07.04.11
20:32
Здравейте на всички! ;-)
Тепърва пиша във форума, въпреки че от доста време следя предимно статиите, форума не бих казал.
Днес ми се случи нещо извънредно странно. Значи, днес правих бицепс и трицепс. Вече си бях направил упражненията за бицепс и преминах към трицепса. Първото упражнение, което направих беше трицепсово разгъване на горен скрипец с лост. След това започнах кофички, направих си първата серия само със собствено тегло. Започнах втората с 5 килограма завързани за кръста, тъй като при нас няма от тея хубавите големи дъмбели. ;-) Може би на 6-тото повторение жестоко ме заболя задната част на главата, точно над врата. Не е схващане, а е като главоболие, бих казал, че си е направо главоболие. Тренирам от доста време, не съм начинаещ, мога да си преценявам силата и издръжливостта, малко или много. Така че не е от “напъване” да завърша серията, имах сили за още 5-6 повторения. Според програмата си правя между 6 и 8.
Веднага след това се почувствах много зле и поседнах за 2-3 минути, защото до сега не ми се е случвало такова нещо и не знаех какво може да стане. Реших все пак да си довърша трицепса и направих 3 серии френско разгъване с щанга от лег и после 3 серии едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад врата с много мъки заради болката и приключих, въпреки че имах сила.
Дали е възможно да е от неправилна стойка при изпълнение, защото по време на кофичките бях забил поглед в земята известно време, гледах как ми стои барбела завързан за кръста. :D
Няколко часа след това реших да побягам и веднага след като сърцето ми започна да изпомпва повече кръв, т.е. като се изморих, пак се появи тва главоболие, което ее... как да го опиша, приливащо. Когато кръвта ми стигне до главата ме боли, след това не, след това пак, след това не и т.н. Сега в нормално състояние болката е... минимална. Некомфортно се чувствам, но не е силна болка.
Някакви идеи? Случвало ли ви се е? Имам чувството, че същото нещо може да се случи, ако си забил поглед в земята при мъртва тяга. (wasntme)
Благодарско на хората, уважили мойта темичка или проблемче, по-точно!
07.04.11
21:01
Ух, амиии, няма с какво. Не уча в България, а от както съм тук не ми се е налагало да ползвам апарат за кръвно налягане, но ще си купя в близките дни да имам за всеки случай (като този). Каква е причината според теб, за да си меря кръвното налягане?
07.04.11
21:16
според мен кръвното налягане ти е паднало,но е възможно и да е друго нещо.Ако ти се случи отново се консултирай със специалист.
П.П.-относно програмата- най-добре всяка мускулна група (мое мнение) да се започва с многоставно упражнение,което в случая на трицепс е лег с тесен хват :)
И при мен се случва, но аз си го обяснявам по-следния начин. Прекалено много съм се натоварил ( и при мен се случва когато правя кофички ) и се вманиячавам до довърша серията си докрай.
При теб проблема може да е от следните неща.
1. Кръвно налягане както ти казах по-нагоре в редовете
2. Ако от скоро правиш кофички с допълнителни килограми
3. Прекалено много се натоварваш
08.04.11
03:45
Благодаря за мненията, хора!
Traiko Mishev, преди и аз започвах програмата си за трицепс с лег с тесен хват, но след бицепс едва си сгъвах ръцете и реших, че просто не мога да го направя правилно, защото имам чувството, че ще се пръснат и не мога да смъкна както трябва лоста, та го премахнах. Може пак да го сложа. :-? Тъй де, кръвното ми не беше паднало, защото 1 час преди това ядох 200-300 гр. боб, пържола, яйце и мляко. ;-) Но мерси, ще следя дали ще мине утре, в други ден, в близките дни изобщо. Ако открия защо се е получило така ще пиша тук, за да се осведомят повече хора за нещо такова. :-)
Borko, съжалявам, че и при теб така стоят нещата понякога / винаги, нямам представа. ;-) Както писах по-нагоре не беше от натоварване, защото беше още втора серия и правех с +5, което си ми е лекичко все още, поносимо, на +10, +12,5 вече кретам. ;-) Ще следя нещата! ;-)
Ако все пак има още идеи някой защо се е получило тва, ще бъде хубаво. Между другото до сега бях на парти и там имах болката, сега също я имам, така че не беше нещо за мига просто.
