различното хранене при различните видове тренировка

23.03.11
22:11

Здравейте.
замислих се ако при бодибилдинг ориентирани тренировки(високи повторения 8-12) със сравнително висок обем се храним по начин по който растем следва ли,че при тренировки с по-малко повгорения(1-6) и нужната храна за въстановяване и прогрес ще е по-малко,след като работим повече по нервната система а не по мускулния растеж ?

23.03.11
22:19

Да, с ниските повторения ще тренираш “за” миофибрална хипертрофия, а с високите повторения саркоплазмена такава.

23.03.11
22:21

дада.знам :) ама може ли да се каже,че при едните нуждата от калории ще е по-висока от другата за постоянен прогрес ?(логично ми се вижда отговора да е “да” ама някак ми убягва логиката .. )

Мнението беше редактирано от tra^la^la на 23.03.11 22:22.

23.03.11
22:47

Не съм съгласен. И при двата вида тренировки важността на менюто е почти еднаква просто при тренировките за сила можеш да си позволиш повече своеволия откъм това от какво ще си набавиш калориите. Не ядеш ли достатъчно силата страда както и не ядеш ли достатъчно не растеш.

23.03.11
23:01

аз разсъждавам така - при “бодибилдинг” методиката целта е увеличаване не само на мускулите ами и на водата и храната в тях(образно казано) докато при ниските повторения се цели адаптиране на нервната система,а не на захранването на мускула => хранителните нужди намаляват (blush) (wasntme)

24.03.11
00:27

Нещо куца тази логика. Ти вдигаш за 1-6 повторения, но по-тежко, за което е нужно повече или същата енергия от колкото ще изразходиш за 12 повторения, но с 30-40% по-лека тежест, тоест ти и в двата случая извършваш някаква работа, за която е нужна енергия- в единия слечай повечето повторения увеличават работата, а във втория по-тежката щанга, да не говорим, че ако правиш максимална единица ще се изразходят много повече калории.

24.03.11
01:09

казано от Андриан К на 23.03.11, 22:19:

Да, с ниските повторения ще тренираш “за” миофибрална хипертрофия, а с високите повторения саркоплазмена такава.

Тази втората без анаболи я забрави или ще е много слаба.Кьм автора а и тои го знае яденето е по важно от това дали правиш 6 или 12 повтуреня.

Логически и теоретично погледнато, при тренировки от 1 до 6 повторения възстановяването би трябвало да е по-тежък процес. Става въпрос ако общия обем работа извършен при двата типа тренировки да е еднакъв. При 2х10 @10кг. общия обем е 200кг. При 2х5 @20кг. общия обем отново е 200. Съществената разлика идва от там, че при повторения 1 до 6 ЦНС понася най-много поражения, а тя се възстановява доста бавно и нейното системно претоварване и невъзможност да се възстанови води до претрениране. Т.е. отговора на въпроса миля, че е и при двата типа тренировки си трябва здраво хапване и почивка. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1