30.03.11
01:29
казано от tra^la^la на 29.03.11, 19:57:
Момчета,помагайте.
Сменям квартирата и в новата нямам лампи.Нямам нищо - едни кабели стърчат от тавана и тва е :D Като цяло не мисля,че свързването им с фасунка и лампа е голяма философия ама може ли някой да обясни как точно става,че да не ми се тества волтажа на сградата :D
Kак съм го пропуснал това!
1. Винаги трябва да се работи съгласно “Първия закон в електротехниката” = да имаш гребен под ръка и човек който да ти реше перчема.:D
2.Другият метод е известен отдавна - човек от третата възраст, активен член на БКП/БСП, чрез напипване да установи кой кабел е нулата.
3.Спокойно, волтажа (напрежението) върви комплект с тока, така че не е нужно да е няколко хиляди волта за да те пребие на място.
п.п. “Само глада е по-силен от тока” - цитат от ромския наръчник по оцеляване.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 30.03.11 01:41.
30.03.11
10:33
казано от Стоянчо на 30.03.11, 02:14:
Фокусче - http://www.freevlog.hu/video/2072.html :D :D :D
замисъла беше 6+ изпълнението също ама некой по-сочно маце нямаше ли ... тая си плаче за регистрация в BB-team :D
Сочните мацета не ги влече особено мисълта да гълтат носни кърпи, голи и пред публика. За финала да не говорим.
Инак голямо шоу. За пръв път ми се случва, да гледам как жена се съблича и да следя само ръцете й :).
казано от ЛюбенК на 29.03.11, 20:11:
Трябва ти за да си сигурен, че е изключено. Фасонгата няма значение как ще я вържеш. Освен ако жиците са повече от 2, тогава трябва да знаеш коя е фазата и пак ти трябва уред.
сега видях кабелите са 3.значи как трябва да са ? по 1 тече ток и другите 2 не или ..
Има два варианта.
1. Един фаза, един нула и един защитно заземяване.
2. Два от тях са фазови, а третия е нулев, понеже схемата е със сериен (двоен) ключ.
Съответно най-добре е да намериш нещо, с което да можеш да премериш на кои два идва напрежение (230 V) и да вържеш тях.
Тайната на културистите :D
Мнението беше редактирано от Едуардо на 30.03.11 11:36.
30.03.11
11:41
Най-често нулата е в по-различен цвят на изолацията. Ако правилно е свързано би трябвало жълто-зеления, а при по-старите кабели “най-светлият” да е нула. Ако са с черна, кафявява и синя изолация, то синия е нула, но само ако е правена инсталацията от грамотен човек, а не художествена самодейност. Най-сигурно става с фазомер.
Ако не си наясно помоли някой комшия или приятел, който разбира, защото прическа тип вокалист на Prodigy, не отива на всеки.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 30.03.11 11:42.
казано от Krasimir Yolov на 30.03.11, 11:41:
Най-често нулата е в по-различен цвят на изолацията. Ако правилно е свързано би трябвало жълто-зеления, а при по-старите кабели “най-светлият” да е нула. Ако са с черна, кафявява и синя изолация, то синия е нула, но само ако е правена инсталацията от грамотен човек, а не художествена самодейност. Най-сигурно става с фазомер.
Ако не си наясно помоли някой комшия или приятел, който разбира, защото прическа тип вокалист на Prodigy, не отива на всеки.
Много ми е интересно как със фазомер ще определиш кое е нула кое е маса? ако иде реч за контакт примерно, но това може да касае и осветлението, виждал съм и такива изпълнения.
Мнението беше редактирано от Valdis на 30.03.11 11:47.
