Какво е "сила"?

Прескочи до:

23.03.11
11:44

Аз не мога да преценя от малкото инфо кой е по-силен, но много бих се учудила ако вторият пич успее да вдигне и един камък извън залата...А и ми се струва, че едва ли Юли ви пита буквално кой е по-силен...

23.03.11
11:57

Е, явно ще останеш доста учудена, щото той втория точно с това се занимава - вдига камъни и други тежки предмети извън залата ;)

23.03.11
13:24

Ей тва е сила !

23.03.11
14:09

Voyager…детенце сладко...Миша Кокляев прави 60+ набирания в серия...ти можеш ли...колко лостаджии могат...

Стронгмените са силни на кранове...и то не за единични лифтове(като трибойците)...а за мъкнене, качване, хвърляне на изродкси тежести...

е оня ден гледам едно състезание...обръщат и тласкат едни железа...специфични за техния спорт...ама...200+ кила...криви, треперят много...тласкането нещо между стриктна раменна и пуш преса...НО-  СИЛНИ много...после фермерската им гледах...някъв урод издържа 60 метра с по 150кг. в ръка...

после им гледам килата им, сравнявам тежестта при щангистите...че те тия си вдигат за медали бре...!!!

иначе най-силни са кросфитърите...няма спор...:))))

23.03.11
17:17

Лесно може да се провери. Мариус Пудзиановски тежи 140кг. Да предположим, че лостаджията тежи 70кг., нека си прикачи още 70кг. към тялото и да видят кой ще се набере повече пъти (grin) .

23.03.11
17:24

Някъде да съм хвалил силата на лостаджиите или моята собствена, че да ми говориш с такъв тон? : ) Това, че под ника ми пише streetfitness не значи, че живея в някакви болни заблуди, че лостаджиите, дори най-добрите от тях, имат сила, сравнима с тази на Мариуш или на твоя руснак.

23.03.11
17:27

Дано не почне пак една дълга дискусия... ама Славко, май само при корсфитърите го няма “спора”.

23.03.11
17:47

Зависи кой какво разбира под сила, естествено че цепеняка е по силен, но дали е по-силен за 1-ца телесно тегло, пример:
Брус Лий можел
1.да изкара пред тяло дъмбел 35кг с една ръка и да задържи така 30сек
2.правел е по 20 набирания с 1 ръка
3.лицева упрора на 1 ръка с 2 пръста
4. и небезисзвестният удър от 1 см

естествено Брус Лий сигурно не може да бутне повече от 120кг на лежанка, така че всеки си има предпочитания,
то е малко като при автомобилите, една S-class AMG е много мощна, но е 2тона, а един мотор S1000RR е на 1/3 от конете и ама ще и скъса .... :)

23.03.11
18:07

400кг лег!?!?!? Ма тоя друго дали може, изглежда супер скован  :x Ako се цопне лятото в морето сигурно ще се удави!

23.03.11
18:19

казано от andre7080 на 23.03.11, 18:07:

400кг лег!?!?!? Ма тоя друго дали може, изглежда супер скован  :x Ako се цопне лятото в морето сигурно ще се удави!

Ако скочи с фланелката за лег, със сигурност ще се удави! Тази скованост е заради екипировката.

казано от Voyager на 22.03.11, 22:05:

Кристианчо, ще ти дам един пример - Ти вдигаш 130 кг от лег, но не можеш да направиш и едно силово набиране. Аз пък нямам такъв лег, но мога да правя бавно и контролирано силово набиране с 10кг тежест... (всичко е примерно) - тук имаме две сериозни силови постижения, но кой е по-силен? Трудно е да се каже. Просто има прекалено много разбирания за сила.

ХМ : специално за силовите набирания ще изкажа една малко по задълбочена за мен мисъл
1. разглежда ме ги като движение от две части
- набиране до лоста ( тялото е под лоста ) аз се набирам 12пъти с тежест ( 22.5кг но е тежест )
- изтласкване над лост ( тялото е над лоста ) правя изтласкване с тесен хват което наподобява може би изтлскването от лоста нагоре със 70кг
- и в набирането се набирам с общо тегло по-голямо от моето както и изтласквам тежест по-голяма от моята т.е. единствената причина да немога да се набера силово е техниката ! техниката не е част от сила като сила

Ивайло Христов от линка на трибоеца : много лека деба мамата й деба :D

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 23.03.11 18:49.

23.03.11
18:38

Съмнява ме Мариус да има проблем с 20 набиранки?!? Освен това, той е победител в “най-силния човек в света”, където силата се тества комплексно (вдигнати кг за време, издържливост и тн.). Сега, какво разбират лостаджиите под сила, нека те сами да си кажат. Едва ли се имат за по-силни от всички останали трениращи. Тази тема ми е малко от сорта на кой ще победи ако се сбият батман и спайдърмен?!?

