Какво е "сила"?

Прескочи до:
АН

24.03.11
17:05

http://www.youtube.com/watch?v=SxR242I-KEg
vs
http://www.youtube.com/watch?v=HTdqV8XkYNo

24.03.11
17:26

http://www.youtube.com/watch?v=CSP2N3kkuwU Гледайте клипчето, участва Мариус... Та силата си е сила... Среща се навсякъде и под всякъкви форми. Идва един пичага със далеч не завидно телосложение в сравнение с Мариус и надали ако иде на Стронг Мен състезание ще постигне каквото и да е но ето по-силен е в клетката от въпросния идол-полубог. Не казвам че от двамата е по-силен Силвия нито пък Мариус, но сравняваме ги в клетката и резултатът се вижда, ако ги сравните на стронгмен дисциплина пък е ясно, че резултатът ще е в полза на Мариус. Сила са много неща и никой не може да е силен навсякъде на едно напълно задоволително ниво.

24.03.11
17:33

казано от kristiancho на 23.03.11, 18:28:

техниката не е част от сила като сила

То и лежанката иска техника, и клека, и тягата. И стронгмен упражненията искат техника и кадето липсва техниката липсва и голяма част от силата. Огромна част от силата е до нагаждане на определени траектории които да станат един вид познати на нервната система и тя да се справя по-лесно с тях та техниката си е сила.

BU

24.03.11
18:30

Юли,какво ти става,бе !? Това е много несериозна тема.

Нека сравняваме атлети на едно ниво.Какво е това “чекиджия,дет може да направи 20 набирания”.Правих 20 набирания с 4 месеца тренировки на 15 години 72 кг.Айде стига простотии.

Нека да е гимнастик - цирков акробат и силов многобоец.Сега вече можем да спорим кое е по-труднопостижимо - силата да влияеш върху външни тела или силата да контролираш своето в нестабилна среда.

24.03.11
19:00

Според мен:

Колкото по-голям тежест избутаме,теглиме и тн. толкова по-силни сме ние. В стронгмен вдигат големи тежести така че би трябвало Мариуш да е по-силния. Обаче не знам колко пъти може да се набере. Но дори и да не може не мисля че той е по-слаб. Все пак повторенията не значат сила.

Това са мои размисли, да не ми се обидят после лостаджиите, аз като кросфитър също тренирам на лостове ;)

Мнението беше редактирано от Overlord на 24.03.11 19:30.

24.03.11
22:13

BU

24.03.11
22:18

Ама вие мислите,че стронгмените не могат да се набират ли ?!?! Нене....объркана ви е ТОТАЛНО представата за света...отказвам се.

24.03.11
23:02

казано от anonymous на 24.03.11, 17:05:

http://www.youtube.com/watch?v=SxR242I-KEg
vs
http://www.youtube.com/watch?v=HTdqV8XkYNo

Ако някой си мисли, че тоя черния от първия клип е станал такъв от лостове, го признавам за най-големия идиот.

24.03.11
23:45

Да, баш от лостове ;)
http://www.youtube.com/watch?v=-eTUWf23HUQ&feature=related

24.03.11
23:58

казано от Петко К на 24.03.11, 23:45:

Да, баш от лостове ;)

Е вервай ми, и дъмбелите и щангите не са причината да е такъв ;)

25.03.11
00:06

казано от Valdis на 24.03.11, 23:58:

казано от Петко К на 24.03.11, 23:45:

Да, баш от лостове ;)

Е вервай ми, и дъмбелите и щангите не са причината да е такъв ;)

Аз освен някакво позьорско блъскане друго не видях. А това със смяната на тесен с широк хват на лежанката беше направо върха.

25.03.11
00:13

Ако мислиш, че е лесно да позираш с такива тежести - пробвай ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 25.03.11 00:14.

25.03.11
00:21

казано от Петко К на 25.03.11, 00:13:

Ако мислиш, че е лесно да позираш с такива тежести - пробвай ;)

Става въпрос, че на подобни видеа се кефят най-вече начинаещи. Копират каквото са видяли, контузват се и край със фитнеса и спорта...

25.03.11
09:07

Дали ще гледат неговото позьорско трениране или това на поредния мистър Олимпия - все тая.

25.03.11
09:17

казано от Петко К на 25.03.11, 09:07:

Дали ще гледат неговото позьорско трениране или това на поредния мистър Олимпия - все тая.

