Дископатия

Здравейте!Занимавахсе се 3 години с Силов Трибой от тогава ми почнаха болките е кръста и преди известно време чрез Ядрено Магнитен Резонанс ми откриха начален стадий на дикопатия искам да попитам имали такива хора който имат моя проблем и дали тренират? Защото специалисти ми викат да спирам да тренирам но в същото време други ми препоръчват да правя тяга, хоперекстензий и коремни преси за засилване мускулите на кръста и стомаха.Който може дами помогне да пиши.Благодаря предварително. :)))))))

31.03.11
18:24

хммм....ако си се занимавал три години,би трябвало вече да имаш бая здрава мускулатура на кръста и корема...иначе дископатията не е шега работа.по-добре послушай кво ти казват специалистите..

Мнението беше редактирано от Traiko Mishev на 31.03.11 18:24.

31.03.11
18:29

казано от Мирослав Йопрданов на 31.03.11, 18:20:

чрез Ядрено Магнитен Резонанс ми откриха начален стадий на дикопатия

Не знам какво пише в разчитането на ЯМР-то, но диагноза “дископатия” няма. Това не е медицински термин. Аз имам протрузия на L4 и L5 и тягата е най-хубавото нещо, което ми се е случвало. Не съм доктор, не знам дали съм права, знам само, че откакто дърпам тяга, кръстът ми се обажда само при мускулна треска.

Значи да бъда точен пише дискова протузия на ниво L5-S1 :( един приятел също има моя проблем и един доктор му казал да прави тяга с леки килограми нз да вярвам ли на тези приказки ?

Мнението беше редактирано от Мирослав Йорданов на 31.03.11 18:33.

31.03.11
18:35

казано от Мирослав Йопрданов на 31.03.11, 18:31:

Значи да бъда точен пише дискова протузия на ниво L5-S1 :(

Ами и при мен е така. Както казах, откакто дърпам тяга, нищо не ме боли, всичко е далче по-стабилно. Но все пак не съм лекар, мога да помогна само с личен опит.

Аз точно това искам да разбера отличния опит на хора с моя проблем мерси се пак :)))

31.03.11
18:44

казано от Мирослав Йопрданов на 31.03.11, 18:37:

Аз точно това искам да разбера отличния опит на хора с моя проблем мерси се пак :)))

Така, значи на мен ми бяха казали никакво разтягане, никакъв стречинг, никакво вдигане на тежко, никакво навеждане, само клякане, никакви ирландски танци - влизали яко в кръста. Но аз си потърсих друг начин. Научиха ме да дърпам тяга, научиха ме как да клякам, как да се навеждам, пренесох навиците от тренировките в ежедневието (вдигам си легена с прането, както си дърпам тягата) и постепенно всичко се стабилизира. Не правя коремни преси, правя стабилизиращи упражнения за корем, защото при този проблем (протрузията) е наистина важно коремът да е здрав (не, че иначе не е важно) - планк, ренегадски гребания и пр. Тягата ми стабилизира и стяга кръста и всичко е повече от перфектно. Единствено когато имам мускулна треска в тази област се притеснявам да не би да съм засегнала нещо, но досега винагис е оказва просто мускулна треска. Общо взето от личен опит ти препоръчвам тягата и нейните приятели (останалите упражения ;)). Но все пак, подчертавам, това е само и единствено моят личен опит и това все пак е моето тяло. Мнението ми не може да е меродавно.

Ще разпитам насам,натам и не мисля да се отказвам понеже се занимавам и с фитнес вече 6 години ще провам,нищу не губя  ще гледам да правя само изолиращи упражнения и така.... мерсииии все пак :)))))

Мнението беше редактирано от Мирослав Йорданов на 31.03.11 18:51.

31.03.11
20:16

Прегледай тук
А най-добре е да се свържеш с Лазар Радков и да поработите заедно известно време :)

ВН

31.03.11
22:27

Спри за момента клековете и тягата. Най-вероятно имаш силов дисбаланс между флексорите и екстензорите на гръбнака. Трябва да оправиш това, ако искаш да продължиш с професионалните занимания на ниво.

