22.03.11
02:21
Здравейте,
Значи опитвам да правя НВД , но незнам до колко се справям.Дали избора на храни и приготвянето им е правилен , затова искам съвет от вас , ако може някой да ми разясни как стоят нещата.Моментния ми режим е следния
4 дни съм на ниски въглехидрати и на 5тия зареждам с много въглехидрати.
За 4тирите дни на ниски въглехидрати дневния прием на храна ми е следния(вкусовите качества и еднообразието отдавна съм ги приел)
сутрин (9-9:30) - Протеинов шейк (Gold Standart) 1 доза + 1 плод + 50г. бадеми
(10:30-11) Салата (маруля + репи + лъжица и половина (супена) зехтин) + консерва риба тон (180г)
Обяд (около 1 ) 200г пилешко филе на тиган намазан! със зехтин + 1 краставица(с малко зехтин полята) + 1 малка филиики препчен пълнозърнест хляб (и малко лиутеница)
(около 14:30-15 - преди тренировка) Доза протеин
(след тренировка) Гаинер - TrueMass BSN Доза
(18:00-18:30) 200г пилешко като горе споменатото
(20:00 -20:30) салата от домати , краставици , сирене (50г) , зехтин + малко лимон + кисело мляко + малко сол като дресинг
Вечеря(21:30 - 22:00) отново 200г пиле + зеленчук
Преди лягане доза протеин.
На 5тия ден зареждам с около 400-500гр въглехидрати (може да се случи и 50тина г. повече чат пат :) )
Въглехидратите са разпределени през целич ден като главно ги приемам до около 19:00-20:00
Храните са главно овесени ядки (сутрин) варени картофи , варена паста (или ориз) през останалата част на деня
Сладко не консумирам (най много на 9-10 дена малко)
От около 10 дни съм така и се чувствам мн. добре което ме изненадва , защото повечето хора който съм питал казаха че са мн отпаднали.Имам много енергия и правя много пълноценни тренировки.Усещам се по “прибран” и стомаха не ми е поддут.
Режима го коментирах поначало с един култорист (от сандански) ,та с него така я измислихме (в период на чистене той така се чисти - ниски въглехидрати повече мазнини) , но все пак искам мненията и на други хора.
На 20г. съм тежа 96 кила на ръст 188 нямам много мазнини , не мога да кажа като % (плочки и такива работи започват да се личат мн добре).
Тренирам 4 пъти в седмицата + 1 кардио (спринтове в парка 6 x 200)
Тренировката ми е съответно Гърди (24 серии) +бицепс(предно+ средно рамо)* - 14серии + корем 3упр x 4 серии x 20
Гръб (30 серии)(гърба ми е доста голям и добре ми понасят мнто серии) +трицепс(задно рамо)* 14(8) серии
Кардио
Рамене (ръце) - около 24-26 серии + корем 3упр x 4 серии x 20
Крака - 24 серии
Почивка
Почивка
*значи едната седмица с гърдите правя бицепс , а следващата правя предно и средно рамо => в зависимост от това какво съм правил с гърдите и гърба , правя другото през седмицата
Тренировката ми е с продажителност 1:15-1:20h.
Освен гаинера и протеина взимам и Jack3d & SizeOn(Gaspari).
P.S. Ако може някой да ми разясни за ГИ на храните и как да ги комбинирам съответно в дните за въглехидрати и в другите.
Очаквам мненията и коментарите ви с нетърпение.Критикуваите.
Съжалявам , ако има правописни грешки или недвусмислици , но влияние оказва и късният час в който пища поста.
22.03.11
08:15
Режима е добре. Спазвай го известно време и резултатите няма да закъснеят!
22.03.11
11:17
На мен лично много ми харесва режима. Относно храненето нямам забележки или критики. Обаче за тренировките мога да те посъветвам 1-2 неща. Щом целта ти е чистене, тренирвките за средно, задно, предно рамо и всички такива изолиращи упражнения са излишни. Наблягай на базови многоставни упражнение, защото те горят най-много калории за енергия, активират много мускули едновременно и т.н. Това е много по-добре щом искаш да се чистиш. Отделно, че при НВД тренировка повече от 40-45мин. не е добра оферта. Тренирай тежко в рамките на 45мин. и ако имаш желание можеш да добавиш леко монотонно кардио в края на тренировката за 20мин. Относно ГИ на храните мисля, че е обяснено най-добре тук - http://www.bb-team.org/articles/1015_glikemichen-indeks#axzz1HJQm90Hy . Важното е да знаеш, че в дните с ниски въглехидрати, те трябва да са максимално комплексни и с нисък до умерен ГИ. В зареждащия ден можеш да се поглезиш с умерен до висок ГИ. Това е от мен. :)
А добре като съм в ден за въглехидрати , назнините да ги намалям ли или си остават същите ?
22.03.11
12:57
Намаляш ги да :)
22.03.11
13:05
И аз мисля да правя нещо подобно!С интерес ще следя тази тема!
Добре значи днес замисления хранителен план е следния
Пих протеин след което 100г Овесени ядки с кисело мляко + 50г бадеми
1 парче пица ( като пазарувах сутринта видях да продават а не съм ял от 2 месеца сигурно и си позволих едно парче :С )
преди малко пих пак протеин и готвя макарони със сирене (преди тях ще пия Jack3d за да се освои по добре )
след тренировка Гаинер , 30 - 45 мин по късно картофи варени 400г с 200г месо печено
км 18:00 салата от домати краставици , пуешко месо , сирене , за дресинг кисело мляко зехтин и малко лимон
19:30 Предполагам или печени картофи или ориз със зеленчуци + месо 200г
21:00 картофи (300-400г) + 200г месо
22:30-23:00 препечени филиики (2) + консерва риба тона
Протейн преди лягане
22.03.11
13:56
Режима на хранене ти е доста добър но сигурно имаш и доста свободно време за да го изпълняваш!При мен за жалост не е така на работа не мога да се храня през 2 -3 часа и мисля да наблегна повече на протеина на прах ....