30.03.11
11:54
аз уча в електрото момчета ама кълна се нищо не разбирам какво говорите :D сега пак ще прочета всичко и с моят малък набор от знания ще се помъча да разбера какво говорите ... разбира се едвали ще мога да дам съвет ама :D
Мерси много за помощта.Все повече придобивам усещане,че ще успея да си пусна лампите без да се електрифицирам сам себе си :D
значи кабелите са черен зелен и червен,но не мисля,че това ще ми подскаже по някакъв начин кой какъв е,защото съм в Германия и е възможно тук да са по друг начин :)
Та значи с меренето ще се оправя.Очаквам по 2 от кабелите да тече ток а 3тия да е празен( нула ) нали така ? След като определя къде има ток,изключвам бушоните и се заемам да вържа 2та активни кабела към осветителното тяло ? 3тия неактивен какво го правя ? оставям го без да го пипам или и той трябва д е вързан към осветителното тяло ?
казано от tra^la^la на 30.03.11, 11:55:
Мерси много за помощта.Все повече придобивам усещане,че ще успея да си пусна лампите без да се електрифицирам сам себе си :D
значи кабелите са черен зелен и червен,но не мисля,че това ще ми подскаже по някакъв начин кой какъв е,защото съм в Германия и е възможно тук да са по друг начин :)
Та значи с меренето ще се оправя.Очаквам по 2 от кабелите да тече ток а 3тия да е празен( нула ) нали така ? След като определя къде има ток,изключвам бушоните и се заемам да вържа 2та активни кабела към осветителното тяло ? 3тия неактивен какво го правя ? оставям го без да го пипам или и той трябва д е вързан към осветителното тяло ?
Може да има фаза само по един кабел, а останалите два да са съответно нула и маса, нямам идея от техните стандарти и тези цветове са ми странни за подобна инсталация. Добре е да подпиташ, другия вариант е да погледнеш в таблото с предпазителите с какъв цвят е нулата и с какъв масата, фазата винаги можеш да си я хванеш с фазомер. Едно поглеждане в контактите също може да те ориентира ако имаш поне базови познания.
Абе, това не е ли работа на собственика? Ти, като наемател трябва да приемеш всичко в работещи състояние.
казано от emzo на 30.03.11, 12:05:
Гледам в спорт дайрект пулсомери, дали са читави ?
Някой купувал ли си е ?
Зависи кой, този който ползвам аз също се продава там и определено е читав GARMIN Forerunner 405 CX, но и парата му е добра.
Мнението беше редактирано от Valdis на 30.03.11 12:11.
казано от tra^la^la на 29.03.11, 20:20:
екстра.мерси много :)
ако спра да пиша завещавам протеина си на ала-бала и ръкавиците ми на корпусито :D
Още ли си жив бре :D
казано от tra^la^la на 30.03.11, 11:55:
Чакай, чакай!!! Ей сега внимателно прочетох какво смяташ да правиш. НЕДЕЙ!!! По-добре не пипай, а намери човек, който поне малко разбира от това.
Действай с фазомера, осветителното тяло трябва да има място и за 3 те кабела.
добре добре.няма да пипам.ще се опитам да намеря някой който знае горе-долу за какво става дума.
Петко,наемателя ми дава помещението - без лампи,без кухня,без кран на чешмата.Всичко от тук нататък е мое задължение.И вероято се очаква да викам специалист - ама си таковало мамата колко ще ме одруса да сложи 3 крушки :(
30.03.11
13:24
Ако става въпрос само за осветлението не би трябвало да имаш особен проблем. Прочети из сайтовете/форумите за електричество и ще се оправиш. Фазомер и мултицет(мултиметър) само ти трябват. Сваляш бушоните, правиш каквото правиш, слагаш ги, цъкаш ключа на лампата и най-много някой от тях да падне. Прочети и ще се справиш предполагам.
Да.Като цяло не очаквам да е много сложно и смятам,че бих се справил,стига някой да ми го обясни стъпка по стъпка (малко бавноразвиващ го раздавам,знам :D ) Ама Валдис нещо ме стресна и сега се замислям .. :s
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 30.03.11 13:27.
