07.04.11
23:29
Мисля, че няма такава тема и не съм сигурна, че раздела е подходящ, но имам малък проблем :( Не мога да се оправя с наще...Аз се опитвам да се храня правилно, балансирано и здравословно, а те непрекъснато ме упрекват, че съм била анорексичка, изключвала съм важни за организма в-ва(имат предвид сладки работи, разни колбаси с неизяснен произход, полуфабрикати и разни готови или консервирани храни...). Според тях това, че не консумирам дадени храни било анорексия, а аз обожавам да се храня, но не по начина, по който те смятат за правилен. Колкото и да се опитвам да им обяснявам, те никога не ме чуват :( Щели да ми спрат интернета, защото от там съм била чела за “тези глупости”. Майка ми дори ме заплашва, че повече няма да ми позволи да ходя на фитнес?? Хора, на 17 съм, по дяволите! Какво им става на моите родители??? Знам, че ми мислят доброто, но относно тази тема са в голяма грешка. Писна ми! Нон стоп се боря и искам да ме разберат веднъж завинаги! Очевидно обаче говорим на различни езици.
Моля ви дайте ми някакви съвети, защото аз вече не знам какво да правя..
Много ви благодаря!! :)
07.04.11
23:38
Ем имаш 2 варианта единия е да им обясниш някак си че тялото няма нужда от захар (имам предвид бяла захар и всички нейни производни) и си набавя нужната глюкоза от друга де ,да не говорим че не ти трябва хляб в него има всичко друго но не и брашно ,а да не говорим за саламите ,имам познати който правят колбаси кренвирши салами и прочие и ако ви кажа какво има в тях няма да искате да ги гледате :) консервите не знам какво имаш предвид под консерви :) аз примерно ям риба тон от консерва :) и домати :) килсели краставички (Спирам се че огладнях :Д ).Тааа стигнахме до вариант 2 има една книга казва се Зоната и Ние там е обяснено защо трябва да се храниш здравословно и защо храните който си спряла са вредни може да им я дадеш да я прочетат писана е от лекар диетолог така че там няма как да те оспорят. Надявам се да съм бил полезен :)
07.04.11
23:49
При мен майка ми се опитва да ми внуши нещо такова,защото не и се правят различни разходи покрай моята храна,но пък баща ми е доволен от резултатите които постигам и ме трае все още някак си :D .Еми първо те изобщо наясно ли са какво е анорексия.Ако не са дай им да прочетът.Това според мен да хапваш полезното и здравословното,да водиш правилен начин на живот е съвсем нормално (ако така мога да се изразя,защото много са малко хората ,които водят такъв живот).Какво... ти искаш да си хапнеш прясна салата от зеленчуци, а те те карат да ходиш в Mcdonalds ли.Аз лично никога не вземам такива мнения от хора,които нито са спортували,нито са се опитвали да си съставят качествено меню и здравословен начин на живот. (Не твърдя,че родителите не са го правили,но по думите ти такива изводи си правя).Има толкова филми за вредната храна...дай им да гледат,за да им докажеш,а те като неискат да водят такъв живот теб не те бърка :). Анорексия е да се гледаш по 100-150 пъти в огледалото на ден... да четеш постоянно и да променяш тренировките си ... постоянно да си мислиш,че имаш излишни мазнини и това да те притеснява,а всъщност да изглеждаш перфектно както на снимките от профила ти. :)
Мнението беше редактирано от Daniel Dimitrov на 07.04.11 23:50.
Преди да ти спрат интернета,им покажи някои статии.Без да ги образоваш в тази тематика няма да се оправиш.
Опитай и стратегията,като ти казват да не изключваш дадена храна,ги попитай защо и с какво са важни да видим дали ще могат да ти обяснят.
08.04.11
01:10
Нищо от интернет не е достоверно за повечето хора над 37-8. :D Няма начин дори книги да дадеш. Просто отстоявай твойта позиция без да даваш доводи и дръж на нея. Да ги обедиш няма, просто им дай да разберат, че те теб няма да разобедят.
