Какво е най-добре да се хапва точно след фитнес?

26.03.11
10:20

може би има такава тема но неуспях да прехвърля целият форум аз съм момиче висока съм 159 см тежа 45кг ходя през ден на фитнес рано сутрин и след това хапвам мюсли но не съм обедена дали нетрябва да се яде някакъв протеин . Ще съм благодарна на всеки отговорил ми

Попринцип при всяко физическо натоварване мускулите работят много и се изтощават, на този етап трябва да се хапва протейн. Трябва да си зареждаш мускулите дори и в деня когато си почивка за да се възтановяват, добави си към менюто 30-50гр. протейн дневно

26.03.11
10:45

банан,шоколад

26.03.11
17:56

Веднага след тренировка са ти нужни бързи въглехидрати. Аз лично ям банан.
След като се прибереш можеш да си ядеш по хранителния режим (ако изобщо имаш такъв).
А протеИн (незнам какво в предвит е имал колегата с протеЙн)е нужен в всяко хранене за възстановяването ти след натоварванията.
Желая ти успех :)

27.03.11
15:53

Благодаря всичко ми бяха от полза нямам хранителен режим :(  хапвам протеин за вечеря задължително така си пазя килограмите (никакви въглехидрати за вечеря ) . Понеже ставам рано 7;30 ч. пия едно кафе и отивам на фитнес като се прибера тегля си един душ и в 10:00 съм на работа но съм вече гладна и си правя мюсли с мед , канела и една ябълка  и после чак на обяд  едно кисело мляко и през деня някоя и друга ябълка ако хапна и май основното хранене ми е вечерята  което не е много добре но така ми се е настроил организма а и на обяд нямам много време . Значи мюслието е добре да се яде след тренировка , аз не бях сигурна дали да ям въглехидрат или белтък (протеин) . Ще си го оставя така Благодаря на всички

28.03.11
20:51

Здрасти :)

Сега се опитвам да кача килограми и затова гледам да ям колкото се може повече, но иначе преди това бях на следната схема за ядене:

без закуска
хапване към 12
нещо малко следобяд
много голяма вечеря (салата, яйца, пържола, литър таратор, препечени филийки с лютеница/ пастет (всичко заедно))

и общо взето си пазех килограмите - нито качвам нито свалям.
предвид че съм 66 кг обаче, предполагам че може и да понамалиш нещата за вечеря :D

АЧ

28.03.11
20:55

За мен закуската е важно нещо. Преди 2 години не закусках много много, но от както тренирам ( 1 год ) винаги си ям закуска. :)

ЖК

28.03.11
21:05

яж  мед

30.03.11
11:38

пробвах с меда . но го хапнах сутринта като стнах към 7:10 ч. 4 малки лъжици защото ми стана много сладко, определено тренировката ми протече доста по ползотворно имах доста повече енергия и мързела който ме обзема рано сутрин го нямаше :) тренирах от 7:40 ч до 9:10ч после си ядох 3 белтъка с един жълтък . Към 11:00 си направих мюсли с малко мед и ядна ябълка . След обяд мисля да си купя едно кисело мляко и две варени яйца да хапна и за вечеря печено пилешко със зелена салатка . Според вас това добър хранителен режим ли е като разбирасе ще има разнообразие но ще гледам да замествам белтък с белтък и въглехидрат с въглехидрат . Неискам да свалям килограми а само да се стегна и да си оформя коремчето мисля че няма мазнини за изчистване вече. По една формула ми излизат 11% . висока съм 159см и тежа 45кг . Тренирам през ден направила съм си собствена програма 20 мин колело или патека интензивно после крака, дупе, ръце и корем (почти през всички уреди ) по три серий правя по 15 или 20 зависи от уреда като коремни правя повече различни видове. И накрая пак 10 мин патека за разпускане . Чакам мнения и критики разбира се :)

Здравей !
Не е хубаво, че не закусваш сутрин ! Веднага след ставане си хапваш няколко лъжички мед(бърз въглехидрат), за да преодолееш катаболното състояние, в което си била през ноща (в дълъг период без хранене). Ако след закуската имаш фитнес, то тогава би било добре да хапнеш някакъв сложен въглехидрат в комбинация с известна доза протеин. Овесени ядки в кисело/прясно мляко и примерно яйце или сандвич. Храненето след фитнеса е най-важното ! Отново ти трябва бърз въглехидрат, за да си възстановиш нивата на гликоген. Храненето след това трябва да включва сложен въглехидрат(ориз, картофи, хляб) + протеин(месо най-добре, но може и други източници). Това е в общи линии. Храни се и не се притеснявай, че ще ” напълнееш ” ;)

fire.is.my.nature

30.03.11
11:58

Режимът ти е супер за поддържане , само 4-те лъжици мед може да ги намалиш според мен или още по-добре да редуваш с плод + белтък оримерно ( спомена , че си хапваш ) :P . Спазвай това известно време и ако не получаваш резултатите ,които искаш ( малко вероятно ) , тогава промени. Иначе щом оформянето е приоритет , може би трябва да погледнеш по-отблизо тренировките .

В крайна сметка постоянството е най-важно. Като правиш нещо дълго време не е нужно да си 100%  педантична към плана :D ;)

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 30.03.11 11:59.