08.04.11
08:11
Виж тази тема - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51107 . Кажи как се справяш с пиенето на вода, храненето, витамини и минерали и определено отиди да ти премерят кръвното...щом болката не стихва е възможно да го поддържаш високо.
08.04.11
15:20
Хей!
Ами аз я разгледах тая тема, да. ;) Еми така е и при мен, както е при тея хорица там. Добре, че има долу подобни темички, че бързо да видя нещо такова.
Моето кръвно е нормално принципно, много рядко е било извън граници, спокоен тип съм. :D С пиенето на вода съм екстра, гълтам по 1,5 - 2 литра на ден, по време на тренировка около 0.4-0.7 л., зависи от интензивността, но обикновено правя тренировки по 35-40 мин. Храненето ми от много време е изключило сладки неща, високовъглехидратни с висок гликемичен индекс (които са си сладките неща :D ) и други кофти работи. Сега съм на НВД със зареждащи дни през 8-10 дни. Още 1 месец ще съм на нея и ще си продължавам на РБД. Протеините са ми на ниво - над 120 на ден, въглехидратите са толкова, колкото да държат нивото на инсулина, а мазнините са ми основни, нали. Пия по един или два пъти на ден (през почивните дни или един път или изобщо не) протеин на ON (100% Whey Gold Standard), един в кутия с червено и черно, такъв. Салатите са ми с почти всяко ядене. Утре ще мина през супермаркета за един апарат за кръвно, докато още имам пари и ще го измеря. ;) Ще видя какво ще стане на тренировката в понеделник или на бяганията утре и неделя. ;)
08.04.11
15:29
От колко време си на НВД? И от кога започнаха болките в главата? Да не се окаже, че има връзка между двете. :)
ПС: И мисля, че 120гр. протеин, че и дори 150гр. са малко за теб. Протеина е главния макро елемент, който участва в глюконеогенезата и съответно поддържането на кръвната захар и гликогена. Дай малко данни за себе си и смяташ ли калориите си в момента?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.04.11 15:31.
08.04.11
16:40
На НВД съм от 3 седмици горе-долу. Болките в главата са от вчера, ей сега ускорих пулса малко и пак започнаха... Калориите ги смятам, да. ;) Протеинът за мен е 190 грама приблизително на ден. На 20 години съм, 173 см висок, 70 кг тежа и съм с минимално количество подкожни мазнини. Отрицателният ми калориен баланс е 2250, мисля, не съм го записал, защото смятам нещата по грамажи. ;) Общо взето си приемам протеини с всичко, което ям, ама пармезанът е най-добър в тва отношение. :D Понякога се случва да превиша мазнините с 10-тина грама, когато не преценя фъстъците или олиото в салатата, но нещата са в норма. ;) Дали може да е заради ниска кръвна захар? Да хапна нещо с висок ГИ? Ако имаш други идейки ги дай насам, че не знам какво може да се случи утре, докато бягам.
08.04.11
16:54
Общо взето гледам, че всичко ти е наред. 190гр. протеин е добър прием. Както и мазнините и въглехидратите. Вода пиеш. Знам ли.
Едното предположение си остава високото кръвно. Него не можем да го изключим докато не си го премериш.