Пусни им филма Sugar : The Bitter Truth не мисля , че ще го разберат , но все пак.
Вашите прекалено много телевизия са гледали
УСПЕХ !
08.04.11
06:59
Въпросът е в подхода. Кажи им някой път - “вижте имам нужда от вашата помощ... трябва да поговорим за нещо, което ме вълнува и за което досега не разговаряме много продуктивно с вас. Става дума за правилно хранене и спорт - нещата, които ме вълнуват.” ( като започнеш с нещо такова самия разговор ще протече по съвсем различен начин. Предложи им ако искат те сами да проучат какво означава здравословно хранене и спортуване и след това ако искат пак да разговаряте.
08.04.11
08:25
Я драсни 1-2 твои примерни хранодни (странна дума). :) Напиши на какви храни наблягаш и какви храни избягваш. Да не се окаже, че родителите ти са прави. Пък и може да ядеш яйца, пилешко месо и да пиеш мляко, а дневното ти меню да е 1 пилешка пържола с две яйца и чаша мляко. :)
Ми те абсолютно винаги, когато засегнем темата, започват да се надприказват(надвикват е по-точно) един друг, а мен никога не ме изслушват докрай..А бе като се замислиш отстрани сигурно е много смешна картинка..
Не че ме карат да ходя да ям джънк, но непрекъснато ми натякват - ти не ядеш хляб, не ядеш сладки, които забележете били полезни за мозъка и той имал нужда от тях(от захарта демек), не ядеш пържено, тестено и още куп безсмислици :X
Вчера например, храната ми беше следната:
9.30 - мляко с нес, банан
10.00 - извара, 2 домата, 2 яйца, малко кисело мляко
13.30 - телешко задушено с моркови + салата от домати и краставици
17.00 - 2 яйца, чаша прясно мляко
21.00 - салата от домати, краставици, кашкавал, извара, рулца от раци
За днес се очертава следното:
Закуска: кафе, 3с.л. овесени ядки, прясно мляко, канела, 1 яйце, ябълка
Обяд: скумрия на скара, домати, краставици
Следобедна закуска: 2 яйца, малко извара, шепа кайсиеви ядки, чаша мляко с какао
Вечеря: пилешко бутче със салата от маруля, краставица, репички
08.04.11
10:17
Лично смятам, че се храниш много добре. Не е като да си само на салати, та да кажем, че родителите ти са прави. Просто им обясни, защо захарта, тестеното, пърженото не са полезни. Аз мисля, че това всеки го знае и не е нужно да се обяснява, смисъл това е тама номер 1 в здравеопазването и постоянно по новините и по различни предавания се говори за тяхната вреда. Незнам, защо ваште си мислят обратното. Или им принтваш сбито вредите от по-горните храни и съответно ползите от здравословното хранене. Вместо да се надвиквате, даваш им един принтиран лист със материал, а те четат.
На мен доста ми допада менюто ти.
Направо съм изумена как може да те порицават, че се храниш здравословно. Можете да идете при някой лекар той да им обясни, че сладките не са “ползени”, ами - удоволствие, което ако желаеш си доставяш. Или се споразумейте да хапваш натурален шоколад :Д поне това си знаеш, че не е вредно- напротив. Пък те ще са доволни, че ядеш сладко.
поздрави
08.04.11
10:31
отстоявай позицията си ,все някога ще се откажат или ще те разберат :) те явно много ОООбичат Леки.. :D
Като цяло е много трудно да се спори с родителите за кавото и да е. Те винаги си мислят, че са прави. Е не винаги, но ти все още си в такава възраст, когато родителите ти мисля, че знаят повече от теб и трябва да те съветват. Идеята да отидете на диетолог не е лоша. Но трябва да е някой добър, който да може да им обясни ползите от здравословното хранене и вредите от храните, които те карат да консумират.
Не знам до колко би ги накарала да четат статии за хранене и тренировки, затова по добре им намери някой филм или предаване което да могат да гледат.
