29.03.11
05:54
Здравейте,
В последно време(около месец) усещам някаква странна болка в лактите. Интересното е че докато тренирам не усещам нищо(освен при някой упражнения за Бицепс). болката е на различни места в 2та лакътя, дясната ръка боли малко по-надолу от лакътя около сантиметър, лявата точно в лакътя. В последните 8 месеца тренирам по около 6-7 пъти в седмицата, а попринцип тренирам от 4 години. До сега никога не съм имал проблеми с лактите. Преди 2 седмици си взех цяла седмица почивка от фитнеса напълно, и мисля че левия лакът се пооправи а десният е малко по добре но все още усещам това неприятно напрежение.
Всякакви мнения са добре дошли, идеи каква може да е причината и какви мерки да се предприемат.
Ако има нужда от допълнителна информация ще бъде предоставена.
Извинете за правописните грешки и благодаря!
29.03.11
06:07
Неминуемо болката идва в един момент:лакти,рамене,кръст и тнт
6-7 пъти казваш?Ти кога се възтановяваш приятелю? :)
Апропо,виждам че сам си достигнал истината че трябва почивка,собствено,на 2 месеца си давам по седмица без тренировки,и за последните 5 години не съм имал ядове ,да чукна на дърво
Колкото до лактите,при мен,скота и френското ги товарят най много,особено френското,така че последното съм го шкартирал от тренировките си
29.03.11
06:12
Ами гледам да разсейвам мускулните групи колкото може повече, и мускулно се възстановявам , но явно идва в повече за ставите, и почивките са хубави да но аз не ги обичам , предпочитам да тренирам, за това в последно време гледам някой дни да вмъкна някой спорт или повече тичане вместо тренировка. А повече от 1 седмица не ми се почива... даже преди 2 седмици почивката ми беше 10 дена не седмица. ;/
29.03.11
06:26
Хубаво е че имаш желание,но в крайна сметка повечто тук тренираме за да изглеждаме добре,не за някакви спортни постижения
Няма какво да добавя освен това което си казал ти,освен че прецакана става остава такава до живот.
Човешкото тяло се стреми към покой и трупане на мазнини,а ние му се противопоставяме всеки ден,неминуемо това има и отрицателни страни,за това по кротко
Апропо,какви добавки взимаш?
29.03.11
06:28
Хубаво е да се почива,най малкото ,после имаш мнооого енергия!
А и не пречи да вдигаш през това време с 50% от капацитета си,колкото за тонус,кардио ала бала....
Какви суплементи приемаш?
29.03.11
06:50
Ами, гледам протеин по 2 пъти дневно да взимам, 1 път дирекнто след тренировка и другия шейк когато нямам време да ям (но ако съм много гладен винаги намирам време да ям). Друго от 2 седмици ВСАА, взимал съм и преди но ги бях спрял, че избягвам добавки ако не са необходими, и другото което взимам е Енергийни разни(N.O. - Xplode) , но в много малки дози колкото да ме събудят ако ми е сънено или нещо такова, а не зада откачам в фитнеса ... с количество за 30 дена аз карам 6ти месец такаче можеш да предцениш по колко взимам :)
казано от Biser Davidkov на 29.03.11, 05:54:
...
В последно време(около месец) усещам някаква странна болка в лактите. Интересното е че докато тренирам не усещам нищо(освен при някой упражнения за Бицепс). болката е на различни места в 2та лакътя, дясната ръка боли малко по-надолу от лакътя около сантиметър, лявата точно в лакътя. ...
...
Здравей, Бисер!
Не си описал начина си на трениране, но с голяма доза вероятност предполагам, че използваш сплит и изолации.
Основата на проблема ти е, че тялото не обича изолациите. То е направено да извършва многоставни движения, в които антагонистите извършват движението в сложен синхрон, задържайки ставата в оптималното за нея положение. Когато тренираш типично билдърски, разделяйки мускулите в отделни дни и използвайки изолации (едноставни движения), ти принуждаваш тялото да излезе извън безопасната зона на натоварване на ставите и сухожилията (в случая дори не е задължително да използваш пределни тежести).
Решението на проблема ти са тренировки с базови многоставни движения (по просто казано, без “френско” разгъване или скрипец за трицепс или сгъвания за бицепс). Не се страхувай, че ще ти се смалят ръцете, даже може да се изненадаш, тъй като потенциала за растеж на размер и сила се увеличава с многоставните движения.
Тялото има значителен потенциал за самолечение - трябват му достатъчно възстановяване и правилните движения.
Успех!
29.03.11
07:02
Vic, благодаря за отговора.
имам въпрос какво имаш впредвид под многоставни движения и какво по точно под сгъвания за бицепс.
Колкото до ръцете никога не тренирам зада съм голям просто ми харесва да тренирам и ако не тренирам просто се чуствам особено..
Мога да опиша тренировките си ако е нужно но ще ми е малко трудно с наименованията на упражненията, защото много от тях не знам точно как са на Български а и много от тях никога не съм интересувал как се казват, но ако мислиш че ще помогне до някаква степен ще ги опиша.
казано от Biser Davidkov на 29.03.11, 07:02:
...
имам въпрос какво имаш впредвид под многоставни движения и какво по точно под сгъвания за бицепс.
...
Многоставни движения - такива, в които участва повече от една става - клек, тяга, бенч преса, рамена преса, гребане, набирания, кофички на успоредка, въртолет, обръщания, изхвърляния...
Едноставни (изолации) - такива, в които има движения само в една става - сгъване за бицепс с лост или дъмбел, френско разгъване, кикбек, разгъване на скрипец, флайс, пек дек, лег екстензии или сгъвания.
Мога да ги изпиша и на английски, но мисля, че ще се ориентираш в идеята.
В твоя случай - бицепса ще си получи дозата натоварване с набирания, придърпвания на скрипец и гребане, а трицепса ще се тренира с бенч преса с тесен хват, кофички, раменни преси, помпички и т.н....
29.03.11
07:40
клек, тяга, бенч преса, рамена преса, гребане, набирания, кофички на успоредка, Тези са ми едни от основните,попринцип в последно време наблягам много на кофички и набирания( и 2те с тежести) , а колкото до сгъванията за бицепс, ми се “налагат” защото както ти каза имам изолирани трнеировки за бицепс и трицепс. Мислиш ли че изключване(намаляне) на сгъванията с лост и дъмбел биха помогнали ?
казано от Biser Davidkov на 29.03.11, 07:40:
... Мислиш ли че изключване(намаляне) на сгъванията с лост и дъмбел биха помогнали ?
Определено! Това е идеята.
това, че някои ти е казал да ги правиш, не значи, че “трябва”
най-малкото, нищо не губиш, ако ги спреш и пробваш това, което Вик ти препоръчва...
аз нямам нито едно сгъване за бицепс или френско от месеци и ръцете са ми...доста добре...
05.04.11
07:58
slavko, мен не ми казват какво да “правя”
Колкото до другите коментари, от както пост-нах темата, за бицепс правя само набирания и само 1 вид сгъване(в който няма напрежение) и от няколко дена болката в лакътя почти оттихна напълно , ще продължа така за около поне месец преди да започна да включвам други упражнения за бицепс.
Почивката и облекчения тренировъчен режим са важни, но според мен няма да са достатъчни .Когато отново се усетиш по-добре и започнеш с по-интензивни силови тренировки проблема ще се появи отново(при мен това е правило :) ). Добре е да включиш някакъв продукт за подпомагане възстановяването на ставите( глюкозамин, хондроитин,желатин и тнт).Поздрави!