Яйцата

05.04.11
17:24

Здравейте ям по 5 яйца на ден (всеки ден) но наще само ми викат че било вредно и такива глупости а аз виждам как култористи и ядат по 30 яйца на ден..Кажете ся ко да прая

05.04.11
17:28

Яж ! Аз напоследък по 15 цели ги хапвам,а от около 2 години нямам ден с по-малко от 10.

05.04.11
17:30

Боса е  прав. Нямат нищо вредно - набивай смело.

05.04.11
18:49

Подкрепям мненията ,аз в момента ям по 5-10 на ден.Стигал съм до 20…нетвърдя че е полезно де..

Мнението беше редактирано от PULLUP на 05.04.11 18:49.

05.04.11
19:16

казано от Здравко Чанев на 05.04.11, 17:24:

Здравейте ям по 5 яйца на ден (всеки ден) но наще само ми викат че било вредно и такива глупости а аз виждам как култористи и ядат по 30 яйца на ден..Кажете ся ко да прая

Културистите ядат по 30 белтъка, а не цели яйца.

а добре по магазините продават ли белтъци само или трябва да си копувам например 10 яйца от тях да земам белтъка и жълтъка да го махам ... тва е мн тупо.

05.04.11
19:22

Цели се хапват- няма да ти се качи LDL холестерола, а HDL, което е добре.

ПП Май трябва да се направи една важна тема за яйцата- през няколко дни има въпроси за тях...

05.04.11
19:24

На Рони Колман на филма закусва омлет от белтъци ,сипва ги от една кутия като от сок в тигана..Може и да продават някъде

да точно и аз това гледах и се чудя какво е ... Сигурно пак в Америка само ... в БГ нищо неможе се намери вече ;ь

05.04.11
19:55

Тия са яки - http://myfitness-bg.com/show.php?pr=1085 , щот не слагат химия и не са пастьоризирани за по голяма трайност и все пак траят 6 месеца !

но са скупи 1кг=1000гр а от опаковката прочетах че на 100 гр има 10 гр прот... и са 20 лв тоест 100 гр протеин за 20 лв..

TN

05.04.11
22:52

казано от Здравко Чанев на 05.04.11, 20:18:

но са скупи 1кг=1000гр а от опаковката прочетах че на 100 гр има 10 гр прот... и са 20 лв тоест 100 гр протеин за 20 лв..

20 лева за 100 грама протеин?? 100 грама протеин като земеш едно пиле ти излизат 220 грама протеин..Пилето е 5 лева,не 20 .. Ае помисли си дали си струва :D

06.04.11
00:33

20лв. за 100 гр протеин?!?!? уау ли
Освен пиле, може да си вземеш и 2-3 кила риба, пак ще ти излезе по-евтино...

06.04.11
00:41

20 лева са към 4кг свинско- ммм или около 800гр качествен протеин... 20 лева са хмм- 117 яйца или 819гр протеин и двата варианта имат бонус мазнинки и то качествени, а яйцата и доста витамини... абе хвърляйте жълтъците...

06.04.11
11:34

казано от Здравко Чанев на 05.04.11, 19:29:

да точно и аз това гледах и се чудя какво е ... Сигурно пак в Америка само ... в БГ нищо неможе се намери вече ;ь

Точно тоя боклук с наливните белтъци по-добре да го няма, радвай се че тук все още можеш сравнително лесно да си намериш истинска храна .. след 15-20 години ще плачеш за нея, няма да ни подмине амерканщината - като гледам в по-долните постове даже са ти го намерили тоя боклук, неизбежно е ;)

Намери си качествени яйца и ги набивай цели, като човек. По-добре 10 грама протеин от качествени цели яйца с хубави оранжеви жълтъци, отколкото 20-30 грама от някакви белтъци - няма да спаднат бицепсите от липса на протеин, споко ;)

06.04.11
11:43

казано от CKOTA на 05.04.11, 19:22:

Цели се хапват- няма да ти се качи LDL холестерола, а HDL, което е добре.

ПП Май трябва да се направи една важна тема за яйцата- през няколко дни има въпроси за тях...