Другото е...малко нетипично и може и да бъркам разбира се. Някои организми не могат да се приспособят към НВД и това да използват мазнините за основен енергиен източник. Възможно е това да е причината за бързо спадане на кръвната захар по време на тежко натоварване. До хипогликемия при здрави хора се стига наистина трудно, но ако все пак предположим, че просто НВД не е за теб.... :)
Знаеш ли, опитай 90мин. преди следващата ти тренировка да хапнеш стабилна порция комплексни въглехидрати с пълноценен протеин. Ако не ти призлее, значи най-вероятно съм прав. До тогава ще видя дали ще мога да намеря нещо друго като инфо. :)
08.04.11
17:07
Супер, благодаря! :)
Понеделник тъкмо ми е ден за зареждане по програма, така че тогава ще съм на 230 въглехидрати за деня, може би 80-100 преди тренировка и такам. Ако тогава всичко там горе е наред, а след това пак не е, значи просто спирам НВД и такам. :) За кръвното ще допълня тука темичката като го измеря. :)
08.04.11
17:10
Btw…не каза какво е положението с витамините и минерали при теб. Само от храната ли си ги набавяш или ползваш и добавка? И какво е положението с кафе и други стимулиращи препарати?
ПС: Главоболието усещаш ли го в определена половина на главата. Лявата или дясната?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.04.11 17:18.
08.04.11
17:34
Да, за витамините и минералите забравих. :) Ами, от минерална вода и храна си ги набавям, не ги вземам под формата на някакви добавки. Кафе пия сутрин и понякога през деня още едно, но са кафета от тези... които са в едни кръгли хартиени пакетчета за машина. ;) А главоболието не е преобладаващо в нито една от двете страни, в средата е.
08.04.11
17:49
Значи и това ще трябва да вземем под внимание, понеже при активно спортуващ човек често витамините и минералите от храната се оказват недостатъчни. Особено недостатъчени магнезий и желязо могат да причиняват хронично главоболие. Отиди в близката аптека и си купи качествени витамини, което не означава да са скъпи. Моите струват 14лв. и ми стигат за 45 дни :D Ще ти пратя на ЛС линк.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.04.11 17:51.
09.04.11
17:07
Тъъъй, днес ходих към 2 часа да бягам. Веднага след като се промени пулса ми, т.е. след първите 1-2 минути започнаха пак болките и беше адски трудно да продължа с тях. Въпреки това си свърших тренировката и тръгнах към магазина, когато пулсът ми пак се върна в нормално състояние след ходене, болките спряха. Купих си апарат за кръвно и го измерих вече три пъти:
След бягане и преди ядене: 147 / 95 и пулс 88.
Веднага след ядене: 128 / 83 и пулс 76.
30 мин. след ядене: 137 / 79 и пулс 97.
Това с в спокойно състояние. Ще го измеря в по-късен час пак. ;)
Мнението беше редактирано от Живко Богданов на 09.04.11 17:09.
09.04.11
18:29
Високо ми се струва. Премери го утре сутринта малко след ставане, преди да ядеш. Нормалното е 120/80.
10.04.11
10:52
Тъкмо станах и го измерих. Сутрин след ставане преди ядене:
130 / 86 с пулс 68. ;) Вижда ми се нормално. Днес ще следя болките пак, докато бягам. Ако ги има... пу, ще видя, сигурно ще направя някаква почивка от една седмица или нещо такова, защото мноо трудно се понася, не можеш да се концентрираш върху упражнението или бягането, или каквото ще е там. :S
10.04.11
11:02
За съжаление не е нормално. Тези стойности показват, че си във фаза точно преди да развиеш високо кръвно, което се счита за над 140/85. Измервай си го няколко пъти на ден през 3-4 часа и най-вече сутрин. Ако в следващите 2-3 дни няма промяна ще трябва да отидеш на лекар. Най-добре прекрати и тренировките за няколко дни. Остави организма да си вземе глътка въздух. :)
10.04.11
12:14
Окей, ще почина няколко дни. ;) И ще си направя една табличка ей така със стойностите, пък да видим. ;) Дано се оправят нещата!
