30.03.11
10:15
Здравейте, може ли да ми кажете въглехидратите след тренировка могат ли да бъдат само бързи, примерно мед,стафиди,банани или нещо такова, понеже съм чел, че трябва веднага след тренировка бърз въглехидрат и малко след това бърз протеин, и един час след това или повече здраво хранене. Въпросът ми е, може ли само бърз въглехидрат след тренировка и в следващото хранене да няма въглехидрат, а само протеин и мазнини, ако целта е сваляне или поддържане? :)
Благодаря ви предварително. :)
30.03.11
10:18
Мед,банан
30.03.11
10:29
Мисля, че при твоята цел е най-добре въглехидратите след тренировка да са 50%-50% бърз и бавен въглехидрат. А в последвалото хранене може и да отсъства въглехидрат, но нека нека има 2 часа разлика между двете, а не само 1.
30.03.11
13:31
По-добре без въглехидрати след тренировка. Нали чистиш?
30.03.11
16:07
По-добре без въглехидрати след тренировка. Нали чистиш?
Говориш глупости !
30.03.11
16:12
Трябва да има поне малко въглехидрати, за да не изчисти мускул :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.03.11 16:12.
30.03.11
16:18
Не е задължително да има въобще даже въглехидрати :)
При жените може би, защото не ги е грижа за мускула :D Аз съм на мнение, че трябва да има въглехидрати...не е задължително, но за мен е препоръчително. Все пак подкожни мазнини се горят най-много докато почиваме, а след тренировка катаболните процеси са доста засилени и горим доста мазнини, но и мускула може да пострада. Малко протеин също върши работа, но си е друго с малко въглехидрат :)
30.03.11
19:32
на мене ми казаха,понеже и аз чистих (имах такъв период),та след тренировка 2-3 лъжици мед :)
Цел ден съм само на нисковъглехидратни храни,а след тренировка само мед,а да и сутринта дето приемам въглехидрати.
Хубаво е при горене на мазнини след тренировка да се взимат бързи въглехидрати. Дори при НВД.
Това е така, защото при нисък прием на въглехидрати, основно гориво за организма са мазнините. Да, но след силова тренировка, тялото има нужда от енергия, и то бързо. А мазнините, които набавят доста повече енергия, се разграждат бавно. Именно за това организмът се обръща към белтъците (протеините). Те не могат да осигурят толкова много енергия, за това организмът разгражда голямо количество от тях. Това влияе зле на мускулната маса (белтъците са нужни при силови тренировки, тъй като в храносмилателната система те се разграждат до съставни аминокиселини, които след попадане в клетката чрез преноса им в кръвта, участват в изграждането на вътреклетъчни белтъчни комплекси (белтъци с висока структура, сложни белтъци, ензими и хормони - всички хормони са на белтъчна основа)). Когато аминокиселините, разградени в храносмилателната система, попаднат в митохондриите (за да се извлече от тях нужната енергия), те не могат да участват в изграждането на мускулна тъкан.
Ето го накратко:
През деня (при НВД):
Белтъци -> използват се за изграждането на белтъчни комплекси (антитела, хормони, ензими)
Въглехидрати -> Те са ограничени - НВД - не са достатъчен енергиен източник
Мазнини -> Основен енергиен източник
След тренировка (силова):
Организмът се нуждае от бърза енергия:
Белтъци - лесноразградими
} В тялото се разграждат белтъците (за тяхното разграждане организмът изразходва по-малко енергия)
Мазнини - Трудноразградими
Когато след силова тренировка приемем малко количество бърз въглехидрат, то той играе ролята на основен енергиен източник, понеже се разгражда по-бързо от белтъците и организмът предпочита него. ММ се запазва, в последствие мазнините продължават да играят ролята си на енергиен източник при НВД.
Мнението беше редактирано от LDoeN на 30.03.11 20:20.
30.03.11
22:21
Благодаря ви много за отговорите! :) А може ли да ми кажете след кардио тренировка храненето същото, като след силова ли трябва да е бързи въглехидрати, бързи протеини или там е по различно? :)
30.03.11
22:26
Хубаво е при горене на мазнини след тренировка да се взимат бързи въглехидрати. Дори при НВД.
Това е така, защото при нисък прием на въглехидрати, основно гориво за организма са мазнините. Да, но след силова тренировка, тялото има нужда от енергия, и то бързо. А мазнините, които набавят доста повече енергия, се разграждат бавно. Именно за това организмът се обръща към белтъците (протеините). Те не могат да осигурят толкова много енергия, за това организмът разгражда голямо количество от тях. Това влияе зле на мускулната маса (белтъците са нужни при силови тренировки, тъй като в храносмилателната система те се разграждат до съставни аминокиселини, които след попадане в клетката чрез преноса им в кръвта, участват в изграждането на вътреклетъчни белтъчни комплекси (белтъци с висока структура, сложни белтъци, ензими и хормони - всички хормони са на белтъчна основа)). Когато аминокиселините, разградени в храносмилателната система, попаднат в митохондриите (за да се извлече от тях нужната енергия), те не могат да участват в изграждането на мускулна тъкан.Ето го накратко:
През деня (при НВД):
Белтъци -> използват се за изграждането на белтъчни комплекси (антитела, хормони, ензими)
Въглехидрати -> Те са ограничени - НВД - не са достатъчен енергиен източник
Мазнини -> Основен енергиен източникСлед тренировка (силова):
Организмът се нуждае от бърза енергия:
Белтъци - лесноразградими
} В тялото се разграждат белтъците (за тяхното разграждане организмът изразходва по-малко енергия)
Мазнини - ТрудноразградимиКогато след силова тренировка приемем малко количество бърз въглехидрат, то той играе ролята на основен енергиен източник, понеже се разгражда по-бързо от белтъците и организмът предпочита него. ММ се запазва, в последствие мазнините продължават да играят ролята си на енергиен източник при НВД.
По принцип е по-добре банан,мед, плод някакъв. А някои път добре ли е и нещо сладичко ? Примерно вафличка... ? Как влияе тя ?
Да, същото е. След кардио чувстваш излишък на енергия и ти е нужен бързоразградим енергиен източник, за да не посегне организма на белтъците.
EDIT: Вафличка не е хубаво.
Плод също (с изкл. на банан, авокадо ...) - организмът изразходва повече енергия да разгради плода, отколкото поема от него.
Мнението беше редактирано от LDoeN на 30.03.11 22:30.
30.03.11
22:27
Не много добре, защото съдържа всякакви други боклуци(хидрогенирани мазнини и т.н.), най-малкия от които е захарта. Но все пак ако толкова ти се е прияло най-подходящо е след тренировка.
Може ли да погледнете галерията на Петко К и да ми кажете колко точно мускул е разградил, когато не е ял захар след тренировка (dull).
И напротив, на жените в този форум определено им пука за мускулите им ;)
30.03.11
23:07
LDoeN,много благодаря за това пояснение.Наистина ще ми е от полза.
Мнението беше редактирано от Александър Илиев на 30.03.11 23:12.