И тука си прав :)

25.03.11
11:55

казано от DeadManWalking на 24.03.11, 22:18:

Ама вие мислите,че стронгмените не могат да се набират ли ?!?! Нене....объркана ви е ТОТАЛНО представата за света...отказвам се.

И аз съм на същото мнение...А темата е меко казано смехотворна.

25.03.11
12:07

казано от Padre на 25.03.11, 11:55:

казано от DeadManWalking на 24.03.11, 22:18:

И аз съм на същото мнение...А темата е меко казано смехотворна.

Аз бих добавил, детинска. Напомня ми как като деца спорехме кой е по-силен бат Арни или Слай :D

ПП Между другото, това не е обида към Юли, по скоро трябва да се замислят всички учасници в дискусията. Не знам каква е същинската идея от страна на Юли, но  факт е, че провокацията е много силна.

Мнението беше редактирано от Valdis на 25.03.11 12:18.

25.03.11
16:32

за мен, най-силния човек на всички времена, си е барон Мюнхаусен (които са я чели, ще се сетят за какво говоря) :))))
сигурно целта на темата е да се види на на кой, колко, му е ъкъла :))))

25.03.11
17:58

казано от Valdis на 25.03.11, 12:07:

ПП Между другото, това не е обида към Юли, по скоро трябва да се замислят всички учасници в дискусията. Не знам каква е същинската идея от страна на Юли, но  факт е, че провокацията е много силна.

Защо пък да се замислят? :) Целта на темата не знам каква е, но виждам какъв е резултатът - едно голямо чесане на езици (пръсти). Което се и очакваше при така формулиран въпрос. Всичко се развива и в подходящия за целта раздел, така че като за петък вечер всичко си е идеално.
Ако трябва да се върна обаче на самия спор, формулировката “кой е по-силен” е доста еднозначна. Не ми е ясно защо толкова хора (да не кажа повечето) се хвърлиха да обясняват кой има по-добро съотношение тегло към сила, кой е по-издържлив или кой може да извърши повече работа (разбирайте работа като физичен термин). Въпросът не е това. Въпросът е кой е по-силен.
След като изяснихме какъв е верният въпрос, отговорът не е от значение. :)

25.03.11
20:25

Твърде много философстваме. Ако въпросът беше зададен във форум за психология, отговорът щеше да е - ДА ОГЪНЕШ ЛЪЖИЦА С МИСЪЛТА СИ! Но тъй като това е форум за фитнес всички асоциират силата с местене на тежки работи. Ще ми е интересна дискусията по този въпрос във форум за компютърджии! Предполагам, че за тях сила е да вдигнеш левел на поредната тъпа игра или нещо от сорта.. :D

25.03.11
22:35

Не може да се стигне до изчерпателен, точен и единодушен отговор на непълен въпрос. Ако някой ме попита кой е по-силен между еди кой си и еди кого си бих го попитал - по-силен в какво? Рони може да е по-силен на клякане 5 пъти с определена тежест от мен, но същевременно по-слаб на каунтър страйк... :) Както Владо е споменал, има най-различни видове сила и то не само свързани с физиката разбира се. Така че за анкетата: Мариуш е по-мощен, притежава по-голяма абсолютна сила. Лостаджията има по-добра силова издръжливост... Тъй като се предполага, че темата е обвързана единствено с физическите данни, то Мариуш за мен има по-пълен и по-добър физически профил от лостаджията, тоест основните видовете сила, в които е по-добър са доста повече.

BU

25.03.11
22:42

Някакъв квартален “лостаджия” ще има по-добре силова издръжливост от петкратния най-силен мъж на планетата,защото първия може да направи 5-6 набирания повече от Мариус на 1/3 теглото му,а Марко може да нарами по един бидон от 150 кг на всяко рамо и да ти качи 12 етажен блок по-бързо от “лостаджията” с насрани гащи.

25.03.11
22:57

Всъщност силовата издръжливост била нещо различно от това, което си мислех: Силова издръжливост - способността да се извършва високоинтензивна работа за кратки периоди от време, бройката на повторенията в тренировъчните движения е различна. Обикновено говорим за 5-10 ПМ за малки и 10-15 ПМ за големи мускулни групи или около 20-30 секунди работа в анаеробен режим на енергообезпечаване на мускулната работа.
Така че си прав, остава му само относителната издръжливост на лостаджията. :) Ако трябва да се качат 2 торби по 1кг на върха на някой небостърчач може да се заложи на лостаджията. Общо взето в специфични неща ще е по-силен и то ще са доста по-малко от Мариуш.