Учудва ме факта, че те карат да ядеш сладки неща, колбаси, салами, наденици и т.н като по телевизията постоянно дават разни скандални открития какви боклуци слагат в тези продукти.
Занм, че ще ти е трудно, но се иска търпение и постояннство, говори с тях, когато можеш, показвай им интересни материали за четене, гледайте телевизионни предавани на такава тематика. Помисли за познати, които са запознати със здравословното хранене, и на които вашите биха се доверили и изслушали.
А ако държат да ядеш сладко, ами нека ти намерят истински хубав мед, да ти купуват плодове, натурален шоколад :)
Успех
08.04.11
10:40
И аз да добавя, че се храниш чудесно. Над мен ти дадоха добри идеи. Или ги накарай да четат, или отидете при диетолог заедно. Те може би имат в предвид, че мозъка “се храни” с глюкоза (захар), но тя не присъства само в сладки работи, хляб и т.н. А за сладките работи...аз от тях все още не мога да намеря полза, освен от диетичните такива. Освен емоционалната наслада, всичко друго, което носят на организма са негативи. В саламите, кренвиршите и другите колбаси има толкова много гадории, че не ми се мисли направо. Всичко има в тях...само не и качествено месо. Успех ти желая...явно ще ти е нужен. :)
08.04.11
10:55
Ех.....егаси и интернета,дискавъритата и фейсбуци!
Провалиха младежта и това си е
08.04.11
11:04
Може би най-добрата идея която някой колега по горе даде е да накараш вашите да те заведат на диетолог той би трябвало да може да ги обеди че не са прави :)
08.04.11
11:05
на баща ми не ми прави проблем а с майка ми се оправям по необразовано... :D
Много ви благодаря за подкрепата!! :) Супер много, обаче съм разочарована и отчаяна, което в никакъв случай не значи, че ще се откажа. Не знам какво им става. Повече от 2-3 пъти да не съм ходила на фитнес. И 2 пъти били много...Поне 1-2 пъти в седмицата нямало нищо да ми стане, ако съм яла колбаси. Поставят ми някакви абсурдни „правила”. В противен случай щяло да стане „много лошо”. Според тях нищо не е истинско в храната, та така, ако ям по-голямо разнообразие от боклуци, има вероятност да попадна на нещо свястно???...Нямам думи! Аз съм ги била ограничавала с моите претенции?!
За диетолог, наистина не е лоша идеята, но пък рискувам да ме помислят за още по-луда. Едва ли ще се навият :(
Надявам се само, след няколко дена да им помине или просто да разберат, че по никакъв начин няма да ме накарат да играя по техните правила. Малко им е късно да ме превъзпитават!
08.04.11
11:27
Ако те ти пазаруват храната, с която се храниш....те това им е проблема да знаеш. Може да им идва много на нагорно от към финансова гледна точка. Здравословното хранене излиза скъпичко. :)
08.04.11
12:18
Родителите ти едва ли са някакви фанатични привърженици на саламите, надениците и вафлите. Хората се притесняват, че спорта и храненето ти се превръщат в мания и може да започнеш да не ядеш и пр. Нормално е да се притесняват. Говори с тях, обяснявай им, че се храниш достатъчно, но понякога си позволявай нещо “забранено”, колкото да им угодиш и да има мир :) Абсолютното вглеждане в храната и тялото не е здраво, също колкото и плюскането на болкуци пред телевизора. Аз лично не бих опитвал да им пробутвам филмчета в ютюб, статии от неграмотни “специалисти по хранене”, фитнес форуми и пр. Няма да те разберат, а съвсем ще те помислят за вманиачена. Нека те виждат, че ядеш, че не гладуваш, пък с останалото ще свикнат, няма страшно.
Както вече споменаха, това хранене си е вид претенция за много семейства. 2-3 от семейството се хранят с хляб, салам, а един яде сурови ядки, филета и салатки. Възможно е наистина да има идва и множко финансово и това също да ги кара да са нервни.
