Много протеини?

26.03.11
17:33

Здравейте, понеже нямам голяма възможност да разнообразявам с различни храни напоследък съм се ограничил до няколко основни. Целта ми е покачване на тегло и в общи линии дневно ям по 10 яйца, около 250-300грама кайма (готвена или на скара), 600грама извара, 300мл. прясно мляко, 1 кисело мляко (400гр), 5-6 филии хляб и по 1 бира през ден. Това е в общи линии менюто ми, като рядко мърдам от него (примерно 200гр. макарони за закуска, някой път сандвич с повечко кашкавал, майонеза и мн. рядко боза).
Днес обаче реших да сметна кво точно ям и забелязах, че дневните ми протеини са около 300-320гр. (заедно с 50-те от химията) малко се позачудих, тъй като съм 80 килограма. Та въпроса ми е има ли проблем, че са толкова много протеините или всичко е ок. Тренирам 3 пъти седмично и пия и креатин.

По-скоро диетата ти клони към поддържане, че даже и сваляне. Много зависи и от метаболизма де, но по принцип за да качваш трябва да намалиш малко протеина (не ти трябва толкова, просто не можеш да го усвоиш всичкия) за сметка на въглехидратите. Та на теб всичките ти въглехидрати за деня идват от 5-6 филии хляб. Аз ям по толкова на всяко хранене :D

TN

26.03.11
17:40

Щом искаш да качваш наблегни на въглехидратите,ако си 80 кг взимай по 160-200 грама протеин (2-2.5 gr на телесно тегло)

Но въглехидрати трябва да взимаш 4-6 gr / телесно тегло когато искаш да качиш..

А относно проблемите,зависи и колко вода на ден приемаш,но си е доста протеина и ако надвишиш определена доза (дали от добавки или от храна) е доста вероятно да имаш проблем с бъбреците.

26.03.11
17:42

Голямо разхищение на протеин! Защо не погледнеш хранителните режими в сайта и не си избереш някой който те устройва ?

26.03.11
18:11

The Next, и аз точно за проблем в бъбреците се притеснявам да не си докарам, за това и пуснах темата. Иначе относно въглехидратите, по принцип гледам да ги избягвам, тъй като имам солидни мазнини по цялото тяло, освен краката и много лесно трупам мас. Гледам въглехидрата да идва предимно от прости захари преди и след тренировка, за да знам че ще изгорят така или иначе. Имам чувството, че всеки грам въглехидрат, който ям и който не изгаря в залата, не отива за мускулен синтез, а се трупа по корема. И в залата яко се товаря, под 1.5 часа немога да падна, въпреки че спрях кардиото... Колкото до описаните режими в сайта, има наистина добри, но повечето не ме устройват по ред причини като ще отбележа само, че съм в студентски град и 2/3 от нещата са или адски скъпи или с изтекъл срок на годност или ги няма тук...
Както и да е ще се опитам да вкарам малко ориз и картофи в менюто, за сметка на някое друго яйце :)

26.03.11
18:18

Как ги сметна 320, каймата и изварата по колко ги смяташ?
Качествените източници на протеин не са много, на останалите съдържанието им е малко съмнително (имам предвид изварата и каймата - освен ако не е смелена пред теб).

TN

26.03.11
18:25

Освен възможните проблеми с бъбреците,които може да имаш след определен период от време,зависи от доста неща разбира се..

Този протеин не може да се усвой..Един среден човек може да усвой 20-30 грама протеин,айде 40 да е в най-добрия случай на едно ядене,другото отива в тоалетната,а ако не пиеш и вода товариш прекалено много бъбреците.. Добре е да ядеш ориз-картофи-макарони,викаш качваш лесно,нали искаш да качиш,тогава къде ти е проблема?

казано от Dianko Yovchev на 26.03.11, 17:33:

Днес обаче реших да сметна кво точно ям и забелязах, че дневните ми протеини са около 300-320гр. (заедно с 50-те от химията) малко се позачудих, тъй като съм 80 килограма. Та въпроса ми е има ли проблем, че са толкова много протеините или всичко е ок. Тренирам 3 пъти седмично и пия и креатин.

“химията” .. кажи ми и на мене от коя химия си набавяш протеин :)

26.03.11
19:40

Петко, сметанх ги по инфото за продуктите в сайта. Каймата верно е съмнителна, ама те основните ми не идват от каймата а то яйцата и изварата. Изварата е най-обикновена от магазина.

The Next, искам да кача, ама мускули нали се сещаш. Аз ако исках да “дебелея” щях да си тъпча майонезите и нямаше да тренирам. Тва ме дразни, че дори и яко да спортувам, ако не внимавам с въглехидратите се омазнявам яко. За пример преди 3 години реших да не мисля кво да ям и както си бях орелефен за 7 дена каране на понички, дюнери, пици, бири и скара на морето се направих на мазало със 6кг. отгоре, въпреки че бях на 17…... за тва ме е страх от въхлехидрати.