Мнението беше редактирано от LosT_xt на 25.03.11 22:58.

BU

25.03.11
23:05

Аа..ми то по тази логика и на мисионерска ще е по-ловък,защото не трябва да подпира огромното си тегло. :)

Нагледах се на всякакви “големци” и четох какви ли не хвалби. Аз пък ще дам следното видео за пример...

...и ще добавя, че това дете съчетава и двата вида съществуваща сила - силата на духа и силата на тялото!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.03.11 10:37.

26.03.11
10:50

това дете съчетава само силата на зоба и на кофти амбициозни родители ;)

казано от Madboy на 26.03.11, 10:50:

това дете съчетава само силата на зоба и на кофти амбициозни родители ;)

Аз пък виждам колко щастлив го прави спорта. А не вярвам какъвто и родител да си да даваш някакъв вид стимуланти на детето си. Може би просто го карат да се храни правилно ;) Има разлика в представата с какво точно трябва да се занимава едно дете на неговата възраст - дали с роботчета или със спортно развитие, но това е разговор далеч от въпроса на темата. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.03.11 11:07.

27.03.11
11:39

Всъщност най-силния човек е Чък Норис

27.03.11
20:22

Като се замисля по темата в анкетата трябваше да е Мариуш срещу Йордан Йовчев например. Поне и двамата спортисти да са сред най-добрите в своята област. Между другото какво мислите за новия Пудзиановски в MMA. Нещо издръжливостта доста му куца в двубоите, въпреки, че е свалил 30-тина килограма.

27.03.11
20:26

казано от x_3_mar на 27.03.11, 11:39:

Всъщност най-силния човек е Чък Норис

Не е вярно, ББ е :)

казано от LosT_xt на 27.03.11, 20:22:

Като се замисля по темата в анкетата трябваше да е Мариуш срещу Йордан Йовчев например. Поне и двамата спортисти да са сред най-добрите в своята област. Между другото какво мислите за новия Пудзиановски в MMA. Нещо издръжливостта доста му куца в двубоите, въпреки, че е свалил 30-тина килограма.

не е свикнал да прилага силата си в такава област.. ако се научи да удря не само да рита ще ги мачка сигурен съм ;) няма да му трябва и голяма издръжливост... на клипа който по-горе дадоха имах чувството, че не иска да удари противника си

28.03.11
17:01

казано от kristiancho на 27.03.11, 20:32:

не е свикнал да прилага силата си в такава област.. ако се научи да удря не само да рита ще ги мачка сигурен съм ;) няма да му трябва и голяма издръжливост... на клипа който по-горе дадоха имах чувството, че не иска да удари противника си

То не е до сила само. Той и да рита не може, и няма и да се научи - не е това неговия спорт и няма да смачка никой знаен общо взето, ще направи няколко мача за пари и малко слава и това ще е. Не че не иска да удари противника си, просто не може - силата е едно, боксовата техника съвсем друго. Не може да хване дистанция, да вкара правилен удар, тия неща се тренират с години.

Издръжливостта му куца, защото е стегнат и одървен от напрежение като павенце. Стои стегнат, не диша като хората и огромната мускулатура просто блокира заради липса на кислород - това също се учи. Познавам хора, които вадят езика до земята от 30-40 минути небърз крос, но могат да изкарат 30-40 минути борба на земя без грам затруднение - всичко това е техника, не издръжливост.
ММА и изобщо бойните спортове нямат място в тема “що е то сила” - там има много повече чалъми отколкото действително силови изпълнения.

Мнението беше редактирано от G33K на 28.03.11 17:03.

Абсолютно - в боя масата изобщо не означава надмощие. Преспокойно някой дето тренира бокс целия си съзнателен живот с маса 60-70 кила може да налее кофата на охраната в дискотека дето е например 120.

10.04.11
00:45

http://vbox7.com/play:0fff6da7

Това за мен е голяма, да не кажа нечовешка сила... :)

10.04.11
01:53

казано от Миsh0 на 28.03.11, 17:27:

Абсолютно - в боя масата изобщо не означава надмощие. Преспокойно някой дето тренира бокс целия си съзнателен живот с маса 60-70 кила може да налее кофата на охраната в дискотека дето е например 120.