Мнението беше редактирано от soul rebel на 08.04.11 12:20.
08.04.11
12:28
Абе то и аз са като се замисла едно време се борих с нашите да пазя диета ,ама спечелих двубоя :) Сега и те ядът здравословно като мен :) .Имай търпение ще клекнат най-накрая :).Все пак както казах по горе дай им книжката щом няма да можеш да ги накараш да идат с тебе на диетолог Книгата се казва Зоната и ние и се обясняват много от нещата аз така спечелих войната с нашите като я прочетоха и видяха че съм прав ;)
08.04.11
12:38
а защо никой не се запитва дали наистина това момиче няма проблем? откъде сте сигурни че наистина не е болестно състояние и е нужен специалист? един от симптомите на анорексята е да си сигурен че нямаш анорекися и че родители и приятели ти пречат да водиш здравословен живот.
Мнението беше редактирано от Cvetlina Hristova на 08.04.11 12:40.
08.04.11
12:44
казано от Cvetlina Hristova на 08.04.11, 12:38:
...един от симптомите на анорексята е да си сигурен че нямаш анорекися и че родители и приятели ти пречат да водиш здравословен живот.
Значи и аз съм анорексик. :D
08.04.11
12:46
а защо никой не се запитва дали наистина това момиче няма проблем? откъде сте сигурни че наистина не е болестно състояние и е нужен специалист? един от симптомите на анорексята е да си сигурен че нямаш анорекися и че родители и приятели ти пречат да водиш здравословен живот.
Това се получава от финансова гледна точка ,защото на родителите им излиза по евтино да ядеш каквото те ядът вместо да се цепиш :) тя описа менюто си и не мисля че отива към анорексия храни се доста добре :)
08.04.11
12:46
казано от hiha_93 на 07.04.11, 23:29:
Мисля, че няма такава тема и не съм сигурна, че раздела е подходящ, но имам малък проблем :( Не мога да се оправя с наще...Аз се опитвам да се храня правилно, балансирано и здравословно, а те непрекъснато ме упрекват, че съм била анорексичка, изключвала съм важни за организма в-ва(имат предвид сладки работи, разни колбаси с неизяснен произход, полуфабрикати и разни готови или консервирани храни...). Според тях това, че не консумирам дадени храни било анорексия, а аз обожавам да се храня, но не по начина, по който те смятат за правилен. Колкото и да се опитвам да им обяснявам, те никога не ме чуват :( Щели да ми спрат интернета, защото от там съм била чела за “тези глупости”. Майка ми дори ме заплашва, че повече няма да ми позволи да ходя на фитнес?? Хора, на 17 съм, по дяволите! Какво им става на моите родители??? Знам, че ми мислят доброто, но относно тази тема са в голяма грешка. Писна ми! Нон стоп се боря и искам да ме разберат веднъж завинаги! Очевидно обаче говорим на различни езици.
Моля ви дайте ми някакви съвети, защото аз вече не знам какво да правя..
Много ви благодаря!! :)
И при мен проблемът е същия,но пък моите родите се по един и същ начин си оправдават теорията,че мога да ям всичко,като казват,че в момента организмът ми можел да преработва всичко и се нуждае от всичко... ест ми се карат,че ходя и на фитнес щото пък много съм се бил зарибил,но не осъзнават,че е по добре фитнес отколкото наркоман,пушач или пък някои пропаднал тип който само митка по улиците и бездейства...Иначе съм намерил начина да се справя с тях:
1.Не им обръщам вече толкова внимание и те се измориха
2.Определено недей да им говориш в свободни теми за полезни храни и тренировки,защото се започва 100% спор.
3.Когато седнете на маса заедно да ядете гледай поне от време на време да си кусваш от нездравословните храни,които искат да ядеш. Аз поне така правя и при мен работи ;p
08.04.11
12:48
С времето ще свикнат. Майка ми преди година ми говореше как организма има от сладко, а сега не яде сладко и използва термина чийт като в неделя казва: “Днес ще чийтна с нещо сладичко” :) :D
08.04.11
12:49
Аз подкрепям мнението, че надали ще ги убедиш в противното.