“химията” е няква евтина на JC Nutrition, най-вероятно ще я спра и ше си карам само с креатина... преди пиех някви боламачи на Nutrim, ама бързо се отказах...

TN

26.03.11
19:59

Еми да знаеш,че хранителният ти режим е за релеф повече,не за мускулна маса..Ако е от метаболизма,трябва да се помисли нещо,за да го забързаш малко :)  Но не знам,защото аз не съм се изправял пред подобен проблем..А зависимост от въглехидратите може да качиш мускулна маса или да се омазниш и зависимост кога ги ядеш..

27.03.11
01:03

много заблудени хора...вие знаете ли кво има в каймата!?! ся ще ви кажа.В каймата има....***** :) друго незнам дали има.освен ако не е домашна,като малко хора имат времето и нервите да си правят кайма...така че аз в неговото хранене и смешната “химия”,виждам 120-130 гр протеин и доста въгл. и мазн.В момента този човек е на хранителен режим който поддържа теглото му.Пак може да качи нещо,но щеше да е по-добре с различен хр.режим

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.03.11 08:11.

Ето и аз какво мисля по въпроса...

Като за начало твоя режим е високо белтъчен, който не става за покачване на тегло, а за отслабване. Виждам, че нещо си се наплашил от въглехидратите, но за съжаление те са ти необходими, за да изграждаш мускули. Необходими са ти, за да има адекватно ниво на кръвната захар и съответно секреция на инсулин, който е анаболен хормон (т.е. гради). Инсулина от своя страна намаля кръвната глюкоза като я транспортира към гликогенните депа, а заедно с това се транспортират и аминокиселините, които си приел чрез протеина. Т.е. въглехидратите са ти необходими поне, за да може протеина да стига до мускулите. Другото, което е грешно в начина ти на ядене е освен, че ти липсват въглехидрати, ти липсват и мазнини, които да ти служат за енергия. Наскоро дадох този елементарен пример...ако имаш уравнението 5+5+5 = 15, като трите петици са ти съответно въглехидрати, протеин и мазнини, а 15 са ти дневните калории. Ако намалиш въглехидратите (едната петица) на 2, то трябва да увеличиш една от другите 2 петици или и двете, за да има равенство. В твоя случай ти си набил всичко върху протеина, което не е редно, а трябва да увеличиш мазнините. Така в твоя случай тялото е принудено да използва протеина за енергийна единица, което никой не иска да се случва.

Друго нещо е, че калориите ти са напълно недостатъчни, за да си покачваш теглото. Дори и да приемем, че протеина на ден ти е 300гр. (а той е към 230-250), това са ти 1200 калории. Въглехидрати я имаш 80-90, я не. От тях имаш 320 калории. От мазнини имаш към 600 калории. Простото уравнение показва 1200 + 320 + 600 = 2120. Не знам колко си висок, но ако си поне 170см. ще ти трябват към 2600 калории, за да поддържаш теглото си.

Проблема ти с въглехидратите може да идва и заради начина им на употреба. Даваш за пример 7 дневна почивка, в която си ял дюнери, бургери, пил си бира и не знам си какво. Ми на такъв режим и на такова ядене всеки би се омазнил. Има различни видове въглехидрати, има си правила за приемането им, с какви храни да ги комбинираш и т.н.

Ако искаш да ти растат мускулите ще трябва да приемеш, че ще качиш малко мазнини. Неизбежно е. Двете вървят ръка за ръка, но с правилен и добре изчислен хранителен режим може да намалиш качването на мазнини до минимум. Разгледай РБД. Ако пък толкова държиш да няма въглехидрати в менюто ти разгледай ВМ-НВД. При всички случаи ще трябва да смениш сегашния си режим, защото не е ефективен за поставената ти цел. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.03.11 08:49.

28.03.11
18:36

Ясноо... много се изкушавам да почна пак да си се тъпча зверски както преди и да си тренирам зверски, но ше се опитам да си променя диетата. От днеска вкарах към 400 грама варен картоф разделен на 2х200 за обяд и вечеря. Смъквам яйцата от 10 на 8 и махам гадната кайма, че и без това ми се връща вече от нея. Ще намаля и изварата от 600 на 400. Минавам и редовно на майонеза по 50-100гр. на ден. Не е правилно, но месото мисля да го оставя на заден план, да го вмествам евентоално като 4-то хранене, но се чудя добре ли ше е след тренировка.... Да видим дали ясно съм разбрал квото съм прочел до сега - преди тренировка бърз въглехидрат (сок, захар, мед, шоколад, вафла такива неща), след тренировка - бавен въглехидрат (хляб, картоф, ориз...) ясно ли съм схванал? Ще гледам също през 2 часа да удрям по 1-2 лъжици захар да стимулирам инсулина, щото за него не се бях замислял, ама наистина е важен...
А какво мислите за качамака или пуканките като бавни въглехидрати примерно вечер? :)

