въпрос относно добавки и режим при профибаскетбол

ПИ

31.03.11
22:45

Здравейте,
Пиша за пръв път тук... разбрах че има компетентни хора в този форум...
Аз съм професионален баскетболист в силен български отбор... това не е истинското ми име...
В отбора нямаме кондиционен треньор само физиотерапевт и треньор, които не са много в час с хранене, добавки и възстановяване
Затова се обръщам за малко помощ... играл съм в Източна Европа оттам научих някои неща, а другото е от интернет, и запознати приятели..

Та въпроса ми е следния... тренираме триразово, трябва ми да кача 3-4-5 кг но чист мускул , нищо излишно... особено съм притеснен за лятото, т.к. тогава просто ми трябва супер възстановяване, ще съм адски натоварен тогава...
Храня се 4 пъти на ден качествено с овес, ориз, картофи, месо, риба, яйца, млека, плодове

Та ориентирал съм се към следните продукти:
-Purple Wraath на CL - по време на трен
-ще пробвам B-12 i Choco energy като предтренировъчни ампули на NOW
-stacker - yellow hornet, black jack - преди по тежките тренировки или мачове
-Gold standart ON 10лб - 2 дози на ден сутрин и след трен
-Synta 6 - по 1-2 дози между храненията
-glutamine na ON caps - след трен и вечер
-adam на NOW - сутрин
-animal flex - сутрин
-ще пробвам и white flood na CL преди мачове, но се притеснявам да не се одървя от него.. и по принцип от буустери се притеснявам малко...
Общо взето това е ... искам да възстановявам максимално, да имам енергия за преди тренировки и мачове и липса на всякаква умора; защото ако не възстановявам добре риска от контузия е голям,а тва не мога да си позволя...

И да ви попитам как ви се струват кръговите тренировки в залата, минавам гърди, гръб, рамо , ръце
тренировките за крака се водят от треньора те са малко по-специфични...

31.03.11
23:04

Не разбирам много от добавки , но това ми изглежда добре , а ако и храненето ти е на ред не виждам от какво да се притесняваш...
Естествено неможеш да предотвратиш контузия на 100% , но е хубаво че взимаш някакви мерки.
Желая ти успех колега , и ако искаш се представи на лично съобщение :)

01.04.11
03:09

AEN Intrabolic - по-добър вариант от PW, ако говорим за фитнес тренировки (има аргинин, тоест намомпване, което би искал да избегнеш при мачове), възстановяването от него е наистина невероятно.

За енергитик преди мачове - азотният бустер определено не е добър вариант, стакерите са ти вероятно най-добрата опция или други силни енергитици като VPX Liquid Clenbutrx Hardcore, Thermolife Stizm etc.

Протеинът може да го сложиш 2/3 доза преди и 2/3 доза след трен. Глутаминът също го сложи и преди тренировка. BCAA-то винаги е страхотно допълнение като става въпрос за чисто качване/сваляне, също есенциално за адекватното възстановяване, определено повече от глутамина. Вземи си БЦАА/Глутамин на прах, безумно скъпи са на хапове, за да си набавяш достатъчна доза.

При толкова интензивен режим, за витамини друг вариант освен нещо страшно силно като ISS Super Vitamin Pack / Animal Pak, няма смисъл.

Определено може да се замислиш за някакъв тестостеронен бустер, има редица доказали се, Activate Xtreme, Pink Magic, разбира се и Трибулус.
PowerFull се води, че подпомага много възстановавнето и съня.

За преди лягане не си написал нищо, лично аз предпочитам казеин пред извара. Ядки трябва да добавиш както вероятно знаеш. За казеин има няколко опции - Optimum, Cytosport, Scitec.

Ако се интересуваш от нещо друго, ще се радвам да ти помогна на лично съобщение.
Успех!!

казано от петър иванов на 31.03.11, 22:45:

Общо взето това е ... искам да възстановявам максимално, да имам енергия за преди тренировки и мачове и липса на всякаква умора; защото ако не възстановявам добре риска от контузия е голям,а тва не мога да си позволя...

Здрасти!
Ще си позволя на кратко да споделя виждането си за изброените от теб продукти.

- Controlled Labs Purple Whaath - без съмнение чудесен продукт. Аз, обаче, имам страхотни впечатления от друг интра-тренировъчен продукт на тази марка - Purple InTrain и смятам, че би бил малко по-подходящ. Съдържа протеин хидролизат и подходящи въглехидрати. Трудно ще губиш мощност по време на тренировка, умората ще е по-малка и ще дойде по-късно. Съдържа и едно прилично количество бета аланин, за който ще напиша отделно след малко. Цената му е по-висока от тази на Purple Wraath, обаче... В крайна сметка държа да ме разбереш много точно - Wraath е страхотен продукт и няма да сбъркаш с него, но за мен InTrain е малко по-добър и подходящ за теб.

- енергетиците - пробвал съм повечето от капсулките на Stacker. При мен най-добре сработва Swarm - силно и достатъчно продължително действие, но меко, без ритник. Yellow Hornet ми действа твърде рязко и това не ми харесва, но също е страхотен избор. Нищо особено не мога да кажа за Black Jack, май не е моят продукт това. Споменатите от теб енергетици на NOW не съм ги пробвал. Като цяло впечатленията ми от целия този клас добавки са следните - разумният подход е да пробваш и преценяваш лично, тъй като едни и същи продукти не сработват по абсолютно еднакъв начин при всички. Ето ти още една подходяща идея - Endorush на BSN, особено добри са впечатленията ми от новия Endorush Xtreme Strenght (но той е по-скъпичък).

- протеините - двата продукта, които си посочил, без съмнение са едни от най-читавите. Все ми се струва, обаче, че ще е по-добре да се опиташ да увеличиш белтъчините от храната и да се ограничиш до един от тях (при прием сутрин и след тренировка). При твоето натоварване и поставени цели смятам, че това е по-ефективният подход. Ако разполагаш с достатъчно средства, вместо един от тези протеини вземи казеин. Казеинът е отлична идея преди лягане вечер, а е подходящ и като част от междинно хранене през деня.

- глутамин - нелоша идея, но определено смятам, че приемането на прилични дози ВСАА ще бъдат по-ефективни от него. Прахообразните продукти като правило са по-изгодни като цена от капсулната формулация.

- витамини - Adam са безупречен избор, категорично. Като алтернативни варианти мога да посоча NOW Vit-Min 100, Gaspari Anavite, Controlled Labs Orange Triad, Scitec Monster 100, а можеш да погледнеш и Animal Pak (последните три не съм ги приемал)

- продукт за стави и сухожилия - смятам, че Animal Flex няма съществена конкуренция в този клас. Добра идея е да приемаш този продукт при твоите системни високи натоварвания.

- Controlled Labs White Flood - точно този продукт не съм го пробвал, но за азотните добавки важи онова, което ти казах за енергетиците - пробваш и преценяваш лично. Има огромен избор, мога да ти дам препоръки, стига да прецениш, че имаш нужда от такова нещо. Не мисля, че можеш да се притесняваш от одървяне, но просто опитай да го преди тренировка (поне 2-3 пъти), след което прецени дали да го употребяваш преди мач. Какво те притеснява в този клас добавки?

Мога да дам и следните допълнителни идеи:

- бета аланин - това е добавката за теб. Няма да се впускам в подробности, поогледай тук-там как действа. Втора година го приемам, резултатите са много добри. Натоварването се понася по съвсем друг начин - издържливостта е съвсем различна, умората е съвсем различна, възстановяването е съвсем различно. Единственото условие е да приемаш работещи дози за достатъчно дълго време и да имаш търпение.

- креатин - не знам защо не го споменаваш (всъщност имам едно малко подозрение :) ). Спокойно можеш да приемаш кре-алкалин - няма задържане на вода, а определено има ефект върху силата и физическата работоспособност като цяло. В комбинация с бета аланин при мен резултатите бяха страхотни.

- вазодилататори (съдоразширяващи средства) - ако бягаш от азотните продукти, можеш да помислиш за приемане на основните им “играчи” - аргинин (включително алфа-кетоглутарат), аргинин и цитрулин малат. Подобреното оросяване на тялото (включително мускулатурата), което значи оптимизиран транспорт на веществата към и от клетките, е от полза за всеки спортист.

С риск да стана досаден и банален - храненето е ключът към постигането на целите ти. Тръгни от него - ако приемаш повече енергия (от качествена храна!) от колкото изразходваш, успехът ще дойде. Ако изразходваш повече от колкото приемаш, не виждам как би могъл да увеличиш мускулатурата, независимо от добавките, които приемаш. Това (предполагам) го знаеш не по-зле от мен. При твоя натоварен режим храната е първостепенен фактор.

Специално внимание обръщам на енергетиците - внимавай с продължителността на приемането им и дозировката. Не разчитай на тях да компенсират храненето или почивката (съня).

По време на специализирана подготовка кръговите тренировки са удачен вариант. Сменяй и редувай упражненията за дадена мускулна група. Аз си избистрям 2 или 3 комбинации от упражнения и ги редувам при последователните си посещения при щангите. Целта е ясна - да забавиш адаптацията и да се натоварваш разнообразно.

Ясно ми е какво искаш и какво правиш. Моят спорт е друг (занимавам се с волейбол), но съм минал по твоя път и продължавам да се занимавам, макар вече не на най-високо ниво. Написаното от мен е на база личен опит (споменал съм кои продукти не съм приемал), но окончателната преценка е твоя задача, тъй като ти познаваш тялото си най-добре. Ако има още нещо - давай да коментираме.

Предложението на Георги Рачев за комуникация по темата чрез системата за лични съобщения не е много коректна постъпка. Написах всичко това, за да бъда полезен не само на потребителя Петър Иванов, а и на всички, които имат сходни потребности и цели. Това не е само форум, а спортна база данни!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.04.11 14:15.

Общо взето Кольо се е постарал да бъде крайно изчерпателен. Само ще допълня с два коментара.

1) тестостеронен буустър не му трябва изобщо, никаква работа няма да му свърши, особено за целите, които има
2) така като гледам главната дилема е свързана с предтренировъчния продукт. White flood е продукт, който дава изключителна издръжливост, заради комбинирането на определени съставки (бета аланин, инозин, октакозанол), но и мен ме притесняват азотните прекурсори, които в даден момент наистина могат да те вдървят. Най-добре ще е да намериш мостри или еднократни дози от продукта и да го тестваш.
3) Кольо перфектно те е насочил към комбинацията креатин + бета аланин, според мен изключително удачен избор за професионален спортист.

01.04.11
11:39

Колегите са казали почти всичко, само ще добавя, че можеш да пробваш Ендоръш като по-добра алтернатива на азотните бустъри в твоя случай :)

01.04.11
12:16

казано от Кольо Пияндето на 01.04.11, 09:34:

Предложението на Георги Рачев за комуникация по темата чрез системата за лични съобщения е повече от егоистична постъпка и излиза извън спортсменското поведение. Написах всичко това, за да бъда полезен не само на потребителя Петър Иванов, а и на всички, които имат сходни потребности и цели. Това не е само форум, а спортна база данни!

“Спортсменско” ? Извинявай, но от коя вселена си? Ако бяхме представители на различни магазини за добавки или нещо подобно, можеше да има минимална логика в изказването ти, но май се опитваме да помогнем на човека и не се конкурираме в нищо? Не виждам смисъл да спамим темата, ако има въпрос тип “защо да си взема глутамин на прах”?
Сега ме караш да спамя за нищо, просто реших, че е време някой да те ПОМОЛИ да слезеш на земята.

Мнението беше редактирано от Георги Рачев на 01.04.11 12:28.

казано от Георги Рачев на 01.04.11, 12:16:

“Спортсменско” ? Извинявай, но от коя вселена си?

Особена порода съм, съжалявам.

Опитвам се да пиша така, че когато някой потърси информация по-късно (след седмица, месец, година) - да може да прочете нещо полезно и смислено. Ако пренесем разговора към лични съобщения, това няма да бъде полезно на никой, особено след време. Това е форум, а не чат - verba volunt, scripta manent. Затова според мен коментарите по темата чрез лични съобщения (Skype, e-mail и т.н.) са неспортсменско поведение спрямо онези, които утре ще потърсят информация и ще разчитат да я намерят тук. Казано с други думи - опитвам се да бъда полезен не само на питащия, но и на bb-team. Нищо лично.

Колкото до молбата, която някой трябва да отправи към мен - дали съм стъпал на земята или не, редно е други хора преценят.

казано от Георги Рачев на 01.04.11, 12:16:

Ако бяхме представители на различни магазини за добавки или нещо подобно, можеше да има минимална логика в изказването ти, но май се опитваме да помогнем на човека и не се конкурираме в нищо?

Тук се съгласих - нито продавам добавки, нито се конкурирам с някой в този форум за каквото и да било. Идеята ми (повтарям) е да помогнем не само на него, но и на други потребители (обясних как).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.04.11 12:41.

В помощ на автора на темата. Днес говорих със вуйчо ми , който е колоездач и му бях намерил 10-тина дози white flood. Каза, че са му действали страхотно и не е имало вдървявание. Мисля, че този случай бих заложил на white flood като най-стабилния продукт от всички предложения.

казано от Десо на 01.04.11, 13:37:

В помощ на автора на темата. Днес говорих със вуйчо ми , който е колоездач и му бях намерил 10-тина дози white flood. Каза, че са му действали страхотно и не е имало вдървявание. Мисля, че този случай бих заложил на white flood като най-стабилния продукт от всички предложения.

Допълвам със собствени впечатления от друг подобен продукт - USP Labs Jack3d. Пил съм го 2 пъти преди волейбол (веднъж преди тренировка и веднъж преди един от мачовете, по една доза и в двата момента). Подейства ми много добре, нямаше никакво одървяне или друго подобно влияние върху свободата на движенията. Съставът на White Flood за мен е по-подходящ в случая.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.04.11 13:54.

01.04.11
14:04

Окей, в такъв случай се извинявам за леката нападка, имаш право, че е в полза на форума.

За джакд съм съгласен, че е пъти повече енергитик, отколкото азотен бустер и вероятно ще върши добра работа.

За тест-бустера не виждам абсолютно никаква логина да бе не бъде част от режима, абсурдно е някакви измислени неща като бета-аланин да се сравняват като потензиални ползи с дори минималнто покачване на най-мощния хормон в човешкото тяло.

казано от Георги Рачев на 01.04.11, 14:04:

За тест-бустера не виждам абсолютно никаква логика да не бъде част от режима...

В интерес на истината нямам идея баскетболното първенство в България до каква степен подлежи на допинг контрол. Нямаме представа от възрастта на Петър Иванов.

Това са моите аргументи против стимулиращите тестостерона продукти. Принципен проблем с тях няма.

Редактирах “закачливата” част от първото ми мнение в темата. Мир.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.04.11 14:17.

Точно пък бета аланина се усеща много при издръжливостта и дори ще е по-ефективен в случая от тест буустъра.

ПИ

01.04.11
19:26

Благодаря на всички, които се ангажираха с въпроса ми...
Изчетох внимателно нещата, които сте написали:

-идеята с PW ми беше че в него има бета аланин , цитрулин, норвалин и бцаа - това ме впечатли в него. Тоест ако го вземам има ли смисъл от бцаа отделно? Иначе имам познати баскетболисти, които вземат PurpleInTrain и са доста доволни, но PW съм вземал и ми действа доста добре
-глутамина значи ще го вкарвам преди, след тренировка и вечер
-протеина е ясен - сутрин и след тренировка - бърз; между храненията - бавен, вечер ще вкарам казеин; а не може ли синтата преди лягане?
-за енергията преди тренировка ще пробвам всички варианти, които съм описал да видя кое най-добре ми се отразява; до момента взимам на scitec Sci-energise и съм доволен, но предполагам че има и по-добри варианти...
-за креатин не съм се замислял, има ли смисъл от него при положение че вземам други 2 продукта преди тренировка или мач?
-за white flood специално много познати ми казват, че треперят от него, което за мен е самоубийство :) други пък казват че 2 дози не им влияят... но ще го пробвам
-стакерите също чувам различни мнения - на доста познати са им силнички особено пчелата... дори съм ги виждал как им причернява и не могат да стоят прави...
-витамини може да вкарам по-силни тогава - примерно на ISS
-за флекса не чух нищо лошо така че предполагам че ще го оставя него...

01.04.11
21:32

Jack3d със сигурност съдържа забранена съставка - Methylhexaneamine, вяроятно и част от другите бустери. Ако в баскетбоното първенство имате допинг контрол (едва ли има как да нямате, ама все пак) бих внимавал с добавките. Намери си съвет от професионални спортисти, не търси само мнение от форума, че може да изгорип за нищо.

казано от петър иванов на 01.04.11, 19:26:

идеята с PW ми беше че в него има бета аланин , цитрулин, норвалин и бцаа - това ме впечатли в него. Тоест ако го вземам има ли смисъл от бцаа отделно? Иначе имам познати баскетболисти, които вземат PurpleInTrain и са доста доволни, но PW съм вземал и ми действа доста добре

Ако пиеш Purple Wraath, според мен не е наложително да добавяш ВСАА. Не е ясно, обаче, какво количество бета аланин има в една доза. Purple InTrain също съдържа бета аланин (тук вече се знае, че е 1.6 g в доза), но то е далеч от ефективно работещото дневно количество (уви). В моите очи по-разумна е комбинацията бета аланин + ВСАА (в достатъчни количества).

глутамина значи ще го вкарвам преди, след тренировка и вечер

Да, това е добро разпределение.

протеина е ясен - сутрин и след тренировка - бърз; между храненията - бавен, вечер ще вкарам казеин; а не може ли синтата преди лягане?

Syntha-6 - за можене - може. Въпросът е дали ще бъде достатъчно ефективно и дали има по-ефективни варианти. Можеш да я смесваш с казеина, но тогава цената на един шейк ще ти стане неудобна (може би). Аз бих смесил 1 доза казеин с половин или 1 доза Syntha-6. Припомням, че Syntha-6 съдържа едно прилично количество въглехидрати. При твоя режим и натоварване това едва ли ще бъде съществен фактор, но все пак имай това предвид. Класическата рецепта за преди лягане е казеин със сурови ядки, т.е. бавно усвоим протеин с подходящи мазнини.

за енергията преди тренировка ще пробвам всички варианти, които съм описал да видя кое най-добре ми се отразява; до момента взимам на scitec Sci-energise и съм доволен, но предполагам че има и по-добри варианти...

Пробването е най-добрия подход. Сам си забелязал влиянието на White Flood и капсулките на Stacker върху различните хора около теб. Има голям избор от енергетици, намери си “твоя”.

за креатин не съм се замислял, има ли смисъл от него при положение че вземам други 2 продукта преди тренировка или мач?

Според мен има - сила, възстановяване, а гониш и мускулна маса. Той съвсем не е енергетик, затова не го поставяй редом до предтренировъчните продукти, за които говорим.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1