Може ли да разясниш какво е LDL и HDL холестерол?

За мен най-добрата закуска е 5-6 бъркани яйца с 100гр извара и 150-200гр шунка. Почти през ден това е моята закуска.

06.04.11
12:10

Аз пък ще кажа(въпреки че ям яйцата и аз цели),че това не е най-полезното нещо.Ако средно човек яде по 3 цели на ден,това са около 90 жълтъка на месец,което си е доста-и черният дроб се товари,а не знам дали също знаете,но всички пестициди и мизерии,с които тровят пилетата се събират не в белтъка,а точно в жълтъка на яйцата.Така че,ако можете да си намирате такива с доказан произход-яжте ги и цели,но в противен случай е по-добре да се хапват белтъците,особено,ако искате и да сваляте.
@anxiety - холестеролът е два вида-  LDL и HDL.Единият е по-просто казано добър,другият лош.Колкото повече е добрия,толкова по-малко става лошият.

П.п.Сега очаквам да бъда разкъсан относно мнението си за яйцата.Но според мен лошото на форума е,че всички гледат информация от един източник,което е най-лошото!И учите начинаещите на неща,без да им предоставите точна информация защо са или не са вредни яйцата.После като се обрине някое дете или получи някакъв здравословен проблем,ако е в рискова група,ще сте виновни вие,а не родителите му,които му мислят доброто.И естествено фитнесът и т.нар. спортно хранене ще бъде заклеймено за неизвестен период от време.Затова не се циганете за 50-60 ст. на ден,а мислете за здравето си и най-вече за здравето на младежите(в повечето случаи питащите за съвети тук),които съветвате,защото се съмнявам много да го правите,преди да напишете мнението си,за да трупате постове по форумите и натиснете оранжевото бутонче “Изпрати”.Това е апелът ми,защото ако давате непроверена информация на начинаещи,по никакъв начин не се различавате от батката във фитнеса,която казва на някой,че е безвредно да си пие бионабол като бонбонки.
Това всичко си е лично мнение,нямам намерение да се обяснявам на никой защо мисля така.По-здрави!

06.04.11
13:19

Оффф..разбира се, че е по-разумно да се довериш на 1 източник. Има 1000 теми в интернет за всяко нещо. Bсяка 2ра тема за яйцата е как се мре от 2 жълтъка, друга е колко са полезни. Еми аз дневно не падам под 10 цели яйца, много често ям и над 20. Всичките са от магазин и всичките ги ям сурови. От доста време е така и нямам абсолютно никакви проблеми. Салмонели...глупости, салмонела от яйца трудно се хваща. Виж от недоготвено/сурово месо по-може.

06.04.11
13:55

Аз мога да ви препоръчам да обиколите близките села, да намерите някой човек,който отглежда повече кокошки , да се споразумеете с него срещу заплащане всяка седмица да ви продава определено количество яйца(например човек с 20 кокошки, на седмица да ви продава 15 яйца за определена цена). По-скъпо излиза, но е чисто, за разлика от тия по магазините...:)

Мнението беше редактирано от Valentin Stoyanov на 08.04.11 10:19.

15 яйца за 10лева... ти добре ли си бе пич... аз трябва да давам по 70лева на седмица само за яйца... ам сирене ам всичката останала храна.. даже трябва да се взима по-евтино по 12-13стотинки за яйце максимум...

06.04.11
14:05

Мишо,прав си.След 1 година прием на толкова жълтъци си направи пълни изследвания на урина,кръв,отиди на ехограф и на изследвания на сърцето и ако всичко е ок,продължавай така.Но в противен случай е неоправдан риск.

06.04.11
20:50

10 лева за 15 яйца ти луд ли си бе :D По-добре да си купя месо..

06.04.11
21:01

Преди време бях попаднал на дневник на един пич от spidersport, който имаше висок лош холестерол и реши да набива много яйца. След няколко месеца изследванията му бяха къде-къде по-добри.

Често се говори за храносмилателни проблеми и тн. Проблем съм забелязвал само при твърдо сварени яйца, при рохки всичко си е било ок, дори и при 10+ на ден.