28.03.11
18:42

2 часа преди тренировка бавен въглехидрат (хляб, картоф, ориз...), след тренировка веднага бърз въглехидрат (сок, мед, плод)

казано от Dianko Yovchev на 28.03.11, 18:36:

Ясноо... много се изкушавам да почна пак да си се тъпча зверски както преди и да си тренирам зверски, но ше се опитам да си променя диетата. От днеска вкарах към 400 грама варен картоф разделен на 2х200 за обяд и вечеря. Смъквам яйцата от 10 на 8 и махам гадната кайма, че и без това ми се връща вече от нея. Ще намаля и изварата от 600 на 400. Минавам и редовно на майонеза по 50-100гр. на ден. Не е правилно, но месото мисля да го оставя на заден план, да го вмествам евентоално като 4-то хранене, но се чудя добре ли ше е след тренировка.... Да видим дали ясно съм разбрал квото съм прочел до сега - преди тренировка бърз въглехидрат (сок, захар, мед, шоколад, вафла такива неща), след тренировка - бавен въглехидрат (хляб, картоф, ориз...) ясно ли съм схванал? Ще гледам също през 2 часа да удрям по 1-2 лъжици захар да стимулирам инсулина, щото за него не се бях замислял, ама наистина е важен...
А какво мислите за качамака или пуканките като бавни въглехидрати примерно вечер? :)

Едно правилно нещо не прочетох :D Първо пишеш, че намаляш храната без да пишеш за добавяне, а ти казах, че ти трябва още, за да качваш килограми. 400гр. картофи не компенсират нещата. Като стана въпрос за картофи...най-лошия вариант е да ги ядеш вечер, освен ако не тренираш тогава.

Преди тренировка се ядат бавни въглехидрати, за да ти дават по-дълго време енергия за тренировката, а след нея се ядат прости, за да...накратко, за да се възстановиш от тренировката. Захарта през 2 часа е най-лошото, което можа да напишеш. С нея не само ще стимулираш инсулина, а така ще го стимулираш, че със сигурност ще заприличаш на Дядо Коледа за 1-2 седмици. Въглехидратите, които приемаш през деня трябва да са максимално комплексни (бавни) с нисък до умерен ГИ. Захарта е максимално “бърз” въглехидрат с максимален ГИ (100) ;) Проучи нещата с въглехидратите, че ще направиш фал :)

ПС: Ето ти малко за четене - http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz1HuEi2kG5

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 28.03.11 18:54.

28.03.11
19:52

@автора  Разгледай мъжките дневници, има достатъчно примери за добро хранене. Има и такива за не чак толкова добро, ама гледай да отсееш :D
Сегашния ти план не ми допада.

29.03.11
18:47

ок, изчетох бая теми от раздел хранене и хранителни режими +тея дето сте ми ги постнали тука като линкове. Реших, че ше си направя правилен рацион на база ВВД смесен тип, сметнах си калориите (с доста зор, щото съм свикнал в джаули, ама се оказа по-удобно) и стигнах до извода, че ше тъпча по 3320кал. дневно. Б:М:В съответно ми е 162:97:486 с леки закръгляния.
Единственото нещо което не можах да намеря, и ако щете тъп ме наречете, но немога да измисля е кое кога да го ям. Ще се старая да се храня по 4 пъти на ден (нямам време за повече). Тренирам 3 пъти седмично (пон. ср. пет.) вече около 18-19ч. Трен. ми е по 1.5 часа грубо. Лягам си към 12 и ставам към 7-8. Моля ако някой е така добър да ми каже горе долу в кои часове какви вещества да приемам ще съм мн. благодарен и няа ви занимавам повече с глупостите си... :D
Казвам го така, щото съм 99% сигурен, че ако постна тука гореспоменатите количества вещества, просто разделени на 4 равни части, коментарите ще са от сорта “ти луд ли си” ... :D

29.03.11
19:07

Лично според мен е невъзможно да поемеш такива стойности на 4 пъти, но бих се радвал да гледам сеир на някой :D
Варианти за разпределение бол, но гледай да имаш закуска, обяд и вечеря + допълнителни 1-2 хранения. Разпредели си протеин/въглени/мазнини равномерно, за да нямаш 100 гр. протеин на едно хранене и 5 на другото и така.