Просто си настоявай своето, пък с времето ще видят, че нито си болна, нито пък анорексичка.
Спомням си, за едни признаци по които се познаваше, че си българин. Един от тях беше, че когато отслабнеш, баба ти веднага те пита да не си болен :D
Успех иначе...!
08.04.11
13:00
И у нас е същата история.. баща ми все ми казва:”Стига си нагъвал тия яйце,бе .. ще започнеш да кодкудякаш”,а майка ми: “Тоя твоят хранителен режим взе да ми излиза скъпичко”
Е да ама аз все си ям яйца и се придържам към режима хах ;д
И аз не зная как да им обясня,че се нуждая повече от тва и от тва от колкото примерно от няква супа...
Всеки ден като ме види баща ми да ям яйца и казва.. “не,че не ти позволявам да ядеш яйца,”просто не е полезно”
При мен е малко по-различно понеже майка ми се познава с собственика на залата,а той е и фитнес инструктор ии минавам между капките.. :)
Та така де.. храни се както ти харесва ии много много не им обръщай внимание както говорят.. тез заплахи са ми до болка познати... като например: “Няма да ти дам нито лев за да отидеш на фитнес”
Мнението беше редактирано от Александър Илиев на 08.04.11 13:04.
казано от ProXxX на 08.04.11, 12:44:
...един от симптомите на анорексята е да си сигурен че нямаш анорекися и че родители и приятели ти пречат да водиш здравословен живот.
Ами , то анорексията ПОНЯКОГА така се започва : стриктен хранителен режим и напълно отричане на дадени продукти , спорт , вманиячаване по визията...
И аз на 16 се почнах с разни здравословни диети и тренировки - имаше резултат , но много ми се въртеше в главата тая пуста външност и на по - късен етап си изпатих
При това момиче , може би , няма да се получи така , но е на 17 и родителите и имат право да се притесняват
Най - добре да я заведат на психолог и той да прецени...
Проблема не е в това , какво яде и в какви количества - менюто и може да е перфектно , но какво и е отношението към храната е по-важно...
Направи ми впечатление , че не приема въглехидрати , а такава сравнително стриктна диета НВД , едва ли е подходяща за 17г момиче
Към авторката : пожелавам ти успех , дано успееш да убедиш родителите си да те подкрепят в решението ти да живееш здравословно :)
08.04.11
13:08
Наистина е изумително, как родителите в стремежа си да направят добро на детето си могат да му навредят. Въпросът обаче е дали наистина редовно изяждаш това количество храна, което описваш или има периоди в които намаляваш списъка с дневното си меню. Защото ако е така е наистина опасно имайки предвид възрастта, в която си. Ако ли не родителите ти просто се притесняват, че не приемаш достатъчно храна за едно подрастващо дете. Защото така ни учеха “навремето”, че за правилното развитие на подрастващите е необходимо да се яде от всичко и то по много. Просто трябва време докато се изкоренят тези погрешни представи в нашето общество. И да родителите ти са прави за това, че организмът има нужда от ЗАХАР. Просто е добре да им обясниш, че това в никакъв случай не се отнася за захарта, която се използва в сладкарството т.е. бялата захар. Да организмът има нужда и от мазнини, но те трябва да се убедят, че това не се отнася за пърженото олио, ама в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ. Дори е добре да им обясниш, че то е отрова за стомаха, особено когато се използва повече от един път. Организмът има нужда и от тестяно, но не непременно от бяло брашно, макар, че от време на време не е зле да го вкарваш в дневното си меню, тъй като ти все още си в период на растеж и наистина може да е вредно да не го ядеш. Обясни им, че захарта от която, всъщност има нужда нашият организъм би трябвало да се набавя от зеленчуците, мазнините от зехтина, въпреки, че смятам че ти може да използваш и олио, но само в суров вид т.е. пърженото олио е наистина опасно и с чиста съвест бих казала дори отровно. Казвам го от позицията на млада майка. Аз предпочитам детето ми да не се храни много с пържено за да има здрав стомах след години, както и хубава кожа!!!
