26.03.11
01:21
Редуване на тежки с леки седмици. Пример - една седмица по-малко повторения, а повече кила; другата седмица - повече повторения по-малко кила.
Надявам се да съм бил ясен.
Темата беше редактирана от house на 26.03.11 01:23.
Каква е целта на това редуване? Има програми, по които съм тренирал и в рамките на 1 месец се минава през различно натоварване, но посоченото от теб не ми се вижда много като някаква конкретна програма.
26.03.11
09:09
Да, има малко неяснота в думите ти. Редуването на тежки и леки седмици е много добра система за трениране, но не е това, което ти описваш.Да тренираш с тежест, с която можеш да направиш само 5 повторения и да тренираш с такава, с която можеш да направиш 8-10 натоварват тялото еднакво тежко. В смисъл, че и двете тренировки са тежки, а разликата в тях е, че ще ти донесат различни ползи. Ниските повторения ще те направят по-силен и адаптацията се извършва главно на база нервна система. При 10 повторения адаптацията идва главно от хипертрофия и малко сила. Редуването на тежки и леки седмици означава първата седмица да вдигаш тежест, с която можеш да направиш само 10 повторения. Повече и да искаш да не можеш да направиш. Тази тежест примерно (ще дам цифри само за пример!) е 40кг. и това е тежката седмица. Лека седмица е ако следващата отново правиш по 10 повторения на съответното упражнение, но този път не с 40кг., а с 25-30кг. И отново правиш само по 10 повторения, нищо, че можеш и повече. Така се редуват 2-3 тежки седмици и 1-2 леки. Прави се с цел през леките седмици...на разбираем език - да се възстанови тялото и да сведеш опасността от претрениране до минимум. :)