Напълно некоректно сравнение.
1. Ако масата няма значение в “боя” защо има категории?
2. Сравняваш трениращ бокс, 70 килограмов срещу 120 килограмов охранител..Това е все едно да сравниш 70 килограмов трибоец срещу 120 килограмов обикновен човек в състезание по вдигане на лег. Какво ще стане ако сравним 60-70 килограмов боксьор (трениращ 5 години) срещу 120 килограмов боксьор (трениращ 5 години) - 95% от случаите 120кг ще победи. Ако говорим за професионално ниво на бокс - нямаш си на идея какво се случва при дори 10 килограма разлика в теглото на боксьорите. Вече при тегло на двамата упоненти над 100-105 килограма, разликите в теглото не са от огромно значение.

П.С. А към автора - откъде знаеш, че някой стронг мен, неможе да направи 20 набирания?

Мнението беше редактирано от Zombi Bombi на 10.04.11 02:00.

TN

10.04.11
19:35

Еми кво е сила ли?

F=m * a :D

14.04.11
12:34

Да, както каза Петко в началото, това е сила - маса по ускорение.
Ако искаме да сравним един лостаджия и един силач, просто трябва да решим в какво движение ще ги сравняваме. Пример:
- набиране
  Ако лостаджията, който е 60 кг може да се набере с 2 пъти по-голямо ускорение от силача, който е 120 кг, то и двамата прилагат една и съща сила в това движение

- лег
Ако лостаджията бута 100кг с определено ускорение, а силача ги бута с 2 пъти по-голямо ускорение или пък бута 200 кг със същото ускорение, с което лостаджията бута 100 кг то двамата прилагат една и съща сила, т.н. ...

Това е по отношение на силата. Другите коментари  касаят КПД-то на мускулатурата на всеки един, възможността да работят няколко мускулни групи в синхрон и т.н., а това не е свързано с факта дали си лостаджия или силач, а с начина по който се тренира.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 14.04.11 12:36.

15.04.11
10:55

бе Юли тук си постигна своето..начесахме си езизиците:)
Всъщност аз искам да кажа на Proxx…за клипа, който беше постанл с ГМО-то...ще се опитам да бъде умерен и ще кажа, че това не е нормално....
Ще подкрепя Дед-мен-а...напишете в youtube…Кокляев имаше клип на който си правеше 50+ набирания, слиза от лоста и се хили...:)...тук ще повторя нещо, което много пъти съм казвал...силата по-лесно се трансформира в издръжливост...ако имаш 200 лег, ще вдигнеш много по-лесно и по-бързо 20 пъти 140, от колкото да тръгнеш да ги гониш от по-леки двайски...110-115 и т.н.
GEEK…борците са едни от най-издръжливите спортисти, с който аз съм се състезавал и им свалям шапка...издръжливост не се прави с 30мин.. кросове...не съм виждал някой да издържа в истинска схватка повече от 9-10 минути на земята...

Но и тука е много субективно....аз се кефя на стронгмени, защото правят фермерскс по 150 кила в ръка и тласкат 200 над глава...айде вида на повчето не е моя идеал за мъжка визия...но капацитета им е страшен...

други се кефят на неграта с по 10 силови в серия, изпъкнали преси(то няма как на 70 кила да няма преса...или пък има..:)))..)...

и е такива ми ти работи...едно време се състезавах с щангистчета на пистата, по-скоро това беше някаква част от тяхната подготовка...на 15-20м. да не кажа голям дума, ама някои от тях си ми дърпаха...може и аз да съм бил кекав, не знам...но всеки спорт създава специфични качества и умения...които пък можеш да съпоставиш с други спортове, но не и да очакваш да доминират...нали...

15.04.11
11:24

Невъзможно е да сравняваш хора трениращи различни спортове.
Лостаджията има сила спрямо собствените си килограми няма как да очакваш да се мери с мистър олимпия ако ще и наи яките негра които имат клипове из нета да са. Обаче някои стронг мен дали може същите неща като някои лостаджия и дали лостаджията може да си праи фермерска разходка с тежести дет ще го забият в земята като пирон. Това са абсолютно различни спортове.

15.04.11
14:51

По-скоро стронгмена ще се озори да направи планч и да държи фронт левер. А колкото до набиранията, те далеч не са само лостаджийско умение, даже съм забелязал, че лостаджиите се впечатляват много повече от силови, премятания и такива глупости, а забравят най-същественото - обикновеното набиране ( с тежест) и статичните позиции (везни, планч и тн.)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1