Ако не можеш сама да ги убедиш наистина е добре да ползваш диетолог или дори твоят педиатър може да свърши тази работа. Иначе поздравления, че на тези години имаш такива разсъждения по отношение на храненето. Ще го оцениш след години. Вашите е добре да знаят, че храната е важна за здравия организъм и за здрава и красива кожа, а това става само и единствено като се храним с неща от които наистина организмът има нужда, а не от химии, консерванти и пържени и мазни храни, които се натрупват под формата на целулит и проблеми по кожата. УСПЕХ!!!
08.04.11
13:12
въпреки че не обичам да обсъждам коментари, погледнете това, преди една година,
http://shapie.bb-team.org/Hihich/photos/4958
може би не е анорексия, но има много други отколонения, на тема храна, които стигат до обсебване и мания, както и да е, дано да не съм права, ако си убедена че се храниш здравословно и правилно и не си преписала това меню от някоя страница за да заблудиш себе си и другите колко здравословно се храниш, продължавай в същия дух голямо момиче си и родителите ти не би трябвало да ти се бъркат в това с какво се храниш.
Кажи на вашите , че страдаш от орторексия , а не от анорексия :)
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/ortorexia
В кръга на шегата :P , sorry за спама
Между другото , аз съм орторексичка :)
Мнението беше редактирано от Мая на 08.04.11 13:28.
08.04.11
13:25
@maysy: точно това имах в предвид :)
Мнението беше редактирано от Cvetlina Hristova на 08.04.11 13:26.
08.04.11
13:26
Мнението беше редактирано от monimon777 на 08.04.11 13:48.
08.04.11
13:28
Абе, хора. На 90% от жените, които познавам, включително и майка ми, най-тежкото меню през деня им е пакетче солети...или тия “Maretti”...много са полезни, особено тия с фибрите.(dull) Шок и ужас ви казвам. :x . Други пък мои приятелки пият по 15 колички на ден, а вечерно време прекарват над чипсовете, като ги преглъщат с бира. Едните поемат 500 калории за целия ден, а другите по 4000, половината от тях “празни”. А да взема да им дам съвет....пффф...фразата “веднъж се живее” всички сме я чували. И почват да ме бъзикат преглъщайки поредния бонбон, да ходя да си ям изварата.
А някои от вас обясняват на момичето, че се е вманиачило, че има признаци на анорексия и...айде да не продължавам. Момичето се храни чудесно и разнообразно. Да, НВД е. И какво? 20% от форума живеят на Кето-диета ама на тях никой не им говори за анорексия. Ами на ескимосите, дето им става лошо и повръщат от въглехидрати, на тях някой казва ли им, че са се вманиачили и да ходят на психолог? Стига сте шашкали момичето. Нека слага в устата си истинска храна, а не сега да се тъпче с “от всичко по много” и да му мисли след няколко години как да свали всичко и да си прибере увисналата кожа. Айде със здраве!
Абсолютно. И за има хранителни отклонения, то яденето на боклуци (или от “всичко”) няма да и помогне.
И стигя с този хляб, не е задължителен, ама изобщо, няма нищо незаменимо в него. Особено белият си е направо вреден.
08.04.11
13:42
казано от ProXxX на 08.04.11, 13:28:
Абе, хора. На 90% от жените, които познавам, включително и майка ми, най-тежкото меню през деня им е пакетче солети...или тия “Maretti”...много са полезни, особено тия с фибрите.(dull) Шок и ужас ви казвам. :x . Други пък мои приятелки пият по 15 колички на ден, а вечерно време прекарват над чипсовете, като ги преглъщат с бира. Едните поемат 500 калории за целия ден, а другите по 4000, половината от тях “празни”. А да взема да им дам съвет....пффф...фразата “веднъж се живее” всички сме я чували. И почват да ме бъзикат преглъщайки поредния бонбон, да ходя да си ям изварата.
