набирания са по-скоро въпрос на издръжливост, а не сила. А и да си кажа, Мариус като нищо може да се метне 20 пъти.
Разбира се, че силата не е това което лостаджиите си мислят, повечето като правят 30 кофички (съвсем примерно) в залата с 50 се затрупват на лежанка.Е, силово трениращ човек едва ли ще направи това.
Принципно идеята на поста ми бе, че силата като понятие е трудно да се сравни така лесно. Да, може да се сравни, ако вземем за пример 2-ма трибойци с еднакво телосложение, единият от които (Медбой) дръпва 300кг, а другия (Десо) - 50кг :D. Е, при това положение по-силен е първият.
Ако обаче се сравняват движения като набирания, силови такива, кофи и т.н. с примерно повдигането на камъни и автомобили...е, трудничко е да се сравнят. Единият използва мускулатурата си в една насоченост, другият в друга; единият работи предимно със собствено тегло, другият с външна намеса. Затова в “Стронгест мен” участват хора, които са се специализирали в това да преодоляват съответните препятсвия и сред тях не могат да се срещнат тенисисти (които имат СИЛЕН замах с ракета); гребци и пинг-понг играчи.
Т.е. според мен силата е съизмерима, ако се съпоставят способности на хора в дадено движение, упражнение.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 22.03.11 14:25.
Тезата на Стоянчо може да бъде приложена почти навсякъде. Пример за това може да бъде един много добър математик и един много добър лингвист, кой е по-умен от тях? Тоест трябва да има еднакви критерии, който трябва да бъдат ниво за сравнение в дадено начинание.
22.03.11
15:06
И двамата според мен ще са силни, просто тялото на единия е по-голямо от другото. Просто различните видове трен е разликата между тях и начина може би на хранене. ;)
22.03.11
15:11
казано от Ачо на 22.03.11, 15:06:
И двамата според мен ще са силни, просто тялото на единия е по-голямо от другото. Просто различните видове трен е разликата между тях и начина може би на хранене. ;)
A какво се нарича това, при което може да се набираш веднъж с повече окачени килограми, след като сила е да може да правиш повече набирания?
22.03.11
15:11
Страшна тема, Юли! :))
А да качиш Еверест не е ли сила ? Или да преплуваш Ламанша ? Или да вкараш гол от 40 метра ?
22.03.11
15:43
Ето някои мои обяснения: http://www.bb-team.org/articles/2740_trenirovki-za-eksplozivna-sila
Ето ви още един пример за сила: http://www.youtube.com/watch?v=zYLm5Pp0HJU bboy Junior. :)
Сила е да го местиш тежкото .. дали ще е твоето тяло или някой камион няма значение, стига да тежи. От което следва, че за да си силен лостаджия ще трябва да папаш доста :D
По 50 набирания в серия от 50 килограмови индивиди не е сила ... даже нищо не е.
22.03.11
19:14
Изобщо не е сложно да си отговорим каквво е силата! В общия случай най-важна е абсолютната сила. По-силен ще е този който има най-голямо естествено число при делението на вдигнатата тежест и теглото му. Разбира се, при еднакви условия за вдигането на тежестта. Пример- 200тяга/ 80кг атлет = 2,4 200кг/ 50кг атлет = 4 => 50килограмовия е по-силен.
Стоянчо, това за което ти говориш е силова издръжливост. Според мен силата е правопропорционална на издръжливостта. Как мислите?
И после силния, ако му бъдат вкарани 3 бързи от някой 70кг боксьор излиза, че втория е по-силен? :D
Предполагам извора на темата са заниманията на автора със Кросфит и производните му... В един момент се чувстваш способен на толкова много неща-абсолютно невъзможни за 99% от хората, ходещи по улицата... В същият момент хората като че ли уважават повече масата, в килограми... Като кажеш “100 кила мъж” и всеки си мисли баси адската машина.... пък той.....................
Отговора ми е #2.
Тази анкета (подобно на предишната), според мен, е вдъхновена от темите тип “Искам да стана по-силен, за да мога да правя 20 набирания в серия, защото сега правя 3 с припадък (а лятото идва и нямам време да се занимавам с фитнеси и глупости :), но пък с удоволствие ще дам 200 лв. за протеЙн)”, така че просто гласувайте. Мисълта ми е, че не се визира чисто физическия смисъл на въпроса.
22.03.11
19:39
аз съм за цепеняка... ;) и според мен по-силен е този който може да вдигне по-тежка щанга от другия за единица повторение... това с 20набирания според мен е плод на други фактори ( тренираност , издръжливост ) а чистата сила остава назад в случая
много ясно, че 2то. За мен сила си е вдигане на тежести, лостовете е издръжливост/кондиция.
Колебаех се между двата отговора и не можах да избера нито един.
За мен силата е комплексна величина
22.03.11
20:06
В общия случай силата е абсолютна, а това най-лесно се проверява с щанга вдигната 1 път. Абсолютната сила е най-всеобхватната характеристика на понятието сила. Експлозивността, силовата издръжливост са все неща изолирани от общия случай за сила и не могат да я характеризират всеобхватно. Вземете за пример ония дето мятат копия, гюлета, дискове, а? Или гимнастиците?