12.04.11
20:31
Такааам... Извинявай ProXxX, но не се сдържах и отидох в понеделник да правя гърди и крака и днес бицепс и трицепс. Значи, аз съм на програма Optimized Volume Training, която малко я оптимизирах за нуждите си и аз, хаха. В понеделник направих 4 суперсерии от по 2 упражнения, 5 серии на упражнение по 5 повторения. Значи 8 упр., 5 х 5. Забелязах, че болката беше само след първите 2 серии на първия суперсет, т.е. 5-6 минути след началото и после изчезна. Имаше я, когато се напъвам малко примерно да направя 5-то повторение, след това продължава да пулсира и така намалява за 1-2 минути болката, докато изчезне. После не се появява изобщо цял ден. Днес същото се случи пак след 2-рата серия на първия суперсет. Аз си го обяснявам това с промяната в пулса и кръвното налягане в началото на тренировката, въпреки че преди бях здрав и читав като животно, нямаше тея проблеми... Какво мислите или по-точно мислиш ProXxX, защото май само ти отговаряш? :) Дали е от промяната в кръвното налягане в началото на тренировката? Да, пак съжалявам, ама не се чувствам добре, когато стоя през деня без тренировка и за тва малко... пристъпих думата си.
12.04.11
20:41
Не виждам логика. Няма как да ти се вдигне кръвното за първите 2 серии и после да падне и да стане нормално. Кръвното налягане е повишено през цялата тренировка поради по-големия обем циркулираща кръв, която съответно поставя под по-голямо налягане кръвоносните съдове. Явно е нещо свързано с рязката нужда от сила и тежко моментно натоварване. Каква обаче е връзката честно казано вече нямам идея. Минахме всичко - от ядене, до хидратиране и високо кръвно...явно обаче само специалист ще може да ти помогне. Иначе мериш ли кръвното? Как е сутрин?
Извинете може малко да се отклоня но току що видях темата и аз имам почти същия проблем с кофичките ,но при мен ме заболява между гърдите и отзад вратът ...
12.04.11
21:41
казано от Атанас Николов на 12.04.11, 20:53:
Извинете може малко да се отклоня но току що видях темата и аз имам почти същия проблем с кофичките ,но при мен ме заболява между гърдите и отзад вратът ...
Интуицията ми говори, че при теб е свързано с неправилно изпълнение на упражнението или претрениране на съответните мускули, но няма как да знам с точност. :)
12.04.11
21:48
@ProXxX
Да, кръвното си остава високо, разбира се, исках да кажа, че заради промяната може да ми става нещо. Не съм сигурен и аз. Кръвното го меря и е нормално. Пулсът ми е между 60 и 80 в нормално състояние и така. Нищо особено. Ще продължавам да следя. ;)
@Атанас Николов
При теб болката от какъв тип е? Постоянна или пулсираща? Остра или тъпа? Болката във врата и гърдите една и съща ли е?
P.S.: При мен се оказа, че не е само при кофички, нали, но тогава се появи за пръв път. ;)
казано от Живко Богданов на 12.04.11, 21:48:
@ProXxX
Да, кръвното си остава високо, разбира се, исках да кажа, че заради промяната може да ми става нещо. Не съм сигурен и аз. Кръвното го меря и е нормално. Пулсът ми е между 60 и 80 в нормално състояние и така. Нищо особено. Ще продължавам да следя. ;)@Атанас Николов
При теб болката от какъв тип е? Постоянна или пулсираща? Остра или тъпа? Болката във врата и гърдите една и съща ли е?P.S.: При мен се оказа, че не е само при кофички, нали, но тогава се появи за пръв път. ;)
На мен е само когато правя кофички и то точно когато спускам ... болката в гърдите е остра а във вратът не мога да я опиша ... но ProXXX може да е прав ,че може да е от неправилно изпълнение на упражнението ,но питах инструктора който е в нашия фитнес и каза ,че не е това ...