29.03.11
20:14

Така ще направя, смятам и да наблегна на въглехидрати+мазнини за закуска (предполагам, че така варианта с натрупване на мазното е най-малък), а вечер ше гледам да вкарам повече белтък за сметка на въглехидрат. Знам, че са малко 4 на ден, ама с тоя университет тей като гледам даже 3 е макс-а. Иначе за повече тряа ги натрупам надвече около тренировката и късно вечер преди лягане, което до колкото знам не е оферта...
Колкото до сеира ше пробвам днес и утре да видя как се получава и ше ти кажа имало ли е драйфане... :D

29.03.11
22:40

Не е малко 4 пъти, и аз ям толкова. Даже някой път 3 пъти ако говорим за храна (не за добавки и заместители).

казано от korpusito на 29.03.11, 19:07:

Лично според мен е невъзможно да поемеш такива стойности на 4 пъти, но бих се радвал да гледам сеир на някой :D

Извинявай, но това аз поне мога да го приема и на две яденета ;)

29.03.11
22:50

162:97:486/2= 400 гр. свинско + 200 гр. суров ориз + 1 шоколад 90 гр ? о.О

30.03.11
00:32

Нормално, 2 пържоли с ориз и шоколад за десерт.
На партита, купони, рожденни дни и т.н., където храната е безплатна и в изобилие съм изяждал и по-големи количества. Вярно, не наведнъж, но за около час или два. Все пак, бил съм и 90 кила - да не мислиш, че се става толкова от въздуха? ;)

30.03.11
22:24

хахаха, абе то и аз бях 90кила миналото лято ама... както и да е 400г. суров ориз нямат изяждане, аз тва мога да кажа. 400г. суров ориз като се свари става около 2 кила. който ще да ми вярва, преди 2 часа си сварих точно 400г 1:4 и си излезе 2 килца без малко...
Така де, по темата, днеска си поиграх доста и си направих програма с изчисления със всичко и мисля, че горе-долу се получи. Ето за какво говоря:
Закуска 8-8:20
4 филии бял хляб, на сандвич, запечени с 60г. кашкавал, 50г. кетчуп и 200г. бял ориз
Обяд 14-14:20
4 яйца М, 4 филии хляб, 50г. кетчуп
Предтренировъчно хранене (2 часа преди трен.) 17-17:20
варен ориз 100г, варени картофи 100г, 1 филия хляб, 1 яйце  (тука малко се колебая, шото уж бавен въглехидрат, ама преди трен. повечко яйца и по-малко хляб мн добре ми се отразяват на енергията...
30-40 мин. преди тренировка 5г. креатин +200г сок
Следтрен. 20:40-20:50
извара 200г, захар 60г /или еквивалентно количество мед/, Кисело мляко 2% - 400г, Натурален сок 200г.+5г. креатин (и тука малко се чудя тея 100-тина грама въглехидрат бърз ше стигнат ли за възстановяване...)
Вечеря 22:30-23:00
яйца 3 броя, хляб 1 филия, варен картоф 200г, извара 200г.

Месото съм го изключил поради 3 причини: Скъпо, некачествено, бавна обработка... принципно без месо и сирене немога, но от 1 седмица съм изключил месото и вкарвам повечко (7-8) яйца на ден, за да компенсирам. Просто експериментирам и мисля че за сега доста добре ми се отразява :)
От другата седмица може и да вкарам по една дебела телешка или свинска (изчистена) пържола, вместо яйцата за обяд или вечеря :)
Ами това е сякаш за сега, очаквам критика :)
Колкото до сеира, тей като гледам не е нещо, с което ще видя зор. Само закуската ми изглежда повечко, както и следтрен. но и в 2-та случая имам зверски апетит, така че би трябвало всичко да е ок :)

30.03.11
22:34

Закуска-протеин няма.
Преди тренировка- протеин няма.
След тренировка - съмнителен източник на протеин, при това бавноусвоим.

Без месо хубаво си решил, ама ще трябва доста риба, яйца и качествени млечни продукти, за да компенсираш.

30.03.11
23:13

наблягам на протеина вечер, така не е ли по-добре? За сметка на него, вкарвам повече въглехидрат сутрин, а вечер - обратното. Иначе за изварата казваш съмнителен източник. Ами незнам то освен яйцата друг сигурен източник на протеин... прясно мляко? Ама тея обезмаслените са ми много по-съмнителни от изварата честно казано, а искам да сведа до минимум мазнините след тренировка. Също не разбирам кои протеини са бавноусвоими и кои - бързо усвоими, освен чистите аминокиселини?

30.03.11
23:16

Не е добре, естестествено. Протеин си трябва през целия ден, особено сутрин и след тренировка. Разпредели си равномерно нутриентите. След тренировка- яйца/пилешко.

30.03.11
23:31

значи ще вкарам 2-3 яйца след тренировка за сметка на вечерята, а на закуска ше добавя пилешко или свинско пушено филе към сандвичите, за повечко протеин или някакво друго месо...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1