27.03.11
14:06
Копривата е най-добре позната и най-използваната билка у нас. Среща се рано напролет по слънчевите закътани и влажни места. Като лечебно средство е била известна още от древността. Лекари като Хипократ и Гален са я препоръчвали за подсилване на организма.
Днес е известно, че 100 г пресни листа от коприва съдържат около 84 г вода, 2-3 г белтъчини, З - 4 г захари и 5-6 г разтворими вещества. Освен това копривата е една от най-богатите на белтъчини зеленчукова храна - съдържа много незаменими аминокиселини. Зелените листа на копривата са богати също на органични киселини, ферменти, хлорофил. В свежите листа има още 100 мг витамин С и 9,6 мг каротин, както и значителни количества на витамините К, Д, Е и от групата В.
По своя минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца. Но съдържанието на желязо в нея е по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци. Количеството на този микроелемент в копривата достига до 3,9 мг. Ето защо тя се препоръчва на хора, страдащи от изтощение, след тежки операции и на болни от анемия. Подходяща храна е за бременни и майки кърмачки. Богатото съдържание на калиеви соли прави копривата полезна при заболявания, които протичат със задържане на течности в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения. Особено полезна е за хората, които приемат медикаменти, извличащи калия от тялото.
Копривата отдавна присъства в нашата национална кухня. От нея особено през пролетта често се готвят супи, каши, дори се яде на салата. Във великденското меню на по-старите хора и днес се включва баница с коприва. Съвременните диетолози препоръчват за освежаване сок от коприва - самостоятелно или в съчетание с други зеленчуци и плодове - моркови, ябълки, портокали или лимони. Единствено противопоказание за сок от коприва е наличието на камъни в бъбреците. Копривата има и разхубавяващи свойства. За повече обем на косата се препоръчва отвара от 100 грама ситно нарязани листа от коприва, залети с половин литър вода и половин литър оцет. Сместа се вари 30 минути, прецежда се и косата се изплаква с нея. Стои няколко часа. Тази отвара регулира и косопада.Не се препоръчва само при камъни в бъбреците.
Информацията съм я взел от http://www.vegebg.org
Стана ми интересно за копривата, защото днес за обяд я ядох и знам, че е много полезна.
Дамммм...много си е яка копривата :) Редовно пия на чай... Когато усетя че настивам пия чаша гореща коприва и на другия ден съм тип-топ все едно нищо не е имало. Яд ме е само че трудно се намира хубава.. Повечето билкари по пазарите продават едни такива коприви накълцани..натрошени с допълнителни треви и после чая мирише на люцерна едва ли не.. а и става кафяв.. Тези от аптеките в кутийките също са наситнени и много изсъхнали и пак става кафяв чая.. Естествено квото и да е все си е полезно но има един човек билкар на Четвъртък пазара в Пловдив който продава адската коприва :) Държи е в хартиени пликове на големи пръчки (цели разстения) и на място ги разфасова в малки пликчета за по 1 левче. Неговата е с цели листа и има вид на марихуана.. на глави е направо :D Запарва се за 3-4 минути и е уникат.. вади такъв зелен цвят като тъмнозелен изумруд.. Имам чувството че пия някъв елексир като тези то детските филмчета :>
Ей такъв цвят става :
06.04.11
16:22
#3
Предполагам, че да. Какво пречи.
12.04.11
01:57
#4
Наистина копривата е много полезна! Ето и рецепта за много лесна каша от коприва на която попаднах случайно и реших да споделя!
казано от Petqq на 06.04.11, 16:08:
Кашата от коприва е многооо вкусна ! Чудя се дали при НВД може да се яде ?
ДА кашата от коприва е доста вкусна според мен може да се яде когато си на НВД
08.04.12
11:08
#6
Пролетта залагам доста на зелените храни, като копривата и лападът са на челни места в менюто. Много силна и витаминозна храна са наистина. Аз си правя супа от коприва , каша от коприва, супа от лапад, но не я застройвам.