13.04.11
13:45
Ако имаш възможност качи някакъв клип с добро качество да видим...може да преразтягаш в долно положение, да изпълняваш с пречупен надолу врат, лактите може да са ти в неподходящ ъгъл...няма как да гадаем обаче... :)
казано от ProXxX на 13.04.11, 13:45:
Ако имаш възможност качи някакъв клип с добро качество да видим...може да преразтягаш в долно положение, да изпълняваш с пречупен надолу врат, лактите може да са ти в неподходящ ъгъл...няма как да гадаем обаче... :)
Ами правя го правилно ... усещам го ... фитнес инструктора ми казва ,че го правя правилно ... ;)
21.05.12
20:29
Здравейте, аз имам подобен проблем. Преди 3 седмици някъде направих една силова тренировка от няколко упражнения със собствено тегло, едно след друго, без почивка, всяко до отказ. Много се бях изморил и не можех да си оправя дишането поне 10 минути, беше също така доста горещо. На другия ден станах с главоболие в цялата задна част на главата, усилваше се при навеждане и извършване на физическо натоварване, дори и малко. Починах си 2 седмици и болката отмина. Вчера реших да направя малко лицеви опори в 3 серии, всяка до отказ с по- голяма почивка между тях и пак получих същата болка, но този път по слаба. Усещам пулсиране в задната част на главата по време на тренировката.
Кръвно не е, мерих го и първия ,и втория път, 120 на 85.
Каква ли може да е причината според вас?
Благодаря!
21.05.12
20:31
Как се храниш, колко течности пиеш на ден и взимаш ли някакви хранителни добавки?
21.05.12
20:38
ами взимах креатин към 1 месец..., пия към 3л вода, храня се по 4,5 пъти на ден
21.05.12
20:40
Аз съм пас. :)
21.05.12
20:44
може ли да е от отказа?
21.05.12
20:47
Може да е от поне 10 неща, но няма как да знаем, тъй като информацията, която даде за себе си е безполезна. Като се пише по форуми, трябва да си изключително подробен в това, което пишеш, иначе само Ванга може да ти помогне.
21.05.12
21:05
наблягам на яйца, месо, зеленчуци и плодове, не ям много хляб, сладко избягвам, цигари не пуша, алкохол много рядко, тревица по редовно, 180см височина, 70кг тегло, 23 годишен, по принцип тренирам един път в седмицата по една изкъртвъща силова, защото през другото време ходя на работа.
Друго не се сещам да кажа.
21.05.12
21:25
Ами така като гледам...
Ако не приемаш много въглехидрати (над 100гр. дневно), то си в кетоза, а с нея не се вързват много добре тренировките, в които правиш суперсерии до отказ под жаркото слънце. Някои хора се адаптират и успяват, но може би при теб не се получава, защото тренираш само веднъж в седмицата. Ако към това добавим и калориен дефицит (т.е. ти си мислиш, че ядеш много, но всъщност това не е така), играта загрубява съвсем.
Жегата е допринесла и е възможно...да са ти гръмнали бушоните, ако мога така да се изразя.
В зависимост от това колкото точно плодове и зеленчуци ядеш (и какви), можеш да имаш дефицит на някой друг витамин или минерал, който да е допринесъл за случилото се.
Имаше и информация из интернет, че е възможно да се прищипва някакъв нерв във врата и той да води до главоболие.
Предлагам ти да хапваш повечко въглехидрати (хляб, картофи, ориз и т.н.) идните 7 дни, купи си един витамино-минерален комплекс, ако ядеш много сол я намали и се старай да пиеш повечко вода. 3 литра са окей, но бъди сигурен, че пиеш по толкова. Дръж кафетата (ако пиеш) до 1-2 на ден.
Виж дали ще имаш проблеми след това и ако имаш, най-добре отиди се посъветвай с лекар.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.05.12 21:27.