рохки какво ще рече ?!

06.04.11
21:10

За мен най-добрата закуска е 5-6 бъркани яйца с 100гр извара и 150-200гр шунка. Почти през ден това е моята закуска.

Завиден апетит :) .

06.04.11
21:15

Рохки означава, да не са напълно сварени. Демек яйцата да не са напълно твърди, а “течни” или съвсем леко сварени.

аха ясно... е за сега си ги ям твърдо сварени ( предполагам, че са такива защото не са течни отвътре ) и нямам проблеми :) каква е разликата мжду двата типа на приготвяне, че при единия да има заболявания а при другия да няма ?

06.04.11
21:48

Ами дали ще са рохки или твърди, зависи от времето на варене. Ако ги вариш 2-3 мин. да речем ще са рохки ,ако ги вариш 10-15 мин. ще бъдат твърди. Но и при двата случая ако има болести по тях умрат, защото яйцата “минават през огъня” :)

06.04.11
21:56

kristiancho, ти си за Lord of the Chefs бе момче :D
;)

06.04.11
22:42

kristiancho

Рохки примерно стават при 5 минутна обработка,друг е въпроса дали са се варили  достатъчно за да се избият вътре евентуалните гадинки.
Аз винаги ги варя по 10мин,като рядко ям жълтъците,може би по 2-3 седмично

Твърдосварени белтъците се разграждат по трудно,което  е и моята цел,ядейки белтъци

08.04.11
10:18

казано от kristiancho на 06.04.11, 13:59:

15 яйца за 10лева... ти добре ли си бе пич... аз трябва да давам по 70лева на седмица само за яйца... ам сирене ам всичката останала храна.. даже трябва да се взима по-евтино по 12-13стотинки за яйце максимум...

казах го просто информативно..откъде да знам колко пари ще искат ;) ще се поправя в поста си по-горе , мерси за забележката :)

качва се холестерола в кръвта => кръвта става гъста => възможността от заболяване от всякакви  видове сърдечно съдови заболявания + тромбове , се увеличава многократно ... ако сега не си го показва .. изчакай годинка две с с тес темпове като гледам първите лица в темата “ям по 20 цели, нищо ми няма” хмм .Никъде не е казано,че като ги изядеш веднага трябва да ти стане нещо ! Ям преди лягане по 10 БЕЛТЪКА с 100 грама извара(смесена с малко сирене+сметана). Просто се иска малко да се замислиш яйце=на белтък(протеин) + холестерол => гоогле - вредни ли са белтъците на яйцата ; вредни ли са жълтъците на яйцата ....

08.04.11
17:06

Година-две? А ако те запозная с хора, които от 5-10 години ядат по доста цели яйца всеки ден и са напълно здрави? ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 08.04.11 17:07.

TN

08.04.11
17:07

казано от Георги Христов на 08.04.11, 17:01:

качва се холестерола в кръвта => кръвта става гъста => възможността от заболяване от всякакви  видове сърдечно съдови заболявания + тромбове , се увеличава многократно ... ако сега не си го показва .. изчакай годинка две с с тес темпове като гледам първите лица в темата “ям по 20 цели, нищо ми няма” хмм .Никъде не е казано,че като ги изядеш веднага трябва да ти стане нещо ! Ям преди лягане по 10 БЕЛТЪКА с 100 грама извара(смесена с малко сирене+сметана). Просто се иска малко да се замислиш яйце=на белтък(протеин) + холестерол => гоогле - вредни ли са белтъците на яйцата ; вредни ли са жълтъците на яйцата ....

Хах,голям папагал,нека погледнем гоогле :D ..

казано от The Next на 08.04.11, 17:07:

казано от Георги Христов на 08.04.11, 17:01:

Хах,голям папагал,нека погледнем гоогле :D ..