да бе... в случая сеедно да се бият Давид и Голиат :D:D въобще къде е противопоставянето в случая неможе да се спори може би поддръжниците на двата отговора имат различна философия както по отношение кое е здраво тяло и кое е красиво тяло иначе спор не виждам

23.03.11
18:41

Кристианчо:
Не е редно да задраскваме техниката от уравнението. В голяма степен, наличието на тази техника е свързано със сила и силова издържливост, а и други нещица.
Идеята ти е ясна, но ...
Все едно да сметна(примерно) - клякам със 100кг, дърпам тяга 100кг, правя раменна преса с 40кг...значи, ако сумирам трите движения, само техника на ми достига за да направя силово обръщане и изтласкване на 240кг.
Е, да ...ама с тези показатели, ще е цял късмет ако го направя с 50 кила. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 23.03.11 18:42.

23.03.11
18:50

Юли ви провокира да се изпоизбиете бодиблилдъри, трибойци, и лостажии за да оставите кросфитърите на мира :D :D :D

е според мен силата трябва да е донасянето от точка А до точка Б примерно ( лежанка от гърди до горе, клек от клекнал до изправен, тяга от пода до горе... това изтаскване и т.н. малко сякаш силата тука отстъпва на техника и други фактори което не е чиста сила... ) Кросфитърите са нещо събирателно затуй никой не ги закача включват от всичко и по много

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 23.03.11 18:56.

23.03.11
18:58

Сила е да караш един час в задръстения център с разстройство.

23.03.11
19:01

казано от junkhead на 23.03.11, 18:58:

Сила е да караш един час в задръстения център с разстройство.

Ако удържиш, ставаш джедай :D

23.03.11
19:25

Ей тва е сила вече :D

колко кг. е това на клека бее..

23.03.11
19:37

Липсва ти техника да направиш нормално силово, да. Да направиш бавно силово, с тежест, се иска яяяко сила и каленост на връзки, издръжливост. Нещо, което не можеш да научиш с разделно трениране на движенията.

23.03.11
19:39

казано от kristiancho на 23.03.11, 19:33:

колко кг. е това на клека бее..

410 :D :D

му идьош главътъ... :D:D Вояджър.. Мариуш не е стигнал до победа в Стронгмен заради бавно изпълнение на силово нали така :)

23.03.11
19:45

Е колко са 410 :D :D :D

23.03.11
19:50

Какви са официално признатите рекорди на лег, клек и тяга ?

23.03.11
19:56

казано от kristiancho на 23.03.11, 19:43:

му идьош главътъ... :D:D Вояджър.. Мариуш не е стигнал до победа в Стронгмен заради бавно изпълнение на силово нали така :)

Само уточнявам, че бавното силово далеч не е просто едно набиране, последвано от просто една кофичка, пък било и то с тежест. Изобщо обаче не го слагам като трудност дори близо до 300-400кг лег и подобните.

И въпреки това, големите тежести не ме впечатляват, ама грам. Респект за усилията на хората, които са си играли, за да успеят да ги вдигнат. На това обаче, гледам с други очи.. http://www.youtube.com/watch?v=2q8KMnWUsvg Не знам дали някой от вас осъзнава, колко ЗВЕРСКИ трудно е да направиш силово с такава лекота и техника...

23.03.11
20:32

Чета и гледам как обърнахте темата на личностни нападки и мерене на... :)

Ще разглеждам набиранията, за да Ви обясна що е туй силата. Има една константна сила, която действа постоянно върху нас и телата около нас, наречена земно притегляне(разглеждано по-долу от мен, като g). :)
За да противодействаме на сила, то трябва да го направим с равна на нея(тялото ще остане в относителен покой) или по-голяма от нея сила. Само, че в самото уравнение влиза и масата на телата, която се добавя към g, най-грубо казано. Следователно, колкото е по-голяма масата на телата, толкова по-голяма сила трябва да вложим ние, за да променим статуса на тялото. Силата има посока и големина. Ето защо е по-лесно да бутнеш един кашон с тухли по пода, отколкото да го вдигнеш, просто при бутането по хоризонтала g не играе такава роля, както при издърпването по вертикала. :)

Разглеждайки набиранията и по-горе казаното от мен разбираме, че сила е възможността да издърпаме дадено тегло нагоре към лоста за една бройка. Издръжливостта - възможността на атлета да повтори движението с дадената сила за определени бройки или време. Ако аз тежа 75 кг и мога да се набера 20 пъти, аз използвам една и съща сила за 20-те повторения. Но, ако си сложа 25кг отгоре и направя 5, то аз ще използвам по-голяма сила за по-малко повторения. Може и само 1 да успея, което значи, че моята пределна сила се равнява на 100кг издърпване нагоре. Разбира се това е едно изолирано движение и за друго може да имам повече възможности.