А някои от вас обясняват на момичето, че се е вманиачило, че има признаци на анорексия и...айде да не продължавам. Момичето се храни чудесно и разнообразно. Да, НВД е. И какво? 20% от форума живеят на Кето-диета ама на тях никой не им говори за анорексия. Ами на ескимосите, дето им става лошо и повръщат от въглехидрати, на тях някой казва ли им, че са се вманиачили и да ходят на психолог? Стига сте шашкали момичето. Нека слага в устата си истинска храна, а не сега да се тъпче с “от всичко по много” и да му мисли след няколко години как да свали всичко и да си прибере увисналата кожа. Айде със здраве!
......
Ами лично аз смятам, че всички са съгласни с това, че е добре да се храни с хубава храна. Но хлябът трябва да се консумира на нейните години. Аз като майка не мога да поощрявам дете на 17 години, което не приема достатъчно въглехидрати. Освен това наистина е притеснителен броя на болните от анорексия, която между другото държи едно от първите места на зависимости едва след наркоманията и алкохола.
казано от Петко К на 08.04.11, 13:34:
Абсолютно. И за има хранителни отклонения, то яденето на боклуци (или от “всичко”) няма да и помогне.
И стигя с този хляб, не е задължителен, ама изобщо, няма нищо незаменимо в него. Особено белият си е направо вреден.
И аз мисля , че хлябът е излишен и съмнителен... купешкия със сигурност
Но е добре да се хапва неполиран ориз , картофи + грах/карфиол/зеленуци , овес , пълнозърнести макарони ( и те са ми съмнителни ) , бобови...дори варено жито....
Тя е на НВД , ама има ли зареждащ ден не се знае....
08.04.11
13:50
казано от mayasy на 08.04.11, 13:04:
казано от ProXxX на 08.04.11, 12:44:
.....Направи ми впечатление , че не приема въглехидрати , а такава сравнително стриктна диета НВД , едва ли е подходяща за 17г момичеКъм авторката : пожелавам ти успех , дано успееш да убедиш родителите си да те подкрепят в решението ти да живееш здравословно :)
Да за въглехидратите съм абсолютно съгласна. Необходимо е да включиш хляб в менюто си поне за обяд. И то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , защото ти все пак си на 17!!!!! В хляба има доста полезни съставки, които децата, та дори и възрастните трябва да поемат. Нали искаш да се храниш полезно, а не да пазиш диети. Това което си написала, че изяждаш си е чиста диета. Метаболизмът ти си е достатъчно силен в тази възраст, особено след като спортуваш. И ако хапваш хляб пред вашите наистина смятам, че ще се успокоят. И помни родителите правят за децата си само и единствено най - доброто на което са способни. Явно наистина нещо в твоето хранене ги е притеснило.
Успех!!!
08.04.11
13:57
Хубаво е към менюто да се добавят комплексни въглехирати. Аз бих препоръчал хляб “Вита” без брашно, ако ще яде хляб :)
08.04.11
14:06
казано от mayasy на 08.04.11, 13:49:
казано от Петко К на 08.04.11, 13:34:
И стигя с този хляб, не е задължителен, ама изобщо, няма нищо незаменимо в него. Особено белият си е направо вреден.И аз мисля , че хлябът е излишен и съмнителен... купешкия със сигурност
Но е добре да се хапва неполиран ориз , картофи + грах/карфиол/зеленуци , овес , пълнозърнести макарони ( и те са ми съмнителни ) , бобови...дори варено жито....
Тя е на НВД , ама има ли зареждащ ден не се знае....
http://www.gastronom.bg/index.php?mod=kitchen_publication_item&show=22
Ако хлябът може да е излишен за възрастните макар, че не е така, то за ДЕЦАТА НЕ Е! Говорим за хляб в малки дози. Та тя е слабо момиче, А НЕ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО.