04.04.11
12:41
как се взима на прах глюкозата и ако съм 63кг,179см колко грама трябва да взимам преди и след тренировка.И другия ми въпрос е ако права само лицеви опории като я взимам ще има ли ефект или трябва да се ходи на фитнес.
Темата беше редактирана от PetarRM на 04.04.11 12:42.
04.04.11
13:23
0,7 гр / 1 кг собствено тегло се взима ( по моя информация ). Има вариант да я пиеш по време или след тренировка, зависи какво консумираш преди и след нея и какви са ти целите. С лицеви опори (във всичките им варианти) освен гърди и трицепс нищо др не тренираш...та не си казал какво искаш да постигнеш. Като цяло ефект ще има и ако ходиш на ръце всеки ден....
04.04.11
13:24
Това е все едно да ядеш преди и след тренировка, обаче естествено вида на поеманата храна се различава. В случая приемай толкова глюкоза преди и след тренировка, колкото си приемаш въглехидрати преди и след тренировка. Глюкозата обаче сама по себе си няма връзка с изграждането на мускулната тъкан т.е. приемането и няма да ти помогне да правиш мускули. За това ти трябват белтъчини (протеин). :)
04.04.11
15:04
казано от hardrlz на 04.04.11, 15:00:
Какво мислите за декстроза по време на тренировка ?
защо пък точно декстроза? аз си цокам глюкоза по време и след тренировка банан или гейнър и после час и половина след това хапване с превес на протеините и тфа е :)
Сега обмислям вариант да си купя БЦАА за преди и след тренировка и може би пак ще запазя глюкозата в тренировката защото дава мн енергия.
04.04.11
15:08
Нещо започвате да се обърквате и да ви поясня, че глюкоза и декстроза е едно и също нещо. :)
04.04.11
15:57
казано от ProXxX на 04.04.11, 15:08:
Нещо започвате да се обърквате и да ви поясня, че глюкоза и декстроза е едно и също нещо. :)
я, не вярвам аз да са едно и също нещо...
http://bg.wikipedia.org/wiki/Глюкоза
04.04.11
16:00
известна също като декстроза особено в хранителната промишленост...
Това си го пропуснал ;)
04.04.11
16:06
много влязохме в подробности,но ако погледнем чисто научно на въпроса - има и D- глюкоза и L-глюкоза , т.е. 2 различни неща ! :)
04.04.11
16:16
Да, но ние винаги говорим за D-глюкозата, защото L-глюкозата се получава само по лабораторен път и не може да се използва за енергия от организама поради това, че не може да се фосфорилира от ензима хексокеназа => едно и също е, но както казваш ти е излишно да навлизаме в подробности, та аз съм дотук. :)
Д-глюкоза = декстроза = гроздова захар.
Когато се говори за глюкоза в храненето или метаболизма, по принцип се подразбира Д-глюкоза / декстроза.
Л-глюкозата не съществува в натурално състояние, а може да бъде получена единствено по лабораторен път. Клетките на организма обаче не могат да усвояват Л-глюкоза.
Аз съм забелязал, че обикновено когато хората казват “глюкоза” имат предвид глюкоза в течна форма, докато под “декстроза” обикновено имат предвид глюкоза в прахообразна форма.
Има ли смисъл от употребяването на декстроза по време на тренировка и някой прави ли го ?
05.04.11
08:58
Ами един приятел го правеше защото трудно качва ММ и аз започнах също. Идеята е да даваш гориво на клетките докато тренираш защото в противен случей ектоморф като мен,който тренира около 1,30 ч. гори толкова много калории, че след това и гейнър да пия все едно почвам от 0-лата :)
05.04.11
09:15
казано от hardrlz на 04.04.11, 19:19:
Има ли смисъл от употребяването на декстроза по време на тренировка и някой прави ли го ?
Има смисъл, но при много тежки и изтощителни тренировки. Т.е. за тренировки продължаващи повече от 50-60мин. до към 2 часа. Иначе ако тренировката ти се вмества в 60мин., тялото си разполага с достатъчно енергия. Иначе принципно употребата на глюкоза по време на тренировка ще ти даде допълнителна издръжливост и сила.
казано от ProXxX на 05.04.11, 09:15:
Има смисъл, но при много тежки и изтощителни тренировки. Т.е. за тренировки продължаващи повече от 50-60мин. до към 2 часа. Иначе ако тренировката ти се вмества в 60мин., тялото си разполага с достатъчно енергия. Иначе принципно употребата на глюкоза по време на тренировка ще ти даде допълнителна издръжливост и сила.
аз тренирам по 2 часа ама различни мускули примерно гръб и трицепс така ли трябва или да тренираш само 2 часа гръб
09.04.11
08:43
казано от PetarRM на 08.04.11, 23:30:
казано от ProXxX на 05.04.11, 09:15:
аз тренирам по 2 часа ама различни мускули примерно гръб и трицепс така ли трябва или да тренираш само 2 часа гръб
Мисля, че можеш да извлечеш полза ако приемеш глюкоза към 60-70-тата минута, но както каза колегата над мен е най-добре да ограничиш тренировките до около 60мин. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.04.11 09:13.
За да не пускам нова тема ще питам тук.
Глюкоза или мед? И ако мед г/д колко? Висок съм 180см и тежа 70кг.
19.04.12
17:53
Здравейте, взех си глюкоза монохидрат от аптеката, тя върши ли същата работа?
19.04.12
17:55
Предполагам си купил 5% или 10% разтвор, което означава, че няма да ти свърши особено добра работа.
Виж тази тема за повече информация - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/59882
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.04.12 17:55.
19.04.12
17:58
Глюкозата е на прах?
19.04.12
18:01
Ако не дадеш снимка на етикета или не ни напишеш това, което пише на него, можем само да се надяваме да разберем какво точно си купил и дали си заслужава.
Като цяло - да, глюкоза монохидрат си е глюкоза. Не си купил нещо, което не работи.
19.04.12
18:04
За жалост не пише никакви хранителни стойности, единствено е упоменато, че е 75г ( създадено от ХИМАКС фарма) и да се употребява под погледа на лекар или фармацевт.
88 стотинки за 75г... не си струва. Ще трябва да потърся отдругаде - Пикадили , може би.
14.05.13
15:40
Започвам да взимам глюкоза от следващата ми тренирвка, главно защото съм лишен от мазнини и имам нужда от fuel source. Ще взимам по 40г след и вероятно по време на тренировка.
Разполагам с продукт THE Glucose на THE nutrition, имам 1кг(прах) от него. “Състав в 100гр продукт: 100гр чиста глюкоза; кал/енерг. - 400/1684”
Взех си и 1 пакетче глюкоза от аптеката. Съдържанието му е 75г(прах). Като информация ми казаха, че това е чиста глюкоза. На етикета пише ГЛЮКОЗА МОНОХИДРАТ.
И двете глюкози неразтворени са еднакви на вкус - леко сладникави. Интересува ме реално дали има разлика между двата продукта. Вероятно е важно и че 2кг от първия продукт струват 29лв, а 2кг от аптеката излизат около 23лв.
18.05.13
21:40
В склада в Казичане , декстрозата е 2лв/ килограм . Като захарта е само ,че не толкова сладка. Смесвах я с протеина и си правех гейнер . Дано да съм помогнал :)