07.04.11
15:00
Добър ден,
На 17 години съм, 69-70 килограма и съм висок към 170 и се чудя какъв ми е проблема. Ходих при един познат ендокринолог на майка ми и започнах разговора като и казах, че имам гинекомастия и тя почна да ме преглежда и ми каза твърдо, че ми няма нищо. Пусна ми едни кръвни изследвания и ми каза, че имам проблем с някакъв си хормон, но не се сещам кой точно. И ми каза,че ще се оправя като си намеря гадже, но това ми прозвуча несериозно понеже в момента имам и проблема си остава, ако ме разбирате. Качвам снимка за да кажете какво мислите. Имам този проблем от 2 години мисля. Миналото лято не съм ходил нито 1 път на плаж именно заради това. Надявам се да съм бил точен и максимално полезен. Също ако на някои ще му свърши работа мога да напиша резултатите от кръвните изследвания. Ако имате въпроси ще се радвам да отговоря. Ето и снимката : Линк.
Аз лично не виждам никакъв проблем.Освен че си от т.нар. skinny fat -демек нямаш и грам мускулна маса,а си мазен.Затова започни да тренираш.
07.04.11
17:34
Нищо ти няма!Качвай яко мускулна маса и ги разбий на плажа :)
07.04.11
19:38
казано от Preslav Naskov на 07.04.11, 17:34:
Нищо ти няма!Качвай яко мускулна маса и ги разбий на плажа :)
+1
След пубертета вероятно ще мине. Трупай маса в гърдите. А и гинекомастия да е (аз не го виждам като такова), то е нещо незначително :) По-скоро е повечко покожни мазнини.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.04.11 19:42.
07.04.11
23:29
Мерси на всички за точните отговори. И аз си мислех, че имам мазничко понеже не съм тренирал. От известно време правя кофи, лицеви и коремни. Влизам в нета да чета как да правя ММ. Мерси отново.
П.С. Утре ще кача резултатите от изследванията понеже не са в мен в този момент.
П.С.2 В момета изследванията са пред мен и чета, че ми правили изследвания за Пролактин=290,86 ulU/L и Естрадиол<275,2 pmol/L. Може ли да помосля някой да ми обясни горе доло за какво иде реч?
Мнението беше редактирано от Petyr Stoqnov на 08.04.11 15:39.
Нормалната стойност на Естрадиол за мъж след пубертета средно е под 185 pmol/l / при теб е по-висок от тази стойност - ОСВЕН АКО РАБОРАТОРИЯТА В КОЯТО СИ НАПРАВИЛ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ Е ОТБЕЛЯЗАЛА НА ФОРМУЛЯРА ДРУГИ НОРМИ / . Пролактин е в нормални стойности - за мъже е ориентировъчно от 80 - 400 мЕ/л / предполагам, че и нормалните стойности на твоята лаборатория са в тези граници.
За съжаление на въпроса който задаваш относно липсата или наличието на гинекомастия не може да бъде отговорено само по снимка и всеки такъв категоричен отговор е спекулативен. Единственият начин да се установи има или не гинекомастия е като се измери диаметърът на жлезната тъкан на млечните жлези / това е плътната тъкан, намираща се под ареолата - кафяво оцветената част на гърдите/ - за мъже не бива да е повече от 2 см. в диаметър.
Нормално е да има гинекомастия до около 2 години след края на пубертета. След това вече не се приема за нормално явление и изисква на първо място преглед от лекар и изследвания.
Повишеният естрадиол от друга страна е една от възможните причини за гинекомастия и изисква консултация с ендокринолог.
Тъй като е необходимо да се зададат доста въпроси най-добрият вариант е среща с лекар ендокринолог. Ако не си доволен от резултата от първия лекар винаги можеш да отидеш отново при друг лекар.
Няй-малко за твое успокоение е добре да се изясни дали се касае за нормално състояне или за заболяване.
Ако желаеш мога да ти препоръчам лекари-ендокринолози, които да посетиш в София. Можеш да пишеш на и-мейл kmg@dir.bg
08.04.11
17:51
Благодаря за отговора ! Моят ендокринолог беше категоричен, че нямам гинекомастия, също така ми каза, че нямам подкожни мазнини до колкото се сещам. Надявам се, че останалото зависи от мен да се напомпам и дано да мога да се отърва от проблема до лятото, понеже не искам да го изпусна.
П.С. Знам, че не му е тука мястото, но искам да попитам как мога да превърна ‘мазните’ ми гърдички(както споменаха по-горе) в мускул. С хранителен режим, диета или .. ?
Мнението беше редактирано от Petyr Stoqnov на 08.04.11 17:54.
08.04.11
17:55
казано от Bocko на 07.04.11, 15:15:
Може би е имала в предвид да го правиш с гаджето не само да си го имаш :D:D
Всъщност си доста прав. Точно това е имала предвид. По този начин този хормон, който ти е завишен ще си влезе в нормите.
В крайна сметка излиза , че не е имало причина да се безспокоиш. Все пак не е зле след 3-6 месеца да повториш изследването на естрадиол .
Де да можеше да се превръщат мазнините в мускули :))))) Единственият начин е да стопиш мазнините и да уголемиш мускулите с физически упражнения и естествено - подходящо хранене. Ако пък ти откриеш някакъв по-лесен начин и го споделиш, доста хора ще са ти безкрайно благодарни. Успех!
08.04.11
20:42
Има един по-лесен начин- СТЕРОИДИТЕ! :) Но тук рискът за здравето е много голям!
08.04.11
20:45
Съжелявам, не съм видял, че си написал естествено :)
По-тъпа препоръка не можа ли да дадеш .. А иначе към автора научи се да си правиш майтап със себе си и няма да ти пука на плажа :)
08.04.11
20:52
Хахаха да виждаш да съм му препоръчал стероиди. Просто казах, че това е най-лесният начин. Всеки си има глава на раменете и мисли за себе си.
09.04.11
20:24
Проблема е, че не ходя на фитнес към днешна дата за да вземам стероиди, а и не искам да се занимавам с химия.