Порцията!

MF

25.03.11
14:36

Здравейте, ентусиасти.
Всички знаем, че когато говорим за добре оформено тяло, от голямо значение е качеството и честотата на храненията. Особено когато спортуваме активно и се нуждаем от здрава храна за възстановяване. Наскоро обаче се запитах нещо друго-ами порцията? Не сте ли чувствали понякога тежест след едно “добро зареждане” след тренировка? Аз да. И колкото и качествена да е храната, размерът на порцията би могъл да затормози стомаха и да настъпи дискомфорт. Питам и двата пола: Какъв е размерът на едно ваше хранене, включващо въглехидрати, белтъчини и мазнини и в какво отношение са те при една балансирана диета?
Благодаря за вниманието.

В 95% от случаите следтренировъчното хранене ми е доста голямо. И да, усещам дискомфорт, но знам, че си заслужава именно това ядене. А какъв трябва да е размера на порцията? Според зависи режима на хранене, който се спазва, калориите за деня, коя част на деня е, и кога е била тренировката. Аз не следя калориите на всяко ядене. Определям грамажите и съотношението на въглехидрати, протеин и мазнини, а калориите се нагаждат автоматично. Другия вариант, който за мен е прекалено смятане, е в първата част на деня да се отпуснат повече калории, а във втората - по-малко. Така обаче създаването и следването на определено меню е адска мъка. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.03.11 14:43.

Мила

25.03.11
15:47

казано от Miss Fight на 25.03.11, 14:36:

Здравейте, ентусиасти.
Питам и двата пола: Какъв е размерът на едно ваше хранене, включващо въглехидрати, белтъчини и мазнини и в какво отношение са те при една балансирана диета?
Благодаря за вниманието.

По учебник при една равномерно балансирана диета, съотношението м/у  В/П/М е 37%/25%/38% . В момента и аз съм а РБД, изчислила съм, че за потдържане на тегло/бавно понижаване без тренировки за известно време ще приемам между 1500-1600 ккал, 165 см, 60 кг, момиче. Разпределила съм си по следния начин нутриентите : Протеин - 80-100 гр, Въглехидрати - 100 - 120 гр, Мазнини - 60-70 гр.
Едно примерно мое хранене в момента на РБД(попринцип опитвам да се храня ВМ - НВД,така се чувствам най-добре, но в момента не мога да ям мн мазнини), та :
100 гр месо/сирене/кашкавал + 40 гр пълнозърнест хляб + 10 -15 гр масло. :)

25.03.11
16:35

По спомени РБД е 40/40/20 П/В/М

Мила

25.03.11
20:49

казано от emzo на 25.03.11, 16:35:

По спомени РБД е 40/40/20 П/В/М

Ами може и така да е. Според мен разминаването е заради % на протеин. Например, на мен не ми трябва протеин 2гр -2.5 гр на кг. Много е(за мен). Смятам го като 1.5 гр на кг(то даже трябва на активно тегло, но както и да е) Та за това и разминаването в %-тите. :)

MF

26.03.11
15:02

Радвам се да разбера, че не само аз се чувствам “доста добре похапнала” понякога след тренировка. Може би наистина си заслужава. И все пак, когато усетя, че съм хапнала повечко, решавам да изчакам да огладнея добре за следващото си хранене, е, случвало ми се е този промеждутък да е повече от “нормалния” (3, 4 часа). Което ми се струва странно-все пак съм момиче, поемащо сравнително малка порция храна..?!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1