Ако обичаш не ме наричай с каквито и да е там твои си изблици!Уви младежо или батко или какъвто си ми там .. обяснение като за деца от детската градина давам за такива, като тебе ... пък и смятам че био-химията ми е на ниво след като си уча хуманитарна дисциплина тясно свързана с медицината - стоматология (представи си и там искат био-химия)

казано от Петко К на 08.04.11, 17:06:

Година-две? А ако те запозная с хора, които от 5-10 години ядат по доста цели яйца всеки ден и са напълно здрави? ;)

Яжте момци ... до 30 на никой нищо му няма :) .. Вие сте здрави момчета keep going !

08.04.11
17:24

А над 30? :D
Ти хубаво учиш, но не е зле да си проверяваш източниците на информация ;)

казано от Петко К на 08.04.11, 17:24:

А над 30? :D
Ти хубаво учиш, но не е зле да си проверяваш източниците на информация ;)

Холестерола наистина е нужен на активно спортуващите ! Много хормони са с липиден произход! Но някои от тях до определена възраст се продоцират в определени количества след което адекватно производството им намалява (давам пример от някаква скала примерно-не от 10 направо 0 ами : 10-9-8-7 .. и така до нула-отново пример за хора които сещаш се ...:))това отнема години .. казвам 30 ей така ... на мен може и утре :) на теб може след 60 години (да дава господ)
Всичко е отрова .. дозирай го правилно да го направиш полезно !

Мнението беше редактирано от Георги Христов на 08.04.11 17:40.

08.04.11
17:47

Ти хубаво учиш медицинска специалност и оттам и биохимия, но е добре да усъвремениш малко представите си. Това са зависимостта между ендогенния и ектогенния холестерол отдавна се развенча. Холестеролът от храната повишава само HDL-а, който пък спомага за намаляването на LDL-a.

Аве има едни изследвания - кръвни. Като ти кажат не яж холестерол ти кво праиш?!Отиваш в магазина и си купуваш 50 яйца :D ? Разликата в теориите е 7-8 години ... придържам се и към двете ... ... не се опитвам да обеждавам никой, нищо.Яжте квото си искате и както си искате.Никога информация в повечко няма да ви дойде в минус :) Не съм тук да защитавам десертации: “Вреден ли е холестерола или не” ....

казано от Alejandro на 06.04.11, 12:10:

Аз пък ще кажа(въпреки че ям яйцата и аз цели),че това не е най-полезното нещо.Ако средно човек яде по 3 цели на ден,това са около 90 жълтъка на месец,което си е доста-и черният дроб се товари,а не знам дали също знаете,но всички пестициди и мизерии,с които тровят пилетата се събират не в белтъка,а точно в жълтъка на яйцата.Така че,ако можете да си намирате такива с доказан произход-яжте ги и цели,но в противен случай е по-добре да се хапват белтъците,особено,ако искате и да сваляте.
@anxiety - холестеролът е два вида-  LDL и HDL.Единият е по-просто казано добър,другият лош.Колкото повече е добрия,толкова по-малко става лошият.

П.п.Сега очаквам да бъда разкъсан относно мнението си за яйцата.Но според мен лошото на форума е,че всички гледат информация от един източник,което е най-лошото!И учите начинаещите на неща,без да им предоставите точна информация защо са или не са вредни яйцата.После като се обрине някое дете или получи някакъв здравословен проблем,ако е в рискова група,ще сте виновни вие,а не родителите му,които му мислят доброто.И естествено фитнесът и т.нар. спортно хранене ще бъде заклеймено за неизвестен период от време.Затова не се циганете за 50-60 ст. на ден,а мислете за здравето си и най-вече за здравето на младежите(в повечето случаи питащите за съвети тук),които съветвате,защото се съмнявам много да го правите,преди да напишете мнението си,за да трупате постове по форумите и натиснете оранжевото бутонче “Изпрати”.Това е апелът ми,защото ако давате непроверена информация на начинаещи,по никакъв начин не се различавате от батката във фитнеса,която казва на някой,че е безвредно да си пие бионабол като бонбонки.
Това всичко си е лично мнение,нямам намерение да се обяснявам на никой защо мисля така.По-здрави!

Човека си е казал всичко ... ДОРИ И ПАТОЛОГИИ !

Мнението беше редактирано от Георги Христов на 08.04.11 18:02.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1