Колко грама мазнини спрямо тегло взишаш в ден с по малко въглехидрати ?
Предполагам че няма смисъл от кардиото в зареждащият ден?
И защо само по един път кардио седмично мисля че два пъти ще има по голям ефект !
Значи мисля да правя по един път поне още 2 седмици или три за да може тялото да свикне и с дишане и с натоварване, след което ще почна да правя спринтове по 2 пъти седмич а по късно можеби и по 3.А и тренировките ми са доста енергиини и бързи потя се обилно главно по гърба и краката , затова изчаквам с кардиото да вида как ми действа моментния режим.Студент съм правя си храна за в университета , преди ми беше доста неудобно да те зяпат как си изваждаш кутия с храна и започвая да плюскаш :) ,но това беше миналата година.Вече и на мен не ми пука и на тех не им прае впечатление :) съветвам те и ти да правиш същото.Вземи си възможно най компактните кутии и си прави храна за през деня.
Относно мазнините не см смятал колко са на килограм , но когато говорихме с моя приятел стигнахме до варианта който съм пуснал в началото и както съм написал не чувствам умора или липса на енергия , сичко върви много добре.
22.03.11
14:15
Значи според теб мазнините са основният фактор за енергия когато въглехидратите са ниски ?
Ами да мисля че енергията която се съдържа в 1г. мазнини е 3пъти по голяма от тази в 1г въглехидрат ако греша ме поправете.
П.С. В началото когато почнах да ям в университета ме мислеха за социално слаб като си носех храна в кутиика и избягвах да ям по разни пицарии капанчета или стол. :)
22.03.11
14:20
казано от Preslav Naskov на 22.03.11, 14:15:
Значи според теб мазнините са основният фактор за енергия когато въглехидратите са ниски ?
Не само. При продължително поддържане на достатъчно ниски въглехидрати основното “гориво” идва както от мазнините така и от белтъчините. Затова се препоръчва и по-висок прием на протеин, за да може организма да не пипа мускулите за набавянето му. И естествено мозъка използва глюкоза за енергия, която си набавя от гликогена, ако няма достатъчно в кръвта.
Ако трябва да съм откровен съм много по добре през 4тирите дни на мазнини отколкото през 1ния на въглехидрат (супер издут съм тежко ми е и съм ленив,а с мазнините съм като “пружина” :) ) Ако корема ти е издут вярвай ми с тоя режим ше го прибереш и много по добре ще се усещаш :)
При продължително поддържане на достатъчно ниски въглехидрати основното “гориво” идва както от мазнините така и от белтъчините. Затова се препоръчва и по-висок прием на протеин, за да може организма да не пипа мускулите за набавянето му.
Мда затова съм на такова голямо количество протеин на ден (от месо и пудра). ДОбре че го спомена защото забравих да го кажа
22.03.11
14:28
казано от animall на 22.03.11, 14:18:
Ами да мисля че енергията която се съдържа в 1г. мазнини е 3пъти по голяма от тази в 1г въглехидрат ако греша ме поправете.
Прав си, но тази енергия не се използва толкова ефективно както глюкозата от въглехидратите.
ПС: Тука ВМ феновете да не ме нападат. Няма да споря и да се обяснявам на никой :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.03.11 14:29.
В интерес на истината си много прав. Мисля , че за по ефективното усвояване на енергията от мазнините ключа е високата телесна температура при тренировките (поне такива спомени имам) , но определено глюкозата е по добре усвоима от организма.Не съм фен нито на ВМ нито на ВВ , за мен приоритет е крайния ефект независимо как е постигнат.
Т.е. зимата ако тренираме на студено и не се загряваме/потим не горим мазнини?
Освен това доколкото знам директното топене на мазнини по време на тренировка всъщност е много малко.Използва се главно гликоген-а в мускулите,а вече тренировката забързва метаболизма(до 48 часа ако е много интензивна) и от там горим мазнини ако сме в отрицателен калориен баланс.
22.03.11
14:46
Нямах в предвид температурата, при която тренираме, а броя и скоростта на процесите, които трябва да се извършат, за да бъде превърнато едното или другото вещество в енергия :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.03.11 14:46.
Ами коментирайте го тоя въпрос защото и аз не съм много запознат и ще ми е интересно да видя за какво точно става въпро.По късно ще пиша сега е време зе железа :)
Аз по - скоро говорих на @animall който е написал ‘’ ключа е високата телесна температура при тренировките’‘
22.03.11
14:50
На мен не ми се коментира. Знам до какво ще доведе това. Най-важното е, че това, което ще правиш, ще ти донесе резултат, а много важно, че единия процес става по-бързо, а другия по-бавно. Да не издребняваме чак толкова. Хапвай според целта и режима, тренирай според целта и режима и очаквай резултати. Другото е за професионалистите и по-точно за техните треньори. Нека те да го мислят ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.03.11 14:50.
Незнам дали е от режима , но и кожата по тялото ми стана по мека , някак си по свежа по бляскава дали се дължи на мазнините ?
23.03.11
14:17
Ти откакто спазваш режима смъкна ли много килограми или по умерено сваляш?