Стигнахме и до същината. Ако Мариуш може да направи 20 набирания и тежи 140кг(в Wiki толкова пише), а лостаджията е 80кг и може да направи също 20 набирания, то следва, че Мариуш е много по-силен от своя съперник.
Още примери, колкото искате. Примерно в гребането, не g играе толкова голяма роля, а съпротивлението на водата, което пак може да се разглежда, като сила, на която трябва да противодействаме с друга равна или по-голяма сила.

Нужно е да се прави разлика между сила, издръжливост, баланс и т.н. Надявам се всички да разберат това, което се опитах да обясна. ;)

23.03.11
20:44

И като говорим за сила... :D

ама не си взел под внимание и това, че масата в случая може да е мускулна т.е. полезна за начинанието ти може и да е сланина която дефакто си е маса в тежест или в повече... така, че реално и на Мариуш и на лостаджията им е еднакво тегаво на 20те бройки разбира се, Мариуш е далеч по-респектиращият от двамата защото не всички 140килограмови цепеняци могат 20 набирания

23.03.11
20:54

Абе пич, на Мариуш само краката му тежат колкото лостаджията, а нали се сещаш , че и мускули да са, той не може да си помага с тях. :D

и ти си прав, те затуй лостаджийте на правят крака да им е по-лесно :D ... някой знае ли му мерките на Мариуш...

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 23.03.11 21:00.

23.03.11
21:01

казано от kristiancho на 23.03.11, 20:49:

ама не си взел под внимание и това, че масата в случая може да е мускулна т.е. полезна за начинанието ти може и да е сланина която дефакто си е маса в тежест или в повече... така, че реално и на Мариуш и на лостаджията им е еднакво тегаво на 20те бройки разбира се, Мариуш е далеч по-респектиращият от двамата защото не всички 140килограмови цепеняци могат 20 набирания

Не си ме разбрал. Няма значение дали е 1 килограм желязо или 1 килограм памук. И двете са по 1 килограм и е нужна една и съща сила за да се вдигнат.

Тук изобщо не разглеждам активното и пасивното тегло, не разглеждам издръжливост, не разглеждам и баланс, който помага за правилната посока на силата(както споменах силата има големина и посока). Вие се отклонихте от темата и въпроса, който е ясен: “Какво е сила?” :)

Сила-Да си сложиш една тенжера на главата, да се хванеш за дръжките и да се набереш 20 пъти ;)

23.03.11
23:21

Е туй е сила, плюс още куп умения под формата на изкуство!

Who like it!? :)

Мнението беше редактирано от stenli на 23.03.11 23:21.

23.03.11
23:52

Това може да е баланс, изкуство, балет, гимнастика но е много далеч от смисъла на думата ” сила”

24.03.11
08:15

Въпросът въобще не е толкова прост, а анкетата е съзнателно подвеждаща.

Тъй като силно се съмнявам Oranje да изпитва форума на основни постулати във физиката или просто да дразни и да се опитва да скарва лостаджии с трибойци и силови атлети (аз, честно казано, не ги деля по този начин), бих казал следното:

Ако оставим настрана чисто физическото проявление (ускорената маса), силата е нещо относително. Тя може да няма външно проявление, може да е под формата на знания, твърдост на характера, упоритост, вяра...

Колко от вас считат себе си по-силни от този човек? Аз не...

24.03.11
10:13

ето това е сила:
http://www.youtube.com/watch?v=R1I96SuZvbU

първият в света човек/Българин/ да вдигне 3 пъти совственото си тегло над главата си.
Петко К съвсем правилно ви е казал да гледате втория закон на Нютон.
А като се съотнесе към личното тегло на спортиста никакви поур лифтери пък да не говорим за “строгмени” не могат да се класират.

BR

24.03.11
11:13

Да си силен значи да се справяш с препятствия от всякакво естество.И двамата спортиси на снимките са силни,но всеки от тях се е развивал в различна насока.

Мнението беше редактирано от Brute на 24.03.11 15:24.

24.03.11
13:49

казано от Madboy на 23.03.11, 13:24:

Ей тва е сила !

:D Недей бърка физиката с химията - различни науки са. ;)

24.03.11
14:07

Не знам какво точно иска да каже или разбере Oranje с темата, но нещата са несравними. Силата в спорта може да има само едно определение - най-доброто постижение в най-горната категория в спорт, в който силата като чисто физическа величина е определяща. Силов трибой ли ще е, вдигане на тежести, “фермерска” разходка - не е толкова важно. Да вдигнеш над главата си три пъти собственото си тегло може и да е впечатляващо, но силата е абсолютна величина и като такава трябва да се мери с абсолютни, а не с относителни стойности.

Ето едно от забравените прояви на точно тази абсолютна физическа сила:

Антонио Кръстев в рекордния си за всички времена опит в изхвърлянето - 216 кг. Това е постижение. Без коментари. Без бройки. Без издържливост. Без пресмятане на лично тегло. Без уговорки. Абсолютна сила. По-леките категории съществуват само заради едно нещо - за да може състезанията по вдигане на тежести и силов трибой да не свършват за половин час.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.03.11 14:08.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1