Можем да го направим с конферентна връзка, ние ще ти казваме кой кабел да пипаш, а ти ще ни казваш какво чувстваш :D
30.03.11
13:36
о 0 о 0 о
казано от Valdis на 30.03.11, 13:31:
Можем да го направим с конферентна връзка, ние ще ти казваме кой кабел да пипаш, а ти ще ни казваш какво чувстваш :D
неприемлива оферта :D може да съм опитно свинче,ама поне ще е в прайвът обстановка
1. Изключи.
2. Провери дали е изключено.
3. Вържи черния и червения.
Зеления го изолирай за всеки случай, предполагам че само фасонга и крушка ще слагаш.
4. Включи.
Мнението беше редактирано от ЛюбенК на 30.03.11 13:50.
30.03.11
13:49
всеедно обезвреждаш бомба... жълтия или зеления, жълтия или зеления остават 5..4…3….2…1….00:00… не е много логично и треите жички да са ралзичен цвят според мен :) жълто-зеления е заземителен ( пак според мен ) не е нула
ми значи грам не разбираш Кристияне, и пак според мен - първо мери с фазомера, да не та бие тока, че не мое да му върнеш :D
30.03.11
14:05
ти ще ми кажеш пък в момента гледам информация по въпроса и точно си е така жълто зеления не е нула а заземителен ;) по принцип трябва да е така
30.03.11
14:10
това е тъпо и изобщо не е по темата като цяло жалък опит да отвърнеш ;) туй, че и ти знаеш само един фазомер незначи, че всикчи знаем колкото теб... казах го, защото горе споменаха, че е нула а то не е нула както се видя и момчето не вижда жълто зелен проводник... кво’ ще рече, че няма нула в случая ли ;)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 30.03.11 14:12.
Човека казва, че са 3 кабела, ти му викаш, че са 2 ?! Ако в блока му/къщата / държавата му са ползвали друг стандарт как предлагаш да разбере кое му е фазата, да си я боцне в някоя дупка и ако гушне букета значи е тя а ?
30.03.11
14:15
само да уточниш къде съм казал, че са два или, че трябва да са два ;) казах, че за мен е странно, че и трите са с различен цвят :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 30.03.11 14:17.
казано от ЛюбенК на 30.03.11, 13:48:
1. Изключи.
2. Провери дали е изключено.
3. Вържи черния и червения.
Зеления го изолирай за всеки случай, предполагам че само фасонга и крушка ще слагаш.
4. Включи.
мерси.това е плана на изпълнение за момента значи :)
2 въпроса -по черния и червения кабел траябва да тече ток нали ? по зеления не? изолиране с изолирбанд достатъчно ли е ?
на - чети http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=82161
Трябва не трябва да тече ток, Мери бе човек... тея неща не трябва да се правят на онче бонче.
Мнението беше редактирано от Madboy на 30.03.11 14:21.
tra^la^la, няма как да знам без да видя разклонителната кутия и таблото. В Германия (по стария им стандарт) червеното е фаза (по него “идва” тока, черното - нула (по него си “отива”), към зеленият се свързват металните части на осветителното тяло, за да изключи защитата при попадането им под напрежение - повреда. Това, че трябва да е така, не значи, че непременно е. Ако ще слагаш само фасонга няма какво да заземяваш и затова го изолирай. С изолирбанд е достатъчно.
30.03.11
14:36
казано от emzo на 30.03.11, 14:34:
Аве харесвам си маратонки за тичане, кво ще рече High Arch ?
Висок свод (до колкото знам).
30.03.11
14:41
казано от emzo на 30.03.11, 14:37:
И как да определя моя какъв е .......
Окомерно може да го определи само специалист... трудно мога да те посъветвам. Аз скоро си правих ортопедични стелки, хората ми направиха изследвания както си му е редът и там се вижда всичко. Къде можеш да направиш това в Заарата - не знам. :)
казано от emzo на 30.03.11, 14:34:
Аве харесвам си маратонки за тичане, кво ще рече High Arch ?
Аз за ритане :D За сега съм се спрял на лилави :D