Аз съм сигурен обаче, че едрото релефно копеле ще може да направи доста набирания. Впрочем, не е правилно силата на лостаджията да се мери в бройки набирания. Доста по-впечатляващо е да държи предната везна 20 секунди в добра форма, да правиш планч лицеви, ! да се набира на 1 ръка за бройки !.... Силата на лостовете е много повече от бройка набирания. Голям фен съм на лоста, но да правя набирания за максимална бройка е последното нещо, с което бих се занимавал : )
22.03.11
20:10
Voyager е доста прав ;) Специално за лоста като се набере добра сила започват да се правят все по-трудно упражнения.
един познат прави 50+ кофички, а не може да направи 3 със 30кг тежест.....
22.03.11
20:33
Ама сигурно това му е максимума незнам. Аз рекорд на кофи не съм правил скоро, но на серия права по 15-20. Знам, че с 10 кг правя 10 кофи, а с 20 кг - 5 кофи :)
22.03.11
20:41
е ти правиш кофи през ден може би или всеки ден... аз като правя силови кофички ги правя 1път в седмицата и правя 14 бройки с 25кг а ти правиш с 20кг 5 бройки а ги правиш често... просто съпоставяме теб и мен - ти тренираш на лостове аз тренирам с щанги силата е доста на моя страна... не искам да започвам конфликт с теб и нямам нищо против теб ! просто фактите говорят, че щангата си е щанга и е по-добър източник на сила от лоста
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 22.03.11 20:42.
22.03.11
20:54
Хах.. :) Аз преди още, когато бях начинаещ направих с 20 кг 5 кофи. Аз пък мога да ти кажа, че благодарение на лостовете вдигам повече на лег. Преди без да тренирам - 1 год. на лег вдигах макс 45 кг. Сега 1 година по-късно 60 кг :) Лостовете дават сила, както и щангите. По принцип всичко дава сила, няма начин да тренираш и да нямаш някаква сила.
22.03.11
21:09
Ачо, ако съм разбрал нещо, то това е че най-ваажното качество на тялото, което трябва да овладее(научи как да извлича ползи от него) всеки трениращ е АДАПТАЦИЯТА. Вдигаш големи тежести—> силата расте. Тялото се адаптира според средата и условията на които го подлагаш.
22.03.11
21:10
ти за една година си дръпнал 15кг на лежанка с лостове... аз след година в залата да съм бил наа 70кг.. демек по-добър напредък има щангата пред лоста... ако тренираше тази 1 година в зала щеше да вдигаш повече от 60кг лег сигурен съм : ) всичко дава сила така е но зависи каква сила ти дава... издръжливост с много набиранки и кофи също е сила... ама според мен една голяма част от трениращите искат да дръпнат една тяга 190кг отколкото да правят по 20-30повторения без проблем.. анкетата също показва това мое наблюдение
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 22.03.11 21:13.
казано от naxx на 22.03.11, 21:10:
Разликата е, че силата от щангите идва по-бързо от колкото от лостовете.
колко кофи( или лицеви)трябва да направиш за да можеш да бутнеш х2 собственно тегло на лежанка по тази логика
22.03.11
21:31
казано от Oranje на 22.03.11, 13:54:
Какво е “сила”?
Това, което се вижда и на двете снимки,разбира се. 8-) Успех в търсенето на фундаменталния отговор за силата.:D
Сила е да си здрав. Интересно ми е петимата, които са избрали отговор номер 1, как биха се обосновали.
Мнението беше редактирано от NRG на 22.03.11 21:37.
казано от Стоян на 22.03.11, 21:21:
колко кофи( или лицеви)трябва да направиш за да можеш да бутнеш х2 собственно тегло на лежанка по тази логика
Искаш да кажеш, че ако можеш например 8 кофи с 60кг, лег-а няма да ти е силен ?
Кофите са вертикално бутане, лега хоризонтално. Има силова връзка, разбира се, но не е удачно да се сравняват хора, които тренират само на лост с хора, които бутат на лег по показателн вдигане от лег : )
Кристианчо, ще ти дам един пример - Ти вдигаш 130 кг от лег, но не можеш да направиш и едно силово набиране. Аз пък нямам такъв лег, но мога да правя бавно и контролирано силово набиране с 10кг тежест... (всичко е примерно) - тук имаме две сериозни силови постижения, но кой е по-силен? Трудно е да се каже. Просто има прекалено много разбирания за сила.
казано от naxx на 22.03.11, 21:49:
казано от Стоян на 22.03.11, 21:21:
Искаш да кажеш, че ако можеш например 8 кофи с 60кг, лег-а няма да ти е силен ?
Така е но колко лостаджии си видял да си носят допълнителни тежести с тях особенно с такава маса
Има си дефиниция какво е сила- всичко останало за мен са литературни интерпретации... Вдигаш/преместваш повече ерго по-силен си и това е.
А ако погледнем в професионалния спорт? Дайте да сравним силата на гимнастиците с тази на щангистите. Тук става интересно. ;)
Мнението беше редактирано от edin_tam на 23.03.11 00:50.
23.03.11
01:33
казано от Петко К на 22.03.11, 14:20:
Силата е равна на масата по ускорението :D
Или в статичен случай е равна на резултиращата минус всички останали действащи. (когато няма ускорение) :P