Аз за сега напълно съм спрял да тренирам вече месец,нз даже като чета по форуми колкото повече се застоявам на едно място толкова по зле ще станело,също трябва ли да правя химерекстензий защото в момента мускулите на кръста и стомаха сами отслабна ли бая ....... ?

01.04.11
08:19

казано от Мирослав Йорданов на 31.03.11, 18:20:

Здравейте!Занимавахсе се 3 години с Силов Трибой от тогава ми почнаха болките е кръста и преди известно време чрез Ядрено Магнитен Резонанс ми откриха начален стадий на дикопатия искам да попитам имали такива хора който имат моя проблем и дали тренират? Защото специалисти ми викат да спирам да тренирам но в същото време други ми препоръчват да правя тяга, хоперекстензий и коремни преси за засилване мускулите на кръста и стомаха.Който може дами помогне да пиши.Благодаря предварително. :)))))))

Здравей, Миро!

Аз съм в същото положение като теб. Заради това и заради болки в горната част на гърба спрях клековете - при тях положението е най-трагично. Тяга обаче правя и то не с леко (не съм на нивото на състезател, но не се и предавам). При тягата когато правя работни серии с 4-6 повторения, почти нямам проблеми. Когато обаче се доближа до максимума за 1 повторение, нещата загрубяват.
Затова подхождам така - 2-3 месеца правя тяга с работни тежести далеч от макса, после спирам за месец. През повечето време в тренировката за крака включвам и тяга с прави крака (”римска”) - тя товари не само задната част на бедрата, но и помага за укрепване на кръста, като при това се ползват по-малки тежести. Правя и упражнения за коремните мускули и то не за чистене, а с тежко - повдигане на крака от лег с дъмбел между стъпалата, “молитва” на скрипец. И то не 20, 30 или 50 повторения, а с толкова тежко, че вече на осмото да не мога да си кажа заглавието. Така екстензорите на гърба и коремните мускули са здрави и поддържат гръбнака. По този начин се “крепя” вече няколко години без влошаване на дископатията - боли ме по малко понякога, но нито ми се е налагало да спирам тренировки заради това, нито да пия обезболяващи.

За съжаление ми е трудно да си представя как ще се подготвяш на ниво за състезание по силов трибой. Да тренираш като мен за себе си би могъл - зависи какво искаш и можеш. Но помисли дали да не намалиш амбициите си в трибоя.
Успех!

Мерси Боби!!!С Трибоя то е ясно че ще спирам  но искам да продължавам с фитнеса и да подържам форма също така мускулите си на гърба и корема ще провам нищо не губя :)))))

01.04.11
13:32

Има действащи трибойци в с дискови хернии, даже се представят много добре.

01.04.11
14:43

Имам същият проблем като теб - дискова протрузия от 3-4 години. От 2 години и половина тренирам редовно и мога да ти кажа, че се чувствам много по-добре отколкото преди да започна. Естествено не правя максове на тяга и клякане, но това не означава, че ти не може да пробваш. Общо взето сам най-добре ще видиш от кое упражнение те боли кръста и от кое не. Моят съвет е да продължаваш да тренираш, но да не прекаляваш с килограмите.

06.04.11
14:33

Не спирай със залата,но избягвай за сега клекове,мъртва тяга и чукчета,прави задължително хиперекстензии,те са най-доброто упражнение за заздравяване на кръста!Коремните преси също са важни,но не всички упражнения са подходящи!Аз съм с  дискова херния на L5-S1 и ми предстои завръщане в залата!Познавам момче,което е от 10г, с ДХ и си тренира като за световно,просто трябва да се подхожда,малко по-внимателно и да се избягват определени упражнения!На мен застояването в къщи ми влияе по-зле,отколкото да съм в залата!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1