31.03.11
10:31

От цялото четене от един два дена разбрах че след фитнес ми трябва първо бързо усвоим протеин за да запазя мусколите суроватачен протеин мисля че се пие най-често но аз нямам намерение да си купувам никакви прахчета :) затова мисля да го сменя със 2-3 белтъка примерно не съм сигурна те дали се усвояват бързо ? И след това ми трябва бърз въглехидрат примерно някакъв плод да не е бянан защото ще ми дойдат много въглехидратите според мен . Въпроса ми е дали съм разбрала правилно  :) И понеже много обичам да си правя извара да питам след като се прецеди така нареченият цвик дали няма подобни свойства на тези прахчета суроватачен протеин  въпреки че можеби има повече мазнини в него бих ли могла да го използвам или няма смисел :) Дано последният въпрос не е прозвучал глупав но темата с храната и фитнеса ми е все още малко Табу :)

31.03.11
10:35

Бананът е много добре след тренировка в съчетание с белтъци, направо идеално. Няма да ти станат много въглехидратите, споко.
Цвик можеш да си ползваш, много е полезен, но не го прецеждай. По-скоро си прави домашна извара и нея яж вечер преди лягане.

Мила

31.03.11
10:36

След тренировка първо бърз въглехидрат - банан, мед и т.н.т
После основното хранене - месо/белтъци/риба + бавни въглехидрати или мазнини - това последното зависи от концепцията ти на хранене.
За изварата аз не разбрах изварата ли искаш да ядеш, цвика ли да пиеш :D Значи може да хапваш извара спокойно, но след тренировка най-добре месо. :)

Мнението беше редактирано от Мила на 31.03.11 13:17.

Мила

31.03.11
10:39

казано от Anelia на 31.03.11, 10:35:

Бананът е много добре след тренировка в съчетание с белтъци, направо идеално. Няма да ти станат много въглехидратите, споко.
Цвик можеш да си ползваш, много е полезен, но не го прецеждай. По-скоро си прави домашна извара и нея яж вечер преди лягане.

Как така да яде цвика ? Аз за пръв път чувам някой да яде цвика ...от чисто любопитсво ми кажете защо се прави това, като в цвика има доста лактоза(ако бъркам пак ме попрвете) ;)

31.03.11
11:14

Цвика е за пиене не за ядене  :) изварата си я ям вечер но се чудех дали цвика има същите свойства като суроватачният протеин който е на прахчета и е добре да се пие веднага след тренировка . Може и аз нещо да не съм много в час с този суроватачен протеин

31.03.11
11:23

Правилно си разбрала за бързо усвояемите въглехидрати и протеин. Но имай в предвид, че 2-3 белтъка са ти не повече от 10гр протеин, което е нищожно количество, пък било то и за 45-килограмово момиче.

Мила

31.03.11
11:33

казано от teodora andreeva на 31.03.11, 11:14:

Цвика е за пиене не за ядене  :) изварата си я ям вечер но се чудех дали цвика има същите свойства като суроватачният протеин който е на прахчета и е добре да се пие веднага след тренировка . Може и аз нещо да не съм много в час с този суроватачен протеин

Аз много добре знам какво е цвик и как се приема, но да пиеш цвик и да си мислиш, че е същото като да пиеш суроватъчен протеин е несериозно. В 1 литър цвик има 3 гр белтък и доста лактоза. Суроватъчния протеин се прави от преработка на суроватката.

31.03.11
11:58

Благодаря ти и аз бях сигурна че едното е доста по концентрирано :) но все пак да питам значи почти няма смисел да се напъвам да го пия :) А аз си мислех че 3 яйца са много даже ще ги увелича аз обичам белтъци Благодаря на всички много ми помогнахте

Мила

31.03.11
12:36

Ами 3 белтъка са малко за 1 хранене. Моя съвет е да не изхвърляш жълтъците на яйцата, 2-3 цели яйца на ден спокойно можеш да ядеш. Например - 2 цели яйца + 100 гр извара на едно хранене.

31.03.11
13:01

И все пак да има предвид, че изварата е доста бавно усвояем протеин и отделно е с доста беден аминокиселинен профил, демек пълна противоположност на яйчния белтък, който е най-доброто възможно. Correct me if I’m wrong

казано от Alexander Katzarski на 31.03.11, 13:01:

И все пак да има предвид, че изварата е доста бавно усвояем протеин и отделно е с доста беден аминокиселинен профил, демек пълна противоположност на яйчния белтък, който е най-доброто възможно. Correct me if I’m wrong

За БГ изварата нямам данни и най-вероятно не е от най-качествената, но “западната” извара (Cottage Cheese) е с много добър амино профил. Все пак изварата си е пълноценен белтък :)
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/15/2

Мила

31.03.11
13:16

казано от Alexander Katzarski на 31.03.11, 13:01:

Никога не съм казвала след тренировка да яде извара. Поправи ме ако греша :)Имах предвид, че 3 белтъка не съдържат достатъчно протеин за 1 хранене и предложих на момичето 1 вариант, за да допълни протеина.
По-нагоре казах, че  след тренировка(след бързия въгл) най-добре е да яде месо или яйца. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1